Discutii de iarna

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: tudor, Adelin, johnnybravo, Sorin, Moderatori

Jet93
veteran
veteran

Discutii de iarna

Mesaj de Jet93 » 18 Feb 2025, 10:37

Va salut
Incep cu o situatie care am constatat-o de ceva timp. Si anume varful prea greu la o lanseta moderna, de putere mai mare.
Am avut 4 lansete de @2.70 metrii aproximativ pana in 2 oz.
Toate cu varfuri peste 20 grame, cad in bot destul de rau si sunt greu de echilibrat.
A mai cantarit si observat cineva situatii similare?
Mai am de comandat cateva si eventual trimis retur sau vandut pe aici.
Ultima este tailwalk crimson:
https://www.google.com/amp/s/www.henry- ... format=amp

Din pacate nu o gasesc pe cea echilibrata corect pt mine.
Am vazut si lanseta de la RTB de 2.60m, 10-35gr. Aceeasi poveste.
bau

Zamfi
veteran
veteran

Re: Discutii de iarna

Mesaj de Zamfi » 18 Feb 2025, 12:57

Salut.Inteleg ca e vorba de lansete din doua bucati, cand vorbesti de varfuri...
Pai stii cum e ...destul de greu sa scoti un blanc lung si echilibrat perfect.Tehnologie, materiale, costuri mari. Plus ca e mai grosut in pereti daca are si ceva putere pe el.Apoi vin inelele ,care e greu sa le pui micro pe un bat heavy, deci inele mai mari, greutati mai mari ,mai ales la un bat lung pentru ca mno...fizica :)
Nu cred ca gasesti usor un bat de 2,70 perfect echilibrat de fabrica.Custom il mai rezolvi ,dar lanseta per ansamblu va fi greuta insa o sa o simti usoara pe varf datorita echilibrarii.
O parere personala.
bau
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Jet93
veteran
veteran

Mesaj de Jet93 » 18 Feb 2025, 19:18

Da, cam asa este. Dar putem lungi cumva discutia.
De exemplu la Crimson inelele de jos, de pe varf, sunt cam mari. Dar fiind lanseta de apa sarata, cred ca asa sunt de obicei.
Ideea este ca o lanseta de 2.68m si 142 gr, cu putere pana in 50 gr, ar trebui sa se simta usoara. Cred ca duce si 60 gr.
Blankul este unul reușit, tot incearca sa faca un varf puternic si un cotor mai low un pic...nu inteleg gandirea asta.

Am avut un bat okuma helios 20-60gr, un rapture seals 10-60gr si unul abu garcia eon pana in 50gr parca. Ultimul era cel mai bine echilibrat, dar nu era drept. Am fost nevoit sa il dau retur. De altfel o lanseta destul de ok.
bau

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 18 Feb 2025, 21:03

Nu am avut multe bete "top" ,sa zicem, din doua bucati.Le prefer dintr-o bucata si custom, dar un Legend Elite 8'6" de 2 oz , cu torzite pe el , parea decent din punctul asta de vedere.Nu era cel mai echilibrat bat dar totusi nu cadea grav in bot...Desi blancurile de St Croix nu sunt foarte echilibrate din constructie.
Legat de betele de apa sarata ,sau cum ai zis , da ,au niste inele jale pe varf! Jale pt spinningarii din Ro.Am modificat un Nrx inshore acum pt ca pe varf avea inel de lanseta de crap ! :) Plus celebrele recoil la runnere.Asta e ,sunt gandite pentru alte specii.Mai mult...nu stiu.
bau

Jet93
veteran
veteran

Mesaj de Jet93 » 19 Feb 2025, 09:47

Cu modificatul, nu stiu cum ar da sa ii schimb doar o parte din inele, la crimson.
Cred ca s-ar vedea diferența la matisaje, etc.
Mai pierd si garantia..
Ca tot veni vorba, sculele comandate direct din Japonia am inteles ca isi pierd garantia cand ies din Japonia.
Stie cineva alta varianta?
bau

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 21 Feb 2025, 00:01

Eu zic ca nicio lanseta mai lunga de 2.30m cu montaj de fabrica nu poate fi echilibrata perfect cu ajutorul mulinetei. Cele japoneze de top au avantajul ca blank-urile sunt foarte usoare si sunt montate cu inele Torzite, mai usoare ca SIC-urile puse pe lansetele dintr-o categorie inferioara de pret. Si lanseta fiind foarte usoara, nu va fi la fel de inconfortabila ca una mai grea, chiar daca pica la randul ei putin in bot. Problema in special la cele japoneze dar si la altele, este ca au fost concepute pentru alte specii si aplicatii de pescuit, astfel ca majoritatea nu au blank-urile cu o conicitate prea pronuntata si au manerul scurt, lucruri care favorizeaza dezechilibrul.
De aceea eu ma gandesc ca in primul rand ar fi de dorit ca mandruna sa fie mutata mai in fata, pentru ca un maner mai lung ar contrabalansa greutatea de pe varf, mai mult decat schimbarea inelelor cu unele mai usoare si un matisaj mai minimal al acestora.
bau

Jet93
veteran
veteran

Mesaj de Jet93 » 22 Feb 2025, 08:34

Imagine

Ca tot veni vorba de lungimea "manerului"
Prima de jos este 2.68, urmatoarea 2.40, mai sus 2.50 si 2.58. se vede diferenta de lungime..
Probabil ca asiaticii au maini mai scurte.😀
bau

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 22 Feb 2025, 11:47

De aia imi fac lansete custom:)
Lungimea manerului o fac in functie de mana mea si de aplicatia lansetei si totul devine simplu.
Aici gresesc insa unii , care isi fac lansete custom fara sa stie ce sa ceara de la rodbuilder si dupa aceea le vand la jumate pret! E greu ,in opinia mea , sa gasesti o lanseta de fabrica sa rivalizeze cu una custom facuta cum trebuie. Daca stii ce vrei de la un blanc, apoi de la o lanseta si apelezi la un rodbuilder priceput...lanseta aia o mai schimbi doar de plictiseala :) )))
bau

Jet93
veteran
veteran

Mesaj de Jet93 » 22 Feb 2025, 18:27

Cea de cast de sus este custom, scrie pe ea..dupa ce am folosit-o vreo doi ani, am decis sa ii schimb destinatia, de la voblere la jig. A fost prelungit manerul cu 10 cm.
Îmi vine mai bine asa.
Acum ma gandesc ca ar fi mai potrivita pt voblere mari... :lol:
bau

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 22 Feb 2025, 20:55

In final o vei vinde :) )))
bau

Scrie răspuns