Despre hipoide

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Despre hipoide

Mesaj de tdum » 15 Ian 2017, 20:18

Salutare tuturor. Am deschis acest nou topic, intrucat nu am rezerve in a duce putin mai departe discutia despre angrenajul hipoid din mulinete iar pe topicul unde s-a ajuns la aceasta discutie, aceasta nu-si avea locul si ma tot scuzam ca eram offtopic. Aceasta discutie mai mult sau mai putin tehnica, imi face placere, fiindca tin sa imi consolidez sau completez cunostintele sau curiozitatile prin dialog. Am starnit cateva controverse si consider ca a fost vina mea, pentru ca am avut o reactie defensiva exagerata, chiar nepoliticoasa la o abordare pe care am perceput-o eronat agresiva, datorita antecedentelor. Imi pare rau pentru acest lucru, de aceea, imi asum vina unor exprimari nepotrivite si voi face efortul de a-mi autocenzura pornirile.
Daca putem trece peste asta, atunci va propun sa va prezint asa cum vad eu relatia sau mai bine zis legatura dintre inclinatia danturii unui angrenaj si raportul de recuperare al mulinetei. E strict punctul meu de vedere si ma astept sa fiu combatut. Prezentarea o voi face de fapt in legatura cu canalele angrenajului hipoid, cel pe care ,,sta" rotorul si care canale au aceeasi inclinatie ca si dintii pinionului, pentru ca acestia sa se potriveasca in canale.
Maine am sa fotografiez cateva hipoide cu canale mai putin rasucite provenind de la mulinete cu rapoarte mici de recuperare si cateva hipoide cu canale mult mai rasucite provenind de la mulinete cu raport de recuperare mai mare. Le voi pozitiona in asa fel incat sa se vada cat mai bine detaliile si voi scrie sub fiecare cate canale, respectiv nervuri are. Apoi va voi descrie legatura pe care o vad eu intre inclinatia acestor canale si raportul de recuperare al mulinetei. Voi accepta cu placere comentariile si daca este cazul, voi recunoaste eventualele erori din rationamentul meu si imi voi imbogati bagajul de cunostinte cu concluziile dumneavoastra, daca vor fi corecte. Pana atunci, va rog daca doriti sa adaugati ceva, s-o faceti aici, fiindca pe topicul unde am inceput discutia am incheiat postarile. In masura in care imi permite timpul, ne vedem maine, cu expunerea pe care v-am promis-o si cu voia dv. mai discutam. Rew.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 15 Ian 2017, 21:09

Chiar merita discuta asta pentru ca e destul de complicat calculul la tipul asta de angrenaje si sigur ar duce la ceva constructiv. Am sa va rog daca puteti sa puneti si nr. de dinti si diametrul pinioanelor.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 16 Ian 2017, 12:56

Va salut domnilor, doar acum mi-a permis timpul sa postez ceea ce am promis inca de ieri.
Cu acordul dumneavoastra as reduce toata polemica si dezbaterile de pe topicul unde au inceput, la clarificarea dilemei:
Are oare inclinatia danturii pinionului, respectiv inclinatia canalelor si ale nervurilor angrenajului hipoid vreo legatura cu raportul de recuperare sau nu are nici un fel de legatura?
Pentru aceasta m-am gandit sa expun punctual firul logic, in virtutea caruia am spus ca inclinatia canalelor hipoidului are legatura cu raportul de recuperare al mulinetei. Raspunsul meu, fiind structurat pe puncte, pas cu pas, vom reusi foarte usor, punctual, sa decelam impreuna orice eroare si sa gandim o concluzie care sa puna capat neantelegerilor.
Va prezint acesta fotografie in care am marcat si numarul canalelor/spirelor sub fiecare hipoid:
Imagineimagehosting Acum:
1) Sunteti de acord ca exista inclinatii diferite, numar diferit de canale/spire si rapoarte de rec. diferite in mulinete?
2) Sunteti de acord ca un canal mai mult inclinat, ca cele ale hipoidelor de pe randul de jos din foto, se ,,infasoara" pe o portiune mai mare a circumferintei hipoidului si acopera astfel mai mult din cele 360 de grade cat presupune o rotatie completa a hipoidului?
3) Sunteti de acord ca un canal mai putin inclinat, ca cele ale hipoidelor de pe randul de sus din foto, se ,,infasoara" pe mai putine grade din 360?
4) Sunteti de acord ca cu cat aceste canale sunt mai inclinate, vor fi necesare mai putine pentru a completa cele 360 de grade cat are o rotatie fiindca fiecare dintre aceste canale completeaza mai mult din cele 360 de grade?
5) Sunteti de acord ca cu cat sunt mai putine canale ,,infasurate" pe cele 360 de grade, fiecare din ele se va ,,pupa" de mai multe ori cu pinionul conducator la o rotatie completa a manivelei?
6) Sunteti de acord cu concluzia ca cu cat canalele, respectiv dintii pinionului, vor fi mai inclinate, cu atat vor fi necesare mai putine pentru a completa o rotatie a hipoidului si a rotorului, cu atat ele se vor ,,pupa" de mai multe ori cu pinionul conducator, la o tura a manivelei si deci tot cu atat va fi si raportul de recuperare mai mare.
7) sunteti de acord ca un hipoid cu canale mai putin inclinate, dupa aceeasi logica va fi in legatura cu un raport de recuperare mai mic
8)Suteti de acord ca putem vedea astfel o legatura intre inclinatia danturii si raportul de recuperare al mulinetei?

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 16 Ian 2017, 13:06

Nu stiu de unde a aparut acea fata zambitoare la postarea mea anerioara unde eu trecusem de fapt: punctul opt.
Am vrut doar sa mai adaug ca eu de fiecare data cand deschid carterul unei mulinete vad aceasta legatura intre inclinatia danturii si raportul de recuperare. Poate ma insel, dar va rog pe dumneavoastra sa-mi spuneti unde si eu accept foarte usor si imi asum eroarea. Va multumesc anticipat.
Rew.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 16 Ian 2017, 14:19

Cu tot respectul pentru pasiunea dvs. eu cred ca nu puteti izola pinionul central de coroana si sa ignotrati diametrele lor si pozitia axelor pentru a intelege ce se intampla.

Cand se dimensioneaza mecanismele se intra in calcul cu raportul vitezelor. Raportul ce vor sa il obtina este cunoscut, la fel si diametrul pinionului director. Asa se obtine diametrul pinionului central. Se alege o dimensiune de dinte in functie de rezistenta materialului si solicitarea lor. Ca o predimensionare. Avand datele acestea calculeaza nr de dinti si de spire. Pe urma dintr-un tabel se alege inchinatia spirelor si dintilor pentru a obtine eficienta maxima si se alege si pozitionarea pinioanelor, axata sau dezaxata. Tabelele se folosesc in toate domeniile in inginerie cu rezultate calculate si curbe de rezultate pentru a nu pierde timpul. Se folosesc de la hidraulica la mecanica si cam peste tot unde e necesar un calcul laborios. S-ar putea ca inclinatia sa fie determinata de pozitia axelor pinioanelor. Urmeaza verificarea finala de rezistenta si uzura. Daca nu da bine se umbla la parametri pana ies rezultatele acceptabile.
Dupa cum se vede in poza, difera nr. de dinti si diametrele. Dar numarul acela se impune de la inceput si nu e cauzat de inclinatia spirelor. De fapt e invers. Inclinatia spirelor rezulta din parametri astia, nu e data de intrare in calcul. Ca si exemplu putem micsora dimensiunile dintilor si rezulta astfel mai multi pe aceleasi diametre de pinioane astfel incat sa pastram acelas raport de multiplicare. In cazul asta se schimba unghiul spirelor si distanta dintre axele pinioanelor. Atunci: putem afirma ca avem la acelas diamtru de pinion inclinatii diferite de spira DAR acelas raport de recuperare la ambele mecanisme?


Oricum toata stima pentru dvs. daca aveti atatea pinioane acasa. :respekt:
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 16 Ian 2017, 14:21

Totusi observatia dvs. este corecta ca difera inclinata in functie de raport, dar nu ea determina raportul.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 16 Ian 2017, 15:43

Domnule Spring, Multumesc pentru raspuns, desi ma asteptam sa fie unul critic la unul din cele 8 puncte pe care le-am expus. Va multumesc pentru concluzia dumneavoastra:
Spring scrie:Totusi observatia dvs. este corecta ca difera inclinata in functie de raport, dar nu ea determina raportul.

Nu va contrazic, ci doar as completa ca atunci cand am spus ca raportul de recuperare depinde de inclinatia dintilor, am avut in minte doar ideea ca renuntarea constructorilor la angrenajele cu dinti drepti si tecerea la dinti si canale inclinate a fost solutia tehnica ce le-a permis sa reduca numarul de dinti de pe angrenajul rotorului si sa-i inlocuiasca cu canale mai putine, lucru care a permis sporirea raportului de recuperare. Aceasta sporire a raportului de recuperare am vazut-o ca o consecinta a aparitiei angrenajului hipoid cu canale mai mult sau mai putin inclinate cu care au fost inlocuite canalele drepte si dintii drepti. Altminteri, e asa cum a spus si colegul Semlecan Gheorghe, ca raportul de recuperare are legatura cu raportul vitezelor unghiulare dintre roata conducatoare si cea condusa. Cat despre aprecierea dumneavoastra:
Spring scrie:Oricum toata stima pentru dvs. daca aveti atatea pinioane acasa. :respekt:
Am s-o iau ca atare, nu cred ca ati vrut sa faceti vreo ironie. Sunteti prea bun, meritul meu e minim legat de acest aspect. Multumesc pentru raspuns. Sunt de acord in totalitate cu el si astept si alte postari daca se poate cu comentarii la vreunul din cele 8 puncte expuse, daca nu corespunde cu realitatea. Rew.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 16 Ian 2017, 16:03

Nu eram ironic.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 16 Ian 2017, 16:23

Program de calcul hipoide. Ce difera e ca nu avem con pe pinionul central. E un ax melcat ca la mecanismele vierme.
http://www.otvinta.com/hypoid.html
si teoria
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 779390004I
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 18 Ian 2017, 11:30

Domnule Spring, M-am gandit, am calculat si am vazut ca in conditiile unui gabarit rezonabil, nu se poate obtine un rapaort de recuperare mare, fara utilizarea danturii inclinate, respectiv a angrenajului hipoid.
Intrucat nimeni nu a contestat nici un punct din cele 8 ale rationamentului pe care l-am expus, ma hazaredez cu o concluzie, pe care va rog sa o contraziceti daca nu este corecta:
Mulinetele moderne cu care pescuim, mai ales cele de spinning, datoreaza gabaritul redus si raportul de recuperare marit, in mare masura si inclinatiei danturii, canalelor inclinate, deci angrenajului hipoid. Altfel, am pescui si acum cu mulinete asemanatoare cu aceasta.

Imagineonline photo sharing

Am numarat de aceasta data: 45 de dinti drepti pe elementul conducator si 19 dinti drepti pe elementul condus, astfel rezulta un raport de recuperare egal cu 45:19=2,368. Deci, aproximativ un raport de recuperare de 2.37:1. Va rog sa ma contraziceti sau sa cadem da acord. Consensul e minunat. Ma simt onorat ca am asa un partener de dialog. Multumesc. Rew.

Scrie răspuns