Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 04 Aug 2019, 18:12

razvan cristescu scrie:
04 Aug 2019, 15:19
La ce rulment va referiti, cel de la racordul pt oscilatie al axului?
Da stimate domn, la acela. El prelua frecarea in sarcina si o transforma in rostogolire pe bile, atunci cand in timpul drilului efortul exercitat asupra tamburului se transforma in torsiune la nivelul axului tamburului si in apasare pe capatul racordului de oscilatie/antitorsiune, unde era un rulment. Asa... La noul Certate, e frecare pe o bara, ca la mulinetele ieftine de generatie veche, fiindca la cele ieftine de generatie noua, sistemul antitorsiune se sprijina pe doua bare. Credeti ca e corecta denumirea de Certate pe care o poarta? Poate fi motivanta cel mult pentru pretul cerut...

TDum. Rew.

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de razvan cristescu » 04 Aug 2019, 22:07

Am un certate LT 2500 si l am folosit cateva partida, merge ok dar l am folosit cu naluci mici/medii la munte pe lac si pe rau dupa clean avat.Desi e un 2500 cred ca a fost conceput pt pescuit usor,tamburul e shallow,manivela destul de scurta.AM remarcat un ax nu foarte solid pe care uleiul s a cam murdarit si sunt curios de unde provine negreala de pe ax?

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 05 Aug 2019, 09:06

Părerea mea este, că atât noul Exist cât si noul Certate LT, sunt echivalentele moderne ale vechiului Steez în ceea ce priveste performanţele, mecanica internă şi rezistenţa/fiabilitatea în timp, cu câteva plusuri totuşi în favoarea Steezului.

Se pare, din ceea ce spuneţi, că aţi destinat-o unui pescuit care i se potriveste, nu o suprasolicită şi astfel vă veţi bucura mult timp de ea, ceea ce va doresc şi eu. Fiindcă am pomenit de asemănarea cu vechiul Steez, (conform criteriilor precizate mai sus) pot să vă mai spun că sunt colegi de forum (ex. Vali Stratonov) care la fel ca şi dv. a înţeles şi destinat mulineta (Steez-ul în cazul său) unui pescuit pe masura ei. În acest fel, se serveşte pe termen lung, cu maximă plăcere de un produs gingaş care se dovedeşte şi fiabil în aceste condiţii. Cu mulţi din ceilalţi, care n-au ţinut cont de aceste aspecte, am ajuns să mă cunosc şi să constat axe deformate, rotoare avariate, racorduri de oscilaţie/antitorsiune rupte şi multe altele.
razvan cristescu scrie:
04 Aug 2019, 22:07
AM remarcat un ax nu foarte solid pe care uleiul s a cam murdarit si sunt curios de unde provine negreala de pe ax?
Negreala de care spuneţi, sunt microparticule metalice rezultate din rodaj şi amestecate cu agent de gresare. Dacă negreala este substanţială, atunci trebuie înlăturată printr-o sesiune de întreţinere, altfel poate avea caracter abraziv şi favoriza apariţia uzurilor. De obicei, această negreală apare atunci când utilizatorul adaugă pe ici-colo ulei şi/sau vaselină, fără a spăla/îndepărta unsoarea veche. Părerea mea...

S-o folosiţi sănătos mult şi bine!

TDum. Rew.

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de razvan cristescu » 05 Aug 2019, 13:47

Am cumparat o in mai si am folosit o pana acum in cateva partide...n am adaugat nimic,o sa incerc sa curat axul atat cat iese (fara sa desfac mulineta) si sa pun ulei proaspat.Va multumesc pt explicatii si tinem legatura...cand o sa o desfac pt mentenanta o sa pun poze

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 05 Aug 2019, 15:13

Ok. Aţi luat o decizie înţeleaptă.

Cu plăcere, TDum. Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 25 Aug 2019, 12:19

Pentru mine e prea cald pentru a pescui, asa ca aleg forumul Rapitori.ro ca sa socializ cu dv. si postez materialul urmator:

In cadrul acestui topic, am urmarit indeaproape pasii pe care i-a facut in ultimii ani aceasta firma de prestigiu pe calea inovatiei si modernizarii produselor sale. Desi am fost entuziasmat initial de inovatia din sistemul de antitorsiune ce se referea la implementarea unui al doilea sprijin antitorsiune activ prin aparitia unei bare secundare care sa se opuna suplimentar solicitarilor de torsiune aplicate axului tamburului in sarcina, s-a dovedit ulterior in repetete randuri ca multe unitati au ,,picat" tocmai din cauza configurarii proaste a sistemului respectiv, mai precis o eroare de proiectare a urechii de sprijin pe bara dinspre talpa mulinetei, care ducea la efecte grave. Proiectarea proasta (si partial executia neglijenta) pe care o acuz cu argumente, se refera atat la ,,geometria" orificiului din acea ureche de sprijin, cat si la calculul de rezistenta, a formei si dimensiunilor bratului ce sustine acea ureche de sprijin. Cele doua carente coroborate fac ca la cea mai mica pierdere a perpendicularitatii acestei urechi de sprijin fata de axul tamburului (flexare/indoire usoara datorata frecarii pe bara), sa duca la blocarea/impanarea urechii de sprijin pe axul pe care culiseaza. La inceput, blocajul poate sa se manifeste cu un efect de functionare infranata, asta intr-o situatie fericita cand inca se poate rezolva problema asa cum am aratat in topicul de reparatii. Altfel, dupa sau in timpul unei solicitari mai intense apare un blocaj brusc si daca nu e sistata imediat utilizarea mulinetei, atunci pagubele pot fi mari cu distrugerea mai multor componente. Mai au de lucru la acest sistem si presupun ca il vor regandi in urma feedbackului negativ generat de numarul mare de unitati defectate de la punerea pe piata a acestei variante constructive. Ea apare pe modele ieftine cat si pe unele mai scumpe: Ninja, Revros, Exceler, Legalis, Caldia, BG, Prorex, Saltist, etc...

Un alt subiect de discutat in cadrul acestui topic este evolutia/inovatia rulmentului de antiretur. Stim cu totii ca a durat ani de zile pana au prins feedbackul negativ legat de generatiile anterioare de rulmenti cu role pentru antiretur instant care dadeau rateuri si au ajuns in final sa reconfigureze acesti rulmenti, implementand un sistem cu arcuri elicoidale individuale pe fiecare rola in parte, astfel incat sa nu mai apara probleme de pierdere a functionalitatii rulmentilor respectivi. Iarasi am fost entuziasmat si am vazut acest lucru ca pe un mare beneficiu adus utilizatorilor si concomitent prestigiului firmei. Am prezentat chiar la inceputul acestui topic acest aspect. Iata ca in prezent pot sa afirm pe baza de argumente ca iar au dat gres. Rulmentii de antiretur nu mai au in prezent camasile construite din oteluri inoxidabile asa cum erau in trecut chiar si la cele mai ieftine modele (de la Daiwa) ci sunt din metal care se oxideaza relativ usor si sunt frecvente situatiile in care rugina acumulata in rulmentul de antiretur il scoate din uz. Un mic procent din aceste situatii cu rulmenti ruginiti il cunoasteti de pe topicul de reparatii. Ninja, Legalis, etc. Restul nu le-am mai postat fiindca ar fi fost postari repetitive pentru ilustrarea aceleiasi idei... Chiar azi dimineata, anterior acestei postari, am vorbit telefonic cu un var din Lugoj, un tip foarte grijuliu cu sculele si mi-a spus ca i s-a intepenit Exelerul Ea 2500 dupa o perioada de neutilizare. Cand l-a deschis, a gasit rulmentul cu role gripat cu rugina. L-a curatat, dar a ramas zgomotos. Isi batea acum capul cu cealalta Daiwa pe care o are, Prorex 2500 RA, care a dobandit brusc un rulaj greoi, fara a putea fi incriminat rulmentul cu role in acest caz. Banuiala, i-am spus, cade astfel asupra racordului de oscilatie/antitorsiune. Parea a fi exact situatia ingrijoratoare discutata mai sus. Ambele mulinete sunt de fabricatie relativ recenta si au fost cumparate de noi, cu un total care pentru unii ar putea fi mai mult decat jumatate din retributia lunara!

Acestea fiind spuse, concluzia actuala legata de ,,traiectoria" firmei Daiwa, pare a fi ceva de genul: ,,Un pas inainte si doi inapoi" Acesta nu este un trend evolutiv. Nimeni nu-si doreste o mulineta care risca sa se blocheze ori sa rugineasca. Decat un astfel de ,,progres" ce a generat in prezent produse cu fiabilitate indoielnica, mai bine vechiturile ,,nemuritoare" prin comparatie cu ele, sau, de ce nu, orientarea spre ale firme, ca sunt destule pe piata.

La modul general, (nu doar pt. Daiwa) dupa mine, prima uzura sau defect care ar fi normal sa apara la o mulineta relativ scumpa, dar bine construita, dupa o lunga sau foarte lunga perioada de utilizare, ar fi in zona danturii pinioanelor, acolo unde solicitarile si frecarile vor fi imposibil de eliminat complet. Nu e normal sa se strice altceva cum ar fi: piese deformate, arcuri rupte, galeti si/sau portgaleti taiati, componente oxidate, etc. Pentru toate acestea poate fi acuzat direct constructorul daca mulineta a fost exploatata corect si totusi s-a defectat.

P.S. M-a sunat varul Lugojean. A rezolvat intre timp dupa indiciile pe care i le-am oferit Prorexul RA! A fost exact situatia critica pe care am presusus-o si din fericire, a intervenit la timp. A debavurat marginile orificiului urechii de sprijin antitorsiune (dinspre talpa mulinetei) de pe fata dinspre coada mulinetei si a marit putin de tot diametrul acelui orificiu. Infranarea a disparut. Functioneaza din nou perfect.

Iata cum o discutie de dimineata cu el, m-a impulsionat sa redactez acum acest material, desi voiam s-o fac mai demult si sa va pun in garda la modul obiectiv, fiindca tin doar cu utilizatorii/beneficiarii, printre care ma numar si eu. Daiwa nu mai e ce-a fost. Au prea multe scapari pentru a mai purta titlul de lider. Devine incet-incet un ,,jucator" oarecare pe o piata in miscare. Asa simt eu, ca un utilizator exclusiv al mulinetelor lor mai vechi, (pana in 2009, care nu ruginesc si inca functioneaza bine) nu recente si in plus ca unul care ia contact frecvent cu tot ceea ce au facut prost si constat ca se putea altfel, mult mai bine, dar n-a fost sa fie. Daca au facut-o deliberat, atunci e grav, indiferent de motive, e ca o tradare a celor carora le iau banii spunandu-le povesti frumoase si atunci, merita tot ceea ce va urma ca feedback de la noi utilizatorii la aceasta ,,poveste care merge mai departe" schiopatand...

T.D. Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Aug 2019, 22:00

Naspa..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

pavalascdan
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 152
Membru din: 22 Noi 2015, 20:12
Localitate: Galati

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de pavalascdan » 26 Aug 2019, 09:25

Domnule Tdum , situatia descrisa se manifesta in general nu numai in cazul Daiwa , marketing mincinos , consumerism , durata scurta de utilizare etc :wallbash:

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Aug 2019, 20:06

Nu, dar Daiwa e campeoana..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 26 Aug 2019, 21:48

Domnilor, cam asa stau lucrurile, iar noi, schimband informatii, vom cheltui banii mai cu folos cand va veni momentul si ii vom da celor care ii merita, nu celor care ne pacalesc. Poate ca cei de la Daiwa n-au prins inca de veste ce produse au scos pe piata in ultimii ani. Stiti ca japonezii au un cod al onoarei foarte strict. Asa ca atunci cand vor realiza ca au inselat asteptarile celor care credeau in vorbele si in produsele lor, codul bushido le va impune ceva actiuni punitive gen harakiri/sepuku celor din departamentul cercetare/dezvoltare/proiectare sau poate tuturor celor din firma...

Azi am rasfoit un catalog (Rapitori parca...) si pe prima pagina trona un Exist 2019 la un pret de peste 5000 de lei. Si stiti de ce are acest pret? Fiindca sunt oameni care il platesc! Valoarea unui lucru intr-un anumit moment este aceea pe care oamenii sunt dispusi sa o plateasca in acel moment. Deci, noi consumatorii facem de fapt preturile. Asa ca nu e in totalitate vina celui care cere...

Sunt curios: Cand si cu ce problema va ajunge primul Exist 2019 pe ,,masa de operatie" ? Daca pretul ar fi cu adevarat corect, atunci, la cei peste 5000 de lei platiti, raspunsul ar fi NICIODATA!!! Vom trai si vom vedea. Deocamdata, ne vom ,,delecta" cu ce apare la indemana de la Daiwa pe ,,masa de operatie", adica cu doua Prorex-uri. Unul a ,,raposat" deja si ,,resuscitarea" sa va fi o oarecare provocare pentru mine, fiind deteriorata carcasa de metal, iar celalalt e doar ,,gripat" pentru moment si e in ,,coma indusa" Dar acestea sunt subiecte pentru topicul de reparatii, asa ca ne vom vedea acolo in curand. Inca nu le-am vazut, sunt in ,,ambulanta" si vor ajunge in curand in ,,blocul operator"

Pana atunci ,,medicul de garda" va saluta cu respect. (Sper ca n-am deranjat cu glumele din ,,programul" de asta seara).

T.D. Rew.

Scrie răspuns