Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de SF » 02 Dec 2018, 20:20

Sorin scrie:
23 Noi 2018, 21:58


nu dimenisunea unei piete o face de lux .... ci valoarea aduagata.
Daca comentez bucata asta is off-topic si de cafenea sau tu poti sa emiti si eu nu?

Dupa cum ma cunosti , o sa comentez :D , indiferent de ce preferi tu :D

Valoarea adaugata nu face nici o piata de lux , mai degraba "cat poti plati" :wink: , intr-un fel puterea de cumparare , insa consumismu o atins niste cote putin sanatoase si ii o tema care necesita spatiu .

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Sorin » 02 Dec 2018, 20:48

Atata vreme cat dezbati idei esti liber sa o faci
cand te dai la persoane indiferent de indiferenta ta ...voi interveni

eu am comentat idei
si da ....valoarea adaugata mare e direct legata de conceptul de piata de lux
nu poti vinde produse de lux cu marje de mass market ...
iar puterea de cumparare e cu totul alta mancare ...
da e o tema care necesita spatiu mult mai amplu si nu e locul aici
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 03 Dec 2018, 10:01

tdum scrie:
19 Noi 2018, 15:16
Stimaţi colegi de forum, vin cu o întrebare la dv. în legărură cu mulineta Daiwa Exist LT (monocoque). Întrucât nu am luat încă contact fizic cu această mulinetă, am o nedumerire legată de materialul din care este construită piesa cu nr 84 din schema de mai jos:
http://www.spin-review.ru/reels/daiwa/p ... 000s_p.pdf
Este vorba de capacul-mască ce închide ,,coada" mulinetei. Acest capac, la acest model, nu are doar un rol decorativ ca la alte Daiwe, ci şi un rol mecanic foarte important. În acest capac se fixează unul din capetele unicei axe antitorsiune (nr. 82) aşa cum se vede pe schemă. Acest capac preia astfel o parte importantă a şocurilor inerente ce apar în momentele înţepărilor din timpul pescuitului. Acest şoc este cu atât mai mare cu cât racordul de oscilaţie-antitorsiune se află mai aproape de acest capac (cursa oscilaţiei tamburului, la limita inferioară, adică axul tamburului (81) retras la maxim în corpul mulinetei).

Sper că inginerii niponi au gândit şi construit acest capac din metal şi nu din plastic. Altfel... La câte şocuri ar putea rezista suportul acela pentru capătul barei antitorsiune, profilat din capacul respectiv? Poate că mai există vreun contact suplimentar de sprijin, dar nu se vede pe schemă. Pe schemă se vede doar o bară, sprijinită în două puncte, din care cel puţin unul se poate dovedi precar, aşa cum v-am semnalat. La preţul la care se vinde această mulinetă, nu ar trebui să existe erori de nici un fel.

Îi intreb pe aceia dintre dv. care au această mulinetă sau cunosc acest detaliu:
Din ce material este construit acel capac (84 pe schemă) ?

Mulţumesc.

Rew.
Se pare că nu ştie nimeni de aici de pe forum răspunsul la întrebarea de mai sus. Era doar o curiozitate prematură a mea, pe care rămâne să mi-o satisfac când apare o oportunitate în acest sens şi atunci voi fi în măsură să vă prezint chiar şi un review despre această mulinetă.

Rew.

Isaia
junior
junior
Mesaje: 91
Membru din: 30 Oct 2017, 19:26

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Isaia » 26 Dec 2018, 18:25

Eu dețin Exist-ul LT și pot confirma faptul că acea piesă este din același metal ca și corpul mulinetei.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 27 Dec 2018, 09:54

@ Isaia

Vă mulţumesc pentru informaţie. Dacă acel capac e construit din metal, atunci este în regulă, fiindcă una din sarcinile acelui capac, e aceea de a menţine unica bara antitorsiune în poziţia necesară bunei funcţionări, aşa cum am mai precizat anterior. Ştim cu toţii că erau destul de sensibile capacele generaţiilor anterioare de Daiwe, atât cel din coada mulinetei cât şi cele de pe aripile de rotor şi că se deteriorau relativ uşor la ciocnirea accidentală cu diferite suprafeţe.(bordul bărcii de ex.)

Încă odată, vă adresez mulţumiri pentru răspunsul dv. si în plus, urări de bine pentru noul an!

T.D. Rew.

Isaia
junior
junior
Mesaje: 91
Membru din: 30 Oct 2017, 19:26

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Isaia » 28 Dec 2018, 08:18

Cu multă plăcere dle tdum, v-am trimis mp,puteți să-mi confirmați vă rog aici dacă vi l-am trimis dumneavoastră?

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 28 Dec 2018, 10:46

Da, stimate coleg de forum, vă confirm aici, cum m-aţi rugat. Am primit mesajul, funcţionează bine mesageria privată şi pentru membri noi. Oferta dv. mă onorează. V-am răspuns. Numai bine!

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 29 Dec 2018, 13:16

Am gasit un filmulet pe youtube, care aduce ceva informatii suplimentare legate de mulineta Daiwa Exist 2018. E intr-o limba pe care nu o inteleg. Tehnicianul pare a fi unul de-ai lor ,,cu ochii mici", dar chiar si asa, se poticneste la deschiderea capacelor laterale, si nu reuseste sa scoata angrenajul din ,,monocoque". Sunt necesare chei custom pentru demontarea totala a aceastei mulinete. Va voi prezenta la momentul oportun modalitatile de confectionare a acestor chei. Mai multi constructori (firme) si-au luat masuri de ,,securitate" pentru a face cat mai dificila demontarea mulinetelor lor, dar aceasta abordare nu reprezinta bariere insurmontabile ci are doar rol de descurajare a interventiilor home made.

Acesta e filmuletul. Sa-l urmarim si discutam apoi cateva concluzii:
https://www.youtube.com/watch?v=Wmgv7N10OmU

Reies mai multe detalii de discutat, si v-as ruga sa completati ceea ce mi-a scapat mie. Iata ce am constatat eu:

- Sunt necesare de acum chei in plus, gen imbus si asa cum am spus chei custom pt. desurubarea capacelor rotunde.
- Exista de acum ca la alte firme surub imbus infiletat in axul tamburului.
- Rulmentul cel mare cu bile de pe angrenajul rotorului, NU ESTE CAPSULAT!!! Atentie mare deci cu ungerea la aceste mulinete! Va trebui facuta cu ,,zgarcenie". Vaselina din abundenta pe angrenajul de sub acest rulment cu bile, poate duce la anularea antireturului, fiindca vaselina se insinueaza printre bilele rulmentului (necapsulat) si contamineaza rulmentul cu role de deasupra, anuland antireturul (la rece in special). Aspectul acesta l-am mai discutat in topicul de reparatii, unde am aratat si solutiile reparatoare pt. acest neajuns din unele Daiwe.
- Este prezent un pinion din plastic in sistemul depanator. Atentie deci la introducerea si scoaterea tamburului de pe ax (a nu se forta), sau la eventualele lovituri ce se pot transmite prin axul tamburului si pot produce dislocarea stiftului excentric incastrat in pinionul din plastic.
- Cele doua suruburi care tin in pozitie capacul din coada mulinetei par a nu fi cu filet metric ci gen holzsurub, atat cat imi permite rezolutia imaginii sa-mi dau seama, lucru care sugereaza ca acel capac ar fi altceva decat metal masiv si ar putea avea de fapt doar o acoperire cu strat metalic, asemanator cu o nichelare. Bine ar fi sa ma insel.
-Angrenajele. Cel conducator pare a fi aliaj de aluminiu fretat pe ax din otel, iar cel condus, pe care sta rotorul, pare a fi un bronz. Cel secundar, de pe depanator, asa cum am spus, plastic.
- Un singur sprijin antitorsiune (potential sensibil), sugereaza ca trebuie acordata atentie reglajului franei din tambur, pentru a nu transmite socuri seci ca niste lovituri de ciocan in acest sprijin (o ,,ureche" care culiseaza pe un ax) Daca acea ureche cedeaza, mulineta se blocheaza, si daca se forteaza, distrugerile pot fi foarte mari.
- Etansarea pare mai buna decat la generatiile vechi de Daiwe de varf. La vechile Infinity Q sau Certate, daca demontam rotorul, exista o fanta pe langa urechea capacului de carter dinspre talpa mulinetei, prin care se vede lejer dantura pinionului principal. Si erau definite washable!
- Masa mica, a acestei mulinete e in legatura si cu utilizarea materialelor nonmetalice, la rotor, brat pickup, pinion oscilatie, etc, si deasemenea prezenta unui angrenaj conducator din aluminiu si nu din bronz sau alt metal cu masa mai mare, eliminarea unor suruburi (la capacul infiletat, unde nu mai necesita suruburi) si inlocuirea unora mai mari cu altele mai mici decat de obicei, poate chiar un galet mai mic, etc.

Cred ca este o mulineta usoara, placuta la pescuit, gingasa si sensibila deopotriva, care menajata corespunzator, poate servi multi ani, fara nici o interventie. Cand va veni insa momentul, trebuie facuta servisarea cu multa consideratie pentru toate aspectele ce decurg din tehnologia inglobata in aceasta varianta constructiva.

Rew.

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de razvan cristescu » 10 Ian 2019, 14:02

Certate LT 2019 seamana f mult cu Exist Lt 2018...am avut un feeling in legatura cu acest Certate,vroiam sa mi iau Exist dar acum m am razgandit. ..astept sa lanseze Certatele. Vreo 20 grame in plus inseamna probabil corp de aluminiu in loc de magnesium, oricum sunt tot usoare cel putin pt mine,rotor tot din zaion,par aceleasi angrenaje,design f asemanator

Stefan D
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 01 Dec 2017, 15:27

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Stefan D » 27 Ian 2019, 06:50



Din păcate este confecționat din plastic! (Nu cred ca am înțeles greșit din clip, dar poate nu am fost destul de atent)

Scrie răspuns