Blank "de musca" pentru spinning

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

radu st
junior
junior

Blank "de musca" pentru spinning

Mesaj de radu st » 17 Noi 2005, 14:22

Parca s-a mai discutat pe forum, dar nu gasesc acum ...
As vrea sa stiu daca poate fi folosit un blank de fly fishing pentru o lanseta de spinning.
Ii rog pe cei care se pricep sa imi spuna si care ar fi raportul aproximativ, intre clasele lansetelor de musca si intervalul de greutate al lansetelor de spining. Ma intereseaza in special ce greutate as putea lansa cu clasa 7 ; )
Multumesc

cristian.ene
veteran
veteran

Blank de fly pentru spinn

Mesaj de cristian.ene » 17 Noi 2005, 15:26

Radu

pana acum nu am construit o lanseta de spinn pe blank de fly. Dl. Jean Scurtu are deja mai multe si poate sa-ti spuna mai bine de avantaje. Din cate stiu care blank-uri premium care costa destul.

Ce pot sa-ti spun eu: multi au cochetat cu o asemenea idee au adus blank-uri de clasa 8 pentru a le ransforma in lansete de jig datorita greutati mici a blank-ului la lungimi mari (9ft.) si actiunii probresive. S-a dovedit ca si o clasa 8 e prea blanda pentru apescui bine sa zicem cu jig-uri de 5-7 g si sa aiba reactile cele mai bune in pescuit.Datorita taper-urilor diferite de ale unui blank de spinn de steehead lanseta e prea lenta pentru a fi pescuita bine cu twistere, dar al naluci reactive ca linguri de pastrav, avat sau pentru lungini si puteri mai mici poate fi o lnanseta buna de pasttrav sau clean.

Am vazut cateva care mergeau bine la clean sau la pastrav de lac dar cu sacrificare unor parti ale blank-ului ceea ce implica si posibilitatea de a taia gresit pe un blak scump.
Cu cat actiunea e ami fast e posibil sa gresesti mai putin si sa iei un blank mai scurt pentru o clasa mai mare. Asta ill face mai rapid si mai apropiat de unul de spinn dar diferentele raman mari. Lansetele lungi(9ft. sau mai mult) din clasa light sau ML, sunt cel mai greu de realizat duap parerea mea mai ales dintr-un blank de fly. Multe firme au blank-uri mod-fast sau moderat, ( putere ML dau Medium), care aduc cu cele de fly si pot fi o solutie pentru aqplicatia pe care o vrei.
Mai bine spui direst pentru ce o vrei si e mai clar daca se poate sau nu.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Noi 2005, 15:29

o sa-ti iasa un bat de pana la vreo 16-18g, mult mai moale decat orice bat de spin de categoria aia. ca sa gasesti exact greutatea care incarca blancul, era un algoritm, nu pun pariu dar mi se pare ca e vorba de 1/16oz pentru fiecare 1wt. cauta si tu pe topicurile mai vechi ca am scris atunci.

am facut eu asta cu un blanc de 9-10wt, destul de rapid. am dat cu el de vreo doua ori, am pescuit mai multe tipuri de naluci sa vad cum e si prins mai multe marle. dupa care am dat totul jos de pe el si acum e montat asa cum trebuia de la bun inceput, adica pentru snur.

nu era vorba ca-i moale, eram obisnuti cu bete moderat fast si pana la urma pot sa ma adaptez cu orice, am dat odata si la salau cu un bat parabolic si n-am ratat multi. problema e ca trebuie sa-i dai timp cand lansezi ca sa se incarce. varful revine mai lent la pozitia initiala, la snur e nevoie de asta. sigur ca lansezi ok si montat de spin, dar trebuie sa fii mult mai calm, sa pescuiesti in alt tempo. ca sa obtii maxim tree sa lansezi practic ca la stationar cand pescuiesti cu pluta culisanta. asta a fost o chestie care m-a enervat.

a doua a fost lungimea, nu m-am putut obisnui cu 9'. mi-l facusem pentru avat la dunare unde gandeam eu la vremea aia urma sa ma ajute sa lansez departe. ei bine, nu este asa, poate castigi 2-3m fata de cat lansezi cu un bat de 6'6", dar pierzi o gramada la capitolul precizie. nu mai poti lansa scurt din varf, nu mai poti lansa pe langa mal pe sub mana, pierzi exact mobilitatea aia esentiala. apoi cand stai sa scoti pestele sau sa schimbi naluca, firul se incurca invariabil pe dupa inelele de la varf fiindca ala se bataie tot timpul la cea mai misca miscare. deci eu n-as repeta experienta.

la capitolul avantaje, betele de musca stau bine de tot la driluri, amortizeaza bine si poti sa tragi de ele fara grija. am scos o mega buturuga din dunare cu al meu.

deci depinde cum pescuiesti tu. daca ai o chestie pentru betele lungi si flexibile si esti calm si lent cand pescuiesti, o sa-ti iasa exact ce vrei. daca nu, mai bine stai calm.

pe de alta parte, 7wt este exact ce trebuie ca sa pescuiesti bine avati si bibani la musca si la nevoie merge si la clean sau ce-ai mai putea avea in zona. ultima oara cand am fost cu codrut el a prins stiuci cu un 7wt, e mult prea putin pentru ce muste trebuie la stiuci, dar merge in lipsa de altceva. daca nu ai chef sa te apuci de fly si te-am convins sa nu-l faci de spin, poti oricand sa vinzi blancul.

ce blanc este, apropo?

radu st
junior
junior

Mesaj de radu st » 17 Noi 2005, 15:38

@ eugen
cabelas ft 907
l-am comandat deja in State, il voi primi peste o luna..
Intr-adevar acolo scrie ca este fast, ma astept totusi sa fie ceva mai moale decit unul de spinning
oricum, am de gind sa incerc, daca nu merge il vind ... sau incerc fly fishing ; )

Deci sa inteleg ca as putea lansa optim 10 - 11 g ...

multumesc mult pentru raspunsuri

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Noi 2005, 15:50

aa, ft? ma mir ca nu ti-a facut deja o oferta cristi. Lol.

ala de l-am incercat eu este un bat fast montat de musca. montat de spin era un parabolic progresiv cu care puteam da 3g si puteam da si 21 (cel mai greu jig din dotare). numa' ca nu-i vorba numai de cat poate lansa, mai e vorba si de controlul nalucii, comoditatate, potrivire pe stilul tau de fishing samd.

ca si experiment e misto. numa' tine cont de ce-ti zic acum: pune mandrina provizoriu, fara sa o lipesti, si vezi intai cum iese. eu am avut mare noroc cu mihaif care s-a priceput sa mi-o scoata intacta, inca mai am sa-i dau niste lazi de beri pe chestia asta fiindca e munca grea nu jucarie.

radu st
junior
junior

Mesaj de radu st » 17 Noi 2005, 15:53

@cristi
prima data intentionez sa il folosesc la jig de pe mal. De aceea eram curios ce greutate se poate lansa
Am comandat blankul influentat de ceea ce scrie pe site-ul tau ... e adevarat ca sint paralel cu flu fishing - ul

cristian.ene
veteran
veteran

Blank FT 907

Mesaj de cristian.ene » 17 Noi 2005, 17:07

Bine ca ai spus clar ce e . Cabela`s spune ca e un blank cinstit FT si asa cred ca e . Si eu am in proiect sa aduc un 906 pentru pescuit de fly pe lac cu muste mari.

De lansat va lansa cu siguranta intre 3 si 12-14 g , problema e asa cu spune Eugen cum reactioneaza cand ridici jig-ul sau ce viteza ai la intepare sau daca nu piede prea multa putere pe mijoc la intepare.

Daca vei da doar cu textil sigur va fi utilizabil.
Ca putere poate fi calsat ca ceva intre Medium si MH un fir de clasa 7 are undeva in jur de 11 -12g pentru primi 9m, dar daca lanseta poate 20-25 e clar ca poti sa arunci si mai mult dar nu asta e problema.
Oricum ai ales bine, e cel mai rapid ,e destul de gros pe varf (5 unitati, cam atat au si cele de steehead de puterer medium, si in plus e foarte usor doar 1.6 oz) sa vedem ce putere are pe mijloc si pe cotor.

Vreau si eu sa vad blank-ul mai ales ca vreau sa aduc unul sau mai multe pana acum nu am avut decat PT si SLi de la Cabela`s si evident te pot consilia la constructia lui, pentru ca ai riscat influentat de mine. Oricum vei avea o lanseta de salau intr-un fel sau altul.

Daca nu se potriveste pot sa-ti ofer un blank de XML 8`6``ft. Medium 3/8-3/4 care de fapt arunca bine si 5/16 oz.(5g). Sau altceva de care ai nevoie. Dar poate ca e foarte bun pentru jig.

radu st
junior
junior

Mesaj de radu st » 18 Noi 2005, 08:06

cristi, sint de acord, vezi mp

Jean Scurtu

Re: Blank "de musca" pentru spinning

Mesaj de Jean Scurtu » 18 Noi 2005, 10:14

radu st scrie:Parca s-a mai discutat pe forum, dar nu gasesc acum ...
As vrea sa stiu daca poate fi folosit un blank de fly fishing pentru o lanseta de spinning.
Ii rog pe cei care se pricep sa imi spuna si care ar fi raportul aproximativ, intre clasele lansetelor de musca si intervalul de greutate al lansetelor de spining. Ma intereseaza in special ce greutate as putea lansa cu clasa 7 ; )
Multumesc
Radu st,

Daca stii ce blank sa folosesti poti sa-ti faci un bat super de spinning folosind blank de fly.
Dupa cum ti-a spus Cristi Ene eu mi-am facut mai multe bete(vreo 6 )de spinning folosind blank-uri de fly.
Sunt nu multumit ci extraordinar de multumit in special de betele facute pe blank-uri ALL STAR TITANIUM de fly 9' TRAVEL(din trei bucati W5 la W10) la care am mai adaugat o extensie tot ALL STAR TITANIUM deoarece mie imi place sa pescuiesc(de pe mal) cu bete mai lungi de 3 m.
La betele la care am folosit inele SIC MATCH cu picior extra lung nu am problemele de incurcaturi ale firului pe bat la scoaterea pestelui din carlig de care amintea Eugen.La cele care am folosit inele SIC sau ALCONITE cu piciorul scurt sau mediu se mai intampla sa am incurcaturi,incurcaturi ce nu umbresc calitatile unui bat mai lung.
Cu batul de 5W arunc fara probleme cca.20g. si poti vede in Galeria Foto un paddle xxx de 15 kg. prins cu acest bat cu fir FIRELINE de 4lb.si forfach fluorocarbon tot de 4lb. la jig de 1/16oz.(1.8g.).
Cu un blank de W7 arunci lejer 1oz.(29g.)
Mai am doua bete facute pe un blank AMTAK(AMERICAN TACKLE) de 9' din doua bucati ,de W8 si unul facut pe blank SHIKARI ,tot din doua bucati ,de 9' si W9 bete cu care arunci fara probleme peste 29g.
Dar aceste ultime bete desi sunt bune nu se pot compara cu cele facute pe blank-uri ALL STAR TITANIUM care sunt mult mai sensibile,mai usoare si mai rezistente(e drept ca si un blank fly ALL STAR TITANIUM de 9' costa in jur de $160).Desi am o gramada de bete lungi cu care pescuiesc la jig, cel mai mult pescuiesc cu betele facute pe blank-uri ALL STAR TITANIUM.
Daca am atac la cca.50m de mal,se intampla f. rar ca sa nu intep pestele si sa nu-l scot de la adancimi de 2-6m.

Intamplator ,dupa ce am pescuit la jig cu batul facut pe blank AMTAK si prinsesem destui white bass,deoarece mi s-a rupt montura,am refacut-o pe batul facut pe blank ALL STAR W5 si abia atunci am putut sa realizez ca pescuind cu AMTAK nu am simtit nici jumatate din atacurile pestilor,pe cand cu ALL STAR TITANIUM simteam si cea mai mica denivelare a fundului apei.
Cat despre drill-ul cu un peste mai mare pot sa-ti spun ca pescuind cu batul de W5 nu mi-am dat seama cat de mare era pestele agatat decat atunci cand pestele era in minciog(si pestele era un flathead catfish de 6,5kg.!!!).atat de bine "lucra" batul.

Ghinionul lui Eugen este ca nu e obisnuit la spinning cu bete lungi(si 9' eu nu-l consider lung) si nu a avut rabdarea sa se obisnuiasca,de aceea s-a hotarat probabil sa renunte la spinning ,facandu-si batul de fly,pe blank ALL STAR TITANIUM ce de fapt era blank gandit pt. fly.

Revin cu ce am inceput,daca stii sa-ti alegi blank-ul(si daca buzunarul iti permite) poti face bete superbe de spinning pe blank-uri de fly.

Folosind aceste bete de spinning facute de mine pe blank-uri de fly am prins destui pesti la streamere si alte muste artificiale,fara a folosi fir special de musca ci tot FIRELINE de 4lb. si am mai spus-o pe acest forum(si pesti de apa dulce si de apa sarata).

Jean Scurtu

blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 18 Noi 2005, 13:47

Daca am atac la cca.50m de mal,se intampla f. rar ca sa nu intep pestele si sa nu-l scot de la adancimi de 2-6m.
:roll: nu v-ati gandit sa va apucati de pescuitul crapului?
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

Scrie răspuns