Accesoriu pentru realizarea nodului FG

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de tito » 04 Noi 2021, 17:50

Un “sistem” usor de construit si foarte practic, de tensionare a firului pentru realizarea facila a nodului FG. Pentru ca multi tensioneaza firul cu ajutorul lansetei , lucru care necesita in bagaj un support de incarcat lanseta pentru a nu o predispune la accidente nedorite. Pe langa asta firul trebuie tinut intre dinti, o astfel de practica nu e igienica si firele subtiri vor scapa si nodul se va incurca.
Alti pescari executa acest nod incercand sa tensioneze firul cu ajutorul degetelor, lucru care in principal se poate face cu firele mai groase, dar cere extrem de multa migala sau unora le e imposibil sa realizeze nodul cu fire subtiri sau foarte subtiri. Din aceasta metoda va rezulta un nod de slaba calitate, care va favoriza alunecarea inaintasului prin textil, pentru ca nu se poate obtine o tensionare optima.

Pentru realizarea acestui “sistem” e nevoie doar de o minima indemanare si urmatoarele componente:
-4 garnituri din cauciuc (de obartain)
-4 saibe (zincate, cupru,inox) de acelasi diametru, sau cat mai apropiat de cel al garniturilor
-3 inele despicate, unul cu diametrul mai mare (conform foto)
-2 suruburi ideal fi 4 (pentru ca partea mobile trebuie sa fie cat mai usoara)
-2 piulite fluture
-un arc care sa nu fie prea puternic, cred ca cel din poza e din sarma otelita de 0,5
-un snur
-o carabina mica (si cat mai usoara).
O parte se fixeaza de rucsac/geanta de pescuit, iar cealalta parte se va atasa in jurul gatului . Astfel nodul va fi realizat foarte usor si veti avea control total asupra tensionarii. Pentru ca la inceput nodul necesita o tensionare minima, deoarece primele spire au tendinta sa se incalece. Acesta este si motivul pentru care partea mobila (cea care se ataseaza la gat) trebuie sa fie cat mai usoara.
In partea de jos se pune saiba iar garnitura trebuie sa intre fest pe surub (eventual lipite) pentru a nu se misca atunci cand strangem piulita fluture. Garnitura si saiba superioare trebuie sa culiseze usor pe surub, se majoreaza gaura garniturii. Stiind ca firele textile impletite in 8 sunt foarte sensibile la ciupituri, cel putin pe partea fixa care vine atasata pe rucsac/geanta e necesar ca filetul surubului sa fie imbracat intr-un material neabraziv, doar portiunea care vine in contact cu firul textil. Eu am folusit un tub de alama (se gasesc in diverse diametre in magazinele de bricolaj), dar se poate folosi si tub termocontractabil.
Dup aceea suruburile se nituiesc in capete (sau se strica filetul pe o mica portiune) pentru a nu pierde piulitele ****.
Atentie, carabina trebuie prinsa de inelul mare atunci cand se ataseaza la gat, astfel incat arcul sa se poata intinde.
Fişiere ataşate
Sistem fix 2.jpg
Sistem fix 2.jpg (67.15 KiB) Vizualizat de 19311 ori
Sistem fix 1.jpg
Sistem fix 1.jpg (52.77 KiB) Vizualizat de 19311 ori
Sistem mobil 2a.jpg
Sistem mobil 2a.jpg (66.85 KiB) Vizualizat de 19311 ori
Sistem mobil 1a.jpg
Sistem mobil 1a.jpg (84.82 KiB) Vizualizat de 19311 ori

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de tito » 14 Noi 2021, 18:59

Cam asa arata nodul (facut la repezeala) executat cu "ustensilele" de mai sus. E facut cu un textil de #0.8 si inaiontas de 0,31. Dupa cum se poate observa spirele sunt foarte stranse, datorita tensionarii firului cu ajutorul arcului. Am observat ca sunt pescari care afirma ca acest nod nu e indicat pentru firele subtiri, pentru ca inaintasul aluneca. Probabil fac nodul din mana, caz in care tensionarea nu poate fi realizata optim si din asta rezulta alunecarea fluorocarbonului/monofilamentului pe textil.
Un alt lucru care necesita atentie e incheierea, pentru ca daca nodurile de incheiere se incaleca, va rezulta pe acea portiune o "galma", care va avea urmatoarele consecinte:
- va lovi in inele si astfel va limita distanta lanseului
- va predispune la blocarea pe inele sau va produce peruci
- portiunea respectiva se va uza si in timp nodul va ceda fix in acel loc

Personal fac 4 sau 5 noduri duble, dupa care tai cat mai scurt posibil capatul liber al inaintasului, mai fac 2 noduri duble si ard capatul textilului cu bricheta.
Fişiere ataşate
FG 3.jpg
FG 3.jpg (155.79 KiB) Vizualizat de 19232 ori
FG 2.jpg
FG 2.jpg (76.9 KiB) Vizualizat de 19232 ori
FG 1.jpg
FG 1.jpg (113.18 KiB) Vizualizat de 19232 ori

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2673
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de johnnybravo » 16 Noi 2021, 09:05

tito scrie:
14 Noi 2021, 18:59
Am observat ca sunt pescari care afirma ca acest nod nu e indicat pentru firele subtiri, pentru ca inaintasul aluneca. Probabil fac nodul din mana, caz in care tensionarea nu poate fi realizata optim si din asta rezulta alunecarea fluorocarbonului/monofilamentului pe textil.
Eu folosesc Mahin din motive de siguranta, imi ia cam 1-2min sa fac nodul (14-20spire x2), e asemanator cu FG. La textile subtiri gen 0.06 folosesc un nod dublu la leader pt ca intr-adevar cu nod simplu imi aluneca.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de tito » 16 Noi 2021, 13:41

Daca e executat corect nodul FG e foarte sigur, cel mai subtire si cel mai rezistent, reusesc sa-l fac tot cam in 2 minute, pentru ca incheierea necesita mai multa migala si dexteritate, spirele nu le-am numarat,apreciez "ochiometric" cand trebuie incheiat.
La restul nodurilor se suprapun 3 fire si oricum le-ai incheia, va rezulta o "galma" facuta de nodurile de incheiere. La FG daca faci optim incheierea portiunea respectiva devine fusiforma si trecerea de la portiunea subtire la cea mai groasa se face lin, treptat, lucru care nu influenteaza trecerea fluida prin inele. Daca se foloseste un inaintas lung acest nod face diferenta, daca inaintasul e de 15-20 cm se poate face orice alt nod, chiar daca nici unul nu ofera aceeasi rezistenta.
Am constatat ca intre timp a aparut sub diverse alte denumiri, pentru ca unii au facut niste modificari in privinta nodurilor de incheiere, dar la baza este tot FG (sa-i dea Dumnezeu sanatate celui care l-a inventat).
Am facut in decursul timpului toate nodurile posibile, dar de mai bine de 5 ani leg exclusiv cu FG si dupa ce am invatat sa-l fac corect nu m-a dezamagit niciodata, inclusiv pe fire foarte subtiri, teflonate, matasoase,etc.
In privinta executiei l-am facut, din mana, cu ajutorul lansetei ,inclusiv cu ajutorul accesoriilor care au aparut intre timp pe piata si am ajuns la perfectiune doar cu accesoriul din pozele de mai sus, care pe langa faptul ca ofera comoditate, da posibilitatea sa ai un control ideal asupra tensionarii firului, pentru ca la inceput tensiunea trebuie sa fie minima, altfel spirele tind sa se incalece.

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2673
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de johnnybravo » 16 Noi 2021, 21:01

N-am gasit pe net teste, daca ai timp, ai putea testa pentru rezistenta FG si Mahin (14-20spire x 2) apoi in functie de aplicatie, poti merge pe ce e mai simplu/rapid de facut.
Mahin il faci fara tensionare initiala, ofera rezistenta mare a ansamblului leader + textil, psihologic iti ofera un plus de siguranta ca nu scapa spirele comparativ cu FG.
Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui SF ca a mentionat de Mahin aici pe forum pt ca ma saturasem de bimini twist :))

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de tito » 17 Noi 2021, 10:57

Timp nu prea am, dar caut sa-mi fac :) . Am spus ca le-am testat personal in decursul timpului pe toate, astfel am ajuns la concluzia pe care am expus-o mai sus. De cand am reusit sa fac nodul corect (tensionand optim firul) nu mi s-a intamplat sa se desfaca sau sa alunece spirele, asta inclusiv pe fire foarte subtiri.
Se gasesc si filmulete, cel postat mai jos mi-a fost trimis de un prieten pe Wapp (membru si el pe forum) si acest filmulet nu a facut altceva decat sa-mi intareasca convingerea.

https://www.youtube.com/watch?v=KmEZeVyQtnI

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Accesoriu pentru realizarea nodului FG

Mesaj de tito » 21 Oct 2022, 12:08

Un alt test facut cu diverse noduri.

https://www.youtube.com/watch?v=SanX2Gk ... X&index=14

Scrie răspuns