Ady, la capitolul "lanseta spinning" ti-am dat un raspuns destul de "precis" sper... in ceea ce priveste 'noua generatie" sau 'plevusca pescareasca"

, cu cei 33 de ani ai mei inca ma simt in foarte "tanara" generatie... habar nu am cand am fost scos prima oara la pescuit de tatal meu si fratele lui (pescarul en-titre al clanului)... Tatal meu este genul de pescar zgomotos, 4 bete - 2 minute - 10 injuraturi... e pur si simplu horror... si intottdeauna povesteste fix de "mosntruozitatea" pe care taman o ratat-o.... ma duc cu el foarte rar la pescuit, dar in ultima vreme a inceput sa ciuleasca urechile si ochii la ce si cum fac eu si s-o mai temperat... Unchiul meu insa, cred ca-i un soi de allien nascut cu batul in mana, Regele clenilor - nu alta... daca cumva imi arata si explica ceva, o facea o singura data si daca nu executam indrumarile aidoma capatam una dupa ceafa de-mi tziuiau urechile... asa ca daca in copilarie am invatat ceva despre pescuit in foarte scurt timp am si uitat... Am amintiri foarte cetzoase, este evident, cred de ce
Insa microbul si-a facut treaba... in urma cu vre-o 8-9 ani explodand... Am intrat intr-o frenezie inexplicabila.... mi-am cheltuit absolut toti banii pe scule, fara sa ma prea uit la ce iau... in schimb cartile si revistele le-am tinut la rang de cinste.. Asta iarna am stat la un soi de dezintoxicare (m-am ferit de orice informatie din sectorul pescaresc) asta pana m-a trimis nevasta-mea sa-i cumpar ceva fir de nylon sa-si lege baloanele cu care decora nush ce sala.... Greseala fatala = noua frenezie
Sunt 99% autodidact, si am pescuit mai mult singur decat intovarasit (chiar daca odata a trebuit sa petrec 3 ceasuri intr-un copac din cauza un vier salbatic). Am 3 surse de invatare, din care, dupa criteriile mele si nu dupa cele enumerate prin carti, 2 sunt active si una pasiva... cea pasiva e internetul. Una din cele doua active e malul apei cu tot ce ofera...in schimb ultima pe care ti-o spun acu o consider cea mai semnificativa pana in prezent pentru experienta mea... magazinul de articole de pescuit... locul in care, sigur, pe linga unelte vei intalni si Pescari, care mai mult ca sigur nu vor sta de vorba cu tine dar vor vorbi cel putin cu vanzatorul (si de regula sunt prieteni

)... Cu mana pe inima pot afirma ca mai bine de 60% din ce stiu am aflat din "conversatiile amicale" desfasurate in magazin, in timp ce eu ma uitam de 30 de minute la un amarat de vobler... dupa vr-o 2 ani de ascultat am indraznit sa intru si eu in vorba. Desigur trebuie sa-ti dezvolti si un "filtru" ca se toarna si "pescaresti"

...mi-am facut un obicei din a merge la magazine si daca n-am un leu prin buzunare... Fiecare cu biserica lui

.
Ce spunea si "texanul" nostru (sper ca nu se supara dl Jean pentru diminutiv), la noi inca e o raritate "combo"-ul: 1 individ+1 bat+1 peste, toate sub conditii legale..., vezi tu, nici un "paianjen" acostat de mal cu 4-5 bete odata si triplu de carlige in apa nu se justifica cu titlul de pescar (cu carnet vizat cu tot)... asadar, daca bunul-simt nu este inca cultivat la nivel de "baza culturala si de conduita a unei societati normale"... ce sa inveti si de la cine?... in occident n-are nimeni treaba cu tine, adac intrebi unde se prinde peste si cu ce toata lumea este disponibila sa te lamuresca, pentru ca e firesc ca pestele pe care tu il vei prinde acolo ei il vor gasi acolo si maine... Catch&release

... mai are rost comparatia?