TAXE PESCUIT...CUM ESTE POSIBIL?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- utilizator nou
TAXE PESCUIT...CUM ESTE POSIBIL?
Oameni buni...
Eu sunt efectiv socat sa aud ca se cere 30 EURO/zi pt. o zi la pescuit in Romania...
Este enorm, chiar pt. mine care locuiesc afara...Cum este posibil asa ceva?
Cum s-a ajuns la asa ceva?
Ma intreb cine isi poate permite asa un LUX in Romania?
Pt. comparatie...pentru tot statul NY, spre exemplu, se percepe o taxa de $24 pe AN (adica ~20 EURO). Repet, pe AN!
Poti pescui oriunde. Si prin oriunde inseamna ORIUNDE. Iar statul NY este mai mare ca suprafata decit intreaga Romanie!
Ceva trebuie sa se schimbe in Romania fratilor ca nu se mai poate....
Astept comentariile Dumneavoastra. Aveti cuvantul...
Cu stima,
Marius
Eu sunt efectiv socat sa aud ca se cere 30 EURO/zi pt. o zi la pescuit in Romania...
Este enorm, chiar pt. mine care locuiesc afara...Cum este posibil asa ceva?
Cum s-a ajuns la asa ceva?
Ma intreb cine isi poate permite asa un LUX in Romania?
Pt. comparatie...pentru tot statul NY, spre exemplu, se percepe o taxa de $24 pe AN (adica ~20 EURO). Repet, pe AN!
Poti pescui oriunde. Si prin oriunde inseamna ORIUNDE. Iar statul NY este mai mare ca suprafata decit intreaga Romanie!
Ceva trebuie sa se schimbe in Romania fratilor ca nu se mai poate....
Astept comentariile Dumneavoastra. Aveti cuvantul...
Cu stima,
Marius
Marius, este bine ca esti acolo unde eti, si sint sigur ca si Jan de altfelcare este in Huston, aveti aceasta intrigare fata de ce se intimpla in aceasta tara. La noi, daca nu mai stiti, zic asta pentru ca nu stiu de cind esti plecat, deci la noi oameni vor sa se imbogateasca repede. Sezonul de pescuit nu tine tot anul si ca atare pescarii trebuie beliti atunci cind i-ai prins. Nu stiu daca voi de afara puteti face ceva dar vad ca cei din nauntru nu sint hotariti sa treaca la uneala in a pune la punct acestea precum si multe altele. Sint treburi mult mai grave care nu merg de loc in aceasta tara, cam asta este motoul cu care este intimpinat romanul nostru care s-ar implica sa faca ceva. Este bine ca ai timp sa te gindesti si la cei de acasa, este bine sa faci cit mai des acest exercitiu pentru ca schimburile cu tara nu pot sa-ti faca de cit numai bine. Fir intins si o zi buna.
Dady
Dady
Cred ca totul se intimpla pentru ca la noi pestele are valoare. Nu stiu cit costa pestele in SUA - dar in Romania preturile (de piata) sunt: crap = 4 euro/kg, caras = 2 euro/kg, somn = 6 euro/kg etc..
Ce vreau sa spun este ca la noi se pescuieste pentru consum. Si este poate normal sa platesti ceea ce consumi ... Insa in foarte multe cazuri platesti ceea ce fura altii noaptea - cu sau fara acordul paznicilor.
(Tragedia e ca sunt balti unde se pescuieste numai sistem C&R si totusi acolo pretul unei zile de pescuit poate ajunge si la 100 de dolari - dar asta e alta problema si inclin sa cred ca cei care pescuiesc acolo nu numai ca se bucura ca platesc atit de scump, dar chiar incurajeaza astfel de preturi ...)
Pina la urma cred ca administratorii de balti cer pe ziua de pescuit pretul pe care pescarii sunt dispusi sa-l plateasca. Ca e mare sau mic, asta e relativ si se masoara numai dupa cit de pasionat este cel ce merge la pescuit pe o astfel de balta. (sau pe cit peste poate ascunde in portbagaj acolo unde i se impune o limita maxima de peste retinut pentru pretul platit.)
Eu nu am mai mers la pescuit pe balta de mai multi ani - si nici nu voi merge prea curind.
Ce vreau sa spun este ca la noi se pescuieste pentru consum. Si este poate normal sa platesti ceea ce consumi ... Insa in foarte multe cazuri platesti ceea ce fura altii noaptea - cu sau fara acordul paznicilor.
(Tragedia e ca sunt balti unde se pescuieste numai sistem C&R si totusi acolo pretul unei zile de pescuit poate ajunge si la 100 de dolari - dar asta e alta problema si inclin sa cred ca cei care pescuiesc acolo nu numai ca se bucura ca platesc atit de scump, dar chiar incurajeaza astfel de preturi ...)
Pina la urma cred ca administratorii de balti cer pe ziua de pescuit pretul pe care pescarii sunt dispusi sa-l plateasca. Ca e mare sau mic, asta e relativ si se masoara numai dupa cit de pasionat este cel ce merge la pescuit pe o astfel de balta. (sau pe cit peste poate ascunde in portbagaj acolo unde i se impune o limita maxima de peste retinut pentru pretul platit.)
Eu nu am mai mers la pescuit pe balta de mai multi ani - si nici nu voi merge prea curind.
-
- veteran
In baltile particulare, proprietarii fac o serie de investitii, incepand cu popularea baltilor cu pesti si asigurarea pazei si terminand cu strangerea gunoaielor lasate de unii pescari. Este normal ca proprietarii de balti sa-si recupereze investitiile facute dar printr-un management eficient si corect fata de pescari carora ar trebui sa le asigure conditii bune de pescuit la preturi cat mai accesibile. In timp se va ajunge la libera concurenta: baltile cu pesti putini si taxe mari vor fi evitate de pescari iar baltile bune cu taxe cat mai accesibile vor fi facute publice chiar de catre pescari. Proprietarii de balti cu pesti putini si taxe prea mari vor realiza ca ar fi mai avantajos pentru pescari sa pescuiasca in Delta Dunarii sau in alta parte decat pe balta lor.
Exista cineva care sa ma lamureasca in legatura cu un alt aspect intilnit sigur la mine in judet si posibil si in alte judete. Cum trebuie sa inteleg eu, sau mai bine zis cetateanul locuitor al municipiului Rm Valcea, care este platitor de taxe si impozite si care ar trebuii sa aiba acces la cele doua balti ale primariei municipiului deci domeniu public, fara sa plateasca taxe suplimentare unor terte asociatii care nu apartin primariei. Adica oricare cetatean ar trebuii sa beneficieze de aceste lacuri care fiind ale primariei ar trebuii sa fie administrate de administratia domeniului public din cadrul primariei.In realitate pescarul valcean trebuie sa plateasca avps ca sa poata pescuii in balti care de fapt sint ale DOMENIULUI PUBLIC, DECI ALE LOR. Deci uite inca o intrebare la care poate cineva sa-mi spuna DE CE? Da cred ca toata lumea ar fi de acord ca primaria sa ia o taxa modica pentru acoperirea cheltuielilor de paza sa zicem ca de populare nu se poate spune acest lucru, pentru asa ceva se pot face sponsorizari fiind vorba de activitate care se face destul de rar.Dar primaria a intrat in cirdasie cu avps, pentru ca acestia sa distruga eventuala concurenta a administrare a apelor din judet. Adica sa detina monopolul zonal.
Dady
Dady
-
- veteran
-
- utilizator nou
Multumesc pentru raspunsuri Dady si Ioan. Eu cred ca idea ca fortele de piata vor redresa directia asta nefasta nu este fezabila pt. simplul motiv ca ar dura mult prea mult si excesele existente nu pot fi corectate in timp util...
Va rog sa ma credeti, nu am inceput acest topic ca sa agravez lumea.
Sincer, imi facem bagajele -- voi ajunge in Romania la sfirsitul saptaminii -- impachetam sculele, cu o bere rece linga mine (e o caldura si o umiditate pe aici de inebunesti) si de odata m-a lovit citi bani mi-ar trebui sa ies de citeva ori la pescuit...M-am ingrozit...Prima data am crezut ca am gresit cu un zero pe ici pe colo...
Situatia pe care o vad eu de la distanta este urmatoarea -- in Romania se braconeaza, se consuma peste indiferent de marime, etc. "Catch-and-release" nu prea exista. Deci nu exista peste. Evident oamenii sunt nevoiti sa plateasca sa pescuiasca pe citeva balti mai bune.
Real, problema este evident mult mai complexa. Indiferenta locala, braconaj neraportat, lipsa aplicarii legilor, oamenii care vor sa se imbogateasca peste noapte, coruptie, si nu in ultimul rind saracie...
Numai bine is continuati discutia...Numai asa poate se schimba ceva.
-Marius
Va rog sa ma credeti, nu am inceput acest topic ca sa agravez lumea.
Sincer, imi facem bagajele -- voi ajunge in Romania la sfirsitul saptaminii -- impachetam sculele, cu o bere rece linga mine (e o caldura si o umiditate pe aici de inebunesti) si de odata m-a lovit citi bani mi-ar trebui sa ies de citeva ori la pescuit...M-am ingrozit...Prima data am crezut ca am gresit cu un zero pe ici pe colo...
Situatia pe care o vad eu de la distanta este urmatoarea -- in Romania se braconeaza, se consuma peste indiferent de marime, etc. "Catch-and-release" nu prea exista. Deci nu exista peste. Evident oamenii sunt nevoiti sa plateasca sa pescuiasca pe citeva balti mai bune.
Real, problema este evident mult mai complexa. Indiferenta locala, braconaj neraportat, lipsa aplicarii legilor, oamenii care vor sa se imbogateasca peste noapte, coruptie, si nu in ultimul rind saracie...
Numai bine is continuati discutia...Numai asa poate se schimba ceva.
-Marius
- nicolaesebastian
- junior
Taxa de vizare a permisului AGVPS e exagerata, efectiv e furt. Sunt din alba aici taxa e cam 30 EUR pentru ses si e valabila numai in judet. Ceea ce e paradoxal e ca e mai mare decit taxele similare din UE.
Ca o compariatie in Olanda e 10 EUR valabila in toata tara. As da banii linistit daca as stii ca se fac controale si s-ar eradica pentru inceput braconajul cu plasa (care de altfel din cite stiu e numai contraventie acum). Nu pretind sa se faca populari pe riuri pentru ca ar fi prea mult, dar macar sa fie impiedicati cei cu plasele, care perie toata vara riurile din zona.
Managementul sociatilor judetene e dezastruos. O taxa mai mica sa zicem 300 000 , coroborata cu niste controle ar forta pescarii sa-si faca permis si nu ar fi chiar atit de mult; in schimb 1 milion de lei cit e acuma,
pune in multi pescari in postura de a nu-si plati taxa si de a deveni fortat braconieri. De asemene, o taxa mai mica ar incuraja un numar mai mare de pescari sa-si vizeze permisele deci incasarile ar fi mai mari decit in cazul in care taxa ar fi mentinuta la valori prohibitve.
Cred ca sanctiunile pentru pescuitul cu plasa ar trebui sa fie mult mai dure
si mai cred ca braconierul cu plasa provoaca un dezastru in comparatie cu braconierul unditar
Cu respect
Nicu
Ca o compariatie in Olanda e 10 EUR valabila in toata tara. As da banii linistit daca as stii ca se fac controale si s-ar eradica pentru inceput braconajul cu plasa (care de altfel din cite stiu e numai contraventie acum). Nu pretind sa se faca populari pe riuri pentru ca ar fi prea mult, dar macar sa fie impiedicati cei cu plasele, care perie toata vara riurile din zona.
Managementul sociatilor judetene e dezastruos. O taxa mai mica sa zicem 300 000 , coroborata cu niste controle ar forta pescarii sa-si faca permis si nu ar fi chiar atit de mult; in schimb 1 milion de lei cit e acuma,
pune in multi pescari in postura de a nu-si plati taxa si de a deveni fortat braconieri. De asemene, o taxa mai mica ar incuraja un numar mai mare de pescari sa-si vizeze permisele deci incasarile ar fi mai mari decit in cazul in care taxa ar fi mentinuta la valori prohibitve.
Cred ca sanctiunile pentru pescuitul cu plasa ar trebui sa fie mult mai dure
si mai cred ca braconierul cu plasa provoaca un dezastru in comparatie cu braconierul unditar
Cu respect
Nicu
-
- junior