somnul specia invadatoare in Vest
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
somnul specia invadatoare in Vest
Vazui azi la National Geographic wild reportaj despre cum a ajuns somnul in Ebru. Habar nu aveam ca nu e peste autohton ci...invadator adus voluntar (si ilegal...) de un neamt bonom si mare iubitor de pesti. In 1972 acel neamt jovial a luat dintr-un lacusor german vreo 30 de somotei de 8-10 cm si i-a eliberat in Ebru. De atunci somnul a distrus aproape 50% din fauna piscicola locala si a ajuns la 2-3 metri si 50-110 kile daca nu si peste. Zicea neamtul ca daca s-ar prinde in 2010 vreun peste din aia lasati de el in 1972 ar avea cam 3 metri si 150-200 kile! Si desi aduce bani si turisti din toata lumea unii il vad ca daunator si indezirabil iar neamtul respectiv e injurat zilnic de ecologisti. Spaniolii elibereaza somnii, nu si romanii, bulgarii etc care pastreaza. Meltenii nosti, capsunarii cu undita mereu fac figura distincta! Apa e calda in Ebru, nu e iarna ca la noi, pestele eliberat, pai de aia sunt atat de mari si de multi. Dar totus la noi somnul e in arealul lui natural si Dunarea ofera hrana mai multa ca la ei deci ar trebui sa fie mai mare si mai des...ar trebui dar ce te faci cu braconajul si poluarea?
Nu prea ar avea cum sa fie mai mare si mai mult ca la ei, tinand cont de faptul ca Ebro este cald tot timpul anului, somnu nu trebuie sa hiberneze, deci mananca tot timpul anului, ne fiind-ui digestia afectata sau redusa din cauza temperaturii scazute din timpul iernei. (desii tare as vrea
)
Si oricum cum ai zis Dunarea este habitatul lui natural, sa echilibrat ecosistemul datorita evolutiei naturale in decurs a zeci de mii de ani.

Si oricum cum ai zis Dunarea este habitatul lui natural, sa echilibrat ecosistemul datorita evolutiei naturale in decurs a zeci de mii de ani.
-
- veteran
Anul asta dunarea a fost plina de somn,ciortanica si de stiuca;sper ca somoteii de anul asta sa prinda macar prima reproductie,la fel si stiucile,macar un sfert din populatia de stiuca sa ajunga sa depuna,si atunci peste 3-4 ani vom avea din nou peste mult in dunare;conditii ar avea si anul asta,ca si anul trecut ,apele sint mari ,gheata tine,braconaj mai putin ca intr-o iarna blinda
- bogdan_mihu
- senior
si la noi pe mures a fost plin de puiet de somn de pana-n kg si au fost destui si somoteii de 3-4 kg datorita apelor mari de anul trecut deci anu asta si la anu s-ar putea sa avem ceva somotei frumosi de prins la spinningkleniacul scrie:Anul asta dunarea a fost plina de somn,ciortanica si de stiuca;sper ca somoteii de anul asta sa prinda macar prima reproductie,la fel si stiucile,macar un sfert din populatia de stiuca sa ajunga sa depuna,si atunci peste 3-4 ani vom avea din nou peste mult in dunare;conditii ar avea si anul asta,ca si anul trecut ,apele sint mari ,gheata tine,braconaj mai putin ca intr-o iarna blinda
Barajele trebuie sa aiba "scari speciale" unde pot urca si cobori pestii teoretic ...practic e altfel ...
....dupa cianiada de pe Tisa, au populat intens raul cu peste si peste cativa ani ( vreo 3-4) acelasi pesti au fost prinsi la peste 100 km de la locul populari ,si au avut de trecut vre-o 2-3 baraje....
Daca am avea apele mari, cum erau anul trecut vreo 3-4 ani la rand am avea si peste....
....dupa cianiada de pe Tisa, au populat intens raul cu peste si peste cativa ani ( vreo 3-4) acelasi pesti au fost prinsi la peste 100 km de la locul populari ,si au avut de trecut vre-o 2-3 baraje....
Daca am avea apele mari, cum erau anul trecut vreo 3-4 ani la rand am avea si peste....
Re: somnul specia invadatoare in Vest
Daca eliberezi un somn prins pe ebru si te afla autoritatile, platesti o amenda de te ustura curu'.Fario_nebunu scrie: Spaniolii elibereaza somnii, nu si romanii, bulgarii etc care pastreaza.
Un topic inceput cu o gramada de aberatii...
Re: somnul specia invadatoare in Vest
[quote="Biban"]
Daca eliberezi un somn prins pe ebru si te afla autoritatile, platesti o amenda de te ustura curu'.
Asta de unde ai luat ? in majoritatea zonelor este C&R obligatoriu !!!
Eu inca nu am auzit sa fii sanctionat pentru ca ai eliberat un peste !
Daca eliberezi un somn prins pe ebru si te afla autoritatile, platesti o amenda de te ustura curu'.
Asta de unde ai luat ? in majoritatea zonelor este C&R obligatoriu !!!
Eu inca nu am auzit sa fii sanctionat pentru ca ai eliberat un peste !
In Aragon nu iei nici o amenda. In Catalonia se poate, dar nu am vazut aplicata treaba asta.
Cand am pomenit de baraje a fost ca sa subliniez schimbarea biotopului. In momentul in care omul schimba biotopul construind baraje este normal ca vor diminua pestii care existau inainte de constructia barajelor, si vor apare alte specii mai adaptate noilor conditii.
Cand am pomenit de baraje a fost ca sa subliniez schimbarea biotopului. In momentul in care omul schimba biotopul construind baraje este normal ca vor diminua pestii care existau inainte de constructia barajelor, si vor apare alte specii mai adaptate noilor conditii.