somnul specia invadatoare in Vest

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Nemernic
veteran
veteran

Re: somnul specia invadatoare in Vest

Mesaj de Nemernic » 01 Feb 2011, 12:19

Biban scrie:
Fario_nebunu scrie: Spaniolii elibereaza somnii, nu si romanii, bulgarii etc care pastreaza.
Daca eliberezi un somn prins pe ebru si te afla autoritatile, platesti o amenda de te ustura curu'.
Un topic inceput cu o gramada de aberatii...
Unde ai mai auzit asemenea aberatie ? :shock: ..... eu n-am vazut/ intalnit asa ceva.... Da, intreadevar, spaniolii alibereaza pestii... o fac ptr ca EI NU MANANCA ASA CEVA .....prefera pestele oceanic si fructele de mare mai ales.
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 01 Feb 2011, 12:19

Stiu despre persoane care au platit 800 euro pentru ca au pescuit la somn cu anghila, dar nu am auzit sa fie cineva amendat pentru ca a eliberat un somn sau un crap.
Despre baraje.... unde baga mana omul, numai stricaciuni face... cand au construit barajele respective au avut alte prioritati decat pestii si natura... Candva era un rau cu repezisuri multe si apa salbatica si avea mrene uriase(asa zic oamenii, dar erau multe inundatii primavara si toamna iar vara seceta mare), acum este ca o retea de lacuri... din pacate pentru unii, si din fericire pentru altii...

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 01 Feb 2011, 12:32

Spaniolii au legislatia distincta in functie de zona , de comunitate ! Tin minte ca este o bucata a raului unde nu poti sa eliberezi somnu , insa ii cam greu sa te prinda cand o faci . In rest , il raresc ai nostrii de numa , idem bulgarii , polonezi , din astia din Est .

Ibericii au facut tot felu de experimente , poate mai multi ca oricare in cea ce priveste introdusu de specii , si acuma parerile is impartite in peninsula .
Inclusiv au bagat in anii 70 racu rosu american care i-o decimat pe racu lor nativ (acelasi ca in Romania) , asta american fiind mult mai tare in carapace si mai agresiv , cade mai greu victima la pesti si deja o ajuns prin Delta Ebro .
La unii le convine , la altii nu !

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Feb 2011, 13:08

Da SF, la catalani in principiu nu ai voie sa eliberezi somnul. Daca o faci nu zice nimeni nimic.
Oricum e ridicol, in unele locuri un mal este in Aragon iar celalalt este in Catalonia. Legile pot fi total diferite in functie de malul pe care te gasesti. Cateodata se bat legile cap in cap. Pe un mal trebuie sa-i dai drumul iar pe celalalt trebuie pastrat, in principiu.
Ceea ce ignora majoritatea romanilor este ca in Catalonia consumul somnului este interzis din cauza poluarii cu metale grele. Deci trebuie pastrat dar nu si consumat. :lol:
Pe de alta parte au autorizat un roman sa pescuiasca somnii cu plasa si sa-i exporte spre Romania. Probabil ca pe drum se pierd acele metale grele. :lol:
Oricum si Dunarea este poluata cu metale grele insa chestia nefiind publica lumea continua sa consume pestele. Consecintele exista deja, dar care face diferenta intre o leucemie datorata metalelor grele cu alta datorata insecticidelor si cu o a treia datorata radiatiilor ?

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 01 Feb 2011, 14:35

kzoli scrie:Stiu despre persoane care au platit 800 euro pentru ca au pescuit la somn cu anghila, dar nu am auzit sa fie cineva amendat pentru ca a eliberat un somn sau un crap.
Nu ma mira ! Is diferite varietati de anghila , chiar daca in teorie toate vin din Marea Sargaselor .

Pun 2 linkuri in spaniola ,daca nu intelegeti macar vedeti cifrele si linga ele cuvantul kilo , care ii kil :)

http://www.cincodias.com/articulo/econo ... scdseco_6/

http://www.eldiariomontanes.es/v/201012 ... 01206.html

O varietate care se captureaza in Africa si sudu peninsulei ii cea mai ieftina , 200-400 euro kilogramul .
Alea care intra din Marea Cantabriei se vand cam cu 1000 euro kilu , pretu record pentru care s-au vandu insa o depasit 2000 euro pe kilogram .
Chinezii deja au intart si ei pe piata cu falsificatii , pare greu de crezut ca poti vinde un animal drept altu , insa se intampla .
Si de aici ii normal ca autoritatile au bagat tot felu de legi in legatura cu anghila , insa la fel ca in cazu somnului , ce ai pe un mal nu-i valabil pe celalalt , pe acelasi rau !

Ca fapt divers , daca tot santem ! In Galicia si Cantabria , in Spania , intra somon din Atlantic . Primu somon care se prinde , la fly :wink: , poarta numele de ”campanu” si se cotizeaza in restaurantele din zona . O ajuns sa se vanda si pentru 20 000 de euro un somon , pentru ca era primu pescuit .
http://www.directoalpaladar.com/eventos ... -de-crisis

In 2009 s-o vandut la 850 de euro kilu la pret de criza , in 2008 la 2900 euro kilu .

Fario , daca ai chef sa te joci pe acolo cu carabeti cred ca o sa fie ceva mai dificil decat pe raurile din tara cred ca stau aia cu elicopterele pe pescari :lol:

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 01 Feb 2011, 15:10

Nemernic, tu nu ai de unde sa stii detaliu acesta deoarece nu ai parasit niciodata satucu unde locuiesti si pe forumul acesta nu faci decat sa aberezi intruna, nimic la obiect.
Daca Tudor a confirmat acest lucru ce te mai bagi in seama? Esti cumva premiat pt vanatoare de posturi si nu stim noi?
Si nu o mai tineti ca surda pe mormant cu c&r prin Europa ca nu e chiar asa. Retin si aia la peste de ii dor spinarea si nu mai ia foc nimeni ca la noi, o tara de ipocriti.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Feb 2011, 15:52

Unde dai si unde crapa. :lol:
De fapt aveti dreptate amandoi. Deci treceti, va rog, la arena daca aveti alte chestii de dezbatut.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 01 Feb 2011, 17:00

Bibanule, nu vreau sa-i iau apararea, insa omu' chiar a stat pe acolo ceva vreme :D si cred ca are ceva habar de ce se intampla acolo. Eu sunt de parere ca...amandoi aveti dreptate. Unii poate sunt obligati sa nu dea drumu la somn acolo, insa la majoritatea li se impune C&R, pestele asta e o metoda de turism in tara aia si se fac bani buni de pe urma lui... viu.
Peste retin si nemtii, si francezii, si italienii, si cei de prin tarile nordice. Nicaieri nu cred ca se impune C&R in lumea asta pe ape publice. Fiecare face ce stie mai bine cu pestii lui.
Urasc atarnatorii!

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 01 Feb 2011, 17:25

Pe mine ma enerveaza individul asta ca mereu se baga in diferite topicuri cu absolut nimic constructiv, e un troll al forumului, un frustrat.
Cat despre faptul ca a parasit satucul de bastina...a parasit pe dreaq..bate campii cu gratii, nu se jucau copii cu el cand era mic si a tabarat pe noi, acum..

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 01 Feb 2011, 19:13

Deci pe un la e C&R pe altul nu ai voie sa eliberezi somnul! Asta da brambureala - na, daca au vrut spaniolii devolutie si autonomie maxima pentru provincii! Iar Regele nu a avut incotro - au parlamente locale, mici guverne, nu e de mirare ca legile pescuitului variaza de la provinie la provincie! Daca se descentralizeaza si Romania ca oricum vor disparea judetele si se vor crea vreo 10 euro-regiuni, oare tot asa anungem?
Si la noi in Delta ar trebui aplicat reimul de pe Ebru - sa fie eliberati somnii de peste 20 de kile care sunt pesti-trofeu si oricum f grasi si greu de mancat.
Si da, spuneau ca si salaul, crapul au fost adusi pe Ebru dupa 1970 caci pe langa clean si mreana mai existau chiscari si un peste numit "ship" (sturion) care acum sunt ffff rari. Cica ii haleste somnul la greu. Un somn de 100 kile haleste un crap de 6 kile cum mananc eu un oblete!

Bibi si Nemernicu, cum sa fac sa va impac? Sa va aduc pipa pacii? :lol:

Scrie răspuns