...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de Tavi » 28 Dec 2012, 22:08

old_radu scrie:
...ca pesti sunt din ce in ce mai putini este tristul adevar , dar sa condamni faptul ca unii retin legal , fie si 5 kg (nu stiu cati se pot lauda cu performanta asta in mod repetat in cursul unui sezon ) ar fi ultima batalie in lupta cu reabilitarea si revitalizarea piscicola in apele Romaniei.
...sunt multe alte cauze care au dus la diminuarea numarului de pesti , nu cred ca e cazul sa le mai enumeram si sunt ferm convins ca doar respectarea legii pescuitului , ar duce la imbunatatirea substantiala a situatiei pestilor.
:
Oare asa sa fie? Sa fie prima sau ultima batalie?
daca noi pescarii cu undita care pescuim de placere (sau?) nu ne putem abtine de la o prajeala, ce pretentii mai putem avea de la cei care pescuiesc de foame sau pe bani? :idea:
Repet exemplul Sacalaia: balta aia a fost (re)distrusa de pescari cu undita. Pescuit sportiv dupa pesti fara instincte dupa parerea lui gigi.
Nu de multe alte cauze, nu cred ca au prins in mod repetat > 5 kg nici macar in primul an dupa eradicarea C&R, cand mai era stiuca ..dar au prins ...si kil cu kil au golit lacul. S-a mai dus si Shimano si a retinut 2 din 3...oare ce a mai ramas?
Nu-i vorba de a condamna pe cineva, e vorba de a constientiza si de accepta o realitate. Ne (mai) permitem sa retinem pesti? Daca da, de unde? Si cati? Si ce specii?
Ne permitem sa retinem, adica mai si ramane ceva dupa noi, dupa braconieri, poluare, baraje, etc? Toate se aduna sau mai degraba se scad din putinul care a mai ramas. Ramane macar de-o ..prajeala? :roll: Moral vorbind. :|
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 28 Dec 2012, 22:41

Tavi scrie:...
Oare asa sa fie? Sa fie prima sau ultima batalie?
daca noi pescarii cu undita ...
@ Tavi

...hai sa nu fie ultima batalie care trebuie data , dar pana la asta crezi ca ar mai trebui sa-ti amintesc de : :?:
-poluare industriala si nu numai , a apelor
-devieri sau modificari ale configuratiei raurilor datorita excavarilor atat a albiei cat si malurilor raurilor
-lipsa pazei si a controalelor ce ar putea duce la respectarea legii pescuitului .... am intrebat de cateva ori si aici in forum : aveti habar de vreo persoana condamnata si incarcerata datorita braconajului...eu nu cred ca este :!:
-populari regulate a apelor si aici ma refer la cele publice ...socanta problema , nu ?
-problema cormoranilor care s-au inmultit enorm in ultimii ani
...sunt sigur ca sunt multe alte cauze care duc la reducerea drastica a numarului de peste si de aceea am afirmat ca solutia cu C&R ar fi printre ultimele care ar rezolva problema
...hai sa practicam C&R !...cati vor face asta 100% nu stiu , dar sunt sigur ca nu vor reusi sa inlocuiasca nici 1% din cantitatea de peste care s-ar putea "economisi" numai daca si-ar face treaba cei platitit pentru a pazi si controla felul in care se pescuieste "sportiv"
...luati-o cum vreti , dar deocamdata in Romania , termenul de C&R este cvasinecunoscut si daca tot am umblat la procente , cred ca nici 10% din pescarii platitori de permise de pescuit habar nu au ce inseaamna
...deocamdata , faptul ca respecti legea (regulamentul de pescuit ) asa cum este , inseamna ca ai o moralitate demna de copiat si pana a avea moraliatea practicarii C&R , va sa curga multa , extrem de multa apa in raurile preaiubitei noastre patrii

...poate ca ar trebui canalizata in alta parte "energia" asta ce sustine C&R100%...sau nu ?
...deocamdata nu ne putem caca de foame , dar vrem C&R...of,of...mai, mai !
:oops:

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 28 Dec 2012, 23:42

miky scrie: Deci asta-i...:..."SA SE"... !!!
Cine zicea ca pe forum nu se pot naste idei bune, sau ca nu gasesti consens ?!!!
Eu, sunt pentru !!! ...
:lol: :lol: :lol:

PS: Uff ! Bine c-am rezolvat-o inainte de 2013 !!! :wallbash:
:lol: :lol: :lol:

ar fi bine sa se rezolve aceste chestiuni atat de usor multi o spun dar putini o aplica sunt satul de cati pescari cu scule si fara vad retinand pana si o marla de 20 de cm .......asta nu este pescuit ......pana si mare gurmand de peste sa fii eu unu nu inteleg ce faci cu o marla sau doua ........indiferent cat de mult peste ar fi regula de depasire a marimii minime pt a retine un peste trebuie aplicata chiar daca pt unii nu este de conceput ..........domnilor va rog mult incercati si veti vedea ce sentiment placut aveti dupa ce veti incepe a intelege motivatia acestor prevederi de marime minima pentru retinere :respekt: :respekt: :respekt:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 29 Dec 2012, 01:46

old_radu scrie:...poate ca ar trebui canalizata in alta parte "energia" asta ce sustine C&R100%...
Old Radu,
Nu asta e problema !
Undeva in dialogul asta intre C&R-listi 100% sau nu, (fanatici si justitiari cum ii credeti voi) si,... hai sa nu le zicem traistaristi, si nici mancatori de peste ca suna rau :mrgreen: ,... sa cautam un termen prietenos, de pilda pescari cu dorinta de a se dedulci la pestele prins :lol: , e o ruptura provenita dintr-o neintelegere, s-o numim reciproca !
Nu o sa vorbesc acuma in numele tuturor celor care se dau, sau sunt perceputi (sau vor sa fie... :twisted: ) C&R-listi 100% pentru ca dracu stie ce e in capul tuturor :lol: ! Sper doar, si sper sa nu gresesc mult, ca majoritatea dintre ei, nu gandesc departe de mine:
A face C&R, nu e o virtute ! Si cand faci C&R mor pesti, si inca multi, poate mai multi de jumatate ! Aproape ca devine imoral, daca tot incerci sa faci C&R, sa nu duci lucrurile pana la capat si sa treci la No Kill ! Nici cu No Kill, nu rezolvi 100% problema supravietuirii, dar ma rog, cresti procentu' :mrgreen: acesteia ! Deci virtute, nu e, indiferent de motivele din care ajungi sa faci C&R ! In schimb, practicarea C&R, a No kill, prin alte parti a confirmat deja ca poate fi o masura eficienta, rezultat al unei gandiri obiective si al unei atitudini rationale (bineinteles insotita si de alte masuri necesare si tot rationale)
Asta nu inseamna acuma ca eu imi doresc neaparat ca toti romanii sa fie C&R-listi sau sa pescuiasca No Kill ! Ar fi o utopie si nici nu cred ca gasim exemple d-astea prin alte tari !
Problema e ca dialogul nu reuseste niciodata sa depaseasca aceasta bariera ! Se formeaza doua, tabere, clanuri, cum bine ziceai, isi arunca fiecare in lupta toata munitia si apoi dialogul se incheie astfel incat fiecare combatant iese din discutie cu aceleasi idei cu care a intrat, inflexibil la orice ! Rezultat final, doar ratingul !
Nu cred ca e relevant ca cineva sa ma perceapa pe mine ca si C&R-list 100% sau 80% sau 50, sau 25... sau ca ce fac eu e orice numa' C&R nu e :mrgreen: ! Nu cred ca e relevant sa se afiseze nimeni cu eliberari de 90 %, 80%, ... ca si niste virtuti personale, amintite trecator in discutie, asaaa, ca sa se stie... Cred insa ca e imoral sa se afiseze asa, si pe urma in alte discutii pe alte topicuri sa apere cu sfintenie nu numai dreptul de a retine peste, dar si cota stabilita de lege, care devine brusc, minim indestulatoare !
Si mai cred si eu, ca discutia ar trebui dusa in alta directie, si cand zic asta o sa las tot ce s-a zis pana acum in urma si o sa ma bazez (din nou !),...pe urmatoarele :
In momentul in care m-am inscris pe forum, acum ...'jde ani, (nu mai stiu), mi-amintesc ca am avut senzatia ca intru intr-o lume a oamenilor dezghetati, in general cu o gandire superioara acelei majoritati de pescari pe care ii gasesti pe mal ! Si eram entuziasmat ! Cu timpul, din refulari in refulari, mi-am dat seama ca nu e asa, si ca lumea pe aici e la fel de pestrita, si sunt subiecte si chiar persoane cu care nu poti discuta coerent ! Si totusi, de cate ori ma bag intr-o discutie d-asta, reusesc sa fac aceeasi greseala, sa-i consider din nou pe toti ca pe niste ,... daca nu varfuri, macar peste media intelectuala de pe mal, oameni cu care in principiu ar trebui sa poti discuta rational, si sa cauti, chiar sa ajungi la o idee comuna ! Evolutia discutiior insa, de fiecare data ma readuce cu picioarele pe pamant, si-mi amiteste unde ma aflu !
Nici de asta data nu am facut exceptie, insa in ciuda repetarii istoriei o sa ma mai incapatanez odata sa consider ca aici e mediul unde ar trebui totusi sa se poata cauta niste consensuri necesare ! Aici, nu pe mal !
De ce ? pentru ca totusi, undeva, candva, opinia publica, si atitudinea civica colectiva ar trebui sa-si spuna cuvantul, ca sa se schimbe ceva ! Daca aici nu se naste, pe mal n-o sa apara cu siguranta, iar fara constiinta civica, suntem defapt fara speranta, pentru ca,... de buna voie, de sus in jos, n-o sa vina niciodata schimbarea dorita ! Am asteptat-o toti, mai mult sau mai putin cu mainile in san, 23 de ani, si n-a venit, nu trebe sa fii profet ca sa-ti dai seama ca ramanand impietriti si nemiscati in aceeasi asteptare, n-o sa vina nici in urmatorii 23,... sau 46,... poate 92... ? ? ? !!!
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 29 Dec 2012, 01:56

O sa incep cu niste realitati pe care sper ca le cunoastem toti si de la care vrem nu vrem, trebe sa plecam :
1 - starea apelor noastre, si calitatea pescuitului sunt deplorabile, in 2012 sunt la cota cea mai de jos atinsa vreodata si sunt in cadere libera !
2 - Guvernele care s-au perindat, de la revolutie incoace, sunt la unison, inconstiente, incompetente si mai ales constant dezinteresate de rezolvarea eficienta a acestei stari de lucruri, si se pare ca atata vreme cat ceva mai poate fi impartit sau furat din avutia acestei tari, nici nu-si vor abate atentia spre probleme d-astea minore, cum ar fi nevoile populatiei, protectia mediului, ordinea sociala, ape si pesti, etc...
3 - In virtutea punctului 2, legile in vigoare sunt vechi si proaste, sau noi si proaste, dupa cum a fost nevoie :D, adesea interpretabile in folosul politicienilor si celor care-i sustin, si mai ales, asa cum sunt, nici macar nu este incurajata si urmarita respectarea lor cu strictete, pentru ca, la adapostul dat de paravanul gainariilor si micilor infractori (braconieri), sa se poata derula in liniste marile furturi de interes !
4 - asociatiile, cele care conteaza, majoritatea sunt cele de tip cooperativa :D , Ajvps; Nu pot fi inlocuite pentru ca nu exista altele, si nu pot fi reformate din interior, pentru ca pescarii decat sa se informeze de drepturile si puterea lor, mai degraba prefera sa le deteste de la distanta ! Deci din partea acestora putine sanse de schimbare ! Majoritatea nu manifeta interes real pentru ape si pescuit, iar acolo unde mai e vizibil un oarecare interes, oricum legea nu e de partea lor !
Nu cred ca e cineva care sa nu fie de acord cu aceste realitati,...
Realitatile astea, genereaza la randul lor, certitudini:
a- De buna voie si din proprie initiativa, din partea celor responsabili, nu va veni niciodata nici o masura de imbunatatire, reglementata de sus in jos, pentru ca sistemul descris mai sus este la putere si se perpetueaza in tihna, prin cicluri electorale, fara convulsii sociale coerente !
b- De jos in sus nu se poate vorbi de initializarea nici unei schimbari atata timp cat societatea civica e dezbinata, dezinteresata, blazata, inexistenta ! Pasivitatea este o forma de rezistenta si de opozitie, dar niciodata in istorie n-a rezolvat problemele in timp real necesar !
Ca atare, situatia actuala e pe fagas si curge linistita, in viitorul apropiat schimbari nu vor prea fi de asteptat ca nu-i de la cine ! Asa ca atat apele cat si populatiile piscicole raman in cadere libera !
In conditiile astea, considerand pescarii o comunitate chiar daca dezbinata, totusi rationala trebuie sa adimitem lucrurile care s-au zis aici:
- pescari suntem multi, foarte multi !
- presiunea pe pesti, indeosebi pe cei cu valoare culinara care intamplator coincid si cu speciile de interes sportiv pentru pescuitul recreativ, este mare si adaugata la presiunile (e adevarat mult mai mari) pe pesti date de braconaj, poluare, distrugeri de albii si biotopuri intregi, poate deveni fatala, nereparabila !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 29 Dec 2012, 03:59

Miky merge mai moral decat mine :lol: o sa dau un exemplu cras dar relativ elocvent
Am fost la un pescuit pe Olt langa Brasov si stupoare, am prins un peste (salau) care chiar discutam pe drum ca nu am auzit de existenta lui acolo decat in povesti "pescaresti" ... si am prins stupoare!!! unul la vreo 2,3 k, cel care era cu mine , retinator de fel s-a minunat , eu am zis la mijto ... il tin ... aleau , o sarit in sus !!! incredibil dar adevarat ,
" bah, eu am zis ca daca prind aici salau sau somn ii dau drumul, indiferent de dimensiune, ca sunt rari tare" , bineinteles tras rapid o poza, drill scurt si jap in apa , apoi foarte implinit zic ca ma simt ca dupa o stiuca over 5k , el stupefiat "tu, te simti ca dupa o stiuca de 5k, apoi eu ma simt asa , tu ar trebui sa fii mai fericit " mi-a multumit de vreo 5 ori ca am dat drumul la pestele ala si nu ca poate sa il prinda el ci ca i-am dat o sansa sa se reproduca ... deci se poate!!! si se pare ca si intre "traistari" sunt care apreciaza...povesti ar mai fi , cu zecile , despre oameni socati de gesturi de genul
eu am plecat fericit de pe apa , cu frigiderul gol , nu stiu daca omul cu care am fost , dupa , ar face un asemenea gest, important este ca l-am facut EU, si ca o sintagma, SCHIMBAREA VINE DE LA TINE!!!! ca si individ , dar din pacate multi asteapta de la altii, hai sa fim noi acei ALTII care dau exemplu !!! si sa nu gandim ca am dat gherla 5 iesiri si in a 6ea am prins 30 de k si e justificata ruperea de spate !!! sa stiti ca multi gandesc asa , dar dupa ce dai drumul la 2-3 pesti , personal mi sila sa ii vad in traista, si lucrul se complica cand trebuie sa ii curat, si mai apoi cand trebuie sa ii mananc... nu mai pot, poate e psihic, nu stiu , dar drill-ul l-am cautat si l-am avut , apoi sa il dau la traista sa se chinuie (nu MAI pot sa ii pun acolo - si nici macar sa le curm suferinta cu o lovitura) si iar sa il curat, deja mi sila, cand tre sa manc din el, nu am satisfactie...drill-ul e tot ce vad si ochii pestelui ma omoara, nu stiu de ce sunt nostalgic ca nu sunt usa de biserica, doamne fer am casapit pesti la viata mea, dar cand il vezi cum pleaca, cand il prinzi a 2a oara (fapt dovedit) e greu, foarte greu sa il vezi in tigae ... e greu si cand vezi ca nu a iesit carligul pe unde vroiai , deja se lasa cu injuratura in cazul meu dar tot ii dau drumul, poate poate, are o sansa...asta e, nu mai pot fi inumanul de alta data!!! si regret si acum paguba produsa chiar daca am eliberat inzecit de atunci ... nu mai zic de zile cand retinatori , prieteni cu mine au fost la pescuit si au eliberat, poate si de rusine ca cei cu care merg si-au schimbat mentalitatea, dar au facut-o !!! au eliberat si ei, si pestele a avut o sansa
Oricum nu pot condamna pe cineva ca retine in limitele bunului simt ca sa nu zic al legii, dar din pacate a zis cineva mai sus, suntem prea multi pentru prea putini pesti !!!

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 29 Dec 2012, 08:00

cine ar fi crezut ca in spatele ochilor aia malitziosi se ascunde o inima de copil ? :lol:

lasand gluma la o parte pikemanu are dreptate....prima oara tre sa schimbam in noi ceva. ca e vorba de un peste eliberat ( in plus) sau de trasul de maneca la vecinul de pescuit sa nu mai retina chistoci.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 29 Dec 2012, 09:39

miky scrie: - pescari suntem multi, foarte multi !
- presiunea pe pesti, indeosebi pe cei cu valoare culinara care intamplator coincid si cu speciile de interes sportiv pentru pescuitul recreativ, este mare si adaugata la presiunile (e adevarat mult mai mari) pe pesti date de braconaj, poluare, distrugeri de albii si biotopuri intregi, poate deveni fatala, nereparabila !
Revenind...
Chiar daca celelalte probleme mult mai grave care afecteaza populatia piscicola nu le putem rezolva noi, si cu siguranta nu le rezolva cine trebuie, sta in puterea noastra sa diminuam macar responsabil presiunea pe pesti creeata de noi pescarii recreativi, chit ca e o picatura intr-un ocean ! Ratiunea s-ar putea sa gasesca masura inutila, dar pasiunea si... ma rog declaratiile de dragoste si de "mod de viata" pe care le facem pe forum pentru aceasta pasiune, ... ar trebui sa o justifice indeajuns !
Asa ca...:
1- introducerea C&R obligatoriu in lege peste tot, e o masura nerealista si neaplicabila, insa acceptarea unor sectoare de C&R, pe zone ale apelor naturale, incurajarea practicarii C&R (fara impunere) prin eventuale facilitati si reduceri la permise sau tarife, ar fi fezabile si pertinente !
2- reducerea cantitatilor admise pentru retinere de la 5 kg empiric stabilite cu ani in urma, la 2, 3 bucati/zi, si introducerea unor dimensiuni minime si maxime de retinere, iar ar fi pertinente ! Zamfi a spus-o bine intradevar, si nu numai atat,... la fel sta treaba si pe „dincolo” ! Nicaieri nu se face numai C&R peste tot !
3- Pretentia respectarii pe bune a prohibitiei, lucru care tine de constiinta fiecarui pescar, ar trebui sa fie pertinenta si la fel de fezabila !
Ca si contraexemplu de gest imoral as putea aduce in discutie pleiada de pescari pe care-i intalnim in plina prohibitie, dand evident si detasati la orice, de la somn si pana la clean, avat, salau, sub pretextul ca ei dau la stiuca,... ce sa mai zic...
Oi fi eu muscar, dar inainte de asta am mai dat si la spinning, si zau pe vremea aia, nu cautai stiuca cu rotative meps nr 0 sau 1 si nici cu voblere cat unghia, sau jiguri, pe langa structuri :mrgreen:
....
in general sunt lucruri la care s-ar putea cadea de acord si nu ar trebui sa fie o disputa intre C&R-listi si celilalti !
Conceptul C&R nici n-ar trebui sa fie un subiect de discutie, mai mult, n-ar trebui sa fie privit ca o virtute, ci doar ca o masura normala, aplicabila cu cap, acolo unde e posibil si mai ales unde poate fi reglementata coerent ! La fel si modul real in care „pofticiosii” se dedulcesc la o bucata de peste ! :D

Toate astea insirate mai sus stau in puterea pescarilor sa le respecte si sa aiba cu ce incepe schimbarea interioara !
Chiar daca asta nu ajuta foarte mult, in mod sigur nu strica nimica, pe cand, mentinerea atitudinii de pana acum in privinta comportamentului si a retinerii capturilor, ca semn de protest fata de indiferenta celor din jur, nu ramane decat o razbunare care are un singur pagubit: pestele !

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 29 Dec 2012, 10:07

@ miky

...scri mult !
...legea chiar daca se modifica , atat timp cat nu este respectata , e "degeaba"
...eu zic ca de aici ar trebui inceput , banuiesc ca in tarile unde "troneaza " moralul , legea se respecta , educatia facuta cu "ciomagu" (amenzile) are efect si probabil nivelul de trai reuseste sa-i duca pe unii si la ideea de C&R
...sustin in continuare ca atat timp cat respecti legea este OK (moral in cazul nostru) , ideal ar fi ca majoritatea sa-si aduca aminte de conceptul C&R si sa-l practce cel putin partial
... dar "cel mai ideal " ar fi sa ne permitem , macar o data pe saptamana , sa mancam cate o portie de dorada, calcan, ton , somonii norvegieni sau sturion...proaspat :mrgreen:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 29 Dec 2012, 10:11

Daca am trai in comuna primitiva, sau mai inainte, moral ar fi sa prindem pesti si sa-i mancam si atat. Asa functiona lumea atunci, mancam si noi ca si celelalte animale din roadele naturii.
Poate ca tu ai descoperit cum sa traiesti din fotosinteza...intinzi palmele la soare si te incarci de energie..
Nu-i moral sa tii doar pentru tine secretul...spune-l tuturor... :lol:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns