Petitie catre ANPA

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 21 Noi 2010, 13:53

Tavi scrie: Nu am intrat in detalii privind acele parteneriate, de fapt nu am intrat in detalii deloc. Sunt doar cateva idei puse pe hartie, un punct de plecare pentru un dialog.

Legat de motivatie...unele APL-uri ar trebui sa fie motivate sa se ingrijeasca de apa care le trece prin sat. Ne-am gandit in special la apele de munte, care daca sunt ingrijite chiar pot aduce bani comunitatilor locale. Din din turism si de ce nu, din taxele de pescuit.
Ar fi extraordinar ca primaria sa pazeasca acea apa. Iar printr-un parteneriat, o asociatie de pescari ar putea sa se implice macar cu munca voluntara pentru popularea si amenajarea acelei ape. Noi credem ca ar putea fi functional un asemenea model pe anumite ape.
Ideea ar fi ca in prima faza sa existe cadrul legal pentru asta.

Exemplu:
Intr-un sat au pus bariera la iesirea din sat, la intrarea pe vale, si ii taxeaza pe cei care fac gratare si pun cortul in week-end pe terenurile lor. Au constientizat ca pot face bani din asta...si pe acolo e mai curat ca in alte parti, probabil ca se ocupa de curatenie "in schimbul" acelei taxe.
E plina valea vara... oamenii prefera sa dea ceva bani decat sa mearga moca printre gunoaie.
In momentul in care se va concretiza asa ceva si autoritatile sunt receptive imi fac permis, platesc taxe, contribui ca voluntar etc. Mult succes la descentralizare!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Noi 2010, 14:09

'........Ar fi extraordinar ca primaria sa pazeasca acea apa....."La Ghioroc se intimpla ca Primaria" pazeste" aceasta apa de 2 ani.Si nu este nimic extraordinar.Tise percepe taxa de parcare,de cort,de pescuit.Conditii???....0.....Parchez pe nisip,calea de acces-drum de balastiera-,gunoi?..da un cos de sirma pe toata balta,..hai sa nu fiu rau ..2,....PESTI?????...ce-s aia??

Daca este sa luam modelul vecinilor maghiari,o locatie pentru pescuit sportiv ar trebuii gestionata nu de ,primarii,nu de patroni de balastiere,ci de asociatii de pescuit,CARE AU CA SI SCOP,promovarea in bune conditii a pescuitului sporitv..Daca ar mai promova si competitia ar fi de vis...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

adyopo
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de adyopo » 21 Noi 2010, 15:32

Hai ma nea Gigi, de unde atatea resurse financiare pe bietele asociatii judetene? Cred ca cel mai graitor exemplu de gestionare a baltilor aflate in patrimoniul AJPS se gaseste in Slatina, pana acum cativa ani aveau balta pe langa Piatra Olt (parca) iar anul acesta s-a evaporat, nu mai e balta lor, nu mai au nici un luciu de apa in administratie, desi elibereaza cu nonsalanta permis de membru al asociatiei pe langa cel ANPA. Daca tot suntem membri asociati, atunci unde ne sunt drepturile? Parca era vorba de populari, paze, controale, si niste obligatii care erau minore.
Oricum, n-am avut niciodata interesul sa ma duc pe balta aia de kk.
Hug me, I'm mentally unstable!
Imagine
Imagine

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Noi 2010, 16:09

De unde resurse??Simplu, din fonduri europene.....Am o intrebare pentru ,asociatii,cite dintre ele s-au interesat sa vada in ce conditii pot accesa fonduri europene nerambursabile??Cit costa un studiu,...Sa-si propuna de exemplu sa obtina suma x nerambursabila,suma cu care sa amenajeze,populeze,si sa intretina locatia y.?Teoretic se poate...practic mai greu la noi...

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 21 Noi 2010, 16:17

gigi, cu fondurile europene e o mica problema mare
trebuie sa ai banii si sa-i cheltui, abia apoi primesti fondurile dupa cateva luni, asta daca ai facut dosarul bine. Si oricum primesti un procent din intreaga valoare a proiectului, sunt si cheltuieli neeligibile, deci oricum trebuie bani pe care asociatiile nu-i au.
in schimb intr-un parteneriat cu APL-urile sau alte institutii ale statului care evident au mai multi bani ca asociatiile, sau macar pot lua credite, se poate vorbi si de fonduri europene.
sorinB, vorbim
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

adyopo
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de adyopo » 21 Noi 2010, 16:23

A ... fonduri nerambursabile, pai alea trebuie justificate, am fi putut lua fonduri nerambursabile dar ... cum mai justificam eu ca patron de firma de constructii ML-ul si vila fie-mii?
Hug me, I'm mentally unstable!
Imagine
Imagine

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Noi 2010, 16:43

Cam asa ..... :lol: :lol:Cit despre institutiile statului ,eu n-am o parerere prea buna despre ele si motivatiile lor

.

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 21 Noi 2010, 19:37

Tavi scrie: Exemplu:
Intr-un sat au pus bariera la iesirea din sat, la intrarea pe vale, si ii taxeaza pe cei care fac gratare si pun cortul in week-end pe terenurile lor. Au constientizat ca pot face bani din asta...si pe acolo e mai curat ca in alte parti, probabil ca se ocupa de curatenie "in schimbul" acelei taxe.
E plina valea vara... oamenii prefera sa dea ceva bani decat sa mearga moca printre gunoaie.
da e frumos daca mergi pe unde e aproape,daca mergi mai sus unde e mai multa liniste gunoaiele is morman,iar pescuitul pastravului cu momeli vii e ca pe olt,doar un singur muscar am vazut care a dat drumul,pastravii sunt, sa ii vezi cum sar din cascada in cascada, e o minunatzie......

.....daca ar avea grija si de pastravii ar fi chiar ideal,in rest bravo lor ca au stiu sa faca bani si sa aiba grija de vale

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 21 Noi 2010, 19:48

adiwolf scrie:nu semnez, nefiind de acord cu punctul 4.
ii bun ca esti de acord cu 1,2,3
nu-ti iei apartament ca iti plac camerele dar nu-ti place usa :lol: :lol: :lol:

parintele
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de parintele » 21 Noi 2010, 21:32

PRoblema e asa:
1. Ideea c aceste petitii sunt apa de ploaie....
Doar partial adevarata, intr-adevar e greu de crezut ca un astfel de demers va rezolva situatia...daca ar fi atat de simplu...
Pe de alta parte insa sunt lucruri care trebuie facute, o data, de 10 ori, de 100 de ori...va veni si momentul in care se va incepe ceva. Daca nu te faci auzit si asa, in mod cert nimeni nu se va invrednici sa te cheme sa iti ceara o parere, fie si macar formal...

Apoi, dincolo de aceste lucruri de principiu, uitati ceva, sau poate ca nu stiti.
Anul trecut, acelasi club, sustinut probabil ce aceiasi oameni prin semnaturi, a avut o alta initiativa cre parea aiurea....O alta petitie catre RNP in legatura cu pescuitul pe apele de munte, care intrau in grija RNP...
Nici acolo nu erau mai multe sperante de succes.

Cu toate astea, ceva s-a facut. Au fost bagati in seama, au fsot chemati la niste discutii cu RNP si culmea, unele din propuneri, au fost implementate.
Normal ca deocamdata la nivel de tatonare, de studiu asupra efectelor, nimic nu se schimba radical peste noapte. La fel de adevarat ca unele din schimbari probabil nu isi vor arata roadele imediat asa cum am dori, pentru ca sunt si alti factori, alte reglementari, care sunt necesare pentru ca acele schimbari facute deja sa aiba efectul scontat..
DAR important e ca s-a facut un prim pas, lucru pe care nimeni nu il anticipa...Deci, se poate.

MAcar un dialog si macar un prim pas mic este totusi posibil asa ca si acest demers are o sansa mica sa reprezinte la randul sau un prim pas...

2. Referitor la continutul petitieisi lucrurile care nu sunt pe placul tuturor..este normal sa existe pareri diferite sau o plaja mult mai mare de probleme care ar putea fi supuse atentiei autoritatii nationale.
Nu prea conteaza insa CE scrie in petitie, scopul acesteia este de a reprezenta un ghiont in coasta adormita sau preocupata de altceva a ANPA...
Ideea este deschiderea unui dialog cu ajutorul acestui document...E suficient ca el sa cuprinda ideea ca e nevoie de o schimbare si exista paareri si solutii alternative pe care societatea civila doreste sa le DISCUTE cu ANPA...

Odata incepute aceste discutii, nimeni si nimic nu impiedica dezbaterea multor altor idei si pareri, care sa acopere alte puncte sau sa reprezinte alternative la punctele mentionate in prezenta petitie....

Scopul petitiei este sa fie uo chemare la dialog, afirmarea faptului ca societatea civila exista si are ceva de spus, vrea ceva altfel decat este acum...
Pentru asta e nevoi ca societatea civila sa fie reprezentativa...o autoritate nationala te ia in seama daca ai in spate o masa critica de oameni in numele carora faci un demers...
DAca esti un om sau un club e mai greu sa piarda cineva timpul cu tine, mai ales in nesimtirea crasa din .ro.

Deci concuzia este ca ceva se poate, fie si atentionarea autoritatii ca existam si noi merita efortul. Apoi, partea a doua a concluziei este ca are mai putina importanta CE se solicita intr-o petitie care are in fapt rol de chemare la dialog intre autoritate si societatea civila.

Orice proiect este perfectibil si negociabil intre parti iar petitia asta nu face exceptie, dimpotriva, pentru moment insa conteaza ca demersul sa fie sustinut de suficiente institutii si persoane astfel incat sa capete legitimitatea necesara care sa determine autoritatea sa ne bage in seama.

Cred ca, la fel ca si data trecuta, odata demarate eventualele discutii, initiatorii demersului nu doar ca vor accepta cu draga inima si reprezentantii altor institutii, cluburi, ligi, federatii , etc...sa vina alaturi de ei la "negocieri", cred ca ii vor si invita pentru ca toata lumea sa isi prezinte doleantele si propunerile.
Data trecuta asa a fost , din pacate insa nu prea s-a inghesuit lumea sa aprticipe si tot cei care au initiat au ramas sa si discute, dezbata, propuna...

Speram ca de data asta cluburile si pescarii nu doar vor semna, se vor implica si ulterior pentru ca in fond este o problema care ne afecteaza si ne intereseaza deci pe toti.

Scrie răspuns