pescuit clean lac apa limpede

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
picolo
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 12 Apr 2005, 19:17

pescuit clean lac apa limpede

Mesaj de picolo » 21 Apr 2005, 20:24

Salut sunt paul si am si eu o problema. Unde pescuiesc eu, pe un lac, exista exemplare uriase de clean (2-3 kg) pe care nimeni nu poate sa le prinda.Am vazut pescari, pe care-i credeam experimentati, care s-au dat batuti si care au zis ca e imposibil de prins exemplarele acestea.Problema la acest lac este ca apa este foarte curata si foarte adanca(la 0.5m de mal are 1-1.5m si ajunge la 4-5m) si exista foarte mult puiet de oblete. Singura momeala care a dat roade a fost cu lacuste si fir de 0.10 dar cu care nu am prins exemplare mai mari de 400-500g.Ciudat pt. clenii acestia este ca nu sunt speriosi (ex: vara cu multa lume pe mal, vin din larg si se apropie de mal la 3-4m fara sa se sperie) repet sunt exemplare de 30-40 cm.Dati-mi si mie o sugestie. VA ROG.

dragos74
veteran
veteran
Mesaje: 778
Membru din: 01 Feb 2005, 21:15
Localitate: bucuresti

Mesaj de dragos74 » 21 Apr 2005, 21:13

incearca la musca artif. cand nu e balamuc pe mal;ei chiar daca nu fug de galagie evita sa se hraneasca .
Am patit acelasi lucru la baraj la fantanele(Belis) unde tot asa limpede e lacul iar clenii stau in bancuri langa mal.Ttoata lumea pescuia ba cu rime viermi sialte momeli naturale ba cu rotative, toti insirati unul langa altul.Nici macar un clenut nu se prindea din zecile de oameni prezenti.
Abia am prins un moment de liniste intr-un capat al barajului si am reusit sa lansam cu musca uscata : imediat am prins 2 cleni apoi iar nu mai mancau dupa drilul care i-a speriat :wink:

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 21 Apr 2005, 21:23

Am vazut si eu exemplare foarte mari de clean plimbandu-se pe la suprafata unui lac.
Nu erau interesati de momeli cu toate ca am incercat in fel si chip de mai multe ori.
Impresia mea e ca in momentele alea nu prea poti sa-i prinzi.
Am avut ceva rezultate (nu exemplare capitale :?) in zile inchise si cu vant la rotativa si musca. Asta ar putea fi o solutie. Sansele cresc dimineata devreme si seara tarziu.
Cleanul "de lac" pare mai precaut si mai pretentios decat cel de rau. Eu am prins frecvent exemplare peste 500g pe rau dar pe lac, din pacate, nu am prins mai mari cu toate ca i-am vazut si stiam ca-s acolo.
Mai e o problema cu cleanul mare: daca l-ai vazut, de cele mai multe ori te-a vazut si el si...adio.

picolo
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 12 Apr 2005, 19:17

Mesaj de picolo » 21 Apr 2005, 22:04

Mai era o problema, atunci cand schimbam firul de 1.10 cu unul de 0.12
nu mai aveam muscaturi (atacau puternic si la 5 cm de momeala se intorceau) Deci cum scot unu mai mare (sa presupunem ca pune gura) cu fir asa de subtire.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 22 Apr 2005, 04:25

Picolo,

Daca stii sa pescuiesti nu e mare lucru sa prinzi in lac un clean de sa zicem 1 kg. cu fir de 0.08-0,10mm.Dar nu cu hei-rup-ul ca nu prea merge.
S-ar parea ca te-ai lamurit singur ca la 0,12mm.(in conditiile de care vorbeai) nu prea ataca cleanul si de asemenea trebuia sa-ti dai seama ca mai bine prinzi cu 0,08mm decat cu 0,10mm.

Nu e mare filozofie sa scoti un clean cu 0,08mm.daca iti aduci aminte tot timpul ce fir,carlig ai si daca ai un bat pt. pescuit lite sau ultra lite(asemanator cu un bat de fly de line wt.3-4 )ceva mai lung cu actiune parabolica sau semiparabolica ,mulineta e de calitate(sa zicem o DAIWA),frana reglata in conformitate cu firul si carligul folosit,daca stii sa mulinezi si invers cand e cazul si pe deasupra ai un mincioc(preferabil cu coada mai lunga).

In conditiile de care vorbesti poti face minuni cu fir de 0,08,carlig nr.16-20 chiar ziua daca pestii nu te-au vazut si schimbi mereu locul,lasand primul loc sa se "linisteasca",ca sa revii mai tarziu.

Ca sa te convingi te rog uita-te in galeria foto la avat sa vezi un avat de 3kg. prins de mine cu leader de 0,08mm,carlig nr. 16 fara a avea minciog si nu in lac ci in rau(Crisul Negru) cu un curent destul de puternic.

Acest avat l-am prins in 1984 si presupun ca de atunci si calitatea firelor de pescuit a crescut,actualele fire de 0,08mm trebuind sa fie mai bune.

Consider ca in majoritatea cazurilor un pescuit mai fin iti poate aduce mai multe satisfactii,mai multi pesti ,cateodata chiar trofee.

Fir de 0.08mm....intins,

Jean Scurtu

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 22 Apr 2005, 09:21

Pt Picolo
Pescuitul cleanului in lacuri e o adevarata provocare. Daca apa mai e si limpede si adanca , chiar e o problema pentru ca in majoritatea cazurilor ne vede cleanul inainte sa-l vedem noi .
Firul subtire de flourcarbon e esential pe astfel de ape . Nu cred ca exista un diametru universal in astfel de cazuri , mie de ex mi s-a intamplat ca 0,14 sa fie pragul de la care sa apara muscaturile .
Nu am pescuit la MA , dar sunt convins ca in multe cazuri cand se pare ca nu musca la nimic , o musca bine plasata pe luciul apei face minuni :)
Daca cleanul urmareste voblerul si se razgandeste sa-l atace in ultimul moment, ceva trebuie schimbat neapArat: fir mai subtire , alt vobler ( mai mic) sau vitreza de recuperare.
Rezultate mai bune am avut pe astfel de lacuri dimineatza f devreme si in general e bine sa lansezi in preajma buturugilor , pietrelor mai mari din apa sau pe sub boltele copacilor....in general in locurile unde cleanul isi gaseste unl loc de refugiu de la adapostul caruia ataca .
Lanseurile in larg la suprafata apei in zilele cu slaba activitate nu prea au sanse de reusita .

A, si neparat ia-ti ochelari polarizanti.
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

picolo
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 12 Apr 2005, 19:17

Mesaj de picolo » 22 Apr 2005, 10:05

Sincer pana acum eu nu am incercat cu microvoblere (dar acum am luat cateva de la salmo si rapala si sper sa le incerc cat mai curand) Pana acum am dat doar cu lacuste. Astept sfaturi si ce modele de microvodlere merg mai bine in lacuri cu apa limpede.

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 22 Apr 2005, 10:18

Dap! Si aici in apropiere este un lac asemanator! Apa limpede si ff adanca. Am vazut super exemplare de clean(kiar pana in 3k, dc nu si mai mari), ziceai k sunt amuri.
O singura data am apucat sa pescuiesc dupa ei sezonul trecut(doar vara ii poti localiza, k e masa ff mare de apa si umbla in super bancuri). Tot asa dimineatza kiar cand e inca putin intuneric a mers cel mai bine, la micro-vobler, dup-aia s-au potolit.
Abia astept sa se mai incalzeasca sa le dau in botic anu asta :D . Din cate am observat conteaza ff mult viteza de recuperare, si nu le place sa opresti voblerul, ci le place un traseu liniar, recuperat la o viteza relativ mare, k sa nu aiba vreme sa inspecteze prea atent naluca.
Cred k ar fi o idee buna sa incerci la visine! Fara plumb fara nmica, dor visina pe carlig sau kiar cireasa, si o lasi sa plonjeze lent, cu samburele scos bineintzeles.
FIR INTINS!!

picolo
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 12 Apr 2005, 19:17

Mesaj de picolo » 22 Apr 2005, 11:59

A, si neparat ia-ti ochelari polarizanti.[/quote]



Merci de informatie dar te rog explica-mi ce rol au ochelarii. Si cam la ce preturi le gasesc?

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 22 Apr 2005, 12:07

exista si posibilitatea sa patruleze doar asa ca sa se dea mari. dar daca zici ca ataca si franeaza langa naluca, sigur ii poti prinde folosind fire mai subtiri si alte voblere, nu neaparat microvoblere. la marimea aia s-ar putea sa atace mai abitir din agresivitate decat ca sa se hraneasca.

tree sa te duci des si sa incerci pana le gasesti chichita. de obicei la clean pe lac toata smecheria e la prezentare. mi s-a intamplat sa prind in situatii similare cu floating, lansand inaintea lor si recuperand abia cand se apropiau, in unghi, ca si cum voblerul ar fi fugit de ei aproape paralel pe directia lor de deplasare. dar pentru asta trebuie sa le poti anticipa traiectoria, adica sa-i studiezi vreo jumatate de ora si abia dup-aceea sa incerci.

partea proasta la genul asta de pescuit e ca nu poti sa prinzi multi pesti, se sperie si invata. partea buna e ca de obicei cel mai mare din grup este cel care ataca primul.

contrar celor zise pe aici, eu chiar nu cred ca ii poti lua la musca in situatia asta. poate doar la imitatii de fructe in cazul in merg pe langa un mal impadurit si culeg fructe, astia mari nu prea mai papa insecte. poate doar la un streamer maricel ar merge dar cu un leader foarte lung, ceea ce e cam greu de crezut ca poti lansa.

aa..si inca ceva, daca as fi in locul tau m-as duce sa-i caut un pic cand ploua. :wink:

Scrie răspuns