Pescarul "scos din cutie" - cat de reprezentativ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 18 Ian 2011, 05:15

Fario_nebunu scrie:Constat cu bucurie ca si voua va cam repugna pescarul "comercial", plin de haine si scule de firma afisate ostentativ! Ideea e ca daca iau tzoale de marca ok, ma ajuta dar de ce sa le fac eu alora reclama gratuita? E ca la masini - cumperi sa zicem Audi sau BMW daca te tine punga si lasi marca pentru ca 1) te obliga politia ca sa recunoasca brandul 2) te dai mare. Daca nu m-ar obliga poliia as scoate orice emblema a producatorului si de pe placuta cu numere adersa magazinului de unde am luat masina. Prefer scule si accesorii unde denumirile sunt scrie mic, lateral sau pe interior. Si nu vreau sa arat a pescar din reviste - e o uniformizare nefasta, toti arata cam la fel! Portretul tipic al pecsrului de rapitor: wadersi sau cizme, veste cu buzunare, geanta de naluci, sapca in cap (neaparat cu marca la vedere) si ochelari inchisi la culoare! Doamne feri sa lipseasca sapca sau ochelaii, te scoate redactorul din revista! :lol:

Pina la urma totul se reduce la cit snobism e dispus (sau isi poate permite) sa-si satisfaca fiecare. Vedem pe forum dezbateri de genul "care e cea mai buna mulineta" sau "Shimano ori Daiwa?". Bun , gasesti o scula in care sa pui suficient snobism incit sa-ti satisfaca orgoliul, iei doua, trei ... zece si constati ca nu mai este suficient pentru ca s-a umplut tagma pescarilor de Shimano si de st. croix, nu mai esti "om de succes" daca ai ceva ce are toata lumea.
Economia de piata a exploatat aceasta nisa si uite ca au aparut articole de imbracaminte si accesorii impanate cu suficient snobism incit sa satisfaca toate gusturile. Asta nu s-a inventat la noi, s-a importat o data cu sculele din ce in ce mai scumpe. Numai snobismul este d-al nostru.

Ceea ce apare in revistele de specialitate nu face altceva decit sa redea o realitate consumatorista si asta e convenabil pentru ei . Asta inseamna marirea cfrei de afaceri in comertul cu articole de profil si inseamna mai multa publicitate in paginile revistelor.

Toate astea sunt normale intr-o lume in care cei mai multi au uitat de unde au plecat. Nu stiu de unde ati plecat voi, insa eu, la primele iesiri la pescuit ma imbracam in haine pe care nu le-as mai fi purtat pe strada sau la birou. Cu timpul am inteles ca hainele de pescuit trebuie sa fie suficient de decente incit, imbracat cu ele, sa pot merge intr-un supermarchet ori sa nu-mi fie rusine sa urc in tren (la clasa I) ... pentru ca, uneori, drumul meu spre pescuit mai trece si pe acolo.

A nu se intelege ca am ceva impotriva celui care are lanseta, mulineta, accesorii ori imbracaminte de pescuit de zece ori mai scumpe decit ce am eu. Chiar ma consolez stiind ca gherla (adica partida nula) este la fel pentru amindoi. :shock: Nu pot insa sa nu remarc ca s-au creat false ierarhii la care unii marseaza ca teleghidati, desi nu produc scule de pescuit si nu vind nimic de pescuit, deci nu au nimic de promovat. Aici e nevoie de oarecare nuantare, pentru ca exista si oameni care au interese legate de pescuit si trebuie sa isi promoveze propria imagine, caz in care se schimba unitatea de masura vis-a-vis de snobism si scule de pescuit.

Ionut Petrea
veteran
veteran

Mesaj de Ionut Petrea » 18 Ian 2011, 06:39

Ioan S. scrie: Asta nu s-a inventat la noi, s-a importat o data cu sculele din ce in ce mai scumpe. Numai snobismul este d-al nostru.
Adevarat ai grait!Mai demult vazusem la televizor la stiri un clasament in care se arata faptul ca,desi o tara saraca(foarte saraca), Romania este pe primul loc in vanzarea de masini de fite si alte lucruri asemenea(de ex telefoane mobile-iPhone-uri si alte nazdravanii).Cam asa sta si in pescuit,unde apar tot soiul de indivizi care,din prea mult snobism, confunda placerea pescuitului cu insiruirea de marci de firma pe haine si pe alte lucruri.Anul trecut mi-a fost dat sa vad insa unu original...Sapca Berkley,tricou Rapala,vesta Salmo parca.Iar geanta Daiwa.... :shock:
Intotdeauna C&R

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 18 Ian 2011, 08:45

Ce haine port la pescuit ?
Acuma port haine de camuflaj . De ce ?> Pentru ca pe apele superpescuite pe care pescuiesc eu adica pe Mures cand e apa cat de cat limpede e bine ca pestele sa nu te vada (mai ales ca pescuiesc mult la clean care e un peste foarte sperios). Ca imi place sa fiu in ton cu natura cel putin din punct de vedere cromatic.

Imi plac palariile Baracuda ca sunt facute din bumbac si sunt marimi mari.
Pe hainele de camuflaj nu se vad petele de noroi sau iarba asa ca poti sa te duci in supermarchet. Inainte sa folosesc hainele astea dupa un pescuit era sa nu ma lase sa intru in Auchan cea ce a fost penibil.

E adevarat ca nu imi plac haine cu logo-uri ca sunt de prost gust.
the angler is catching xxx, not by the lure

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 18 Ian 2011, 11:34

(si) pentru ca fac parte din colectivul redactional al unei reviste de(spre) pescuit, o sa-mi spun si eu parerea, vizavi de "tema" lansata de Fario (caruia, recunosc, ii dau dreptate in cea mai mare masura):

- pescuitul de competitie acapareaza prea mult spatiu si dupa parerea mea, atat in presa scrisa, cat si la emisiunile tv, cu atat mai mult cu cat nu se adreseaza "masei" mari a pescarilor sportivi din Romania.
- in ceea ce ma priveste, in materialele scrise, n-am recomandat niciodata o anume lanseta sau mulineta ca si nume (n-am pomenit vreodata Shimano, St. Croix, Daiwa, Ryobi etc.), ci doar caracteristici. singurele nume scapate din cand in cand - fara niciun iz de reclama - au fost legate de anumite naluci folosite personal - nu recomandate neaparat.
- personal folosesc scule de pescuit mult mai modeste decat multi dintre membrii acestui forum si decat destui dintre pescarii intalniti pe malul apei.
- pescuiesc in proportie de 99% pe ape publice, asa ca nu fac reclama vreunei balti in scrierile mele.
- folosesc haine de camuflaj de bazar, (mai) ieftine si neinscriptionate :)
- nu sunt nic pe departe, nici ca pescar si nici ca om vreun fitos cu nasul printre nori :wink:

in alta ordine de idei, nicio revista n-ar rezista fara publicitate, fie ea de pescuit sau nu. incasarile legate strict de desfacere sunt infime (si insuficiente) in comparatie cu banii adusi din/de publicitate. bineinteles ca nu sunt de acord cu reclamele mascate ci doar cu cele din spatiul publicitar.

p.s. in plus, n-am avut, nu am si nu voi avea vreodata pretentia ca detin adevarul absolut, ca nu gresesc sau ca materialele care-mi apartin sunt litera de lege pentru pescari (sau ca, Doamne-fereste, daca sunt redactor la o revista de profil, sunt mai pescar decat confratii de pe malul apei) :wink:

Ionut Petrea
veteran
veteran

Mesaj de Ionut Petrea » 18 Ian 2011, 11:42

boistean scrie:- folosesc haine de camuflaj de bazar, (mai) ieftine si neinscriptionate :)
:respekt:
Si eu folosesc haine de bazar la pescuit,vesta camuflaj de bazar,pantaloni trei sferturi vara camuflaj tot din bazar.Toamna si primavara fie port jeans,fie pantaloni de training.Si astia tot de bazar :twisted:
Intotdeauna C&R

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 18 Ian 2011, 12:02

Bazar asta e firma sau ce ? :roll: :twisted: :lol: :lol: :lol: :lol:

Io pt iarna am un costum de snowboard in colori aproape Camo luat la reducere de la metro...
best shit ( little) money can buy :D
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 18 Ian 2011, 12:25

badboy69on scrie:Si eu folosesc haine de bazar la pescuit,vesta camuflaj de bazar,pantaloni trei sferturi vara camuflaj tot din bazar.Toamna si primavara fie port jeans,fie pantaloni de training.Si astia tot de bazar :twisted:
am cateva veste de pescuit dar cea cu care ma impac io cel mai bine este una de camuflaj.... de la bazar :lol: :lol: :lol: de cinspe roni :lol: are buzunarele mari si nu exagerat de multe ca alea fitzoase, in care tre sa buzunaresti mai intai juma de ora ca sa gasesti nushce rahatzel.
in rest, daca imi cumpar haine de pescuit, ma uit in primu rand la calitatea materialului, cusaturi... mai putzin la marca, la inscriptiuni de orice fel oricum sunt alergic din fire. nu port tricouri sau alte haine deastea deloc.

@andrei.A: da da, e firma tare! consacrata domle nu alta :lol:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 18 Ian 2011, 12:42

JONES scrie: Pe hainele de camuflaj nu se vad petele de noroi sau iarba asa ca poti sa te duci in supermarchet. Inainte sa folosesc hainele astea dupa un pescuit era sa nu ma lase sa intru in Auchan cea ce a fost penibil.
Si eu folosesc destul de des pantalon + bluza culori camuflaj din acelasi motiv, adica toleranta buna la conditiile de pescuit. Inainte de a o avea si eu am avut retinere sa intru in Kaufland inaintea unei partide de pescuit (trebuia sa cumpar boabe de porumb congelate pentru o partida scurta si intempestiva de o dupa-amiaza).

Am avut si "placerea" unei partide de pescuit pe Prut in care a plouat toata ziua. Noi aveam pelerine, insa la plecare a trebuit sa impingem masina si a cam sarit pe noi noroi de la roti. Asa ca am ajuns in Iasi, unde nu plouase deloc si se uita lumea la noi unde dracu om fi gasit asa noroi.

Un alt episod, legat de costumatia de pescuit: Dupa o zi cu ploaie pe Prut ajungem in Iasi. Si in Iasi ploua, asa ca am imbracat din nou pelerina de ploaie cumparata cu citeva zile inainte din bazar. Din fata veneau doi indivizi cu pelerine la fel cu a mea. Ii zic celui cu care eram: Uite ca pelerina mea e la moda. Dupa ce trec de noi cei doi vad ca pe spate aveau scris cu vopsea alba SALUBRIS si (probabil involuntar :lol: ) amicul meu ramine 2 pasi in urma sa vada ce scrie pe spatele meu.

Nu in ultimul rind conteaza adaptarea hainelor la conditiile de pescuit. Pe Prut nu prea se merge in pantaloni scurti la pescuit pentru ca in cele mai multe locuri vegetatia e suficient de deasa incit te alegi cu zgirieturi la picioare chiar si prin blugi.

Pina la urma am si gasit o costumatie de camuflaj suficient de ieftina incit sa mi-o pot permite, suficient de rezistenta, avind toleranta buna la pete de noroi si urme de vegetatie, chiar daca SH, e vorba de o uniforma NATO. (Pelerina de ploaie e tot aia de acum citiva ani. :oops: )

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 18 Ian 2011, 13:03

Ioan S. scrie: Pina la urma am si gasit o costumatie de camuflaj suficient de ieftina incit sa mi-o pot permite, suficient de rezistenta, avind toleranta buna la pete de noroi si urme de vegetatie, chiar daca SH, e vorba de o uniforma NATO. (Pelerina de ploaie e tot aia de acum citiva ani. :oops: )
are grade, insemne? :lol:

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 18 Ian 2011, 13:17

Am citit pina aici doar postari care nu "deranjeaza " si sunt in mare masura in linia topicului initiat de Fario ceea ce nu este neaparat rau ...dar eu unul nu fac parte din categoria celor ce isi cumpara haine de camuflaj din bazar sau din tirg neaparat neinscriptionate si voi incerca un punct de vedere putin diferit decit al celor ce au scris pina acum....

Pesonal folosesc haine si scule de peste medie DOAR din necesitate ,nicidecum de fite ....daca vreau fite bag banii in masini , gageturi sau excursii exotice .

De ce haine pt. pescuit de firma? Dintr-un singur motiv acela ca sunt de cea mai buna calitate ,usor de intretinut si cel mai important e faptul ca asigura o protectie deosebita atit in caz de vreme caniculara cit si de furtuna ....

Numai cine nu a pescuit in zile toride cu temperaturi de peste 40 gr. in plin soare pe o balta fara umbra nu stie cit de necesar este ca ai o sapca sau plalarie dintr-un material racoros numit Omni-Tech chiar daca este inscriptionata cu numele de Columbia,Daiwa sau Shimano .

Nu mai zic de o tricourile sau camasile Dry-Plus care vara tin racoare iar iarna tin cald ,in plus daca esti un tip care transpira mult au calitatea de-a evapora rapid apa ,iar daca ai "sansa' sa faci baie in timpu partidei de pescuit se usca f. repede dupa o simpla stoarcere.

Gecile sau pantalonii fabricati din materiale "tip" Gore -Tex,Omni-Heat , care sunt f. usoare ,rezistente la apa si la vint nu cred ca pot fi inlocuite pe timp de ploaie sau furtuna cu alte haine ,cu toate ca nu sunt deloc ieftine .

Despre ochelari si necesitatea purtarii lor in timpul pescuitului nu cred ca se pune problema ,doar in privita firmei de ochelari si implicit a banilor investiti in ei.
Eu am avut in ultimii 7-8 ani cam tot atitea perechi de ochelari incepind cu cei ieftini de 40 lei pina la cei pe care-i port acum Costa del Mar care costa 240$ si pot sa va spun cu mina pe inima ca cei scumpi fac toti banii :wink:

De curind mi-a aparut inca o necesitate ,acea de-a purta minusi in timpul partidelor e pescuit ,lucru care ma ajuta la a avea o priza mai buna ,la o protectie a palmelor in timpul ridicarii sau coboriri ancorei si chiar la o protectie importiva intepaturilor provenite de la aripile dorsale ale salaului si bibanului in special sau chiari de coltii stiucilor.

In materie de scule e deja alta poveste ,pe care nu doresc sa o dezvolt aici sa nu inceapa iarasi o ploemica de genul JDM versus "NoName' care sincer nu foloseste nimanui.

Cu scule se doteaza fiecare in functie de preferinte , timp alocat partidelor de pescuit si nu in ultimul rind de buget.

Cu siguranta nu numai pescarii imbracati in haine de firma brenduite prind peste dar cu siguranta au un confort si o garantie ca nimic nu le va strica partida de pescuit. :wink:

In ceea ce privesc revistele care promoveaza articole sau poze cu pescari "brenduiti' de o firma sau alta nu e nimic altceva decit marketing si atragere de fonduri in bugetul revistei prin promovare si reclama .
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Scrie răspuns