PERMISE 2013

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: PERMISE 2013

Mesaj de semlecangheorghe » 03 Dec 2012, 08:53

Miky,referitor la hobby-cititul..

Nu trebuie sa bagi bani in editii rare ,sau exclusiviste.Pentru ati satisface placerea de a citi este suficient un abonament la o biblioteca publica...Tomuri intregi iti stau la dispozitie..Asta aveam in minte cind am zis..'citit,'tocmai pentru ca am trect prin asta..

Acvaristica-ba poti sa fii pasionat si cu un singur acvariu..daca nu-ti permiti unul de firma,poti sa-ti faci singur la pretz de sticla+un tub de bisson+filtru de aer+sursa de lumina,astea din urma fiin sub 100 de ron,cam pretul unui fir textil..
E tot hobby-ca poti ajunge la o camera speciala plina de sus pina jos cu acvarii,este adevarat,dar nu asta este conditia sa poti zice ca ai ca si hobby acvaristica..

La fel si birdwatching...poti scoate poze faine si cu aparatura mai ieftina,asta+plus iesirea in natura=hobby.Evident ,poate fi dusa si pe inalte culmi tehnice,dar nu vad de ce aceasta ar fi o conditie..

Sportul...pot sa practic jogging-ul de hobby,nu-mi trebuie decit o perecehe de adidasi si un trening,sau pot sa joc tenis de masa,tot de hobbyeste-o paleta +pretul unui pachet de tigari,sau pe acolo-,sau fotbal de sala-odata la doua saptamini ,cu prietenii se cheama tot hobby.


La fel si pescuitul-poate fi practicat la nivel mai mic de implicare sau la nivel mai mare de implicare-se cheama tot hobby..si nu vad nici un motiv pe lumea asta sa apartina doar unei clase exclusiviste..cel putin la noi in tara..Poate ca era cindva in Anglia,dar pe aia ii chema cu "sir"in fata ,iar noi traim in Romania..

Poti sa faci din asta o chestie exclusivista,nu zic,insa pentru aceasta trebuie sa ai incinta ta privata ca si asociatie ori club,si acolo poti sa impui ca regula de exemplu,sa vii la pescuit la costum si cravata..sau orice alta regula doresc membrii acesteia..de comun acord..

Iar aici era vorba de pescuit pe ape publice
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Re: PERMISE 2013

Mesaj de Tavi » 03 Dec 2012, 09:41

Eu cred ca pierdeti esentialul in discutia asta.
Daca vrem ape bune tre sa scoatem banu din buzunar, indiferent ca sunt publice si private.
Doar paza unei ape facuta ca lumea ca sa se si simta ceva efecte costa si nu putin.
Cine suporta cheltuiala? Patronu, si asta se vede in pretul zilei de pescuit pe balta. Deci in final pescarul
Sau asociatia. Si asta se vede sau mai bine zis ar trebui sa se vada in contributia membrilor. Deci tot pescarul.
La ce bani incaseaza acum asociatiile nu prea au cum sa pazeasca cum trebuie apele mari in special.
Asa ca avem ape ieftine, accesibile tuturor. Daca asta vrem, avem deja. Dar paza, populari, din parti, nu prea ajung banii.
Daca vrem ca macar unele ape sa fie altfel...pregatiti banutii.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Avatar utilizator
MARIUS POPA
veteran
veteran
Mesaje: 3263
Membru din: 15 Iul 2007, 15:57
Localitate: Bistrita si Alba Iulia(Ro)

Re: PERMISE 2013

Mesaj de MARIUS POPA » 03 Dec 2012, 09:53

miky scrie:
Altfel, eu sunt pasionat in mod real de golf, imi place si nu vreau sa-l practic in America ci aici la mine acasa ...
N-am jucat niciodata ca n-am unde, nu sunt terenuri de golf pe langa mine doar maidane... dar extraprofesional,...sunt disponibil !
Pot sa spun ca hobbyul meu e golful ?
Apropo de golf, ca vad ca acest topic a degenerat deja in discutii premature....in fine, daca esti din Sibiu, nu ai incercat in Jud. Alba la http://golfclubpaultomita.ro/
NU cunosc conditii si regulamente, eu doar stiam de acest club si de terenuri...pe acolo sunt si ceva balti salbatice ;)
8)
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: PERMISE 2013

Mesaj de semlecangheorghe » 03 Dec 2012, 10:38

Daca vrem ape bune tre sa scoatem banu din buzunar, indiferent ca sunt publice si private.
Foarte adevarat..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Re: PERMISE 2013

Mesaj de anem » 03 Dec 2012, 11:12

Plin de bla-bla-bla-uri pe aici ...

Eu aici platesc pe an 22,5 euro si pescuiesc pe niste ape unde densitatea de peste este mult peste ceea ce am gasit in Romania (pe unde am fost). Si platind inca vreo 30 de euro in plus pescuiesc pe niste ape concesionate de catre cei de la FIPSAS a caror densitate probabil e echivalentul vreunei balti private din Romania. Le am pe amandoua dar dintr-un motiv sau altul pescuiesc de regula pe apele normale – imi plac mai mult raurile decat canalele sau baltile.

Apele normale - in mod special Po-ul, nu am auzit sa fi fost populat vreodata exceptie facand anii 60-70, perioada cand de altefel s-a facut praf si toata fauna autohtona bagandu-se specii aloctone de pesti. Si cu toate astea, raul e plin de peste si e o placere sa mergi sa pescuiesti acolo chiar daca (asemeni tuturor apelor) mai sunt si zile cu rezultate zero (la rapitor, la pasnic cred ca e imposibil la cati sunt in apa). Si pe maluri credeti-ma ca e plin de pescari.

Deci, cu suma platita pentru permisul de pescuit (care nici pentru Romania nu reprezinta vreo suma, dar mai pentru Italia) nu se fac populari decat ocazional pe ceva rauri sau lacuri de munte si totusi peste se gaseste cam prin toate apele ... motivul?

Motivul este cat se poate de evident ... oamenii !!! civilizatia, spiritul responsabilitatii, al respectului fata de natura ... elemente care in Romania lipsesc cu desavarsire la 99.9% din pescarii pe care ii vezi pe mal.

Degeaba toata lumea arunca cu pietre in AGVPS, asociatii si alte porcarii de genul asta (chiar daca normal ar fi sa faca mai des controale – si controale pe bune nu doar pentru unii) daca vina o poarta cei care sunt pe ape. Stati si va lamentati aici de pomana, in primul rand fiecare dintre cei care iese pe apa (sau in natura) trebuie sa se schimbe, trebuie sa devina mai responsabil pentru actiunile sale, trebuie sa invete ce inseamna respect pentru natura si sa fie constient ca si raul pe care il face el, chiar daca e mai mic in comparatie cu al altora, tot rau se numeste.

Degeaba s-ar popula pentru ca in felul asta lumea ar pleca acasa cu sacii in portbagaj, degeaba s-ar face controale ca oricum s-ar gasi variante sa fie “fentati” si niciodata nu va fi posibila existenta unui controlor care sa stea toata partida de pescuit in spatele fiecarui pescar pentru a se asigura ca respecta legea.

Deci, ca si incheiere ... schimbati-va voi comportamentul si atitudinea cand sunteti in natura si doar dupa aia puteti avea pretentia ca si altii sa o faca.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: PERMISE 2013

Mesaj de semlecangheorghe » 03 Dec 2012, 11:39

Apele normale - in mod special Po-ul, nu am auzit sa fi fost populat vreodata exceptie facand anii 60-70,

Citi pescari sint pe Po?Dar pe Mincio?
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

zavera
veteran
veteran
Mesaje: 728
Membru din: 16 Noi 2012, 12:47

Re: PERMISE 2013

Mesaj de zavera » 03 Dec 2012, 11:46

Dacă tot am profitat de niste zile libere în care am citit sute de pagini de postări, pe acest site, dar şi pe altele, am ajuns la nişte concluzii (poate pripite, poate greşite).
Iată ce am înţeles :

1. permisele de pescuit sunt confecţionate de instituţia publică responsabilă cu pescuitul, adică ANPA şi se distribuie atât direct, prin birourile sale, cât şi prin asociaţii. În anul 2012, s-au distribuit cam 140.000 de permise a câte 30 lei, 35.000 gratuite şi câteva mii de 10 lei, pentru tineri.
Asta inseamnă puţin peste 4.200.000 lei, deci mai puţin de 1.000.000 de euro, pe tot anul, la nivelul întregii ţări.
Este un fel de impozit perceput de stat asupra activităţii de pescuit tip hobby şi nu ca o plată a unor servicii prestate de stat.
Deci, prin perceperea taxei, Statul îşi valorifică un drept, dar nu îşi asumă nici o obligaţie privind calitatea activităţii.

2. În varianta că la distribuirea permiselor se implică şi asociaţiile de pescari, acestea percep şi cotizaţii. Acestea sunt în general mici, de la 20 la 50 de lei. Am înţeles că există peste o sută de asociaţii. presupunând ca 50 % dintre pescari fac parte din asociaţii, asta înseamnă cca 150.000 pescari : 100 asociatii = 1.500 membri/asociatie.
La o cotizatie (sa zicem maxima de) 50 lei, asta inseamna incasari de 75.000 lei/an. Stiu ca asociatiile (ca toate firmele, pana la urma) au si anumite cheltuieli obligatorii legate de functionare. Nu am idee cat pot acestea, poate jumatate din suma este mult, dar 1/3 tot este.
Deci, raman 50.000 lei, bani de salarii, paza ape, populari, amenajari.

a) paza. Un paznic la firma tatalui meu primeste 1.000 lei/luna bani in mana, adica 1.550 cu taxele la stat. Pe an, asta 18.600 lei.
Daca pui un singur paznic, este insuficient, nu poate fi prezent 24h/24h, 7 zile din 7. Normal ar fi sa pui 3.
Asta inseamna ca s-au dus toti banii pe paza.
Din ce bani faci populari ? Iar daca nu populezi, de ce sa pazesti ?

b) populare cu peste. La sumele aratate mai sus, n-ai din ce. Daca renunti partial la paza, populezi degeaba.

3. Am inteles ca pe unele balti se platesc si taxe locale, de 5, 10 sau 20 lei/zi.
Dar, practic nimeni nu le mai percepe, pentru ca nu s-ar acoperi nici c/valoarea chitantierelor, mai ales ca uniinu accepta decat plata pe balta, iar pe balta, fac orice ca sa nu plateasca (asta o stiu de la un prieten din Bacau).

Probabil, ca datorita aspectelor de la pct.2 si 3, nici asociatiile nu fac mare lucru (majoritatea, ca am citit de unele exceptii).

Pai asa, de unde progres ? De unde peste ? De unde "sport de masa"?

Avatar utilizator
audumbre
senior
senior
Mesaje: 329
Membru din: 28 Noi 2012, 22:23
Localitate: pe unde intra vantul in tara

Re: PERMISE 2013

Mesaj de audumbre » 03 Dec 2012, 11:58

@anem

Inainte de toate , cel mai MARE impact asupra populatiei piscicole il reprezinta pescuitul comercial si braconajul.

Nu sunt de acord cu ideea ca pescarii obisnuiti pot decima intr-un ritm alarmant pestii . Ca un exemplu minor , pot fi partidele cand nu se prinde niciun peste si asta zile intregi...
Evident ca i-ar trebui o alta mentalitate pescarului roman sa ajungem la alt nivel. N-as interzice sa nu se mai retina pestii , dar sa se faca cu cap , adica strictul necesar.

Ca o paranteza , as da o lege prin care sa fie interzisa retinerea exemplarelor reproducatoare. Sunt de parere ca mai bine retin 2 pesti mai mici , tineri , decat un exemplar care poate inmulti de 100 de ori paguba produsa de pescari .

In primul si in primul rand , pescuitul comercial ar trebui interzis macar 5 ani. In felul asta ar exista o mare inclinatie catre balti si crescatorii strict pentru consum. In al doilea rand , ar trebui aplicata legea si chiar asprita.

O alta dovada legata de puterea de intelegere si implicare a pescarului roman , o reprezinta chiar un topic pe acest forum legat de pescuitul industrial pe raul Olt. N-am vazut agitatie din partea cuiva si nici nu o sa vedem. Cei care'si doresc acest lucru sunt foarte putini.
Este adevarat si faptul ca o mana de oameni nu pot face mai nimic...aici trebuie o stransa legatura intre toti. Dar cum noi nu avem obiceiul asta , ne meritam soarta.

Si ar mai fi cateva aspecte de precizat dar totul este in zadar. Acum vorbim , ne dam cu parerea si maine va fi la fel . Peste un an va fi si mai rau...asa ca ?!
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

zavera
veteran
veteran
Mesaje: 728
Membru din: 16 Noi 2012, 12:47

Re: PERMISE 2013

Mesaj de zavera » 03 Dec 2012, 12:39

O singura chestiune n-am inteles !
Ce a aia reciprocitate ?
Daca este, asa cum banuiesc, vorba de dreptul unui platitor de permis de pescuit de a pescui pe ce balta sau râu vrea, chiar si cu plata suplimentara (asta insemnand obligatia detinatorului sa primeasca pe oricine), asta este o greseala imensa !

In scurt timp, chiar si cei care administreaza corect se vor lasa pagubasi, vazand cum alta asociatie incaseaza bani fara sa faca nimic pentru pescarii proprii. Iar acesti pescari vin cu gramada pe baltile bine ingrijite, scandalizandu-i pe cei care contribuie, chiar daca numai financiar, prin cotizatia lor, la bunul mers al lucrurilor.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: PERMISE 2013

Mesaj de semlecangheorghe » 03 Dec 2012, 13:07

Ordinul 15 inca se judeca in instanta....nimeni nu stie cind,daca si cum va fi aplicat....
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns