Ordinul nr 20/2010 privind pescuitul sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
mircea13
veteran
veteran
Mesaje: 569
Membru din: 21 Feb 2009, 18:17

Ordinul nr 20/2010 privind pescuitul sportiv

Mesaj de mircea13 » 02 Feb 2010, 18:31

Ordinul nr 20 din 2/2/2010 al ministrului agriculturii a fost publicat in Monitorul Oficial nr 75 pagina 6-8. Dati clic unde scrie Deschide si rulati
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/

Avatar utilizator
AdrianHD
veteran
veteran
Mesaje: 1165
Membru din: 24 Sep 2009, 22:40
Localitate: Brad,Hunedoara
Contact:

Mesaj de AdrianHD » 02 Feb 2010, 19:34

Varianta finala si aprobata?

pescuitorul
veteran
veteran
Mesaje: 690
Membru din: 18 Mai 2006, 09:36

Mesaj de pescuitorul » 02 Feb 2010, 19:34

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Ordinul 20 din 27 ianuarie 2010
privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si modelele permiselor de pescuit sportiv
Avand in vedere:
-Referatul de aprobare al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura nr. 115 din 8 ianuarie 2010;
-consultarile cu forurile de reprezentare ale asociatiilor de pescari sportivi legal constituite la nivel national, din domeniul pescuitului recreativ/sportiv,
in temeiul:
-art. 16, art. 23 alin. (2) si art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 317/2009;
-art. 8 pct. A lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 1.194/2008 privind organizarea, structura si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare;
-art. 7 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
-art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 1.016/2008 privind cuantumul taxelor de licentiere si autorizare in pescuit si acvacultura,

ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Atribuirea dreptului de pescuit recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale se face de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), in calitate de administrator al resursei acvatice vii.
Art. 2. - Practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale se face in baza permiselor emise de ANPA si eliberate prin asociatiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite.
Art. 3. -
(1) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este un document cu regim special, inseriat.
(2) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este nominal si netransmisibil.
(3) Permisul de pescuit recreativ/sportiv se elibereaza anual.
Art. 4. - Modelul permisului de pescuit recreativ/sportiv este prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 5. -
(1) In cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin ANPA, se infiinteaza Registrul unic de evidenta a asociatiilor de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite, precum si a forurilor lor de reprezentare la nivel national, constituite pe principiul liberei asocieri.
(2) Modelul Registrului unic de evidenta a asociatiilor de pescari sportivi, persoane juridice non profit legal constituite, precum si a forurilor lor de reprezentare la nivel national, constituite pe principiul liberei asocieri, este prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
(3) Inscrierea in Registrul unic de evidenta a asociatiilor de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite, precum si a forurilor lor de reprezentare la nivel national, constituite pe principiul liberei asocieri, se face in baza urmatoarelor documente:
-cerere de inaintare catre ANPA;
-statut;
-act constitutiv;
-certificat de inregistrare in Registrul asociatiilor si fundatiilor;
-cod de inregistrare fiscala;
-avizul de luare in evidenta eliberat de Ministerul Mediului si Padurilor.
Art. 6. - Regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv contine datele prezentate in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 7. - Asociatiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite, precum si forurile de reprezentare la nivel national pot sprijini cu persoane angajate si autorizate in conditiile legii personalul ANPA cu drept de inspectie si control, in actiunile de constatare si sanctionare a contraventiilor si infractiunilor.
Art. 8. - ANPA are obligatia sa asigure tiparirea, gestionarea si emiterea documentelor prevazute in prezentul ordin.
Art. 9. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 753/2008 privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv in bazinele piscicole naturale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 24 decembrie 2008, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 10. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale,
Mihail Dumitru







PARTEA I
Perioade, durate si zone de prohibitie a pescuitului

Art. 1. - Pescuitul oricaror specii de pesti si al altor vietuitoare acvatice vii se realizeaza in conformitate cu prevederile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor privind prohibitia anuala a pescuitului.

PARTEA a-II-a
Protectia resurselor piscicole

Art. 2. -
(1) Pentru protejarea resurselor acvatice vii, asociatiile de pescari sportivi pot propune stabilirea unor zone de protectie piscicola, care se delimiteaza pe teren prin semne distincte.
(2) Zonele de protectie piscicola pot fi:
a) de protectie a reproducerii, reprezentand locurile predilecte pentru depunerea icrelor si dezvoltarea puietului;
b) de protectie a diversitatii speciilor piscicole reunite intr-un ecosistem acvatic;
c) de protectie pentru iernarea pestelui.
(3) In zonele de protectie piscicola, pentru o anumita perioada pot fi limitate sau interzise:
a) pescuitul anumitor specii de pesti si al altor vietuitoare acvatice;
b) lucrari care impiedica migrarea, reproducerea sau pun in pericol existenta populatiilor piscicole, cum ar fi:
-ingustarea/bararea cursului apei;
-taierea si recoltarea vegetatiei;
-extragerea de namol, nisip si pietris;
-colectarea ghetii;
c) lucrari in zona malurilor, precum si taierea arborilor si arbustilor de pe mal.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), activitatile prevazute nu pot fi limitate sau interzise in urmatoarele situatii:
a) cand activitatile se desfasoara in scopuri stiintifice sau de cercetare;
b) din considerente de prevenire a inundatiilor.
Art. 3. -
(1) Asociatiile de pescari sportivi pot propune Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) programe de redresare a populatiilor unor specii de pesti valoroase sau periclitate si pot participa la:
a) identificarea, amenajarea si protectia zonelor de reproducere;
b) infiintarea de pepiniere pentru producerea puietului cu valoare economica si stiintifica;
c) organizarea activitatii de monitorizare a populatiilor piscicole si stabilirea masurilor de refacere a populatiilor periclitate.
(2) In caz de necesitate, se pot lua masuri pentru completarea resurselor piscicole prin repopulare.
Art. 4. -
(1) Asociatiile de pescari sportivi vor solicita ANPA declararea regiunilor de crutare pe anumite zone, ca locuri favorabile pentru cantonarea, reproducerea si hranirea puietului si adultilor speciilor de vietuitoare acvatice.
(2) In apele declarate regiuni de crutare se interzic pe toata perioada anului pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv, precum si alte activitati cum sunt:
-recoltarea vegetatiei;
-extragerea balastului;
-vanatul;
-cresterea animalelor;
-turismul.
Art. 5. - In scopul asigurarii protectiei resurselor piscicole, asociatiile de pescari sportivi au obligatia sa respecte prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009.

PARTEA a III-a
Conditiile pentru practicarea pescuitului in scop recreativ/sportiv

Art. 6. - Pescuitul recreativ/sportiv este permis cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009.

PARTEA a IV-a
Dimensiunile minime ale exemplarelor de pesti

Art. 7. -
(1) Dimensiunile minime, in centimetri, ale exemplarelor de pesti sunt cele prevazute in reglementarile legale in vigoare.
(2) Lungimea pestelui stabilita pentru pescuit este determinata prin masurarea distantei de la varful botului pana la baza inotatoarei caudale.
(3) PuietuI si exemplarele de pesti capturate sub dimensiunile minime prevazute la alin. (1) vor fi deversate in mod obligatoriu in apa, in stare vie.
(4) Se interzice pescuitul sturionilor. Exemplarele capturate din aceasta specie vor fi deversate in mod obligatoriu in apa, in stare vie.

PARTEA a V-a
Diverse

Art. 8. - Actiunile de populare cu material biologic se efectueaza in prezenta reprezentantilor ANPA.
Art. 9. - Asociatiile si federatiile de pescari sportivi consimt sa isi armonizeze actiunile in vederea implementarii obiectivelor si masurilor din prezentul regulament si isi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009.
Art. 10. - Prezentul regulament se completeaza cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, si ale legislatiei secundare stabilite prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Avatar utilizator
dan bobei
veteran
veteran
Mesaje: 8221
Membru din: 08 Dec 2005, 19:07
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de dan bobei » 02 Feb 2010, 20:08

"In caz de necesitate, se pot lua masuri pentru completarea resurselor piscicole prin repopulare." Super tare! Nu stiu de ce, dar sigur nu va exista nici o necesitate, si evident, nici o masura luata. Las ca banii de la prosti e buni. Interesu rupe fesu.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Feb 2010, 21:55

Privitor la dimensiunea minima a pestilor la art.7 ,pct-ul 3,se spune ca puietul si pestii sub dimensiune ,vor fi eliberati obligatoriu in stare vie.Asta inseamna ca daca a inghitit cirligul si moare,nu-l mai eliberez,ca-i in stare moarta.Si ,teoretic pot sa fac asta cu vreo citeva kg de strapazani,de exemplu,pretinzind ca toti au inghitit cirligul.Poate cineva sa dovedeasca contrariul?
Sau pot sa le dau drumul cu cirligul in git(tai firul),si mai departe sa se descurce.Adica sa moara dupa ce le dau drumul,ca sa respecte legea,ce naiba.
Sau daca au inghitit cirligul si au murit,sa incerc sa-i invii,chit ca nimeni pina acum n-a reusit asta. :roll:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Mesaj de edâ„¢ » 02 Feb 2010, 22:13

Art. 2. - Practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale se face in baza permiselor emise de ANPA si eliberate prin asociatiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite.

si sa intzeleg ca anpa nu mai da permise ca si anu trecut???amu ne facem membrii in asociatzii ca sa mai platim si taxa de membru :evil:

cu permisu luat din asociatzie se poate pescuii in toata tzara sau numai pe apele alocate asociatziei????

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Feb 2010, 22:22

Multumeste-i unuia ca APSALBA.Noroc ca o sa populeze cu lostrita numa ca nu se stie cind.Proiectul e pe planseta... :roll:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
IlieNeamt
veteran
veteran
Mesaje: 1271
Membru din: 31 Mai 2009, 16:33
Localitate: Piatra-Neamt
Contact:

Mesaj de IlieNeamt » 02 Feb 2010, 23:57

edâ„¢ scrie:
cu permisu luat din asociatzie se poate pescuii in toata tzara sau numai pe apele alocate asociatziei????
Art. 9. - Asociatiile si federatiile de pescari sportivi consimt sa isi armonizeze actiunile in vederea implementarii obiectivelor si masurilor din prezentul regulament si isi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009.
www.pentrupescuit.ro

Avatar utilizator
shimano
veteran
veteran
Mesaje: 1314
Membru din: 16 Dec 2009, 14:42
Localitate: Targu-Mures
Contact:

Mesaj de shimano » 03 Feb 2010, 00:37

edâ„¢ scrie:Art. 2. - Practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale se face in baza permiselor emise de ANPA si eliberate prin asociatiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite.

si sa intzeleg ca anpa nu mai da permise ca si anu trecut???amu ne facem membrii in asociatzii ca sa mai platim si taxa de membru :evil:
:cry: Na, e clar...iar platesc vreo 70 de lei pe permis...

Avatar utilizator
JONES
veteran
veteran
Mesaje: 1072
Membru din: 16 Iun 2005, 10:54
Localitate: TG MURES
Contact:

Mesaj de JONES » 03 Feb 2010, 07:56

Oricum am inteles ca cartoanele alea lui peste prajit inca nu sunt tiparite. Deci te duci la asociatie de tampit ca nu au ce sa iti ofere.
the angler is catching xxx, not by the lure

Scrie răspuns