Mesaj
de lazarini » 19 Apr 2021, 12:12
Nah, s-a trezit si Presedintele:
Cerere de reexaminare asupra Legii privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura
Analizând parcursul legislativ al legii supuse reexaminării rezultă că aceasta a fost supusă de două ori controlului Curții Constituționale (Decizia nr. 312/2018 și Decizia nr. 383/2019). În ambele situații însă, deși instanța de contencios constituțional a constatat neconstituționalitatea legii în ansamblu, aceasta nu a vizat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2016 în forma emisă de Guvern, ci legea adoptată de Parlament cu privire la această ordonanță de urgență. Astfel, de fiecare dată, instanța de contencios constituțional a avut în vedere aspecte de neconstituționalitate extrinsecă - legate de modul de adoptare a legii - precum și aspecte de neconstituționalitate intrinsecă, care impietau însă asupra unor modificări și completări aduse Ordonanței de urgență nr. 85/2016 prin legea de aprobare adoptată de forul legislativ.
Potrivit jurisprudenței constituționale, respingerea unei ordonanțe de urgență reprezintă infirmarea expresă de către Parlament a politicii legislative pe care ordonanța de urgență o exprimase, având drept consecință ca un asemenea act să își înceteze aplicabilitatea, să nu se mai aplice în viitor (Decizia nr. 498/2006, Decizia nr. 1594/2010 și Decizia nr. 593/2020). Drept urmare, în cazul de față, efectul respingerii prin lege a OUG nr. 85/2016 este cel al revenirii la aplicarea normelor din OUG nr. 23/2008 în forma inițială, anterioară modificărilor operate prin OUG nr. 85/2016, norme care, în mod evident, reprezintă un cadru legislativ desuet, care nu mai răspunde, însă, rigorilor și realității normative actuale, dar nici cerințelor de conformitate cu politica europeană comună în domeniul pescuitului.
Având această perspectivă, apreciem că este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluția respingerii OUG nr. 85/2016, ținând cont și de consecințele mai sus prezentate, precum și de riscul creării unui vid legislativ în domeniul gestionării activității de pescuit și acvacultură.
Dupa ce a atacat (cu succes) de doua ori la CCR legea de aprobare a OUG 85/2016, acum Presedintele face acelasi lucru si cu legea de respingere a respectivei ordonante de urgenta.
Casa de nebuni....
P.S. - de remarcat ca insasi Administratia Prezidentiala admite faptul ca declararea neconstitutionalitatii legii de aprobare a unei ordonante de urgenta nu inseamna declararea ca neconstitutionala a ordonantei insasi - lucru sustinut de federal cu mare ardoare, din motive usor de inteles.
Si culmea, inclin sa cred ca respingerea de catre Parlament a OUG 85/2016 este tocmai rezultatul celor doua decizii ale CCR si a incertitudinii cu privire la intrebarea: ce se intampla cu o ordonanta de urgenta atunci cand legea de aprobare a ei este declarata neconstituionala.