Ne-au napadit japcari

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
tali
veteran
veteran

Mesaj de tali » 18 Feb 2008, 22:23

mim frate nu e acolo unde dam noi d obicei p groapa e mai acana :wink:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 18 Feb 2008, 23:20

Fario_nebunu scrie: Doar tot cu rama si lacuste pescuiau si stramosii nostri - Burebista, Decebal...
Fario, cred ca te inseli, dacii pe vremea lui burebista si pana la decebal erau clar adepti ai stilului flyfishing... :lol:
insasi insemnul lor de lupta cu valoare de stindard, acel lup suierator, avea forma de streamer de catalog, ceva in stil Matuka ...:lol: in mod cert o emblema a cluburilor de flyfishing din acea perioada... :lol:
pescuitul la rama, lacuste si alte naturale a aparut mai tarziu, dupa destramarea statului daco-roman, in perioada neagra de pana pe la 1200-1300 in care formatiunile statale erau ca si inexistente,...
in lipsa unor autoritati, legile au disparut, dimensiunile minime si maxime deasemenea, iar cohorte de migratori au adus cu ei metode neortodoxe din stepele si tundrele rusesti...
apoi otomanii au dezvoltat acelasi stil praduitor, folosind viermusii culesi de pe campurile de lupta mai vechi,... :lol:
dovezi in acest sens exista si astazi, de exemplu influenta folosirii naturalelor este mai raspandita la sud de Carpati si la est, zone mai calcate de cotropitori,... in timp ce in zona Ardealului de Nord, de pilda Cluj, zona in care au rezistat de-a lungul timpului dacii liberi, :lol: , s-au pastrat pe alocuri nealterate inclinatiile spre flyfishingul pur cum se facea odata... :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 18 Feb 2008, 23:35

miky scrie: ....
dovezi in acest sens exista si astazi, de exemplu influenta folosirii naturalelor este mai raspandita la sud de Carpati si la est, zone mai calcate de cotropitori,... in timp ce in zona Ardealului de Nord, de pilda Cluj, zona in care au rezistat de-a lungul timpului dacii liberi, :lol: , s-au pastrat pe alocuri nealterate inclinatiile spre flyfishingul pur cum se facea odata... :lol: :lol: :lol:
adica stilul cehesc?

braconieru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de braconieru » 18 Feb 2008, 23:41

abia acum m-am convins cat de periculoasa este lumea in fatza calculatorului :lol: :lol: astia din neamu lu mihai viteazu hai sa programam o partida de pescuit sambata la pietre si sa vedem ce o sa faceti cand lumea chiar o sa dea la japca

braconieru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de braconieru » 18 Feb 2008, 23:43

va spun eu k nu aveti ce sa faceti k sunt numai tigani si apropo de japca este cea mai mare tampenie si sorry daca v-am activat putin

braconieru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de braconieru » 18 Feb 2008, 23:43

da mai trebuie si cate o chestie de genu asta =)) =))

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 18 Feb 2008, 23:58

Braconieru - va spun eu k nu aveti ce sa faceti k sunt numai tigani
Ba avem, aplicam solutia dlui Cioroianu, anume ii prindem si ii deportam in Egipt unde o sa aiba sute de ani de dat la japca pe Nil, la specia crocodil. Iar crocodilul, numit de vechii egipteni Sobek, se va hrani cu predilectie cu puradei cruzi, pe gustul lui. Dupa care, fericit, se va scufunda pentru o suta de ani sa doarma in malul Marelui Hapi (asa se numea Nilul)
Miky - omule, m-a impresionat (in bine) recursul tau isoric, intr-adevar nu e imposibil ca eliele romane sa fi practicat forme rudimentare de pescuit si cu musca, poate si dacii mai utilizau "musca hibrida" (carabetar), insa plebea tot cu rama si lacuste se distra. |Bag mana in foc. cat despre epoca intunecata" dintre sec 5 si 13, Dumnezeu cu mila, atunci cred ca si pescuitul cu sir de 10 muste si buldo sau cu pestisor viu ar fi parut ultra-sportiv si aristocratic fata de ce utilizau neamurile alea ioroase - huni, avari, pecenegi, cumani, slavi etc. Parca vad scena: venea pecenegul pe Dambovita in munti cu niscai carbit si un saculet de otravuri si se inalnea acolo cu daco-romanul care "agita" rama in cascada doar doar o musca un pastrav! Stii ce ii zicea pecenegul: "Bai nene, ma lesi cu fandoselile tale?". La care dacoromanul replica "fire-ai tu de lifta migratoare si nesportiva, de mangraon, nu vezi ca eu respect pestele bai primitivule"?
Apropo, siai ca si numele pestilor vin marea mjoriate din slavona? Pastrav din "pistruv" (= cu pete), clean din "clen", mreana, crap (nu e din latinescul Carpus), biban, stiuca etc. Daco-romanii au uitat sa zica "trutta", "Thymalus", "sander", "esox", "silurus" sau au fost goniti de aia cu cefele groase si nu au mai avut cui spune numele latinesti. Mie mi se pare tragic ca avem numele astea de import si nu incercam sa "relatinizam" numele de pesti. sa zicem "sandru" la salau, "esoace" la stiuca, "truta" la pastrav, cavedan la clean etc. Macar aici sa luam exemplul Scolii Ardelene care a incecat pe la 1780 sa relatinizeze limba. saracu Timotei Cipariu, cat a tras el sa ne faca sa uitam de slavismele astea urate! :lol:

braconieru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de braconieru » 19 Feb 2008, 00:00

fario la cat de urati sunt aia de acolo sa ma bata mama daca ii mananca vreun crocodil in secunda 1 ii vomita :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 19 Feb 2008, 00:04

Braconierule, asa o fi, dar cred ca si in lumea crocodililor o fi vreun Vadim Tudor sau Gigi Becali care sa nu faca nazuri la carnitza frageda de rrom. :lol: Daca decide sa il ejecteze asta e problema lui, important e ca ii trimite in Imparatia lui Anubis si scapam de ei!

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 19 Feb 2008, 00:45

Fario
pe vremea geto-dacilor pescuitul avea statut de hobby si era apanajul nobililor ... plebea, adica dacul de rand, palmas, era ocupat cu facutul vinului si al oalelor necesare, asta cand nu avea sarcini de lupta si razboi,...
n-avea timp de pescuit la rama, trebuia sa apere tinutul,... asa ca doar clasa de sus a getodacilor, tarabostes, se putea bucura de acest privilegiu, si asa cum am zis il practicau organizati in cluburi, only flyfishing...
e adevarat ca la sedintele lor de club se bea mult vin, si uitau deseori de pescuit...
insa aveau scule adevarate, betze numai custom, din alun hexagonal, pacat ca secretul fabricatiei acestora s-a pierdut in negura vremii... :lol:
snurul il faceau din par de capra neagra, impregnat in untura de urs sa fie floating, si foloseau numai leadere conice impletite din coada de cal... iar mustele artificiale si le tineau pe caciuli (alta dovada a practicarii acestui sport numai de catre cei bogati , singurii care aveau voie sa poarte caciuli)
de aici s-a pastrat si vorba: cu musca pe caciula... :D
mai apoi, pe vremea ocupatiei romane, odata cu apeductele au amenajat si raurile,... cascadele si saritorile de astazi, care mai sunt, dateaza de pe vremea lor, de aia si arata cum arata,... :lol:
cat despre pecenegi , gepizi si alti salbatici d-astia fara scrupule si reguli, ai dreptate...
de fapt cred ca marile conflicte intre populatia riverana si migratori in general se iscau de la ce ai zis, se incomodau unii pe altii pe apa,... se luau la hartza, apoi veneau cu tot clanul si ardeau satele si siluiau dacoaicele, parjolind totul in cale...
si atunci de ce sa ne mai miram ca nu aveau nici un respect fatza de natura si pesti, cand ei treceau oricum tot ce misca prin buzdugan ?
de fapt si hatza, sau japca cum vrei sa ii zici, este o scula tot de astia introdusa, si e rezultatul perfectionarii buzduganului in timp... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Scrie răspuns