Lostrita in Romania

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
agabi
veteran
veteran
Mesaje: 646
Membru din: 26 Mar 2013, 10:35
Localitate: TMures

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de agabi » 06 Mar 2014, 09:29

Asa-i.In Slovenia,mai ales in apele cu pastrav marmorat,taxa e de vreo 50 de euro/zi..si numai cu barbless si C&R...dar cine-I pasionat are un loc unde poate visa...

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de razvan cristescu » 06 Mar 2014, 17:05

Si in Austria,Slovenia se pescuieste lostrita si la spinning, cu carlige normale.Sarbii au un site drina.in.rs pe care-l urmaresc cu regularitate si acolo aflu cam tot despre lostrita in Europa.Sunt sarbi,bosnieci, muntenegreni si croati care locuiesc in Germania,Austria si pescuiesc la lostrita acolo.Eu visez sa pescuiesc lostrita in Romania dar unde?Pe defileul Muresului stiu ca mai este dar este interzis pescuitul ei sportiv.Desi am vazut foarte multi pescari in zona de defileu ,care pescuiesc dupa scobar si mreana,probabil si la spinning dupa ce-o mai fi. Practic este interzis sa o retii daca o prinzi .Defileul Muresului fiind parc national ar trebui interzis pescuitul in zona .Si mai productiv ar fi daca s-ar popula si s-ar pazi zona practicandu-se pescuit catch&release ca in tarile civilizate, atunci ar avea de castigat si localnicii cu agroturismul si statul cu taxe de pescuit care in Austria,Slovenia,Bosnia ajung si la 100 EU pe zi.dar cei mai pagubiti ar fi braconierii si clientii lor.Austriecii ne-au propus in 2010 un proiect de repopulare a apelor noastre si crestere a lostritei in crescatorii speciale ,urmand sa vina ei cu 2 mil EU in conditiile in care statul roman ar veni cu aceeasi suma pentru proiect.Nu doreau rambursarea investitiei decat in conditiile reusitei proiectului si gasisera undeva pe langa Brasov un loc bun pentru amplasarea crescatoriilor.Binenteles "Statul Roman" a refuzat din start proiectul, pentru ca aici nu era nimic de furat.Deci "muieti is posmagii?"

agabi
veteran
veteran
Mesaje: 646
Membru din: 26 Mar 2013, 10:35
Localitate: TMures

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de agabi » 10 Mar 2014, 12:15

...****-ti-s posmagii...eu stiu ca avem in Romania pastravari(i)e care produce lostrita...sint si ape unde inca ase reproduce natural.Problema e ca lostrita e protejata doar pe hirtie.Inaint de 89 erau in defileul Muresului zone de protectie semnalizate ,unde pescuitul era total interzis-riscai puscaria daca te bagai in seama pe locul ala...
Off topic,aseara aflu ca am vindut strainilor peste 3 milioane de hectare de teren arabil ,pe care ei fac bani frumosi la export si ne creaza oportunitati de afaceri de care nu profitam deloc-chiar ca sintem o natie de NENOROCITI-ne meritam soarta :wallbash:

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de razvan cristescu » 10 Mar 2014, 21:46

Teoretic lostrita traieste in zona de rau cuprinsa intre 900m-200m in functie de conditiile pe care le indeplineste apa respective.Adica sunt si ape de altitudine joasa care au albie pietroasa,accidentata si oxigenare corespunzatoare pt. lostrita.Un exemplu ar fi (ar fi fost) raul timis in zona Caransebes,rau pe care am copilarit.In oras altitudinea este 200 m,iar mergand in amonte sunt vreo 30 km in care raul este sau era destul de mare(pana in com. Armenis),raul avand caracteristici ale albiei de rau de munte-albie pietroasa,suvoaie si multe meandre.Lipanul se intalnea pe vremuri (acum 30-40 ani) chiar mai jos de oras, spre Lugoj.In copilarie (am petrecut vacante la sat la 8 km in amonte de Caransebes) am vazut vara la scalda lipan de peste 40 cm prins cu napasta .Acum vorbesc la timpul trecut deoarece in present s-a mai construit un baraj pe un affluent principal (Hideg),acest lucru afectand debitul raului si calitatea apei.Partea interesanta este ca in Caransebes timisul primeste un affluent (Sebes) care are o hidrocentrala putin mai in amonte ce deverseaza f. des apa rece, pe acest affluent in timis.Acest lucru face ca timisul sa fie si in aval de caransebes un rau cu apa destul de rece,iar aici raul are dimensiuni mai mari si locuri f. frumoase.Aceeasi situatie se intalneste in Polonia pe raul San,care se afla la altitudini mai joase decat alte rauri de munte,fiind practice un rau de deal.La noi la poalele carpatilor avem multe rauri care indeplinesc aceste conditii,probabil de asta austriecii au stiut ei ceva cand au venit cu propunerea de repopulare cu lostrita la noi in tara,ei se documenteaza inainte nu au venit la plesneala.Tristetea este ca au dat de plesnitii nostril, care fug de munca ca dracu de tamaie,ca nu ii trage nimeni la raspundere.

pescarudeclean
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 107
Membru din: 11 Mai 2011, 20:49
Localitate: Craiova

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de pescarudeclean » 02 Mai 2014, 20:41

Eu cred ca nu au dorit sa repopuleze raurile pentru ca ar fi trebuit sa stopeze poluarea lor. Ar fi avut controale dese si nu le-ar fi placut.

Avatar utilizator
ovidiu
veteran
veteran
Mesaje: 2660
Membru din: 14 Ian 2005, 22:33
Contact:

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de ovidiu » 07 Aug 2014, 10:40

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de SF » 07 Aug 2014, 11:54

razvan cristescu scrie:Si mai productiv ar fi daca s-ar popula si s-ar pazi zona practicandu-se pescuit catch&release ca in tarile civilizate, atunci ar avea de castigat si localnicii cu agroturismul si statul cu taxe de pescuit care in Austria,Slovenia,Bosnia ajung si la 100 EU pe zi.dar cei mai pagubiti ar fi braconierii si clientii lor"
Cel mai productiv ar sa se puna frana la dezvoltare , ca imediat nu mai incapem si ramanem fara resurse , practic acuma am muri de foame daca nu am avea alimente transformate genetic si chimicale ingrasamant .

Inainte eram si eu de aceasi parere , intre timp m-am sucit nitel , si de multe ori "civilizat" la mine inseamna consumism .

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de razvan cristescu » 07 Aug 2014, 18:13

am constatat ca la tampenii noi suntem mai "civilizati" decat cei civilizati, de ex. romanii inghit medicamente cu caruta pt. chestii banale, care in alte tari nici nu beneficiaza de medicatie (doar regim igieno-dietetic).Am vazut in Austria(filme documentare) in satele lor de munte oameni folosind in munca lor instrumente si tehnici care au disparut de zeci de ani din satul romanesc (prima mea constatare a fost "ba ce inapoiati"-carau fanul cu spatele sau pe targi improvizate, ca indienii,etc).Deci am surprins la astia civilizati niste "napoieri" profunde care m-au convins ca procedam gresit "modernizandu-ne" accelerat si renuntand la activitati catalogate "iote sanchi,face misto de noi Agricultura!"Societatea de Consum FARA DISCERNAMANT nu e ca si capitalismul lui Tutea (trenul care te duce drept la destinatie), ea va naste doar monstrii.

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de razvan cristescu » 07 Aug 2014, 18:16

Apropo de subiect, la toamna/iarna iar ma duc dupa Dansa, poate anul acesta s-a facut mai mult peste...

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Lostrita in Romania

Mesaj de razvan cristescu » 18 Ian 2016, 23:12

Am reusit!Anul trecut, in decembrie, am fost la pescuit in Slovacia,pe Hron.Am reusit sa prind 4 lostrite,nu foarte mari (aprox. 2kg,3kg si 2 de aprox 4 kg).Raul Hron are cea mai numeroasa populatie de lostrita dintre raurile care tin acest peste. Am si scapat 4 pesti deci m-am incadrat in regula pescuitului la lostrita-50% rateuri.O sa incerc sa postez niste poze,dar rabdare- nu ma pricep la asta.

Scrie răspuns