lansari mai lungi

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 03 Mar 2008, 21:52

gene3004 scrie:mi-am luat ecusima special pt a imi lungi lanseul. si am reusit. ieri am aruncat de cateva ori tot firul de pe tambur:100 m ,pp de 15 lb, cu lingura de 21 gr.
cu 15 gr arunc lejer acum... in tara vecina:))
:shock: :shock: :shock:
:lol: :lol: :lol:
laso mai usor maestre,chiar 100m ,nu cred.sincer
pescuiesc cu ecusima 3000,fir textil,naluci de 25-30gr si nu am reusit aruncari mai lungi de ~75m
si asta cu linguri f grele si care nu intampina rezistenta,de voblere nici nu poate fi vorba :wink:
valistrati scrie: Numa sa nu cazi in pacatul de-a lansa f. lung si sa incepi sa ai rateuri cu textilu mai ales la clean. Wink
chiar asa Vali?? consideri ca un PP de 5lb si cu ledere de 6-8lb din flurocarbon,reprezinta un montaj prost comparativ cu full mono sau fluorocarbon??
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 03 Mar 2008, 21:54

.Tamburul cu conicitate inversa e bun pt. firele textile in ideea ca firul este practic "smuls" in timpul lanseului de pe tambur si se evita formarea perucilor (asta si datorita firelor ingropate).Dar se pare ca prin aceasta "smulgere" incetineste viteza de iesire a firului deci afecteaza oarecum lungimea lanseului.
In privinta monofilamentului se pare ca cel mai bun tambur este cel long cast (ex. tournament SS si generatiile mai vechi de la daiwa).La mono nu se ingroapa firele ca la textil,si datorita sistemului cu surub fara sfarsit firele sunt puse in x (depinde si de cat de performant e surubul),toate acestea concurand la lanseuri lungi,firul nu are atata frecare ca la tamburul tip ABS.
Mai depinde si de inelul de plecare,de fir,etc.
De ex. daca ai o mulineta din clasa 2500-3000 ar fi bine ca batul sa aiba un inel de plecare de 30 nu de 25.

ando
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ando » 03 Mar 2008, 21:58

[quote="Pose"]firul textil nu te va ajuta sa ai lanseuri mai lungi, acum depinde cum o iei nu risti ca pescuiesti cu un fir de 16 ca sa lansezi mai lung shi la peste sa il scapi asa ca pui un fir normal de 20 ( arunci mai putin), cu fir textil de 16 (fiind mai subtire) arunci mai mult, shi daca prinzi nu risti sa il scapi, cam in asta consta diferenta la arunca.[/quote]
Am mai spus pescuiesc de preferinta cu mono de 0,16 mm si am prins pastrav pana 1,7 kg ,si nu am avut nici o rupere iar cei care au prins pastrav stiu ce inseamna un dril la pastrav ,dar ma gandesc ca ,firul textil e mai vizibil si va influenta frecventa trasaturilor dar ,omu cat traieste -nvata

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Mar 2008, 22:17

onesti scrie:...Personal, inca cred ca solutia mai retro de pe Daiwa SS Tournament cu tamburul long cast si modul particular de asezare a spirelor are un usor avantaj practic legat de lungimea lanseului asupra unor solutzii mai recente gen tambur ABS. Dar e doar o parere subiectiva.
Subscriu. Si eu sunt "subiectiv" SS Tournament :P . Testat, comparat, convins. Oricate alte mulinete am incercat, tot la SS m-am intors. In afara de fiabilitatea notorie, modul in care faciliteaza aruncarea e inegalabil. Astea fiind spuse, "ma obiectivizez" si fac o mentiune: toate astea sunt valabile pt. un fir textil. Cu mono poate face peruci.
La intrebarea daca firul textil avantajeaza lanseurile lungi as raspunde afirmativ. Asta din doua considerente: diametrul, care la textil poate fi extrem de mic (vezi Fireline 4lb, Power Pro 5lb), si lipsa totala a memoriei.

LaurF
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de LaurF » 03 Mar 2008, 22:45

Gene,

Si eu tind sa cred ca ai mai putin fir pe tambur, dar totusi...ce lanseta folosesti ? Si ce marime de la Ecusima? Iar lingurita este un model special..gen kastmaster?

Personal nu cred ca am reusit sa trec de 70-75 m, folosind textil de 15lb, si am cautat ceva timp un ansamblu performant...

Numai bine!

LaurF
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de LaurF » 03 Mar 2008, 22:59

Si ca sa raman totusi in topic, ca sa lansez o naluca usoara, de max 6 gr, la o distanta cat mai mare, momentan as folosi o bombeta...sau ceva asemanator, gen buldo. Bineinteles, nu cu un echipament UL sau L...
Si am spus momentan, deoarece inca ma documentez, nu am folosit-o, si nu sunt sigur asupra eficientei , ma gandesc ca ar putea speria pestii.. dar poate o bombeta incolora ar rezolva acest inconvenient..

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Mar 2008, 23:03

razvan cristescu scrie:...In privinta monofilamentului se pare ca cel mai bun tambur este cel long cast (ex. tournament SS si generatiile mai vechi de la daiwa).La mono nu se ingroapa firele ca la textil,si datorita sistemului cu surub fara sfarsit firele sunt puse in x (depinde si de cat de performant e surubul),toate acestea concurand la lanseuri lungi,firul nu are atata frecare ca la tamburul tip ABS...
:lol:
Il lamuriram bustean pe om. In timp ce eu scriam ca SS-ul face peruci cu mono-ul, tu ai apucat sa-i zici ca mono-ul e avantajat pe o astfel de mulineta.
:?
Imi permit sa spun ca experienta mea (totusi subiectiva) cu 3 mulinete SS Tournament, una 700 si doua 1300, te contrazice. SS-ul, pe langa tamburul long-cast, mai are o particularitate: rola SIC de pe galet. Extrem de rezistenta la abraziune, deci ideala pt. textil, dar cu o geometrie care favorizeaza rasucirea firului. Daca pt. un fir textil aceasta rasucire practic n-are nici un efect, la mono devine suparatoare. Combinatia intre rasucirea firului mono, memoria acestuia (indiferent cat e de bun firul, aceasta exista) si forma tamburului long-cast, cu baza mare a conului spre mulineta si cea mica spre inele, favorizeaza aparitia perucilor. Practic spirele mai mari dinspre baza tind sa treaca peste cele mai mici dinspre varf, plecand deodata de pe tambur. Egal peruca. Din contra, tamburul cu conicitate inversa, in combinatie cu rola antirasucire, (Daiwa de generatii mai noi) este cel care impiedica acest lucru. Bineinteles, cu pretul cresterii frecarii intre spire, adica franand intrucatva lanseul. SS Tournament-ul exceleaza insa exact cu firul textil. Rola SIC este dedicata textilului, fiind practic indestructibila (atentie! e totusi casanta). Modul in care aduna firul in X impiedica "ingroparea" spirelor, la care firul textil e predispus, datorita diametrului redus si lipsei elasticitatii. Si, in sfarsit, forma tamburului favorizeaza derularea firului practic fara frecare, textilul neavand memorie si neavand tendinta de a parasi tamburul mai multe spire deodata.
Iata de ce afirm ca Daiwa SS Tournament e o mulineta specializata pt. textil in primul rand si mai putin pt. mono. Cu textilul, insa, ofera o usurinta inegalabila in aruncare. Pt. fir mono prefer sa folosesc un Capricorn, de exemplu.

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 03 Mar 2008, 23:29

Recent la expozitia de echip. de pescuit din Montreal am avut ocazia sa vad firul Daiwa Samurai Braid. Mi s-a parut mult mai matasos decat braidurile cu care eram familiarizat. Cred ca e un fir care ar ajuta semnificativ in lanseu.
http://www.daiwa.com/Lure/line_samurai.aspx

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 04 Mar 2008, 05:00

Conteaza si naluca . Io merg pe naluci japo de ceva vreme si nu se compara , un Maria Chase , acolo unde dadeam cu Original Floating , si dau de 2 ori mai mult . La fel , unde dadeam cu Magnum S , bag un B Freeze , si merge ca o sageata .
Power Pro nu mi se pare ideal in a atinge distante bune , mai ales 15 lb sau peste . Ii rezistent , da dai mai departe cu Tuf line .

Fir Intins!!!

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 04 Mar 2008, 08:28

chiar asa Vali?? consideri ca un PP de 5lb si cu ledere de 6-8lb din flurocarbon,reprezinta un montaj prost comparativ cu full mono sau fluorocarbon??

Nu neaparat ,e doar chestie de "gust" si de conditiile in care pescuiesti.
In apele de munte de exemplu am constatat ca face diferenta mono/sfoara in schimb in riu nu.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Scrie răspuns