razvan cristescu scrie:...In privinta monofilamentului se pare ca cel mai bun tambur este cel long cast (ex. tournament SS si generatiile mai vechi de la daiwa).La mono nu se ingroapa firele ca la textil,si datorita sistemului cu surub fara sfarsit firele sunt puse in x (depinde si de cat de performant e surubul),toate acestea concurand la lanseuri lungi,firul nu are atata frecare ca la tamburul tip ABS...
Il lamuriram bustean pe om. In timp ce eu scriam ca SS-ul face peruci cu mono-ul, tu ai apucat sa-i zici ca mono-ul e avantajat pe o astfel de mulineta.
Imi permit sa spun ca experienta mea (totusi subiectiva) cu 3 mulinete SS Tournament, una 700 si doua 1300, te contrazice. SS-ul, pe langa tamburul long-cast, mai are o particularitate: rola SIC de pe galet. Extrem de rezistenta la abraziune, deci ideala pt. textil, dar cu o geometrie care favorizeaza rasucirea firului. Daca pt. un fir textil aceasta rasucire practic n-are nici un efect, la mono devine suparatoare. Combinatia intre rasucirea firului mono, memoria acestuia (indiferent cat e de bun firul, aceasta exista) si forma tamburului long-cast, cu baza mare a conului spre mulineta si cea mica spre inele, favorizeaza aparitia perucilor. Practic spirele mai mari dinspre baza tind sa treaca peste cele mai mici dinspre varf, plecand deodata de pe tambur. Egal peruca. Din contra, tamburul cu conicitate inversa, in combinatie cu rola antirasucire, (Daiwa de generatii mai noi) este cel care impiedica acest lucru. Bineinteles, cu pretul cresterii frecarii intre spire, adica franand intrucatva lanseul. SS Tournament-ul exceleaza insa exact cu firul textil. Rola SIC este dedicata textilului, fiind practic indestructibila (atentie! e totusi casanta). Modul in care aduna firul in X impiedica "ingroparea" spirelor, la care firul textil e predispus, datorita diametrului redus si lipsei elasticitatii. Si, in sfarsit, forma tamburului favorizeaza derularea firului practic fara frecare, textilul neavand memorie si neavand tendinta de a parasi tamburul mai multe spire deodata.
Iata de ce afirm ca Daiwa SS Tournament e o mulineta specializata pt. textil in primul rand si mai putin pt. mono. Cu textilul, insa, ofera o usurinta inegalabila in aruncare. Pt. fir mono prefer sa folosesc un Capricorn, de exemplu.