lacuirea matisajului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

sorin dinca
utilizator nou
utilizator nou

lacuirea matisajului

Mesaj de sorin dinca » 25 Aug 2005, 10:50

Cum se elimina bulele de aer care apar la lacuirea unui matisaj? :?:

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 25 Aug 2005, 12:06

Incearca sa iti iei un penson de calitate. Nu pune foarte mult lac odata. Fa miscarile line. Nu apasa!
Sunt doar cateva idei. O sa iti dai seama singur daca insisti...!
Spining....Prea bun ca sa fie light...

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 25 Aug 2005, 13:26

bulele nu le poti scoate neam de acolo... decat sa desfaci si sa mai faci odata.

Nu am matisat nici o data, dar problema asta am intalnit-o de multe ori in cealalta pasiune a mea - modelism static.

Pentru lacuire pe suprafete care nu sunt drepte, ai 2 optiuni: aeorgraf sau lac diluat. Pentru matisaj nu merge cu aerograful, insa cu o pensula subtire si de calitate (cauta la fondul plastic unele din par de veverita) poti obtine rezultate misto. Nici nu trebuie sa diluezi lacul daca stau bine sa ma gandesc. Miscari ample, pensula sa nu fie imbibata.

Alte lucruri invatate de la modelism: lucreaza in spatiu bine ventilat; temperatura optima este intre 20 si 30 de grade; nu lucra in vant; nu folosi decat diluantul recomandat pentur acel lac/vopsea si doar in proportia recomandata; nu orice lac adera bine la orice suprafata.

succes
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 25 Aug 2005, 14:39

Pai in primul rand nu folosi lac. In al doilea cumpara-ti epoxy. Este bison epoxy rapid sau 5minute. Il amesteci pe o bucata metalica si incalzesti dupa amestecare cu o briketa dedesupt, si se cam elimina bulele. Poate k n-o sa-ti iasa din prima amestecare.
Daca faci asa lucreaza rapid, pt k daca il; incalzesti se intareste si mai repede. Epoxiul e materia care se foloseste la matisaje sau la finisarea blancurilor. E elastic, dar dur in acelasi timp si e rezistent la modificari mari de temperatura. Vezi k tre amestecat destul de bine, k sa se intareasca de tot pana la urma!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 25 Aug 2005, 15:24

cred ca este vorba de matisaj la inele. asta este si dilema unui prieten de-al meu care face bete de multi ani si tot n-a gasit metoda aia infailibila ca sa scape de bule.

cristi ene cred ca ar sti sa raspunda, din ce-am vazut a depasit problema asta. da' eu zau nu inteleg ce-aveti toti cu bulele astea, este strict o chestie estetica si nu influenteaza cu nimic.

adica astia de la loomis si lami n-au greturi sa-ti ceara 3-4-500 de coco pe un bat lucrat naspa si noi astia nu putem sa dam la peste ca avem o bula de aer in matisaj? hai sa fim seriosi.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 25 Aug 2005, 20:18

Spune-i prietenului tau k poate scapa ff usor de bulele din epoxy. Daca foloseste unul cu timpul de lucru mai mare, cum ar fi envirotex lite(sa zicem). Poti lucra destul de mult cu el, atunci poti folosi ceva ce sa-ti incalzeasca recipientul in care amesteci sau dupa ce matisezi si dai cu epoxy sa pui batzul in preajma unui radiator, dar sa se roteasca continuu, caci altfel stie el........face BULC si nu mai e estetic, si mai si ingreuneaza blancul.................
Lurebuilderii mai folosesc torte de gaz, k sa elimine bule, doar k de la o distanta sigura. Doar atata cat trebuie sa incalzeasca epoxiul la 50-80 grade C. Orice blanc poate face fatza la asa temperaturi, kiar si mai mari de ata, deoarece sunt "forjate" la temperaturi de sute, kiar mi de grade..........etc

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 26 Aug 2005, 06:31

Exista doua posibilitati. Una sa folosesti lacuri pe baza de diluanti nitrocelulozici, si doi, sa folosesti lac epoxi.In primul caz este bine daca ai ata speciala pt. matisat.Aceasta este o ata care este lipsita de scame si care este elastica se muleaza pe suprafata de matisat si la final nu contine aer in structura, deci nu da probleme. In caz ca folosesti ata sa zicem clasica atunci este bine sa folosesti lac nitrocelulozic foarte subtire aplicat in straturi succesivedupa uscarea primului. Astfel se astupa porii care contin aer fara ca acesta sa faca bule pt ca lacul este subtire si nu se poate unfla. Lacul gros il aplici dupa ce ai constatat ca in straturile inferioare nu a aparut nici o bula.La epoxi este foarte inportant sa lucrezi cu ata speciala. Asta pentru a nu face scame care pot deforma stratul de lac , si intradevar sa nu apara si bule.Nu trebuie pensule, poti aplica si strat de lac subtire pentru a elimina eventualele aparitii intempestive de aer. Dar lacul il poti aplica si cu o aschie de lemn pe care o abandonezi apoi. Trebuie sa acorzi atentie mare la prepararea lacului ca acesta sa se intareasca normal, altfel risti sa nu se intareasca sau sa faca priza prea repede si sa arunci o cantitate de lac pe care de altfel o planificasei pentru alta operatie.Cauta ata speciala care sa aiba si grosimea necesara, nu e nevoie sa lucrezi cu ata groasa la matisaje fine.
Dady

cristian.ene
veteran
veteran

Bulleellleeeee.....

Mesaj de cristian.ene » 26 Aug 2005, 09:38

Cum se scapati de obsssessssie.......

1. Se cumpara doar rasini de calitate - rod finish - Flex Coat, U-40 sau de Pacific Bay - recomand rasinile regularV 2. Se procedeaza ca in prospect - si..............
dupa aplicare.......se foloseste un banal usacator de par

.......si nu va mai jucati cu focul.......hi, hhi...sa nu dati foc la casa !

.......gata cu bulele.......................

.....aste-s chesti de suprafata mai baieti.....

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 26 Aug 2005, 09:54

La treaba cu uscatorul nu m-am gandit. De fapt m-am gandit, da daca fac cu uscatorul meu probabil, k din cauza puterii pe care o are, o sa ramana locul pe unde dau cu el fara epoxy(foarte probabil). Cred k aici ar functiona un foen de par 8) 8) 8) .
Cred k o sa incerc cu voblerele treaba asta cu uscatorul. Mersi de sfat

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 26 Aug 2005, 10:20

acum stim de ce tin astia de se tund la chelie uscatoare de par. :)))

andrei,

io zic sa nu te apuci niciodata singur sa schimbi inelele la st croix. lol. cu cat este mai curat grafitul, cu atat se coace mai repede. n-ai vrea sa vezi cat de repede pocneste dupa ce-l incalzesti putin prea mult cu bricheta. tata are un bat mai vechi de-al meu mai scurt cu vreo 2cm, pentru ca nu stiam chestia asta cand am vrut sa-i pun un inel mai larg pe varf. so ya see...

nici cu rasinile nu ai nimerit-o. :) rasina adevarata pentru bete este flexibila cand se usuca si foarte lichida in stare initiala, nu e buna cea cu timp de uscare rapid pentru ca trebuie sa se distribuie uniform pe o suprafata care nu e plana. deci nu seamana cu bison. am avut eu flexcoat pentru jiguri si am aruncat-o pe toata, trebuie rabdare de chinez sa lucrezi cu asa ceva daca vrei sa obtii rezultate profi.

oricum, eu dau la musca cu un bat urat cu spume si cu matisaje "imbulinate" si am observat ca pestii nu prea vad bine detaliile de pe bat. deci tot nu inteleg obsesia asta mai ales ca betele noastre nu sunt obiecte de colectie ci scule de pescuit. daca am vorbi de bambusuri sau nu stiu ce obiecte de muzeu as mai zice, da' asa..

Scrie răspuns