Introducere Largemouth Bass?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior
Mesaje: 476
Membru din: 16 Aug 2008, 22:30
Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania

Introducere Largemouth Bass?

Mesaj de aditud » 11 Noi 2008, 00:03

Locuiesc in US de mai bine de 9 ani si in timpul liber am ca indeletnicire preferata spinning-ul. Principalii rapitori de apa dulce "vanati" in US sunt: stiuca, muskellunge (inrudita cu stiuca--poate creste mai mare ca aceasta), walleye (salau), largemouth bass si smallmouth bass, pastravul.
Unul dintre cei mai raspanditi si pretuiti de amatorii de spinning este largemouth bass-ul (micropterus salmoides), americanii fiind innebuniti dupa "bassing" (cum poate ati vazut in mai toate emisiunile lor despre pescuitul de apa dulce). Din experienta personala, pot sa va asigur ca acest peste se opune capturarii mai energic decat stiuca, fiind un adevarat luptator. Cel mai mare exemplar prins de mine (pot posta o fotografie dar e facuta in bucatarie si nu pe malul lacului si-am inteles ca asta ar fi impotriva regulilor) a fost capturat la buzzbait Booyah in Septembrie anul acesta in Lake Mendota (Madison, Wisconsin). A avut 50cm si vreo 3.5kg. In sud, unde apa sta calda mai multe luni pe an, se face chiar mai mare (peste 10kg--daca faceti un "google" cu "largemouth+world record" vedeti pe ESPN o namila prinsa in California).
In general, capturile sunt intre 30-50cm si 1-4kg. Este un peste cu carnea stravezie si foarte gustoasa (ceva intre biban si pastrav), incomparabil mai bun decat stiuca, dar poate pentru unii nu la fel de bun precum salaul. Nu este o salmonida, este din familia sunfish (inrudit cu bibanul soare sau regina). "Salmoides" din denumirea stiintifica inseamna "ca pastravul" si se refera la comportament si gust. Unii cercetatori il considera chiar ca fiind un hibrid intre pastrav si biban, dar aceasta nu este o opinie acceptata de majoritate.

Am citit online ca acest peste a fost transportat din North America si introdus si in Europa prin 1885. Se pare ca se gaseste in cateva lacuri din Italia, Franta, Cipru etc.

Intrebare: de ce este nevoie pentru a putea introduce acest peste in anumite lacuri din Romania? In afara de bunavointa proprietarilor unor astfel de corpuri de apa. Ma gandesc la birocratie, la tot felul de adeverinte si aprobari. Cam care ar fi forumul indrituit?

Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Mesaj de Jedi » 11 Noi 2008, 01:42

In Spania am inteles ca ar mai fi multe ape cu largemouth. Cam tot prin anii aia,sau mai tirziu putin,niste muncitori europeni au populat Marile Lacuri cu crap.Acum urla astia ca dauneaza speciilor indigene si e declarat non grata.Se poate pescui oricind,fara limita . Ma gindeam cum se poate realiza o populare pe sestache,a bass-ului de exemplu in Romania?. Trebuie adusi alevini sau se pot aduce icre fecundate? Habar n-am.Ma mai gindesc ca o fi si legislatie impotriva.
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Sebicu
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 161
Membru din: 08 Sep 2008, 19:17

Mesaj de Sebicu » 11 Noi 2008, 03:18

Cred ca pescuitul la bass este visul multor pescari din Romania. Trebuie tinut cont de impactul asupra speciilor indigene dar daca se introduce in incinte izolate si se are grija sa nu "scape" in exterior (vezi chinezii) cred ca nu ar fi o problema.
Viata este grea. Avem noroc ca se termina repede...

aditud
senior
senior
Mesaje: 476
Membru din: 16 Aug 2008, 22:30
Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania

Mesaj de aditud » 11 Noi 2008, 07:34

Jedi scrie:In Spania am inteles ca ar mai fi multe ape cu largemouth. Cam tot prin anii aia,sau mai tirziu putin,niste muncitori europeni au populat Marile Lacuri cu crap.Acum urla astia ca dauneaza speciilor indigene si e declarat non grata.Se poate pescui oricind,fara limita . Ma gindeam cum se poate realiza o populare pe sestache,a bass-ului de exemplu in Romania?. Trebuie adusi alevini sau se pot aduce icre fecundate? Habar n-am.Ma mai gindesc ca o fi si legislatie impotriva.
Cand locuiam in Pittsburgh am luat un crap de vreo 5kg la un monstru de rama (nightcrawler) cu care cautam catfish. Nu ma omoram cu crapul nici in Romania, dar l-am luat acasa si am incercat sa-l mancam. Oribil! Cand le-am povestit unor prieteni (nativi) s-au uitat lung la mine si mi-au zis "ce, nu stiai ca nu se mananca?"; la care le-am zis ca-n Europa e destul de consumat si nu-i chiar rau. Compozitia sarurilor din apa pare a fi cauza principala a deprecierii gustului crapului comun in USA. Desi n-am cumparat niciodata, in magazinele de specialitate se vinde crap de ferma (am vazut asta in Pittsburgh, Atlanta), deci ma gandesc ca acela e OK. Crapul a fost adus in US prin 1830 dar abia prin 1900 a fost raspandit la scara (chiar legal). Acum e considerat, dupa cum zici, pesta si in anumite cazuri (cum ar fi aici, in Wisconsin) este chiar ilegal sa-l eliberezi (mie mi-a fost mila de unul de vreo 3kg si l-am strecurat inapoi intr-un helesteu plin de crap unde m-am dus intr-o dimineata special inarmat cu porumb, asa, sa ma distrez putin). Am inteles ca si-n Australia au probleme mari cu crapul de cand l-au adus din Europa.

Ma rog, revenind la subiect, eu m-am transformat treptat intr-un amator de spinning. E palpitant si craparitul dar... In plus, bass-ul si salaul sunt pesti cu adevarat gustosi. Stiuca de aici e aproape identica cu cea europeana si am luat cateva bucati frumoase. N-am prins inca muskellunge (traieste numai in nordul USA) care-i din familia esox dar e alta subspecie (botul mai scurt, alt colorit si creste mai mare decat stiuca). In Wisconsin, muskellunge-ul e considerat cea mai luxoasa captura.

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Mesaj de Adelin » 11 Noi 2008, 08:42

Cred ca nu se supara nimeni daca pui o poza cu un peste in bucatarie, totul e sa o pui la albumul personal.Acolo fiecare poate pune ce vrea.Eu chiar te rog sa o pui, sa vedem si noi un bass frumos de 3,5kg.Pentru noi va ramane doar un vis, la cum meg treburile in romania(cu frana de mana trasa) nu cred ca o sa dam la bass in graba. :cry:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

Fario_nebunu
veteran
veteran
Mesaje: 3014
Membru din: 30 Ian 2008, 11:10
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Fario_nebunu » 11 Noi 2008, 10:52

Adelin scrie:Cred ca nu se supara nimeni daca pui o poza cu un peste in bucatarie, totul e sa o pui la albumul personal.Acolo fiecare poate pune ce vrea.Eu chiar te rog sa o pui, sa vedem si noi un bass frumos de 3,5kg.Pentru noi va ramane doar un vis, la cum meg treburile in romania(cu frana de mana trasa) nu cred ca o sa dam la bass in graba. :cry:
Colegul de mai sus a zis foarte bine: sa fie introdus bass-ul in Romania pe sestache, adica fara a mai cere aprobari peste aprobari pe cxare agentia de mediu, ministerul apelor si ANPA oricum nu ti le-ar da sau abia dupa nspe ani! Bine, nu zic sa il introducem in Delta fara a studia impactul ecologic dar in lacuri private nu vad care ar fi problema. Mai ales in sudul tarii unde apa e mai calda si sezonul insorit e mai lung. Deci, cine e destul de curajos sa aduca din Spania icre fecundate si sa le bage in tara, mai ales ca nu prea se mai face control la granitele dintre statele UE? Si cate icre poti aduce? Sa zicem 3 cutii de talia unor navete de bere, continand vreo 2 milioane de icre fecundate. Daca dupa aia mai scapa din bashi in alte rauri sau lacuri, asta e, c'est la vie! Daca a scapat el soretele care e mult mai daunator...

Avatar utilizator
StefanDinu
veteran
veteran
Mesaje: 1515
Membru din: 31 Ian 2006, 17:02
Localitate: Question EVERYTHING!
Contact:

Mesaj de StefanDinu » 11 Noi 2008, 13:20

Exista un proiect de lege care reglementează introducerea unui specii noi: lege

La nivelul uniunii europene speciile de genul asta sunt foarte bine reglementate ... iar black bass este considerat specie invaziva.
Cate ceva de citi: aici si aici

Acum daca se introduce bass-ul într-o incinta închisa se găsesc tot timpul habarnisti "bine-intenţionaţi" care sa populeze Oltul, Muresul, Dunarea, Delta ... cred ca s-au jucat destul comunistii de-a Omul socialist ca supune natura.
Ștefan DINU proud member of CsPR | LRS | Street Fishing ROMANIA | Trout Area ROMANIA | #PuieMopescu

zander
veteran
veteran
Mesaje: 547
Membru din: 30 Iun 2005, 11:13
Localitate: cluj-bistrita

Mesaj de zander » 11 Noi 2008, 14:59

Stefane, bassul s-a introdus si in Spania, Ungaria, Italia si alte tari care nu au avut si se pare ca nu a avut asa de mare inpact in fauna, si Slava Domnului , ei chear au pesti nu ca noi care unblam o saptamana sa prindem un peste de masura.......!
Deci nu vad de ce la noi ar avea asa un mare impact popularea cu bass!!!

Avatar utilizator
Dreamer
Moderator
Moderator
Mesaje: 742
Membru din: 20 Mai 2005, 14:13
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Dreamer » 11 Noi 2008, 15:05

Poate in perioada imediat urmatoare nu ar avea asa un efect devastator, dar cu timpul lucrurile se pot si se vor inrautati.
Nu degeaba sint date legile respective.
Chiar daca se introduc si in bazine private..tot vor aparea si in apele naturale, prin canale de deversare, icre pe picioarele pasarilor...etc
metode sint.
sa nu ne jucam cu natura!!
https://flyfishingoutlet.ro/ - Magazin online de pescuit la musca
http://www.dreamfish.ro/ - Solutii complete pentru piscicultura

zander
veteran
veteran
Mesaje: 547
Membru din: 30 Iun 2005, 11:13
Localitate: cluj-bistrita

Mesaj de zander » 11 Noi 2008, 15:44

Mi se pare mie sau noi romani trebuie sa fim mai catolici decat papa in toate chestiunile , unde de fapt nu stim cese intampla.....Crezi ca in alte tari au bagat bassul fara sa se faca studii inainte, adica vrei sa zici ca noi suntem mai destepti ca toti restul sau ca doar in tara noastra bassul va face ravagii........
Eu zic ca cel mai mare impact in fauna il avem noi oameni ...braconierii!!!

Scrie răspuns