Inscrieri in Federatia Nationala de Pescari Sportivi

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
mrvily
Moderator
Moderator
Mesaje: 476
Membru din: 30 Dec 2004, 23:03
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de mrvily » 28 Mar 2006, 05:38

Gerula scrie:Eu nu inteleg un lucru, legea zice totusi ca la constituirea unei federatii sportive trebuie sa participe asociatii cu o anumita vechime. Sau acum se constituie federatia ca o simpla asociatie mai mare, si pe urma, dupa ce asociatiile membre fac vechimea, se obtine recunoasterea ca federatie sportiva, cu subventie de la stat si tot tacamul?

salut,
Unde zice? Iata un extract din lege:
CAP. 5
Federaţia

ART. 35
(1) Două sau mai multe asociaţii sau fundaţii se pot constitui în federaţie.
(2) Federaţiile dobândesc personalitate juridică proprie şi funcţionează în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă pentru asociaţiile fără scop patrimonial, condiţii care li se aplică în mod corespunzător, cu excepţiile stabilite în prezentul capitol.

Iata unde se spune ceva de 3 Ani:
Asociaţiile şi fundaţiile recunoscute ca fiind de utilitate publică

ART. 38
(1) O asociaţie sau o fundaţie poate fi recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau comunitar, după caz;
b) funcţionează de cel puţin 3 ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite;
Deci nu vad inconvenientul legal de a se face o federatie,sau ma insel eu??? daca da sa ma corecteze cineva cu un extras din lege si ii ramin dator.

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 28 Mar 2006, 07:00

Pertinent, corect si la subiect, mrvily.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 28 Mar 2006, 07:08

mrvily: Sunt doua legi: una spune ca pentru o federatie e nevoie de 2 asociatii (cea pe care ai citat-o tu) si permite un numar nelimitat de federatii conform dreptului constitutional la libera asociere; a doua vorbeste de conditiile in care se poate fece o federatie sportiva. Ei, aici incepe balamucul, ca e permisa doar o federatie sportiva afiliata la MTS pentru fiecare sport, trebuie sa aiba un nume standard, trebuie sa indeplineasca o multime de conditii. Deocamdata nici una din federatiile care apar nu se cladeste pe aceste conditii si nu doreste in viitorul apropiat sa obtina recunoasterea pescuitului ca sport.

Dady: ai gasit vreo solutie pentru afilierea la FIPS? FIPS nu accepta decat o asociatie sau federatie dintr-o tara. Atat timp cat asociatia afiliata (in speta AGVPS) isi plateste cotizatia anuala catre FIPS, aceasta nu poate fi respinsa, nu poate fi refuzata de FIPS.

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 28 Mar 2006, 07:48

Da avem ceea ce ne trebuie sa aderam la FIPS. speram sa nu ne punem piedici singur, adica sa nu ne dam cu dreptul in stingul, cum de fapt facem noi ca natiune. In rest nu sit probleme. Eu sint convins ca o data ce am aderat la FIPS, nu mai e mare problema sa ne si la cea Romana.

Avatar utilizator
al. trentea
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 192
Membru din: 28 Oct 2004, 10:34
Localitate: bucuresti

Mesaj de al. trentea » 28 Mar 2006, 08:05

Federatiile sportive se pot infiinta numai cu avizul MTS, in conditiile legii 69/2000, care stipuleaza:
ART. 36
(1) Federatiile sportive nationale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului. (2) Pentru o ramura de sport se poate constitui, in conditiile legii, o singura federatie sportiva nationala.
(4) Modificarea statutelor sau a actelor constitutive ale federatiilor sportive nationale este supusa procedurilor prevazute de lege, dupa ce s-a obtinut avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului.
(5) Federatiile sportive nationale se organizeaza si functioneaza in baza statutului propriu elaborat in conformitate cu prevederile prezentei legi si cu statutele federatiilor internationale corespondente.
(6) Infiintarea federatiilor sportive nationale sau modificarea statutelor si a actelor constituive ale acestora, fara respectarea dispozitiilor alin. (1) si (4), este nula de drept.
ART. 38
(1) Federatiile sportive nationale se inscriu in Registrul sportiv, pentru obtinerea Certificatului de identitate sportiva.
(2) Federatiile sportive nationale se pot afilia la federatiile sportive internationale, la alte foruri europene sau mondiale, pe baza avizului dat de Ministerul Tineretului si Sportului.
Iar Hotararea de Guvern corespunzatoare legii 69/2000 prevede:

În temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia României si ale art. 96 din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si ompletarile ulterioare, Guvernul României adopta prezenta hotarâre.
Articol unic. - Se aproba Regulamentul de punere în aplicare a dispozitiilor Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, prevazut în anexa care face parte integranta din prezenta hotarâre.

CAPITOLUL VII
Dispozitii speciale referitoare la federatiile sportive nationale;
recunoasterea oficiala a practicarii unei ramuri de sport în România;
procedura afilierii unui club sau a unei asociatii judetene
la o federatie sportiva nationala
Art. 24. - (1) Denumirea federatiilor sportive nationale este "Federatia Româna de - ramura de sport - ", cu exceptia cazurilor prevazute de Legea nr. 69/2000.
(2) Utilizarea denumirii "Federatia Româna de - ramura de sport -" pentru orice federatie sportiva nationala se autorizeaza de catre Ministerul Tineretului si Sportului în cadrul procesului de avizare si/sau recunoastere, sub sanctiunea nulitatii absolute.

adrian ionascu
senior
senior
Mesaje: 338
Membru din: 14 Iun 2005, 13:54
Localitate: Bucuresti

Mesaj de adrian ionascu » 28 Mar 2006, 08:19

in domeniul pescuitului concursuri "oficiale" inseamna FIPS si CIPS si nu Agentia Nationala de Sport (fostul minister). FIPS si CIPS stabilesc regulile in domeniul pescuitului de competitie de vreo 40 de ani iar ceilalti le respecta. In toata Europa si nu numai.
pescuitul nu este sport olimpic, si nici nu sunt sanse ca sa devina sport olimpic prea curand.
asa ca orice concurs oficial este organizat sub egida FIPS si CIPS. singura chestie pozitiva cu privire la recunoasterea ANS este posibilitatea asigurarii de fonduri de la buget pentru competitiile de pescuit. atat. in rest, repet, tot ce inseamna concursuri oficiale se organizeaza sub egida FIPS si CIPS. un concurs sau o serie de concursuri organizate de o federatie recunoscuta de ANS, dar neafiliata la FIPS si CIPS, nu va avea nici o relevanta deoarece nu exista un sistem de competitii la nivel national si international care sa reprezinte o alternativa pentru competitiile desfasurate sub egida FIPS si CIPS.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

Avatar utilizator
Gerula
veteran
veteran
Mesaje: 2282
Membru din: 07 Noi 2005, 19:19
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Gerula » 28 Mar 2006, 08:37

Dady scrie:Afilierea federatiei este important sa se faca la FIPS. La ministerul Sporturilor se poate face afilierea si peste ceva timp. Sincer nu ma opun la recunoasterea pescuitului ca si sport dar nici nu vad o urgenta pe care unii cauta sa o puna pe prim plan. Aceasta afiliere la FIPS, este intradevar de urgenta pt. ca o data afiliati putem participa la competitiile organizate in cadrul FIPS. Afilierea la ministerul Sportului confera posibilitatea de a participa la intreceri sportive care pot fii organizate si sub alte egide, chiar olimpiada. Intii sa facem afilierea la FIPS.si apoi mai vedem.
Parerea mea e ca singura organizatie romaneasca pe care FIPS ar accepta-o langa AGVPS (sau chiar in locul AGVPS) ar fi o Federatie Sportiva constituita legal, sustinuta si de MTS in acest demers etc. Sigur ca nu va opreste nimic sa incercati, dar cand o sa vina FIPS si o sa intrebe cate asociatii fac parte din noua federatie si cati membri au ele in total...
Plus ca ma indoiesc ca nu conteaza la FIPS daca federatia e sau nu recunoscuta ca Federatie sportiva de specialitate in tara respectiva etc.

Si ar mai fi o chestie. In momentul asta, AGVPS-ul nici nu-si pune problema ca ar putea pierde locul la FIPS. Daca vine acum o federatie facuta in pripa si incearca, fara succes, sa intre la FIPS, ne putem trezi ca se dezmeticeste si AGVPS-ul si face el Federatie sportiva la MTS (indeplineste absolut toate criteriile cerute de lege, AJVPS-urile au si vechime, au si membri etc). DUpa care adio si n-am cuvinte, nici in 100 de ani nu mai intra la FIPS o alta organizatie romaneasca. Pentru simplul motiv ca aia facuta de AGVPS ar fi si afiliata la FIPS, si recunoscuta de statul roman ca federatie sportiva.
Cu lacrimi Bastus!

Avatar utilizator
al. trentea
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 192
Membru din: 28 Oct 2004, 10:34
Localitate: bucuresti

Mesaj de al. trentea » 28 Mar 2006, 09:14

Dar Go sau Black Gammon sunt cumva sporturi olimpice, domnule Ionascu? Si sunt recunoscute de ANS aceste doua Federatii Nationale, primind si fonduri de la buget.

Cat despre CIPS si FIPS, sa vedem cum sunt denumite unele organisme nationale afiliate:

www.fepyc.es - FEDERACION ESPAÑOLA DE PESCA Y CASTING:

www.ffpsc.fr - Fédération Française de Pêche Sportive au Coup

www.fipsas.it - Federazione Italiana Pesca Sportiva e Attività Subacquee

www.fishing.lv - Latvia Angling Sport Federation

www.flps.lu - Fédération Luxembourgeoise des pêcheurs sportifs

www.fppd.pt - Federacao Portuguesa de Pesca Desportiva

Nu au ele titulatura de FEDERATIE NATIONALA SPORTIVA? Iar daca se numesc asa, cu siguranta sunt subordonate intern ministerului de resort.

Din momentul intrarii Romaniei in UE, cu siguranta ca se va schimba ceva si la nivel de reprezentare. Cine va lua locul AGVPS-ului care se dovedeste incapabil de multi ani de a mai organiza campionate nationale puternice din care sa rezulte pescari sportivi capabili sa faca fata in confruntari internationale?
De doi ani de zile Campionatul National de Crap si selectia pentru Campionatele Mondiale sunt organizate de APCR, iar rezultatele s-au vazut: de doi ani pe podiumul mondial (argint si bronz) asta dupa mai bine de 40 de ani de cand o echipa sau concurent au adus Romaniei o medalie! Sprijinul financiar AGVPS a reprezentat doar 1000 euro in 9 ani! In fapt cei care au concurat au facut-o pe banii proprii sau fiind sponsorizati. Ganditi-va numai la cat a costat nada, ca sa nu mai vorbim de restul...
O Federatie Nationala de Pescuit Sportiv sub egida ANS, cu sprijin bugetar, cu campionate puternice, cu cluburi/asociatii serioase angrenate in competitii vor aduce cu siguranta Romania in prim plan, pentru ca talente slava Domnului, avem.

Avatar utilizator
Gerula
veteran
veteran
Mesaje: 2282
Membru din: 07 Noi 2005, 19:19
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Gerula » 28 Mar 2006, 09:31

Exceptand desigur apologia marilor succese de la crap (o medalie la un concurs cu cate echipe? :wink: ) restul afirmatiilor lui al.trentea mi se par in general corecte. Banii aia care se dau de la buget pentru federatiile sportive ar fi mana cereasca pentru organizarea concursurilor (mai ales la nivel de copii si juniori).
Cu lacrimi Bastus!

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 28 Mar 2006, 09:40

Gerula scrie:... Banii aia care se dau de la buget pentru federatiile sportive ar fi mana cereasca pentru organizarea concursurilor (mai ales la nivel de copii si juniori).
Corect, dar ai uitat sa-i mentionezi si pe organizatori ... Ce, nu sunt oameni si ei? Nu trebuie "sa pape si gurile lor" ceva? :twisted:

Scrie răspuns