Discutii despre popularea cu peste a unui mic lac

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
Danyels
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Mar 2009, 16:24
Localitate: Bucuresti
Contact:

Discutii despre popularea cu peste a unui mic lac

Mesaj de Danyels » 23 Mar 2009, 22:08

Salutare,am ceva nelamuriri in ceea ce priveste popularea unei balti ( si nu numai :? ) Peste putin timp doresc sa-mi fac o mica balta si as avea nevoie de unele sfaturi.In primul rand cea mai mare nelamurire a mea este cam cat peste (vreau sa o fac numai de crap ) poate suporta o balta cu suprafata de aproximativ 150 m lungime 20 latime si cu o adancime de 3 metri.(Daca reusesc sa fac actele cu un vecin de acolo este posibil sa fie o suprafata dubla fata de ceea pe care am scris-o mai sus,dar deocamdata incerc sa ma rezum la atat :D)Deci sa zicem ca ar avea aproximativ 3000 m2.Am obeservat ca se calculeza cantintatea de peste raportata la hectar si nu prea inteleg de ce :shock: Eu m-am gandit la un calcul raportat la metri cubi de apa,daca gresesc va rog sa ma corectati.In orice caz pe mine m-ar interesa cat peste ar putea suporta aceasta balta.Nu ma refer la puiet bineinteles pentru ca puietul oricum o sa creasca acolo...si imi doresc sa creasca in conditii bune.Sursa de apa(Neajlovul) este in apropiere,mai exact la 5 m de unde o sa sap gropa,iar daca mai sunt si alte lucruri pe care nu le-am scris si sunt importante pt a putea face un calcul va rog sa ma intrebati.
Deasemenea daca s-a confruntat cineva cu problema aprobarilor ( daca sunt necesare bineinteles...unele persoane mi-au spus ca nu le-a trebuit asa ceva ),avand in vedere ca balta vreau sa o fac in curtea proprie.

Multumesc :bere:

________________________________________________

- Azi, draga mea, n-am pescuit nimic.
- Ştiam, iubitule, ai uitat banii acasă.

pityu
veteran
veteran
Mesaje: 802
Membru din: 26 Mai 2006, 00:00
Localitate: LUPENI

discutii despre popularea cu peste a unui mic lac

Mesaj de pityu » 23 Mar 2009, 23:38

Daca e in curtea ta, nu-ti trebuie nici o aprobare. E proprietatea ta si faci ce vrei. Pentru populare nu cred ca trebuie facut nici un calcul. Asa ceva se face numai in crescatorii specializate, care vor sa-si planifice o anumita productivitate pentru a fi rentabila. Tu daca o faci numai pentru tine sau pentru inchiriat cu ziua, poti sa bagi linistit cam 3 t./ha., apoi daca se inmultesc trebuie rariti prin ... pescuit recreativ/sportiv :lol: sau cum doresti :!:

Avatar utilizator
adiko_im
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 18 Mar 2008, 11:49
Localitate: Deva
Contact:

Mesaj de adiko_im » 24 Mar 2009, 17:52

doar o mica problema ar fi..de unde alimentezi, si unde deversezi apa, in cazul asta poate ti-ar trebui ceva aprobari, pe motiv ca ar prezenta vreun pericol in caz de viituri, inundatii sau alte calamitati. Deci daca e ceva in zona cu riscul asta , ar trebui sa obtii o aprobare, ca in cazul in care se intampa ceva sa nu t-i se sparga toate oalele in capul tau.

Avatar utilizator
Danyels
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Mar 2009, 16:24
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Danyels » 25 Mar 2009, 01:35

Salutare ! Am pus problema cantitatii de peste ce ar putea avea loc acolo pt ca ma gandesc si sa-mi scot chelutiala sau mai bine zis cheltuielile, nu numai la distractiile mele si ale prietenilor :lol: Spun cheltuilei pentru ca presupun ca or sa fie mereu lucruri noi care or sa trebuiasca,plus paznici,etc...sa nu mai vb ca sunt si lucruri la care sunt sigur ca nu m-am gandit si care or sa intervina pe parcurs...
Totusi nu m-am lamurit de ce se calculeaza raportat la hectar sau mai bine zis tona/hectar si nu cantitate/m3 de apa :roll:
Despre aprobari ma gandesc ca or sa-mi trebuiasca unele hartioare dar chiar nu stiu nimic sigur.De exemplu primarul mi-a spus ca sunt necesare unele aprobari de la apele romane dar nu stie nici el sigur,alte persoane mi-au spus ca ele si-au facut pur si simplu fara nici o aprobare atata timp cat este curtea lor,asa cum a spus si pityu.
Despre viituri nu stiu daca s-ar putea pune problema pentru ca m-am gandit sa fac un dig destul de intalt,iar inundatii nu au cum sa se produca din cauza lacului pt ca apa o sa o pot varsa controlat in Neajlov.Daca si Neajlovul o sa creasca prea tare nu este nici o problema pt ca toata apa se va varsa in malul alaturat (spre padure nu spre balta mea ) deoarece terenul este inclinat in acea parte.
:bere:

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 25 Mar 2009, 09:17

salut danyels

cred ca raspunsul e simplu ;tone/ha pt ca termenul a fost preluat din piscicultura .piscicultorii sunt niste specialisti care vad problema bidimensional ,nu tridimensional ca tine ;de ce nu , raportul pesti /litru din acvaristica .
iti recomand sa implementezi si timpul ca variabila de stare ,in acest spatiu cvadrimensional ,cuanta populatiei piscicole din balta ta o sa se dezvolte exponential.
walleye

rosu r.
veteran
veteran
Mesaje: 760
Membru din: 10 Aug 2006, 14:25
Localitate: Bucuresti

Mesaj de rosu r. » 25 Mar 2009, 11:29

Daca zici si tu cam ce marime vor avea crapii pe care vrei sa ii bagi tu in balta pot sa iti spun cam ce cantitate trebuie sa bagi !
Ca o parere strict personala daca vrei sa iti scoti banii ar fi ft bine sa faci si ceva chinezesc care creste ft repede si poti sa mai faci ceva bani din el , altfel nu se justifica o monocultura pe o suprafata atat de mica !

pityu
veteran
veteran
Mesaje: 802
Membru din: 26 Mai 2006, 00:00
Localitate: LUPENI

discutii despre popularea cu peste a unui mic lac

Mesaj de pityu » 25 Mar 2009, 11:32

Daca folosesti apa Neajlovului pentru alimentarea baltii sau chiar si numai daca deversezi in Neajlov, trebuie acordul Regiei Nationale Apele Romane.
Daca au oxigen din belsug, pestii suporta si o densitate mai mare. Nu cunosc daca exista formule de calcul (poate doar un piscicultor sau un biolog, daca stie). Ti-l recomand pe Dl. Biolog Ionascu Adrian de la ANPA, care colaboreaza si la Revista "Aventuri la Pescuit" si gasesti adresa lui de e-mail in revista sau pe Forumul "lapescuit.net"

Avatar utilizator
adiko_im
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 18 Mar 2008, 11:49
Localitate: Deva
Contact:

Mesaj de adiko_im » 25 Mar 2009, 17:06

ei bine, sunt cateva lucruri care trebuie stiute inainte sa te arunci in a face o balta...
in primul rand, sa faci o analiza a apei cu care alimentezi ( nu ceva ff complicat, oxigen, saruri minerale, pH... ) asta poti sa vb cu cineva care se ocupa si de acvarii, nu sunt analize ff complicate, apoi ar fi bine daca ai putea sa faci si o analiza a solului, ca daca acesta e acid, sau lipsit de minerale si saruri, iti compromite vitalitatea pestilor ( dar asta cu solul e un pic mai complicat, ).
in pasul urmator, trebuie sa te asiguri ca poti avea acces la alimentare tot timpul anului, nu atunci cand ti-e lumea mai draga sa ramai fara apa( ma refer la perioada de vara cand scade nivelul apelor din rauri si se evapora si mai mult apa din balti.
despre populare...ce sa zic...
tu ai zis ca vrei sa bagi crap. Eu iti recomand sa populezi cu larve (3-4 zile) pt ca atunci ai mai putine pierderi decat in cazul in care populezi cu puiet sau crap de o vara sau mai mare. necesarul de oxigen dizolvat al crapului este ff variat, de la 3.5 pana la 6.5 -7 , dar nu o sa creasca asa mult oxigenul in balta. asa ca optim e cam 5-6 mg/l pentru dezvoltarea optima la crap
despre hrana nu ar trebui sa iti faci probleme, daca solul pe care ai facut balta e fertil si bogat , de aici o sa se dezvolte hrana naturala pt crap.
puietul consuma fito si zooplancton, iar pe masura ce creste, devine bentonofag, adica se hraneste in cea mai mare masura cu larve de insecte, viermi, mici moluste, care le absoarbe de pe fundu bazinului.
daca tu ii pregatesti terenul el o sa creasca singur
poti sa intervii cu fertilizare cu gunoi de grajd, dar nu direct in bazin, ca se strica toata apa, se pune gunoiul de grajd pe maluri, iar el se infiltreaza si ajunge singur in apa.
cat despre norma de populare, se calculeaza in buc./mp in cazul larvelor si in kg/ha in cazul puietului sau crapului adult. se calculeza la ha sau mp deoarece in piscicultura, helesteele de crestere pt crap, si nu numai, au adancimea standard de 1.5m
nu este eficienta adancime mai mare, deoarece, hrana naturala ce constituie hrana de baza a crapului nu o sa se mai dezvolte la adancimi mai mari di cauza ca nu mai patrunde lumina si nu nse mai dezvolta materie vegetala in stratul inferior,
deci, e bine sa fai balta cu panta de adancime variata, adica sa fie mai adanca intr-un capat si mai mica in celalalt capat cu variatia de la 0.5m - 2.5 m, sa se poata hrani bine la apa mica si sa se poata retrage iarna la apa adanca(groapa de iernat), sau vara, cand creste temp ff mult.
poti sa imi scrii mesaj pe mp daca te mai pot ajuta cu ceva :wink:

Avatar utilizator
Danyels
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 22 Mar 2009, 16:24
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Danyels » 26 Mar 2009, 16:09

Salutare tuturor ! Nu pot decat sa ma bucur vazand atatea sfaturi si sugestii atat de utile.
Intr-adevar adrian,de obicei atunci cand fac unele calcule sunt tentat sa vad tridimensional nu bidimensional :) Stiu deasemenea ca este o discutie si un fapt cu bataie pe termen lung...
Despre marimea la care vreau sa ajunga pestii,eu m-am gandit in jur de 2,5 - 3 Kg.Nu sunt consumator de peste dar am auzit ca cei care depasesc aceasta greutate nu mai sunt atat de gustosi :roll: Este o idee buna cu popularea de chinezesc,numai ca nestiind prea multe lucruri m-am gandit ca fiecare specie de peste implica si mai multe pretentii.In afara de asta ma gandesc ca fiind un loc mic este posibil sa nu se "inteleaga" :roll: Suprafata pe care o sa fie nu o stiu exact deocamdata deoarece trebuie sa mai fac niste acte pt un teren,dar eu am zis sa ma rezum deocamdata la astia 3.000 mp2.
Despre acrodul Regiei Nationale Apele Romane sper sa nu se obtina foarte foarte greu ( aici trebuie sa ma interesez intens )
adiko,de secete nu cred ca o sa fie problema pt ca in acea zona Neajlovul curge de cel putin 100 de ani fara sa se fi inregistrat scaderi ale nivelului apei semnificative.Ideea cu populare cu larve mi se pare super interesanta,cat despre sol inca nu l-am testat dar in Neajlov sunt foarte multe specii de pesti,predominand rapitorul care este din cate stiu pretentios.Sigur am sa te contactez si pe mp pt a discuta si alte aspecte.
Va multumesc pentru :help: si astept in continuare pareri fie ele si contra
:bere:

pityu
veteran
veteran
Mesaje: 802
Membru din: 26 Mai 2006, 00:00
Localitate: LUPENI

discutii despre popularea cu peste a unui mic lac

Mesaj de pityu » 27 Mar 2009, 00:05

Parerea mea (nu-i musai sa te iei dupa ea) este sa calculezi un ciortan (2-3) kg./buc. la 3 mc. apa. La bazinul de 3.000 mc. ai avea 1.000 buc. crapi din care anual poti valorifica 900 buc, iar 100 buc. sa lasi pentru reproducere. Daca vinzi un crap de 3 kg. cu 13 ron/kg. vei primi pe un singur crap in jur de aproximativ 40 ron. Deci in total din cei 900 de buc. vei agonisii (teoretic) 36.000 ron/an, adica 3.000 ron/luna ceea ce ar fi un lucru foarte rentabil, avand in vedere ca o parte din hrana, unii o pot procura chiar din natura, altii pe bani de nimic sau oricum f. ieftin. :lol:
Poate ti-am facut calcule exagerate, dar eu zic ca nu ai cum sa iesi in pierdere. Bafta !

Scrie răspuns