despre pescarii romani si americani

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Jean Scurtu

despre pescarii romani si americani

Mesaj de Jean Scurtu » 23 Iul 2004, 22:55

Iti mai spun ceva si anume ca pescarii romani (ma refer la medie )sant mai buni ca cei de aici si mult mai documentati (normal, ca daca nu deschizi ochii,deschizi punga ce e mult mai mica ca unui american ).

Va doresc un "week-end" cu multi salai ,stiuci,crapi si ce va mai doriti voi!!

Jean Scurtu

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 26 Iul 2004, 08:25

te referi cumva la pescarii romani de rapitor probabil ?
eu cred ca pestii fiind mult mai putini si mai selectivi trebuie sa faci eforturi mai mari ca sa-i prinzi, si asta duce putin la "specializare"
Ultima oară modificat 27 Iul 2004, 12:14 de către danr, modificat 1 dată în total.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 26 Iul 2004, 22:34

Nu numai la pescarii de rapitori ci si la ceilalti pescari (comparatia o fac cu media pescarilor americani nu din alte tari) si motivatia e cea amintita de tine.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 27 Iul 2004, 08:47

aaaa, imi pare rau dar aici trebuie sa te contrazic
in afara de pescarii de rapitor si de unii pescari de crap, pescarimea din Romania este formata din hoarde care in fiecare sambata dau navala pe toate baltile posibile, pescuiesc la pufuleti, rame, viermusi si mamaliga si se bucura si la ultimul carasel prins
nu citesc nimic, isi cumpara monturile gata facute din Obor, mamaliga la fel, si tot acolo afla si balta unde trebuie sa mearga, si la ce momeala merge pe balta respectiva
eu nu condamn pe nimeni, doar relatez ce inseamna pescuitul pt. 90 % din romani

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 27 Iul 2004, 11:59

danr scrie:aaaa, imi pare rau dar aici trebuie sa te contrazic
in afara de pescarii de rapitor si de unii pescari de crap, pescarimea din Romania este formata din hoarde care in fiecare sambata dau navala pe toate baltile posibile, pescuiesc la pufuleti, rame, viermusi si mamaliga si se bucura si la ultimul carasel prins
nu citesc nimic, isi cumpara monturile gata facute din Obor, mamaliga la fel, si tot acolo afla si balta unde trebuie sa mearga, si la ce momeala merge pe balta respectiva
eu nu condamn pe nimeni, doar relatez ce inseamna pescuitul pt. 90 % din romani
Dane,

Chiar daca sant aici din 1992 nu sant rupt de ceea ce se intampla in tara.De fapt sant aici deoarece am prevazut in mare parte ce se va intampla si am renuntat la postul meu de secretar al pescarilor din Bihor vazand ca "la vremuri noi ....tot noi" dandu-i dreptate lui Brucan, care chiar daca nu era pescar, a fost si a ramas specialist in ape tulburi....
Apele au ramas tot tulburi si nu stiu daca tranzitia nu va dura mai mult de 20 ani cum spunea prorocul din Damaroaia si daca rapitorii se vor limita la 20 de ani, neexistand prohibitie in acest sens(ci numai la pescuit ).
Faptul ca sant pe acest site poate arata intr-un fel grija mea si pentru ce e acasa.Aici pot sa citesc tot felul de articole in engleza ,franceza,italiana(in care ma descurc destul de bine ) despre pescuit si o si fac de altfel dar imi gasesc timp si pentru ce e acasa in pescuit.
Daca crezi ca americanul de rand e mai cultivat in acest domeniu te inseli ,iar daca in mare respecta legislatia referitoare la pescuit (si nu numai) este si pentru ca aici legile functioneaza si ca pescuitul e intradevar o recreere si nu neaparat nevoia de a pune ceva de mancare pe masa.Insa si aici frica pazeste bostanii!!!
Referitor la pescarul mediu american pot sa-ti spun ca el stie fir de "n"lb. dar nu se gandeste la diametrul firului niciodata nefacand corelatia si multe altele , avand avantajul insa ca poate pescui in ape cu foarte multi pesti(chiar daca nu se pescuieste "catches&releases" atat de mult cat se crede si chiar daca nu exista prohibitie).
Raman la parerea mea, ca tehnic vorbind,media pescarilor romani este deasupra celei americane,eu am trait si acolo si aici.
Ce folos de unii care citesc si inteleg ce inteleg (poate ai citit cele spuse de un membru al forumului despre pescuitul englezesc cu plute in ape curgatoare)
Ceea ce e trist este ca el citeste,are nivelul probabil deasupra celor din Obor ....
Totusi ma bucur deoarece media este data de cei deasupra ei si de cei sub ea,altfel nu ar mai fi medie.Doar ca fiind in partea de sus(situatia ta )a ei e destul de greu sa-i intelegi pe cei sub nivelul tau si explicabila dorinta de a ridica nivelul mediei.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 02 Aug 2004, 15:19

Ma bag si eu in discutie ... si sper sa nu o interpretati gresit.

La fel ca altii si eu am un termen la care sa compar pescuitul din Ro. Inca de pe vremuri interesul pentru a respecta legile in vigoare era destul de slab. Dupa schimbarea de administratie din 89, -sa produs un si mai mare caos decat cel ce exista deja.

Pescuitul sportiv este confundat cu pescuitul pentru "traista".
Pentru a deveni un adevarat pescar sportiv, este nevoie de educatie si pasiune. Majoritatea confunda pescuitul sportiv cu un pescuit "hai sa luam un peste pentru tigaie" ... cand de fapt nu conteaza cum se prinde acest peste, ce dimensiune are, ... si sa nu mai vorbim de faptul ca nici o data nu este suficient de mult. Pot sa prinda cu sacul, il usuca, il sareaza, ... il da degeaba la prieteni si rude, ca respectivii sa stie ca pescarul este unul "dibaci". Dibacia "pescarului sportiv" se masoara in asemnea cazuri in kg de peste impartite cu vecinii si restul rudelor si prietenilor.

Sa nu mai vorbesc de faptul ca se bea pe rupte la pescuit. Aveam si eu cunoscuti ce ma invitau sa merg cu ei la peste. Nu lipsea din rucsac sticla de 1 l de palinca si cateva beri. De pe acea vreme mergem singur sau insotit cate o data de unul doi prieteni, mai mult sau mai putin "pescaris portivi", care nici macar nu aveau permis de pescuit.

Parerea mea, am mai prezentato cu alte ocazii, este ca atata timp cat nu exista o preocupare in a pune bazele unor asociatii si cluburi locale ale pescarilor sportivi, cu sectii de pescuit stationar, spining, pma ... hai sa le numim "dupa model vest", nu o sa se produca o schimbare marcanta de atitudine. Si aici vreu sa spun ca sunt intr-u totul de acord cu Dan.
A compara dibacia unora cu a altora mi se pare foarte greu de facut si nu cred ca rezultatul comparatiei este concludent.

Aici in Suedia, pe plan local este si mai greu de facut asa ceva. Nu exista o taxa anuala de pescar sportiv. Ori cine ... poate plati o autorizatie pe un lac (si de tipul Put&Take") Exista o asociatie a pescarilor sportivi Sportfiskarna http://www.sportfiskarna.se benevola, care este sl-aba ca influenta, adica face si spune ce convine majortatii (mai ales partidului social democrat si sindicatului) si se implica prea putin in munca de protectie a fon-du-lui piscicol. Dar exista. :-)

Nu o data am criticat situatia existenta aici ... mai ales in randurile pma. Peste 75% din cei ce pescuiesc la musca artificiala sunt pescari de ocazie, ce s-au hotarat sa se axeseze pe pma influentati de prieteni sau cunoscuti. Cu bani in mana intra in magazin, isi cumpara tot ce trebuie, de la haine la muste si a doua zi se afiseaza pe malul apei si au pretentia sa fie luati in seama. Sa nu mai vorbesc de felul in care se comporta si de felul in care pescuiesc. Fiind incepatori nu prea indraznec ei sa se avante in discutii prea complicate cu mine. Dar sa-i vedeti ca imediat ce sunt in stare sa puna firul pe apa si au prins un peste doi. Sunt deja specialisti ce de-a abia asteapta sa se amestece in vorba si sa dea sfaturi unor incepatori si mai incepatori decat ei. Cand eu stiu cand au inceput sa pescuiasca, cand pescuiesc de obicei si unde ... cand ma vad ma evita. In prezenta mea nu pot sa se laude.

Va dau un ex. Anul trecut eram pe o apa din Norvegia si pescuiam la somon. Ajuns pe loc si cazandu-ma pe un camping pe terenul privat al uni localnic, am inceract sa ma prezint celor intalniti acolo, 5-6 persoane cu care ma loveam in sala de mese si prin bucatarie. Cu norvegieni nici o problema. Din potriva am fost bine primit. In schimb un grup de suedezi (3 persoane) ma evitau cu predilectie. Dar am reusit sa-i intreb pe suedezi daca au prins ceva. Pai prinsesera cateva bucati frumoase intre 8-10 kg. Bun!
Raul la cota scazuta de vara si cu o latiem medie de 20-25 m. Cea mai indicata scula de pescuit era una de #8-9, doua maini sau de o mana, dupa preferinte.

Ies si eu intr-o prima tura spre seara. Incep sa pescuiesc si la o prima trecere exact unde ma asteptam cel mai mult sa ma atace vre-un somon. Atac ... il scot la mal ... cam 3 kg. Ma hotarasc sa-l retin ... ca nu mai mancasem somon (nu consum din cel de crescatorie) de un an. Ma asez si apare unul din cei trei care din intamplare mi se pare cunoscut dar nu stiam de unde. Eu pescuiam cu bat de #8 de o mana. Locul de pescuit, ca oglinda si o linsite de mormant. Respectivul ce ... conform norvegienilor era un "adevarat" pescar la musca si prinsese in fiecare zi acte doua trei bucati, pescuia cu un bat de doa maini si nu mare mi-a fost mirarea sa constat ca era in clasa 12. Artilerie grea. Cand a auzit/vazut ca am prins si eu deschis i-am spus ca am ami vazut somoni sarind se apuca sa plescaie cu firul greu si cu inaintasi super fast sink, toata portiunea de apa. Vine si se aseaza langa mine si concluzioneaza mucalit: "... aici nu mai este un singur peste!"
Dupa 20 de minute ma apuc eu sa pescuiesc din nou. Exact pe acelasi loc ... atac ... din nou si de data asta un somon mai ca lumea. Respectivul pe care intre timp am reusit sa-l indentific .. il stiam de pe apa din localitatea in care locuiesc, unde venise cu un an inainte si incerca sa invete sa pescuiasca la somon, vine catre mine tipand in gura mare ca asa noroc cum am eu el nu a mai intalnit. Reusesc sa aduc pestele la mal si ma pregateam sa-i dau drumul .. cand respectivul i-mi ofera 50 koroane pe kg sa il plasez lui. Eu am dat drumul pestelui.

Eh ... sa nu spun ca a stat ascuns restul perioadei si cand venea pe camping venea dupa lasarea intunericului si se repezea in casuta in care era cazat. Dar daca se multumea cu atat nu era nici o problema, dar a fost initiatorul unui zvon cum ca eu pescuiesc cu rama trasa pe carlig cu musca artificiala. "El a vazut o cutie de rame la mine in rucsac."
Va garantez ca inainte sa aflu de zvonul ce la scornit pe seama mea ... nu am spus nimanui ca mi-a oferit 50 Sek pe kg numai sa-i dau lui pestele prins ce conform tabelului de dimensiuni a cantarit probabil in jur de 8,5-9 kg. Aveam si poze asa ca nu mi-a fost frica sa contrez. Cel putin norvegieni care de la inceput mi sau prezentat ca fiind novici in pma si pe care i-am luat cu mine si i-am dadacit, au fost foarte revoltati de acest zvon si unul din ei, fost lupatator la greco- romane a fost pe punctul sa-l pocneasca si peste gura pe impertinentul de suedez. Nu de alta dar au fost martori si la alti pesti pe care i-am prins si stiau exact cum si de ce eu prind. Dupa doua zile de lecti de lansare si dupa ce le-am legat cateva muste fiecare din ei au prins peste. (sper sa nu o interpretati ca ma laud ... am povestit cat se poate de exact ce s-a intamplat)

Deci adevarat pescar sportiv devii cu timpul si nu are de-a face cu felul in care te imbraci si cu ce scule pescuiesti. Trasatura generala de caracter isi pune amprenta si pe felul in care te comporti la pescuit. De asemnea calificativul de pescar sportiv, cat si indemanarea personala nu are de-a face cu natioanlitatea. Ea depinde pur si simplu pe preocupare si interes ... cat si de talentul inascut. Unii ce se desprind din randul mediocrilor au talent cu "carul", dar si mii de ore de pescuit si studiu atat pe malul apei cat si in fata cartilor. Nu fac nici un apropo si nu incerc sa fiu filozof. Dar concluziile mele sunt bazate pe observatii in practica si munca activa in randurile celor organizati in asociatii.
Fir intins!
Borealis F

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 03 Aug 2004, 05:38

Petru Dima scrie:. (sper sa nu o interpretati ca ma laud ... am povestit cat se poate de exact ce s-a intamplat).

Cu siguranta nu. Este genul de intamplare care, cu siguranta li s-a mai intamplat si altora. Mare minune sa nu zica maine-poimaine ca el v-a invatat sa pescuiti la musca :) Nu zambiti, mie asa mi s-a intamplat. Desi pescuiesc de peste 20 de ani (nu la musca) am un "prieten" care s-a laudat la mai multe persoane ca el m-a invatat sa pescuiesc, care el a fost pentru prima data la pescuit acum cativa ani, cu mine.
Asa ca...
Deci adevarat pescar sportiv devii cu timpul si nu are de-a face cu felul in care te imbraci si cu ce scule pescuiesti. Trasatura generala de caracter isi pune amprenta si pe felul in care te comporti la pescuit.
Cand eram mic, aveam un bat de alun cu nailonul dat pe doua cuie batute in el. Nu mai zic de imbracaminte.. :) Si prindeam peste. Chiar si acum, ma gandesc uneori, daca as fi avut mintea de-acum, la cat peste era pe garla....
Oricum, raman la parerea mea ca pescuitul sportiv, practicat ca arta te poate schimba si chiar te schimba in bine, te finiseaza...

Fir intins!

Scrie răspuns