De ce nu avem apa limpede in lacuri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
geppetto
veteran
veteran

De ce nu avem apa limpede in lacuri?

Mesaj de geppetto » 31 Mar 2011, 11:09

In cateva locuri in lume vazute de mine live sau prin filme, apa e cristal. In patria noastra multilateral dezvoltata multe lacuri au apa ca o supa primordiala. Poluare? Alge? Ambele variante?

Exemplul 1:
La mare (aia Neagra care cica e albastra) iarna cand e apa rece e destul de limpede. Cum se face cald Marea Neagra devine verde. Deci cred ca algele ar trebui sa fie de vina.
Exemplul 2:
Lacul Riviera din parcul de langa Lia Manoliu (23 august sau parcul national) era primavara trecuta limpede. Avea o gramada de plante subacvatice, babusca si biban. Apa cristal si pescuitu interzis. Cineva (unul super destept) a dat dispozitii de au greblat lacul de plante ca sa bage stiuca si crap pentru pescuit cu taxa. Super idee. Credeam ca apa era tulbure ca era proaspat greblata. Ieri cand am fost pe acolo era fix la fel ca acum cateva luni. Verde mat. De aia n-are ursu coada.

De asta ma gandesc acum: poate plantele alea subacvatice impiedicau dezvoltarea algelor. Sau poate e cineva pe aici care sa-si dea cu parerea autorizata despre cum am (nu vom) putea sa avem ape limpezi.

adyopo
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de adyopo » 01 Apr 2011, 07:15

Asta-i una din teoriile mele: daca ai crap (sau orice fel de fitofag) si ai vegetatie submersa automat ai apa verde. Cel putin pe cateva lacuri de langa orasul meu asa se intampla, acuma nu spun ca asta se intampla sigur si in cazul tau, dar daca zici ca au bagat crapi e o sansa de 90% sa se aplice teoria mea.
Concluzie: MOARTE FITOFAGILOR!
PS: Mai putin, cleanul, rosioara, vaduvita, si cei cativa mustaciosi care-s de treaba si pun botul pe silicoane.
Hug me, I'm mentally unstable!
Imagine
Imagine

bogdan82
veteran
veteran

Re: De ce nu avem apa limpede in lacuri?

Mesaj de bogdan82 » 01 Apr 2011, 08:07

geppetto scrie: Lacul Riviera din parcul de langa Lia Manoliu (23 august sau parcul national) era primavara trecuta limpede. Avea o gramada de plante subacvatice, babusca si biban. Apa cristal si pescuitu interzis. Cineva (unul super destept) a dat dispozitii de au greblat lacul de plante ca sa bage stiuca si crap pentru pescuit cu taxa. Super idee. Credeam ca apa era tulbure ca era proaspat greblata. Ieri cand am fost pe acolo era fix la fel ca acum cateva luni. Verde mat. De aia n-are ursu coada.

De asta ma gandesc acum: poate plantele alea subacvatice impiedicau dezvoltarea algelor. Sau poate e cineva pe aici care sa-si dea cu parerea autorizata despre cum am (nu vom) putea sa avem ape limpezi.
Plantele si algele au nevoie de cam aceleasi conditii ca sa se dezvolte, cu o exceptie esentiala, insa. Algele n-au nevoie de asa de multa lumina, plantele da. Nutrientii si CO2 in mod normal ar fi asimilati de plante, insa daca acestea au fost distruse, tot CO2 si nutrientii sunt luati de alge. Astfel, se creeaza un cerc vicios...algele se lipesc de plante si tulbura apa, lumina ajungand mult mai greu la plate, creeandu-se conditii din ce in ce mai bune pt dezvoltarea algelor...
Invazia algelor creeaza insa si alta problema....bacteriile care in mod normal asimilau compusii pe baza de azot nu mai fac fata masei de alge care mor si se descompun. Astfel pot aparea concentratii mari de NO2, NO3 si de amoniac...care in concentratii prea mari sunt mortale pt vietati(prin algoritmul asta se formeaza mlastinile)...
Toti pescarii stiu apa aia de pe langa/buza plaurilor „puturoasaâ€

silent
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de silent » 01 Apr 2011, 09:23

Parerea mea: crapul si carasul cand cauta dupa mancare si sapa in namol tulbure apa, dar asta inseamna ca acolo este concentratie mare de peste, cea ce imi vine greu sa cred ;)

Scrie răspuns