Cu si despre rapitori - PVTV

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Închis
T.Adrian
veteran
veteran

Re: Cu si despre rapitori - PVTV

Mesaj de T.Adrian » 23 Apr 2012, 21:11

malin scrie:Intre timp noi facem teoria C&R, si incercam sa vedem ce inseamna a elibera pesti. Daca ii prinzi pe Bratul Chilia si ii eliberezi pe Bratul Sf. Gheorghe de pilda, atunci s-ar putea sa se aleaga praful de gestul nostru, ca sa nu mai zic ca oripilam niste colegi de forum si pasiune. :wallbash:
Initial nu am vrut sa intervin sau as fi intervenit spunand altceva, dar cu aceasta afirmatie, pentru mine situatia a devenit cat se poate de clara.

Imi permit sa va pun o intrebare, eu pescuind aproape exclusiv C&R pe NATURAL.
Cum e mai bine, sa prind pestele si sa-i dau drumul in balta lui Raduta si trupa, dupa care sa platesc 50+ euro pe zi ca sa il pescuiesc din nou, sau sa ii dau drumul acolo unde l-am prins cu posibilitatea de a il pescui aproape gratuit la un moment ulterior?

Eu inteleg ca e o afacere si respect oamenii intreprinzatori, dar nu vreau sa ajungem in situatia in care le dam bani grei strainilor ca sa putem pescui la noi in tara. Tendinta cam asta este.
Din punctul lor de vedere (Raduta si co.), daca nu mai e peste pe natural inseamna clienti mai multi pentru ei.
Chiar vrem sa ne batem joc de putinul pe care il mai avem?

Dvs aveti resursele si capacitatea de a pune presiune in directia potrivita. Nu e nimic rau in a promova C&R, din contra.
Cu toate astea, cunoscand situatia cat se poate de bine din ce am inteles citindu-va mesajele, de ce nu faceti reportaje cu adevaratele probleme ale pescuitului, respectiv cel industrial excesiv (peste limita legala) si braconajul, situatie bine cunoscuta in Delta si pe Dunare.

Inca o data, trebuie sa va spun ca mi-a lasat un gust amar afirmatia pe care am citat-o.

Dvs, prin natura meseriei, probabil ca pescuiti gratuit pe incinte, dar noi restul, cei mai multi dintre noi, nu stiu daca ne putem permite mai mult de o iesire de o saptamana, pe an, la pescuit acolo. Nu ar fi frumos sa ne putem bucura si de natural?
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

malin
senior
senior

Mesaj de malin » 23 Apr 2012, 21:22

Aici nu se discuta despre un client care trebuie sa vina cu peste din natural pentru a-l elibera intr-o incinta unde plateste 50 euro. Este o filmare in care pestele prins de o echipa din care a facut parte chiar administratorul acelei incinte a fost elberat in in incinta cu pricina. Atat si nimic mai mult. Nu am disccutat aici preturile, ci doar faptul ca sunt foarte mari si ca sunt asa datorita lipsei de oferta. Suntem multi pescari in tara asta si putine ape de calitate. Daca te uiti undeva mai sus in acest topic, vei vedea ca spun si eu acest lucru: nu avem 20 de incinte in Delta unde se pescuieste stiuca asa cum o poti face in Laponia, ci doar patru (din cate stiu eu). Asta este motivul pentrucare am ajuns sa platim pentru o zi de pescuit la noi in tara mai mult decat pentru o zi de pescuit in Suedia. Dar asta este o alta discutie, care ar trebui inceputa cu preturile de pe Litoralul romanesc Vs. preturile de pe Litoralul bulgaresc sau grecesc.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 23 Apr 2012, 21:32

malin scrie:Este o filmare in care pestele prins de o echipa din care a facut parte chiar administratorul acelei incinte a fost elberat in in incinta cu pricina.
egal cu ala care are 20 de lansete si baga in traista..

T.Adrian a pus punctul pe "i".

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 23 Apr 2012, 21:33

Va multumesc pentru raspuns cu toate ca nu ma multumeste.
Sincer, va doresc succes in tot ceea ce intreprindeti si sper sa continuati, chiar daca cu pasi marunti, reportajele ca "In numele balastierei" sau "Tara de nisip", abordand candva cu mult curaj si seria reportajelor dedicate braconajului.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

malin
senior
senior

Mesaj de malin » 23 Apr 2012, 21:41

Ranga, aia cu snopul de lansete nu elibereaza fileurile decat in saramura. Cum poti pune semnul egal cu acei crapi eliberati intr-o incinta?

malin
senior
senior

Mesaj de malin » 23 Apr 2012, 21:46

T.Adrian, din pacate o televiziune si un site nu se pot substitui legilor si autoritatilor care ar trebui sa aplice aceste legi. Nu putem deca sa nu ne resemnam si sa reclamam in continuare distrugerea apelor publice pana cand cineva acolo sus va intelege ca suntem aproape de dezastru si va face ceva pentru a opri acest lucru.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 23 Apr 2012, 21:47

Daca mergem pe Mures sau pe Dunare si prindem somni "frumosi" cu monturi legale,... si ulterior "eliberam" in lacurile unori "prieteni " cum se defineste aceasta actiune "de mutare" ?
C&R dupa mine si nu numai, inseamna sa eliberezi pestele in mediul sau natural de unde provine si in cel mai scurt timp posibil ...
Majoritatea pescarilor practica C&R doar pe forum sau pe lacuri si incinte unde regulamentul local prevede acest lucru, iar eliberarea pestilor de orice fel sub dimensiune legala, NU are nimic de a face cu C&R, este OBLIGATIA, fiecarui pescar !!!

:respekt:

malin
senior
senior

Mesaj de malin » 23 Apr 2012, 22:03

Alea sunt ape NO KILL. Catch&Realese inseamna ca, dupa ce ai oprit ceea ce iti permite legea sa opresti, continui sa pescuiesti eliberand capturile. Daca un pescar prinde un peste si prefera sa il elibereze intr-o alta apa, gestul nu este condamnabil sub nicio forma. Daca acel peste este peste cota pe care are dreptul sa o opreasca pescarul intr-o zi de pescuit, atunci pestele ala este ilegal, indiferent daca mai este viu sau i dat la cap. Eu de exemplu, acum niste ani, am prins cateva stiuculite in Dunare si le-am elliberat in niste canale care nu au legatura cu Dunarea. Nu stiu daca este chestia asta C&R, dar cu siguranta nu este nici un gest reprobabil. Eu cred ca filosofam prea mult pe marginea acestui subiect, in timp ce - exact asa cum zici si tu - sunt multi chiar pe aici care elibereaza pesti doar in mediul virtual. :?

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 23 Apr 2012, 22:13

malin scrie: Catch&Realese inseamna ca, dupa ce ai oprit ceea ce iti permite legea sa opresti, continui sa pescuiesti eliberand capturile.
Mie mi se pare o pura respectare a legii, nu c&r.

malin
senior
senior

Mesaj de malin » 23 Apr 2012, 22:27

C&R asta este acolo unde a fost teoretizat prima data, adica in USA. Pana la treaba asta pescarul lua cat credea el ca poate duce. Intai s-au facut regulile cu limitare si a aparut o problema. Daca prinzi repede limita impusa ce faci? Pleci acasa? Nu! Continui sa pescuiesti in regim C&R. Ulterior termenul s-a mai dezvoltat si a devenit in fapt un pescuit in care opresti selectiv pestii intr-o anumita limita si dupa anumite criterii. De pilda la americani esti incurajat sa opresti pesti mici, nu mari. Aia mari sunt deja trofee, supravietuitori. In plus, daca elimini constant din sistem indivizii mari, pana la urma fondul genetic va contine doar indivizi de talie mica. Ca sa nu mai zic ca un peste mare produce bani datorita pescarilor care vin din nou sa-l prinda. No Kill este si asta o lege care s-a aplicat initial in SUA pe rauri cu salmonide. Ca sa nu o mai lungesc, la noi or fi fost si pescari care inca de acum zeci de ani pescuiau in regim C&R far sa stie ca se numeste asa. Au fost putini, asta e sigur. Zic asta pentru ca prea sunt multi astazi care prefera sa nu mearga la pescuit daca li se interzice sa opreasca peste. Si No Kill si C&R au fost la inceput o atitudine de respectare a unor legi. Ulterior pescarii educati au imbratisat aceste concepte si mai ales PRACTICI benevol, chiar si atunci si acolo unde legea nu prevedea asa ceva. Eu unul pescuiesc in regim No Kill de peste 20 de ani, indiferent pe ce apa sunt. Intre noi fie vorba, nici macar nu-mi place sa mananc peste, asa ca asta simplifica mult lucrurile pentru mine.

Închis