Clean la macaroana, fructe, dulciuri, artificiale ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

clean

Mesaj de todi » 21 Iul 2004, 20:29

primavara devreme (pana la 1 mai) pe timpul viiturilor si apelor tulburi se prinde bine la buchet de viermusi, in moletele alaturate traseelor pe care urca sa depuna. pe masura incalzirii si limpezirii apelor, dupa parerea mea, momelile naturale sunt in urmatoarea ordine: 1. greier, 2. bondar, 3. broscuta mica de apa, 4. fructele si dulciurile de orice fel ar fi, pescuite in curent puternic si in locuri ferite. spre toamna, tot in apa limpede si debite mici, foarte bune sunt lacustele (cosasii), departe de mal in curent lin. primavara pe fund, vara si toamna intre ape. asta am observat in 5 ani de pescuit intensiv la jiu.

numai bine

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 21 Iul 2004, 20:44

Locul meu de clean este undeva pe Timis,sub un pod metalic de cale ferata,unde este un baraj facut din pietre de rau.Imediat dupa acel mic baraj,este ca un bazin,unde stau clenii in curent,asteptand ce le aduce apa.Vara,cand apa e scazuta si limpede,am acces pe acele pietre si lansez in aval,in acel vad,si daca sunt conditiile amintite mai sus,cu naluca potrivita,prind cleni,unul dupa altul.Cel mai bine merge in zori si la asfintit,dar au fost zile cand am prins la pranz,in timp ce localnicii faceau baie.Nu sunt mari(pana in 700gr),dar daca sunt activi,e un pescuit foarte distractiv.Au fost cazuri cand nu am avut timp sa raspund la mobil,asa eram cuprins de "febra cleanului".

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 22 Iul 2004, 07:19

Michael, unde e locul asta? :lol:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

bogdans
senior
senior
Mesaje: 474
Membru din: 11 Mai 2004, 09:57
Localitate: timisoara

Mesaj de bogdans » 22 Iul 2004, 08:08

:lol: :lol: :lol:

Adilucu, sa nu prinzi tot ca vreau si eu :lol:

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 22 Iul 2004, 10:18

A-ti auzit de pescuitul la "Plop" si la "plezneala"?

Incercati si pe lac si pe apa curgatoare. :wink:

La "plop" cireasa sau visina, pe carlige cu tija scurta de crap. Am incercat si cu dude ... dar cadeau din carlig destul de repede.
La "plezneala" cu cosasi si broscute, pana la 0,5 1 m de mal.
Tot sezonul de vara inceput de toamna.

Foloseam o lanseta scurta de 8' la "plop". Lansarea o faceam cu bolta ca cireasa/visina sa cada liber lovind apa ... cu un "plop". :-)

Pe Mures la cosasi ... la plezneala, am luat si somotei. (pana la 2 kg) Atat la cosasi cat si la broscute pescuitul se face in amonte. Cere precizie si concentrare. Mai ales la broscute. Atacul vine ... daca vine, intr-o secunda, doua, dar intepatura trebuie aplicata in functie de cum reactioneaza pluta, ... ce era de obicei din pana de gasca. Greu de explicat in doua cuvinte. Aplicata direct, se reateaza peste 50% din atacuri. Carligul de #2-4 tot din cel cu tija scurta, era introdus intre picioarele din spate ale broscutei.

Propunerile vin din partea unui pescar inflacarat in anii prunciei si adolscentei la aceste metode. Asta inainte aparitie voblerelor de balsa in pescuitul sportiv din Ro. Anii '60-'80!

Acum mai dau la clean cu imitatii legate de mine din par de caprior si cu bat de muscarit in clasa 3-4. (imitatii de broscute si cosasi) :wink:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 22 Iul 2004, 10:32

Eu pescuiam pe Crisul Negru, cand mergeam la bunici, cu cosasi, dar fara pluta. Cam ca si la musca. Aveam o varga de alun de aprox.3-4 metri, decojita si uscata, cu varf destul de subtire. Montura era simpla: firul legat direct de varful batului, carligul si cosasul. Pescuiam pe langa mal, in spatele obstacolelor (bolovani, trunchiuri de copaci, etc.) acolo unde apa forma zone cu repezisuri si vartejuri. Cel mai mare exemplar a fost de aprox. 1 kg. In zilele de vara, indiferent de perioada zilei prindeam in medie cam 40-50 buc. Era cel mai eficient pescuit la clean pentru ape mici. De cele mai multe ori, atacul venea imidiat ce cosasul cadea pe apa, fata a mai fi nevoie tragerea lui pe apa.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 10:57

mie nu mai imi place sa pescuiesc la clean, cu exceptia situatiilor cand exista si pesti mari in raul respectiv. insa a fost pestele pe care l-am prins cel mai adesea, pentru ca am crescut intr-un oras de munte si argesul trecea la 200m de casa.
l-am prins la pluta mult timp si din cate stiu e un peste sezonier. ca sa-l pescuiesti eficient trebuie sa umbli cu insectele care exista in momentul ala, fructele care se coc si cad in rau atunci samd.
din cauza asta, sunt convins ca pescuitul cu lanseta de musca e singura tehnica completa pentru clean, fiindca poti sa imiti orice. la spinning prinzi intotdeauna exemplarele mai agresive. oricand poti avea partide super distractive, dar nu vei prinde mari decat in perioada in care toti se hranesc cu pestisori. asta e o observatie derivata din experienta mea, care mi s-a reconfirmat si weekendul trecut pe mures. am prins multi si aveam o gramada de atacuri, dar erau mai mari scobarii.
deci, baieti, daca vreti sa prindeti clean ca la carte, parerea mea e ca ar trebui sa va apucati de fly fishing. cu tehnica asta puteti sa-i prezentati o imitatie perfecta a hranei pe care o consuma in ziua aceea. stiu ca toti sunteti sceptici cu privire la artificiale, dar poate va povesteste Petru cat de eficient este acum cu mustele legate de el, fata de cum era pe vremuri cand pescuia in stilul clasic.

numai bine!

horacleus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 281
Membru din: 13 Iul 2004, 12:51
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de horacleus » 22 Iul 2004, 13:53

Hm, tin sa te contrazic un pic eugen.Eu pescuiesc preponderent clean si pot sa-ti spun ca il prind constant din martie-aprilie(in functie de an) si pina toamna tirziu.Pescuiesc doar cu woblere.Pe unde pescuiesc sint si muscari-ei au prezentari si capturi mai multe dar net mai mici.De ex, saptamina trecuta am avut unul de 1,4 kg 3 la 1 kg si multi intre0.250-0,750.Am doua woblere "killer" un rapalla de suprafata si un cosma, unul imitatie boistean iar celalalt imitatie pastravior care nu dau gres.Dar eu pescuiesc pe lac din barca...

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 14:20

lac, barca, alta treaba. asa da. si eu am prins mari pe lacurile de pe arges. dar pe rau cred ca la fly poti sa-i dai mai bine exact ce-i place lui.

pot sa intreb ce lac sau e secret? :)

horacleus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 281
Membru din: 13 Iul 2004, 12:51
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de horacleus » 22 Iul 2004, 14:38

Pai un lac din Cluj,nu? :D.
De fapt, exista o salba de lacuri pe care le bat constant -Tarnita, Somesul Cald, Gilau...Sint lacuri de acumulare unde majoritar este cleanul si din cind in cind mai apare pastravul...Am o casa chiar pe malul lacului asa ca dupa servici viteza acasa... barca...batul...lanseurile...drilul...hai c-am plecat! :lol:

Scrie răspuns