Articole pescuit

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

ok

Mesaj de todi » 20 Iul 2004, 14:56

salut Dan cel prompt :),

se adusese vorba de calitatea unora sau altora, fapt destul de deranjant asa ca nu m'am putut abtine de la replica.

ceva pescuit lately?

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 20 Iul 2004, 14:58

nimic in ultima saptamana
si nici in urmatoarele doua saptamani :(

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 21 Iul 2004, 12:19

Pentru Gabryell:

"Sezonul la salmo. e mult mai scurt decat la celelalte specii, care chiar daca se prind si la stilul 'fly', capturi deosebite si frecvente de stiuca, salau, clean etc. tot la spinning o sa avem, chiar daca unii incearca sa dovedeasca contrariul."

Ma amestec si eu in aceasta discutie ... nu cu intentia de a "a da lectii" sau a face critica. Vreau doar sa-mi expun pererea. ;-)

Lungimea sezonului la o anumita specie nu are nimic cu frectventa cu care se prind anumite specii de peste. Daca nu se prind prea multe exemplare de stiuca sau salau la MA nu inseamna ca PMA este mai putin efectiv la aceste specii. Pescarii la MA care pescuiesc la stiuca si salau nu sunt prea multi in Ro si cei care exista, o parte din ei, au inca prea putina experienta de felul in care pescuitul in sine trebuie abordat.

"Muscarii" nu incerca sa dovedeasca nimic. Ei pescuiesc cu MA de dragul pescuitului.

Diferenta dintre spining si pma este distanta de lansare a artificialei.
Placerea si in acelasi timp "calcaiul lui Ahile" este faptul ca pescarul la MA se afla la o distanta mult mai mica de peste ca la spining. (asta in mod general si nu in cazuri particulare) Fiind atat de aproape de un animal salbatic trebuie sa ai rabdare si sa te misti cu mare grije. Mai mult de 75 % din pescarii pe care i-am intalnit pe malul apei se "napustesc/arunca" efectiv in apa si pe mal bat "pas de defilare". :-)
Cumetrele cu vechime "stiu" ca pericolul eminent pentru ele, vine din exteriorul mediului in care traiesc. Ele sunt sesizate in acest caz de prezenta pescarului si stau nemiscate. Dar exista si exceptii. ;-)

Pescuitul la MA la stiuca si salau este in faza de pruncie in Ro. Cand vor exista tot atati de multi pescari al MA ca si cei la spin la aceste specii, atunci nu cred ca diferenta intre nr. capturilor v-a fi atat de relevanta ca in prezent. :-)

Din pacate problema cea mai mare a incepatorilor, sau celor ce ar vrea sa incepa cu pma, este alegerea sculelor. Pentru a alege un bat si un fir trebuie cunoscute anumite detalii ce sunt cheia usurintei cu care firul v-a fi lansat si in consecinta a invatarii corecte a lansarii. Din experienta va spun ca folosind o tehnica adecvata si cu o scula bat+fir in balans perfect, in 10 minute se poate invata lansare de baza "peste cap", corect. Problema este nu de a invata mecanica lansarii ci de a o transfera simturilor, ac ea sa devina o miscare reflexa. Trebuie antrenament, mult antrenament. Sute de ore pescuit efectiv si poate zeci de ore de antrenament pe un gazon.
Una din greselile frecvente este ca se achizitioneaza scule "prea ieftine". Fara ajutor din partea unuia care are habar, procesul de invatare a lansarii v-a fi foarte anevoios. La o scula ieftina, de ex. blankul este de o calitate ce lasa de dorit si are si o serie de asa numite "defecte" de constructie. In majoriatea cazurilor nu s-a investit suficient timp pentru a incorpora o combinatie adecvata de fibra de sticla/carbon in fabricarea batului. Acest lucru face ca batul sa aibe zone moarte de actiue si fiind fara experienta, pescarul incepator v-a avea dificultate in a decide care este miezul problemei ca nu este in stare sa lanseze. Este batul, firul, tehnica, conditiile meteo ...?
Nu exista reguli general valabile si de aici si dificultatea de a da sfaturi.
Teorii sunt cu sutele si care dintre ele este cea potrivita celui in cauza este foarte greu de stabilit, ... mai ales de la distanta. :-)

Aceasta ultima parte a interventiei mele nu se adreseaza doar lui Gabryell. Cineva a scris ca a incercat sa invete sa pescuisca cu scule la MA dar nu a reusit mare lucru.
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Iul 2004, 14:01

chestia cu distanta dintre pescar si peste este foarte justa. eu cred insa ca pentru pescuitul la stiuca si salau sunt zone unde nu ai ce face oricum cu un bat de musca.

sa presupunem ca salaul pe care il cauti se gaseste pe un lac de acumulare, curent puternic, coloana de apa 15m si trebuie sa pescuiesti din barca, de pe mal neputand ajunge cu nici un fel de naluca acolo unde trebuie. ce faci in acest caz? chiar si cu o linie sinking sau shooting head nu ai absolut nici o sansa sa duci un streamer pe fund in timp util, o duce curentul unde vrea el pana sa ajunga acolo.

mie imi place PMA, dar cred ca sunt prea multi timpi morti, prea multa asteptare, incepand de la lanseu si pana la pescuitul propriu-zis. apoi ai nevoie de clase de echipament care sunt dictate de naluca folosita.

asa e si la spin, e drept, dar majoritatea sunt exagerari. eu pot folosi o lanseta de spin sa lansez o naluca de 2g si una de 50g, la fly trebuie sa schimb si mulineta, si firul, si lanseta. din cauza asta cred ca trebuie sa fii un om inzestrat cu o fire care are o anumita satisfactie din momentele de asteptare, poate un spirit mai contemplativ, habar n-am, dar clar e nevoie de un temperament dispus sa faca sacrificii aproape numai din rationamente estetice.

spinning-ul mi se pare mai versatil. poate chiar si mai putin costisitor pe undeva. acolo unde pescuiesti cu un streamer, de exemplu, poti pescui la aceeasi distanta si cu acelasi pattern folosind o lanseta de spin si un jig. nu mai vorbesc de faptul ca poti oricand sa pui o mulineta de fly si fir de fly direct pe lanseta de spin, daca e buna poti lansa multumitor o musca uscata, sau una uda de oblete. cine nu ma crede, sa incerce.

ceea ce mi se pare mie ciudat este ca pescarii la spin tind sa se plafoneze, asta nu se intampla la MA. evolutia persoanei e o chestie care nu se opreste niciodata la MA, toti sunt constienti ca experimentarea nu se opreste niciodata. la spinning, mai toti gasesc o naluca care merge si aia e, nu mai vor sa incerce, sa se joace. that's too bad.

pana la urma nu e vorba de tehnica folosita ci de omul care-i acolo pe balta, toate astea sunt doar scule, daca dai deoparte toate fitzele si esti cinstit, nu e greu sa vezi ce se preteaza mai bine ca sa-ti atingi scopul.

respect!

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 21 Iul 2004, 19:31

Eugen:

Nu cred ca avand o scula "normala" de spining cobori la 15 m adancime intr-un curent puternic. :o

Ai nevoie de "artileria grea". :-) ...
... si nu cred ca vei gasii salaul in mijlocul curentului. :lol:

Cand este vorba de a pescuii la musca tu esti cicumspect vizavii de posibilitatile acestui gen de pescuit dar ... Eugene, tu nu esti muscar. :-)
Asta o spun sa nu ma exprim in termeni ce s-ar putea interpreta ca fiind nepoliticosi. Nu te acuz si interpretez parerea ta ca fiind in necunostinta de cauza. ... si esti iertat. A nu stii nu este o greseala.

Trebuie sa spun ca pe rau in perioada de primavara, aici in Suedia, cand pastravii de mare urca pe primii km ai raurilor ce se varsa in marea Baltica ai cate o data curenti cu un volum de 50-85 m3 /s. In acesti curenti sunt, "unii", :-) care nu se dau batuti si pescuiesc la musca. Sunt muste special create sa se scufunde rapid si fire de 750 - 850 grain care se scufunda ca "toporul". Clasa este 11-12 si bete cu actiune de varf de 14-16 picioare. Ai nevoie de adancimi substantiale pentru a nu lasa la fiecare lansare cate o musca.

Tot cu fire scufundatoare dar in clasa mai mica 7-8 se pescuieste la salau pe coasta marii la adancimi de 4-8 m cate o data si mai mult. (deci in apa statatoare)

In Alasca se pescuieste la King Salmon cu scule amintite mai sus. (14-16') Acesti pesti pot ajunge la greutati fantastice pentru un muscar. 40-50 kg si chiar mai mult. Am un prieten, cunoscut muscar aici in Scandinavia, (si nu numai) care in prezenta celor ce l-au insotit in calatoria respectiva mi-a relatat ca in curenti similari descrisi de tine a avut un somon de calibru pe carlig. Cu toate ca au avut barca, pestele a tras tot firul de pe mulineta si a rupt backingul cel mai tare existent pe piata fara probleme. Deci sa pacalesti un "monstru" in asemenea ape nu este chiar o problema de neanvins dar ce te faci dupa aceea?? :-)

Cat despre faptul ca trebuie sa pescuiesti cu scule diferite la pesti diferiti si ... tot conceptul, nu cred ca este o chestie atat de neauzita si neintalnita in Spining. Nu pescuiesti cu scula Ultra Light cu care dai la bibani dupa salau sau stiuca, sau sa nu mai vorbim de ... Rechini. :wink:

In PMA ca si in Spining esti tu singur cel ce hotareste cata diversficatie a sculelor ai nevoie. Vrei sa fi exact pana in virful ultimului bat si pescuiesti la tot ce-ti ofera acest gen de pescuit, ai nevoie de toate clasele.
Accepti sa fi peste sau sub clasa pefecta, deci faci un compromis, te descurci destul de bine cu vreo 4 bete si atunci poti pescuii de la pastravi 1-200 g ca prin majoritatea raurilor de munte romanesti si pana la tarpon sau somon de peste 20 kg. Asta inseamna ca ai mult timp liber la dispozitie si pentru pescuit dar si pentru a lega muste, a invata diferitele stiluri de lansari ...etc, etc.

Deci Eugene ... cumpara-ti o scula de muscarit de #3 si fir curespunzator. Mulineta este suficienta si una de plastic. (compozit) Antreneaza-ti mana si "gandul" ... si iesi la pescuit efectiv dupa cleni, bibani, avati, ... si mai vorbim dupa aceea. Vino aici si iti pun betele mele in mana si te invat sa le folosesti. Cand ai facut toate astea nu cred ... si asta o garantez ... nu cred ca vei mai fii atat de circumspect vizavii de PMA. :lol:

La fel ... Respect!
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

salau

Mesaj de todi » 21 Iul 2004, 20:48

eugen, dupa cat am pescuit eu la salau pe olt, numai in conditiile amintite de tine am prins. curent puternic, adancime 10-12 m. nu am gasit pe piata jiguri peste 17 g, asa ca am supra-lestat pe fir cu olive de 5 g, 2 buc. peste jigul de 17. 27 de g, si tot nu mi'a fost de ajuns sa tin shadul pe fund, in conditiile in care exact in mijlocul curentului produs de 3 grupuri manca de'l gaseau toti dracii. sa nu mai zic de lac, unde la 15-16 m adancime de'abia iti coboara un 17 g.

btw, tu cand dai prin craiova? am facut un joint-venture cu mandy sa te bagam putin prin jiu la clean :). nu de alta, dar ieri m'a cam stresat cu sariturile dupa oblete, tipice avatului. si n'am prins decat unul hiihihhi.

ciau

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Iul 2004, 21:53

todi,
nu stiu cand ajung in craiova, te anunt dinainte. oricum, am fost pe jiu deja, eu zic sa va antrenati bine pana una alta. lol

petre,
salaul pe la noi pe olt asa se prinde, chiar in conditiile descrise de mine.
e imposibil sa ajungi acolo cu alt tip de echipament decat cel de spin. oricum, era doar un exemplu, mai sunt si alte situatii unde nu se poate face nimic cu scule de fly.

evident, nu e deloc cinstit ce zic eu, nu poti vorbi de fly fara a lua in considerare alte aspecte, care sunt chiar mai importante decat pescuitul propriu-zis. dar eu nu sunt muscar, dupa cum bine ai zis. :)

seara buna tuturor!

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

Mesaj de todi » 22 Iul 2004, 02:10

dada. stii ce fac?

il momesc bine timp de'o saptamana cu ceva rotative, poate il obisnuiesc cu noul look al hranei sale. vaivai... unde ai fost pe jiu? daca ai fost in aval de craiova grrrrrr.... nu prea te sfatuiesc sa'l mananci. n'avem statie de epurare :).

am fugit, noapte buna

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 22 Iul 2004, 07:36

Eugene ... care sunt situatiile?

Salaul trebuie si el sa manance din cand in cand. ... :) Ce gaseste el de mancare la 15 m adancime? Obletii de obicei nu coboara la aceste adancimi pe perioada de vara. :-)

Am luat si eu salai si mihaltz in margini de suvoi, la 5-6 m adancime, cu jig si o rotativa, prin '88-89. Dar pe inserat, cand lumina se indulcea ii prindeam intre ape, la adancimi de 0,5-1 m cu vobler plutitor din balsa (Rapala din doua tronsoane cuplate la mijloc, rosu/portocaliu pe spate si galben alb pe lateral si pe burta - in aceeasi zone marginale am prins in schimb si la musca).
Dar cele mai efective tot voblerele plutitoare de 7-10g erau. (cu 16-17 ani in urma) Aveam pe vremea aia unul de care eram "indragostit". Rapala Original de ... nu mai tin minte exact cat de greu era; dar sigur era in aceeasi categorie de 5-10g.

Tu dai doar exemple extreme ... :-) si eu am inteles acest lucru de la bun inceput. Am profitat doar de ocazie sa va dau cateva exemple cand eu si altii ca mine pescuiesc cu fire speciale si cu musca. Ca nu este un pescuit plin de satisfactii, cel putin pe mine nu ma mai tenteaza, este clar. Nu este chiar usor sa ridici din apa un fir scufundator de 850 grains, de la 6-7 m adancime, chiar si cu bete de #12 de 15'. "Muncesti" din greu .... dar se poate, asta a fost ideea mea.

In ziua de azi sunt pur si simplu prea "lenes" sa ma mai ocup de un asemnea pescuit. Dar se intampla ca fiind la pescuit de pastrav de mare si somon, sa se abata asupra zonei o ploaie de vara ca lumea si atunci raul in cauza creste in cateva ore cu 2-3 m, iar apa sa se tulbure. In asemnea situatii ma folosesc de un fir fast sinking la care am cuplat un tipet super fast sink. Musca este si ea schimbata de la un carlig simplu de 4-6-8, la tuburi de plastic de 10 cm cu aripi de 10-15 cm lungime. Aceste tuburi au in cap conuri din tungsten. Sau ... muste legate pe tuburi (teava) de cupru sau alama. Dar teoria dupa care pescuiesc in ziua de azi este urmatoarea: "Pestilor care nu se ridica la o musca pescuita cel mult la 1 m adancime, le urez viata lunga"!!! :)

Nu pescuiesc de dragul drilului ci al muscaturii.
Pescuit de dragul pescuitului. Cu rabdare si "stiinta" ii pacalesc sa se ridice la mustele mele. Ca prind 10-15 sau doar 1-2, nu are importanta, dupa cum nici greutatea nu mai este ceva ce o urmaresc prin tabele. Iportant este sa fiu pe raul preferat, cu un prieten bun, ... "noapte alba" ... Aurora Boreala jucand deasupra capului ... pestii si ei acolo in adancuri ... un foc mic de tabara. Sa nu mai spun cum arata natura inconjuratoare ca nu mai termin ... pana maine. :lol:
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 11:18

petru,

inteleg perfect logica ta. si eu pescuiesc tot de dragul atacului, dar vreau sa pot sa-i vanez pe toti. eu nu am locurile mele stabilite, merg unde se intampla si de obicei am ambitia sa si prind, chiar daca nu cunosc obiceiurile pestilor din zona. daca as putea face asta cu o lanseta de fly, te asigur ca as avea acum echipament de fly, pentru ca senzatia aia pe care o ai in dril cu o lanseta parabolica si firul in mana e o mare chestie. deocamdata insa, mustele nu-mi sunt folositoare decat la oblete. imi place frumusetea lanseului cu snur, dar are multe limite tehnica. o sa imi rezerv placerea de a descoperi in detaliu PMA mai tarziu, cand o sa am timp cu adevarat de pescuit. cat despre salaii in 15m adancime, vaneaza guvizi si bibani pe olt. rareori vaneaza in suprafata, atunci poate ii poti prinde cu un streamer, dar momentele sunt super rare. apele din ro nu mai sunt ce erau odata, toate sunt pescuite si branconate intensiv, pestii sunt greu de prins realmente. putine sunt locurile care-ti permit o distractie cu stilul tau. doar pentru clean, pastrav, eventual avat, s-ar merita. in rest, spinning for ever. nu-i la fel de frumos si nu prea ai timp sa admiri apusul soarelui, dar are alte atuuri. :)

todi,
pe jiu am pescuit in zona podului de la iesire din oras, spre podari. e drumul spre bunicii mei. totdeauna ma opresc acolo doua-trei ore. cat despre poluare, cam ai dreptate. dar mie nu-mi place cleanul, deci eliberez tot. exemplare la kg n-am mai prins oricum de ani de zile, iar aia mari au fost intotdeauna pe raurile pe care le cunosc mai bine, in judetul arges. in dolj am pescuit doar ca un turist. poate imi mai arati tu una alta cand ajung pe acolo, mai vedem. te anunt eu.

respect!

Scrie răspuns