ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de tdum » 20 Dec 2018, 18:09

Domnule Adrian, eu m-am gândit la discriminare în contextul acesta:

,,A DISCRIMINÁ ~éz tranz. (persoane) A lipsi de egalitate în drepturi; a limita în drepturi (în comparație cu ceilalți cetățeni). /<lat., it. discrimare, fr. discriminer "

Această definiţie nu-mi aparţine (am folosit copy/paste). În fine, eu înţeleg ce spuneţi şi bănuiesc că dumneavoastră sunteţi unul din cei care aţi primit ,,permisul albastru". Am dreptate? Vă spun că sunt mulţi care n-au primit respectivul permis, deşi sunt persoane morale, oneste, pescari adevăraţi, practicanţi de spinning catch and release, care din varii motive, fie că au fost la servici când s-au distribut permisele, fie n-au prins cursa sau trenul ca să vină la ţanc la oraş, etc., ei bine, n-au putut pescui legal la Dunăre în anul 2018.

Deci, unii au fost beneficiari ai dreptului de a pescui (la Dunăre de ex.) iar altora le-a fost refuzat acest drept.

Denumiţi dumneavoastră cum doriţi această inechitate. Eu nu mă cramponez de o definiţie. Mă deranjează ideea că au fost date permise celor care nu au nimic în comun cu pescuitul şi da, ANPA e raspunzătoare de asta!

Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Dec 2018, 18:28

Este foarte corect spus, ANPA practica discriminarea.
Daca au tinut ca pescuitul sa fie ''gratis'' atunci ar trebui sa aiba cate un permis pentru fiecare cetatan roman.Plus pentru strainii care vor sa pescuiasca pe Dunare.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de Ioan S. » 21 Dec 2018, 08:34

adrian99 scrie:
20 Dec 2018, 15:15
...... eu n-as merge atat de departe incat sa acuz ANPA de tehnica discriminatorie.daca ai fi discrimat si nu ai putea ridica permisul pe motiv de rasa,sex,apartenenta politica sau religioasa .....
Decizia ANPA nr. 454/18.12.2018 (privind prelungirea valabilitatii pe anul 2019 a permiselor de pescuit recreativ) chiar asta face. Conditioneaza accesul la pescuit pe apele publice de inscrierea ca membru intr-un ONG.
Citat :
"Art. 1 Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2019, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale ..... se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ, emise de ANPA în anul 2018 .... :
a) Pentru Dunăre .....
b) Pentru habitatele piscicole naturale contractate de asociațiile de pescari recreativi, pescuitul recreativ se va desfășura pe baza permisului de pescuit de culoare albă, emis de ANPA și eliberat de asociațiile de pescari recreativi în anul 2018 ...... însoțit de carnetul de membru al asociației care a eliberat permisul, vizat pentru anul 2019."

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16027
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de adrian99 » 21 Dec 2018, 10:54

da,ANPA a eliberat permisul albastru tuturor solicitantilor in baza copiei dupa CI.ca erau pescari sau nu asta este altceva.de fapt cum ar fi putut sa demonstreza ca sunt pescari? :D sa-i chestioneze insp piscicol?
iar chestia ca ANPA trebui sa sa emita permise pentru toti cetatenii acestei tari....inseamna ca toti sunt pescari :lol:
exista studii de care se tine cont cand se emit permisele de pescuit.problema(pe langa insp psicicoli care nu-si dadeau interesul)a fost gratuitatea.din punctul meu de vedere ANPA nu a discriminat pe nimeni.daca au fost probleme acesteau s-au manifestat pe plan local.

referitor la permisul alb,da masura este abuziva.nu poti obliga pe cineva sa faca parte dintr-un ong,asociatie ca sa poate exercita un drept dobandit

rcorbu
veteran
veteran
Mesaje: 1170
Membru din: 22 Iun 2006, 15:14
Localitate: Ploiesti

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de rcorbu » 21 Dec 2018, 12:27

adrian99 scrie:
21 Dec 2018, 10:54

referitor la permisul alb,da masura este abuziva.nu poti obliga pe cineva sa faca parte dintr-un ong,asociatie ca sa poate exercita un drept dobandit
Dar poti pescui in apele unei asociatii fara sa fi membru. Cu permisul albastru + taxa pe care o cere asociatia si esti in regula.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de tdum » 21 Dec 2018, 13:39

Domnilor, se vehiculează ideea că specialiştii ANPA au făcut un studiu de impact al numărului de pescari asupra faunei piscicole, studiu în urma căruia a rezultat numărul maxim de ,,permise albastre" de tipărit. Credeţi că se fac pe bune astfel de studii în România? Există astfel de specialişti? Sau mai degrabă ,,specialiştii lui peşte" au făcut suma numărului pescarilor plătitori ,,înregimentaţi" în diferite asociaţii şi au tipărit permise în acord cu suma respectivă? Adevărul putem să-l bănuim... Eu unul, nu cred că specialiştii lor pot deosebi un Stizostedion Lucioperca de un Stizostedion Volgensis, ori pot cunoaşte perioadele de depunere a icrelor pentru diferitele specii de peşte, etc.

Apoi, nu au împărţit permisele tipărite celor pentru care erau destinate, şi pe care s-a făcut probabil numărătoarea (aşa zisul studiu), ci neavând un plan, au dat şi membrilor familiilor pescarilor şi oricui a cerut, indiferent de calitatea sa, până s-au terminat permisele. În acest caz, a fost o discriminare pozitivă a nepescarilor (tot din dicţionar):
,,Discriminare ~ pozitivă Acordare a unui tratament favorabil unui grup, categorii sociale etc. pentru a-l ajuta să devină egal cu celelalte"
Adică nepescarii au dobândit drepturi egale cu pescarii, au primit permise, iar ca urmare, mulţi pescari (discriminaţi şi ei, dar nu pozitiv), au rămas fără permis din această cauză, iar ANPA a găsit ca scuză pentru această stare, nu lipsa unui plan coerent sau lipsa de viziune asupra actelor/acţiunilor sale, ci ,,STUDIUL" lor care arată că sunt mai mulţi pescari începănd din acest an, decât pot suporta apele noastre. Asta, în condiţiile în care, poate, mii de pescari (printre milioanele de români) au părăsit România, muncesc, trăiesc şi pescuiesc pe meleaguri străine, unde fauna piscicolă şi apele îi suportă cu succes... fără ANPA!

Vai nouă!

Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Dec 2018, 14:47

Ba exact asa a facut ANPA . Adriane, a zis ca pescuitul este gratis..deci oricine il solicita trebuie sa il primeasca gratis. Teoretic douaj' meleoane de romani pot solicita permisul albastru,...ce naiba se intimpla??

Si ce sa vezi, apare iepurasul din joben..cica s-au dat de 3 ori mai multe permise decat anul trecut...pa bune?? Si datorita acestui fapt s-a sistat eliberarea de permise albastre..Ce convnabil..
Si cine nu l-a solicitat din varii motive pina atunci, dar a dorit sa il solicite in august, de exemplu, ca atunci avea concediu, ciuciu permis..poi cum se poate asa ceva??
Sau vine diaspora in concediu, si vrea la Dunare..ce face??
Numa ca si chestie io am obtinut PG in bza vechiului permis, albastru..nu am apucat asta nou..pe cand sa il solicit o aparut ieprasu'
Ca tacamul sa fie complet am la mine pe pagina de facebook un filmulet cu un nene care o platit 100 de lei pentru permisul ''gratis''..
Deci in Romania , pescuitul e ...'gratiis''
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de tdum » 22 Dec 2018, 14:20

Exercitiu de imaginatie:

Daca noi am fi fost angajati ai ANPA si am fi fost in situatia de a determina numarul exact de ,,permise albastre" de tiparit pentru anul 2018 pentru apele neconcesionate, astfel incat pescuitul sa nu destabilizeze ihtiofauna acestor ape, am fi realizat ce munca titanica ar fi fost, cate variabile ar fi intervenit, si cate informatii ar fi fost necesare pentru a ne achita corect de aceasta sarcina. Ce ar fi trebuit sa stim pentru acesta? Multe! Sa vedem doar cateva aspecte de luat in seama:

- Inventarul tuturor apelor neconcesionate din Romania, lungime, latime, debit, pentru cele curgatoare, ori suparafata, si/sau volum pentru cele statatoare, etc.
- Densitatea de peste de pe fiecare astfel de apa, fara a neglija variabila care presupune eventualitatea migratiilor populatiilor de peste in si din tarile vecine, pentru apele curgatoare (granite de frontiere). Kg de peste-biomasa / metru cub de apa.
- Sporul natural al fiecarei specii de peste in functie de conditiile de mediu, altitudine, temperatura apei, oxigen dizolvat, biomasa de hrana disponibila (fitoplancton, zooplancton, etc), variabil de la o apa la alta.
- Riscul de aparitie al factorilor perturbatori naturali (inundatii) sau artificiali (poluare cu agenti din industrie sau agricultura) care se pot manifesta aleator sau regulat, etc.
- Factorul antropic. Deloc neglijabil. Actiunile omului, constructii hidroenergetice prevazute pentru anul in curs, indiguiri, regularizari ale albiilor, actiuni de decolmatare, BRACONAJUL!!! etc.
- Ihtofagii specifici fiecarui luciu de apa din tara, cum ar fi populatiile de: vidre, cormorani, etc.
- Agenti patogeni, fungi, boli, etc. ce pot afecta ihtiofauna si se pot manifesta pe anumite ape.
- Consangvinizarea indivizilor speciilor de pesti din lacuri, incinte, etc mici sau medii care a dus la degenerare genetica si reproducere deficitara.
- Raportul dintre pestii rapitori si pasnici (ca dimensiuni si numar)de pe fiecare apa neconcesionata in parte.
- Multe altele...

Dupa ce am fi facut toate studiile necesare tinand cont de toate aceste variabile, implicand probabil mii de oameni in acest efort colosal necesar acestui studiu de impact, ei bine, am fi avut un inventar al tuturor pestilor de pe toate apele neconcesionate si mai mult, am fi stiut numarul exact de pescari pe care il poate suporta fiecare metru liniar al fiecarui raulet neconcesionat sau fiecare metru patrat de luciu al fiecarui lac neconcesionat si am fi putut distribui diferentiat fiecarui judet numarul corect de ,,permise albastre" in acord cu inventarul in cauza de care dispune.

Asta am fi avut de facut noi, nespecialistii, intr-un mod simplist de a vedea realitatea. Nici nu banuim prin ce au trecut specialistii ANPA, cate nopti nedormite, ce eforturi supraomensti au depus, cati au decedat dintre ei in acest rastimp de studiu din cauza surmenarii, iar noi, acum, facem pe nemultumitii, pe discriminatii in loc sa le fim recunoscatori ca au sistat la un moment dat distribuirea de ,,permise albastre" cand s-a atins numarul critic desemnat de studiul facut cu atatea sacrificii de ei si astfel au salvat biosistemul romanesc, poate cine stie, chiar planeta!

Suntem niste nerecunoscatori. Au tiparit amaratii de la ANPA pe banii si sudoarea lor ,,permisele albastre" si ni le-au dat gratis!!! Cate nedereptate poate sa existe intr-o lume atat de mica. (A NOASTRA)

Ar trebui in 2019 sa avem putin bun simt si sa refuzam cu totii aceste permise, ca sa nu mai treaca saracii de ei (specialisti, inspectori, etc.) an de an prin chinurile ,,facerii" nu???

Rew.

vali stratonov
veteran
veteran
Mesaje: 4610
Membru din: 19 Sep 2006, 13:26
Localitate: cluj-napoca

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de vali stratonov » 22 Dec 2018, 16:00

De curind am citit pe net ca in 2019 sunt valabile permisele albe de la ANPA tiparite in 2018 insotite de plata cotizatiei la zi la asoc de la care vi le ati achizitionat ....
Dar cele gratuite albastre , ce regim or mai avea????
Stie cineva ceva ?
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Avatar utilizator
lazarini
veteran
veteran
Mesaje: 1106
Membru din: 18 Mar 2005, 00:50
Localitate: Arad

Re: ANPA nu mai elibereaza permisul albastru pt Dunare

Mesaj de lazarini » 22 Dec 2018, 19:57

vali stratonov scrie:
22 Dec 2018, 16:00
Dar cele gratuite albastre , ce regim or mai avea????
Stie cineva ceva ?
Pana la eliberarea unora noi sunt valabile cele de anul trecut, fara alte formalitati.
Evident, valabilitatea lor se limiteaza la Dunare, Marea Neagra si restul apelor necontractate (alea cate au mai ramas).

Vezi mai jos comunicatul ANPA, art.1 lit.a)
http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/f ... 142937.pdf

Scrie răspuns