Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

Mesaj de gabii » 26 Mai 2005, 08:14

Salutare!

Va rog sa imi dati cateva sfaturi utile...

Treba sta cam asa: am cumparat o bucata de pamant (cam 1900 de m) - practic e o fasie de pamant, lata de 15 -16 m si lunga de 100 si ceva de m. in partea dinspre sosea intentionez sa imi construiesc o casuta. Iar in partea din spate sa imi fac o ... BALTA!
Panza freatica e foarte ss in acea zona, adica la 80 -120 de cm dau de apa. Ma gandeam sa sap cu un excavator pana pe la 2m -2,5 m adancime. Vreau sa fac balta cam de 30 -35 de m de lunga si cam 9 -10 m de lata. Adica va fi ca un fel de canal mai lat..
Ma gandeam ca fiind pe panza freatica nu trebuie sa am scurgere... ca doar se reimprospateaza singura nu?? (adica pe timpul caldurilor apa de la suprafata se evapora, iar de jos izvoraste apa.. :shock: ) - asa gandesc io, nu stiu daca am dreptate sau nu.
Balta vreau sa o fac pt mine, pt hobby, nu pt castig sau profit.
Acum, vreau de la voi sa stiu niste pareri, adica daca ma imbat cu apa rece... daca e viabil proiectul, daca e adevarata teoria mea cu "reimprospatarea" apei din panza freatica. Sa nu ma trezesc cu o cloaca unde dupa 3 luni se vor sufoca pestii...
In privinta excavatului, am gasit cu 50.000 pt metrul cub... adica la 600 mc ma costa 30 de bulioane (acceptabil!).
In priviinta popularii ... aici e marea dilema. Fiind de dimensiuni mici, probabil ca NU voi putea creste Somni (pestii mei preferati...). Ma gandesc sa o populez in prima faza cu vre-o 50 -60 de bucati de crap intre 1 si 2 kg, apoi sa bag vre-o 200 de kg de caras si stiuca cat cuprinde... Mai am 5 somni pitici pe care-i am in casa in acvariu (prinsi anul trecut la Pescariile Cefa...) - somni care de-abia asteapta sa aiba un bazin mai mare unde sa innoate liberi.
Carasul si Crapul for fi pt evenimente deosebite (cand vin pe la mine prieteni, la gratar si alte alea-alea) iar stiucile vor avea rolul de a se hrani cu puietul - ca sa evit suprapopularea cu pesti mici. Somnii pitici vor avea rolul sa mai haleasca din pestii mici care mor si sa mai curete balta de icre... si de mormolocii de broasca.

... Cam asa am gandit-o io. Va rog sa va spuneti parerea, adica daca proiectul va fi sau nu viabil. Am dubii cu privire la balta asta pe panza freatica, unii zic ca e ok, ca apa se reoxigeneaza singura... Altii imi spun sec ca se vor sufoca pestii si ca acolo vor exista doar broaste si tantari..

Cam prin 10 iunie trebuie sa incep lucrarile, asa ca va rog, bagati sfaturi la greu!

Numai bine!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 26 Mai 2005, 08:37

Salut!
Nu prea ma pricep eu la lucruri de-astea, dar, parerea mea e ca nu ar strica s-o faci nitel mai adanca... adica sa ai o adancime de 3 - 3.5 m a apei :!: :!: :!: Spun asta pentru ca trebuie sa iei in calcul ca o groapa de 2 m nu va fi niciodata umpluta pana sus de apa, deci nu vei avea o adancime de 2 m a apei.... trebuie lasata o rezerva cam de minim jumatate de metru, iar adancimea propusa de mine ar prinde foarte bine , mai ales vara in cazul in care vei popula cu crap, biban, si alti pesti sensibili la oxigenarea apei...
In rest.. succes in ceea ce ti-ai propus si sa ne chemi si pe noi la un gratar :wink:

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 26 Mai 2005, 09:08

la intrarea in timisoara dinspre arad e o universitate de agronomie. au si sectie de piscicultura. probabil poti sa sa afli informatii exacte de acolo.

peste 500 de pesti intr-o balta de 35/10?

Andrei Tianu
junior
junior
Mesaje: 40
Membru din: 13 Oct 2004, 09:23
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andrei Tianu » 26 Mai 2005, 10:03

- e cam mica pentru cat peste vrei sa bagi.
- nu cred ca vor reusi sa se inmulteasca, cel putin in primii 2-3 ani daca nu le asiguri conditiile necesare (plante, tufe, structuri submerse)
- am o banuiala ca va trebui sa ai o motopompa cu care sa le asiguri oxigenarea ...
- presupun ca te-ai interesat deja la un institut sau ceva specializat ?
- iti doresc succes si poate cand se va dezvolta facem un gratar :D

E posibil ca in timp sa afectezi structura terenurilor alaturate si sa ai probleme . Aprobare de la ape si mediu ai :D ?

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 26 Mai 2005, 10:49

exista consultanti de specialitate pe care-i poti angaja pentru un astfel de proiect. am un feeling ca e ceva mai complicat sa cresti pesti decat sa-i prinzi. :)

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 26 Mai 2005, 11:00

Aprobare de la ape si mediu ai ?
Nu, nu am... :shock:
Am mers pe ideea ca daca se ia cineva de mine spun: "Fac casa si am nevoie de pamant de umplutura la fundatie :lol: .. ca sa ridic nivelul pana la nivelul fundatiei, asa ca am luat din curte pamantul... :lol: " Practic va fi un helesteu la mine in curte, curtea ingradita, teoretic nu ar avea nimeni ce sa caute la mine in curte... Daca e pana acolo dau drumul la caini sa patruleze 8) (2 Rotweileri si un Boxer)...
exista consultanti de specialitate pe care-i poti angaja pentru un astfel de proiect.
Am cautat, da poate nu am cautat unde trebuia... io nu am gasit nici un consultant... :cry:


la intrarea in timisoara dinspre arad e o universitate de agronomie. au si sectie de piscicultura.
Imi poti spune cumva o adresa, un nr de telefon sau o adresa de mail???

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 26 Mai 2005, 11:31

Exista consultanti.
Sfatul lui gabor e bun, la Universitatea de Stiinte Agricole, Facultatea de Zootehnie, exista si o sectie de Piscicultura. Poti gasi si materiale si consultanti.
Nu e nici o problema sa faci o balta si sa bagi peste in ea, e mai complicat sa ii tii in viata. Mai ales peste iarna, conteaza mult densitatea de peste. Care depinde si de productivitatea naturala a bazinului, oxigenarea apei - apa de adincime e rece, dar oxigen nu prea are, si multe altele.
(Asa, ca generalitate, productivitatea naturala a unui bazin e in jur de 3-400 kg/ha. Adica atita peste poate duce balta din resurse trofice proprii.) Iernatul e alta problema, nemaivorbind de reproductie. Cel mai simplu lucru pe care poti sa il faci e sa mergi sa cumperi o carte de specialitate, ca au aparut destule. Asa, ca sa iti faci o idee generala despre densitati de populare, adincime, aprovizionare cu apa si altele.
Succes!

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 26 Mai 2005, 11:41

avem un inginer piscicol chiar aici pe forum, da' cred ca este foarte ocupat zilele astea. o sa-i dau un mail sa-ti citeasca mesajele, poate te ajuta.

altfel, daca balta ta nu e asa de mare, eu zic c-ar arata mult mai cool un bazin japonez cu crapi koi. :D

take care!

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 26 Mai 2005, 12:13

gabii scrie:
la intrarea in timisoara dinspre arad e o universitate de agronomie. au si sectie de piscicultura.
Imi poti spune cumva o adresa, un nr de telefon sau o adresa de mail???
http://www.usab-tm.ro/
Universitatea De Stiinte Agricole Banat
Timisoara - Cal Aradului, 119 0256/124706, 0256/200296, 0256/220587, 0256/293174
http://www.tion.ro/tools/info/Timis-info-54600.shtm

e chiar pe drumul ce intra in timisoara dinspre arad. dupa un sens giratoriu, pe dreapta - ditamai cladirile.

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 26 Mai 2005, 12:13

Prima problema ar fi la constructia casei. Nu ma pricep la asa ceva ... insa nu as construi casa pe un teren care are pinza freatica la 1 metru adincime.
Dar si pentru asa ceva ... exista consultanti.
(Daca in zona nu exista apa curenta si canalizare s-ar putea sa ai o problema serioasa. Gindeste la sursa de apa potabila ... si nu in ultimul rind la amplasarea latrinei.)

Dar, sa presupunem ca toate cele de mai sus isi gasesc o rezolvare rezonabila.
Calitatea apei din pinza freatica ... ar putea sa creeze probleme.
Si e important sa vezi cum se pot elimina din bazin materiile organice provenite din descompuneri, dejectii ale pestilor etc.. In pinza freatica in nici un caz, daca nu ai apa-canal ... si chiar daca ai, e o chestiune de ani pina vei da socoteala celor de la mediu pentru asta.

Daca ai posibilitati de scurgere naturala (albia vreunui piriu) in care sa evacuezi surplusul de apa, cred ca ar trebui sa studiezi posibilitatea de circulare a apei. Daca vrei costuri reduse, ma gindesc la o pompa cu actionare eoliana, care sa scoata apa dintr-un put si sa deverseze in balta. Introduci apa curata (daca exista asa ceva in pinza freatica), ricum mau curata decit cea care pleaca din balta (surplusul creat).

Fara posibilitati de primenire a apei e mai dificil. Un ecosistem capabil de autoreglare se construieste greu. Pina vei avea vegetatia acvatica capabila sa purifice si oxigeneze apa din bazin vor trece citiva ani. Si chiar si atunci ramine problema iernii (cind plantele nu mai "lucreaza").
S-ar putea sa fii nevoit sa construiesti o amenajare acvatica (de gradina), adica un acvariu ceva mai mare. La care costurile s-ar putea sa nu justifice scopul propus.

Iata de ce trebuie neaparat sa consulti un specialist.

Scrie răspuns