Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
ioan72
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 2
Membru din: 20 Feb 2011, 18:51

pastrav somonat

Mesaj de ioan72 » 20 Iun 2011, 20:16

Stie cineva cum se creste pastravul somonat?Daca aveti cunostinte despre cresterea lui va rog sa expuneti pentru cei interesati.Multumesc anticipat.

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 20 Iun 2011, 21:47

Pastravul somonat este tot pastrav curcubeu. Il hranesti insa cu alimente care contin coloranti si asa devine carnea roz, adica ca si cum ar fi mancat creveti daca era crescut in mare. Asta-i tot. Gustul carnii e acelasi. :lol:

cinzeciuu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: 19 Iun 2011, 18:43

draglina

Mesaj de cinzeciuu » 21 Iun 2011, 07:55

Salutare tuturor,am o balta de aprox 4000 mp,este populata cu pesti insa trebuie curatata de mol si si stuf care incepe sa se extinde.nu stiti o draglina pe la cineva?apropo balta este langa cluj

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de feugen » 21 Iun 2011, 08:15

Pentru igienizari (decolmatari, tuns stuf, papuris, adanciri etc) lacuri, balti, helestee puteti suna la 0769631481 Gabriel.
Ii puteti spune ca sunati din partea lui Eugen Fetes.
Bucuresti

ioan72
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 2
Membru din: 20 Feb 2011, 18:51

Icre embrionate

Mesaj de ioan72 » 25 Iun 2011, 20:43

Unde se gasesc icre embrionate selectionate doar femele sau triploizi de pastrav curcubeu?Multumesc.

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 30 Iun 2011, 09:11

gasinka scrie:imi pare rau de ce ti s-a intamplat sper sa gasesti o solutie cat mai repede.

Eu nu am mai intrat pe forum in ultimul timp pentru ca m-am documentat in legatura cu bolile pestilor. Am citit pe forum tot ce a patit 'gabii' si ce rezolvari a gasit la probleme.
In primele mesaje spuneam ca pestii mei ieseau la suprafata la capatul helesteului unde apa era mai mica pentru ca se incalzea mai repede dar era o teorie total gresita, pestii se ridicau la suprafata pentru ca erau bolnavi, trebuia sa-mi dau seama de asta de cand mi-au murit 2 femele de biban si una de caras. am inceput sa iau masuri abia dupa ce mi-a murit primul crap. Nu am gasit tratamentul corespunzator( aveam in helesteu infectie mixta si am citit ca medicamentul SERA OMNISAN era cel mai potrivit) si am luat albastru de metil cu gandul sa salvez pestii care inca nu erau infestati.
L-am aplicat tratamentul de 3 ori la interval de 4 zile. In timpul tratamentului am mai gasit 4 crapi morti, acum am terminat tratamentul de 2 zile si nu a mai murit nici unul. In total mi-au murit 10 crapi de 1 kg, 2kg si 3,5 kg, ultimul era femela si nu depusese icrele ( oare pestii mei nu au depus icrele pentru ca erau bolnavi sau pentru ca helesteul este tanar si inca nu au conditii prielnice pentru''bataie''?).
Am facut si unele schimbari la helesteu, am sapat in digul helesteului si am bagat o conducta de 2 7/8 pentru scurgere, un lucru pe care l-am tot amanat pentru ca mie mi se infiltra multa apa in pamant dar acum este mult mai bine pentru ca scurg mai multa si mai ales gunoiele mici se duc si ele pe teava, am bagat si o pompa sumersibila pentru recircularea apei( o pompa chinezeasca care a mers 14 ore timp de 3 zile apoi si-a dat duhul), acum am luat una STERN austriaca nu chinezeasca sa vedem cat ma tine, sper cel putin 2 ani))). de cand ii tratez nu am mai vazut coada sau botic de crap la suprafata, doar asa din cand in cand mai sare cate unul sau face niste cercuri mari , iar eu iau aceste semne de bun augur sper sa nu fie iar semne de boala.
Mai am in balta 7-8 bibani, 19 crapi romanesti si oglinda 1 ten de 4 kg (regele!!) si cred ca 30-40 carasi. Acum am vazut cat de rezistenti sunt carasii, nu mi-a murit decat 1. Dupa tratament am mai observat ceva, fecalele pestilor sunt verzi ( de la vegetatie) si maro-negre, inainte erau albe, eu credeam ca sunt asa de la grau dar defapt erau asa de la boala.
Astazi am vorbit si cu un doctor veterinar si mi-a prescris un medicament contra parazitilor( nu i-a retinut numele, am vazut dor ca pe sticla scria ca tinta principala sunt bovinele) si i-am cerut si niste vitamine, fiind in covalescenta dupa boala pestii au si ei nevoie de intaritor.
INTREBARE: Din ce cauza nu au depus pestii mei icrele?
Salut!
Ceea ce ai tu in balta nu se trateaza cu albastru de metil
Fecale albe inseamna vfie viermi intestinali fie vre-o viroza/boala a aparatului digestiv. Albastru de metil ste un dezinfectant usor cu efect pe termen scurt. Daca nu il administrezi in cantitate corespunzatare - nu are nici un efect in afara de colorarea apei.
Trebuie sa identifici cauza inainte sa te apuci sa tratezi pestele. Eu am dus deja de nenumarate ori pesti la laborator (nu ai mei, ci ei unui prieten care creste crapi koi) - banuiala mea - este KHV, dar nu am primit raspuns oficial de la DSV. Ideea e ca daca se trateaza dupa ureche - atunci bolile o sa devina rezistente la medicamente
Eu la mine in iazul betonat anul trecut am avut probleme cu ulceratii si bube la koi, am folosit cu succes oxitetraciclina administrata in mancare, de 2 ori pe zi timp de 11 zile.
Pentru probleme digestive in acvarii am tratat cu succes administrand furazolidon (pentru uz uman) - pastilele sfaramate bine-bine si amestecate cu hrana putin umezita.
La administrarea tratamentului trebe tinut cont de temperatura apei, evitati sa tratati cu medicamente daca apa are o temperatura mai mica de 16 -17 grade!!! primavara trebe avut grija la furaj, daca nu va periteti sa administrati vitamine in mancare, macar niste germeni de grau proaspeti incoltiti, pestii vin din iarna destul de slabiti, su un sistem imunitar slabit, sunt sensibili la bolile specifice d eprimavara - viremie, ulceratii, infectii bacteriene etc si trebuie stimulati sa isi intareasca sistemul imunitar.
La un iaz nou - un lucru foarte foarte important este sursa de pesti. Este vital ca primii pesti adusi in iaz sa fie sanatosi si sa nu fie purtatori de virusi/bacterii de care nu mai scapi in vecii vecilor. Cand introduceti pesti noi in iaz, mai ales daca aveti deja acolo pesti valorosi , ar trebui sa ii tineti macar 2 saptamani intr-un bazin de carantina. Stresul cauzat de mutarea pestilor dintr-un loc in altul este un factor foarte important pentru declansarea unor boli care poate pana atuci erau in stare latenta. Daca nu aveti posibilitatea de carantina- macar sa le faceti bai de scurta durata pentru dezinfectie. in bazine mici, bai cu sare, conentratia intre 2 si 6 % !! se dizolva sare grunjoasa, apa trebuie sa fie efectiv saramura! Se ia pestele si se introduce in bazin, si se lasa acolo 15 -20 de minute. initial pestele se va agita, apoi incepe sa se linisteasca. probabil ca o parte din mucusul pestelui va fi afectat, se for desprinde partile infectate cu paraziti microscopici. dupa 15- 20 de minute pestele aproape ca nu mai misca, dar NU moare. Trebe sa fiti un pic fara mila - dar ganditi-va ca faceti asta pentru binele pestelui respectiv si al celor din iaz. solutia asta nu omoara absolut toti parazitii sau virusii, dar macar dezinfecteaza si creste sansa de a nu ne trezi cu boli la toti pestii din iaz.
pentru iazuri ornamentale o olutie de prevenire ar fi administrarea de sare neiodata dizolvata, in concentratie de 0,2 -0,4 la mie!
Daca va tine buzunarul, baia de sare o puteti inlocui cu o baie de Furanol pond sau FURAPON de la JBL. Tot asa, se ia o pastila si se dizolva in 8 litri de apa, la o galeata de 15 - 16 litri se pun 2 pastile. important ! Se pune estele si apoi se pune pastila, apoi trebe insistat cu sfaramarea si dizolvarea pastieli respective ! Actinue puternic oxidanta, iarasi veti vedea mucusul protector al pestelui cum se desprinde. Furanolul are efect si asupra parazitilor interni, asupra ciupercilor gen saprolegnia, sau asupra bacteriilor aeromonas si pseudomonas. De asemenea, daca pestele are rani- furanolul este un dezinfectant puternic.
Nu tineti pestele mai mult de 40 de minute in bai concentrate de furanol!
Toate astea sunt testate de mine, vorbesc din experienta nu din auzite.

Filtrarea de asemenea este foarte importanta la bazine. Pentru bazine mai mari de 10.000 litri populate cu crap sau caras trebe filtrare calumea, nu stifturi.
De ex eu consder Stift - gama de filtre de-alea gen butoi, unde apa este impinsa prin capac, trece de jos in sus prin elementele filtrante ale iltrului si iese tot prin capac. alea au capacitate mica si forteaza pompele, debitul apei pompate se reduce destul de mult. Plus ca sunt destul de greu de curatat, necuratarea lor la timp duce la imbolnavirea pestilor din iaz.
Ceea ce am gasit eu, o solutie de compromis intre pret si calitate, este o chinezarie ordinara, filtrul CBF -350B cu lampa uv de 35W. Am 2 de-astea si chiar sunt surprins, sunt foarte usor de curatat, iar materialul filtrant are suprafata foarte mare pentru formarea bateriilor denitrificatoare. Plus ca fiind modular- pot sa spal modulele separat la intervale de 2 saptamani fara sa deciclez filtrul intreg. Pompa iarasi este importanta, trebe sa luati pompe de debit. Pentru celeleate pompe- gen butoi, trebe pompe de presiune.
Numai bine!

cosmin barbulescu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: 11 Iul 2011, 21:04

Mesaj de cosmin barbulescu » 12 Iul 2011, 01:11

salutare!
Dupa 4 zile de munca cu un buldoexcavator acum cateva ore am terminat si io de sapat un bazin de 100m/11m/2m. am si io cateva nelamuriri... trebuie neaparat sa pun folie sau sa il cimentuiesc? cu ce pompe as putea sa bag apa? mentionez faptul ca bazinul este sapat in pamant galben si ca panza freatica este la 4 merti de fundul bazinului. oricum o sa revin zilele astea cu cateva poze sa va faceti o idee. multumesc

catalinmoruz
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 14
Membru din: 23 Noi 2009, 20:46
Localitate: BOTOSANI

fotografii balta

Mesaj de catalinmoruz » 29 Sep 2011, 14:45

asteptam fotografiile Cosmin, sa vedem ce ai facut, suntem curiosi... :)


Mihai69
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 13
Membru din: 08 Dec 2010, 09:30

Mesaj de Mihai69 » 02 Noi 2011, 11:25

Te salut si te felicit pentru ce ai facut pana acum ,dar grija mare la folie ...
Eu mi-am indeplinit visul ( cu o baltuta mai mica) si multumesc lui D-zeu pentru asta .
Sper ca in anii ce vin , copii nostri sa poata vedea si pesti vii (cel putin in baltutele noastre) nu doar in poze...
Raman deschis pentru schimb de pareri !
Cu respect, Mihai
http://imageshack.us/g/716/dscf1926h.jpg/

Scrie răspuns