Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
horacleus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 281
Membru din: 13 Iul 2004, 12:51
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de horacleus » 17 Iun 2005, 09:45

Eu am de 4 ani o balta, cu dimensiuni: 16m/6m/2m.Desi si in zona era pinza freatica, am pus o folie speciala( bazinull-am facut practic dupa folie).
Eu am 3 pompe :shock: :D : una functioneaza ca o fintina arteziana, oxigenind apa; alta ceva mai puternica, alimenteaza un piriias cu functie de oxigenare si filtrare a apei(are pe traseu un loc unde se sedimenteaza impuritatile;o a 3-a este intr-o fintina de unde improspatez apa.
Ca sa ajung la o balta stabila mi-au trebuit 2 ani.
Acum tin in ea in principal pastrav, dar am si un salau de 2,5 kg si destula albitura si citiva crapceni de 1,5 kg. :oops: :D
Iarna folosesc un incalzitor pt. exterior care mentine o copca de min.50 cm diametru chiar si la -25 grade.
M-am batut de multe probleme pina sa-mi stabilizez balta(chiar asa mica cu e ea :D ).Principala problema a fost cu bolile, de acea nu pun nimic in balta fara sa dezinfectez.O alta problema este iarna, cind au nevoie de copca permanenta.
Parerea mea e ca nu o sa te descurci doar cu pinza freatica, nu cred ca se improspateaza suficient, avind in vedere citi pesti vrei sa bagi.O sursa alternativa de apa si o pompa buna sint esentiale, cred eu.

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 06 Feb 2006, 19:33

Mai oameni buni, trecu anu!
Si io imifacui balta!!!!

:lol: :!: :wink:

Vineri si sambata a fost ala cu escavatoru si mi-a escavat-o, are 28 de m lungime, 11 m latime si adancime... cat s-a putut, adica aproape 2 metri sub nivelul apei.
Asa cum era de asteptat, am dat de apa la 1,20 m fix unde incepe stratul de nisip fin. Am escavat in nisip pana la 4 metri si tot nisip fin... naspa e ca nu pot sa o fac prea adanca pt ca se surpa nisipul de sub maluri. Am carat aproape 70 de Rabe de-alea de 16 tone pline cu pamant si balastru, mai am de carat vre-o 30 din partea din fata baltii... Pe saptamana viitoare e gata!
Escavatul ma costa in total 25 de bulioane. Caratul m-a costat cam 600 de mii pe ora, practic 10 bulioae. Ultimele 30 de Rabe nu o sa le platesc pt ca am gasit pe unu care sa imi transporte gratis - ii trebe lui balastrul.
Asa ca prin 15 martie ma gandesc sa incep sa bag pesti :lol:

Mai am in plan sa aduc niste stuf sa plantez fix unde se imbina nisipul cu pamantul - ca sa mai tina malul sa nu se rupa, si sa ac bradis pt ca sa aiba oxigen la vara.
Pt inceput am sa cumpar vre-o 10 -15 crapi de vre-o 2 kile bucata, stiuci - cate gasesc, si niste carasi mari, adica peste 300 de grame bucata. Vad cum se comporta si apoi mai aduc.
:?: Apropo, de unde fac rost de pesti koi??? :?:

Tot prin martie - aprilie imi sap un put la vre-o 10 - 15 metri, si pun pompa aia in functiune. Intre timp am cumparat terenu, am tras curentu, gazu si apa de la retea. Deci curent pt pompa am. M-a costat o grama da de bani (actele pe teren 28 de bulioane, gazu+ curentu + apa 100 bulioane :evil: ), casa nu mai imi fac ca nu am fonduri (inre timp mi-am luat un apartament cu trei camere :? ), da vreau sa imi fac o cosmelie din lemn chiar la intrare pe loc si sa fac un restaurant cu circuit inchis, ceva familial, cu specific pescaresc... Sa fie ca si chestia aia din fata de la Selgros, da de dimensiuni mult mai mici. Sa am acolo o bucatarie de vara, loc de servit - cu doua trei mese si o terasa, totul cat mai simplu din scandura si cusaci... o bucatarie pt gatit si sa imi invit prietenii la mine in week-end. Sa am acolo un acvariu mai mare cu pesti, omu vine, isi alege pestele, il cantaresc, si apoi il gatesc :lol: ... bineinteles, ii spun cum l-am gatit, i-l arat si il mananc tot io, lui nu-i dau! :!:


Ufff, in sfarsit imi fad nebunia cu ochii... escavai curtea fratilor!

Cucu Ionel
senior
senior
Mesaje: 351
Membru din: 16 Ian 2006, 17:41
Localitate: Timisoara

Mesaj de Cucu Ionel » 07 Feb 2006, 16:33

Gabii,din tot ce-ai scris tu rezulta ca stiucile[pe care sunt curios unde le gasesti in Banat]vor muri de foame.Sper ca ti-a trecut cu ideea de a baga somn american[pitic],ai face greseala vietii tale dupa atata munca si bani cheltuiti sa ajungi sa ai o balta plina numai cu somn american,si-ti garantez ca asa este,mai mari mancatori de icre n-ai sa vezi.Nu stiu ce ai impotriva bibanului dar cred ca este foarte necesar int-o balta asa mica.Iar cu crap si caras in balta vei avea mereu o balta tulbure si urata.

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 07 Feb 2006, 16:51

@gabii

pt. stiuci, ia legatura cu Adi Chiritoiu, cel cu balta de la Cornesti. Poate te ajuta el.
Dar ce vor manca acele stiuci?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 08 Feb 2006, 14:40

Da adi, merci de sfat.. i-am dat deja mail lui Adi Kiri, da se pare ca el nu a intrat de multa vreme pe forum. Am incercat si pe alte forumuri unde stiu eu ca mai intra el... si nimic... Daca as avea telefonul lui - l-as suna. Ca sa ma duc pana la Cornesti - acum nu e OK, pt ca raman impotmolit. :cry:
Ionel, am renuntat la somnii aia mici si teposi :lol: . Ideea e ca stiuci gasesc greu... si de-aia am inceput ACUM operatiunea prin a cauta stiuci. Carasi si crapi gasesc mult mai usor.. pt hrana stiucilor probabil ca voi folosi carasei mici sau ceea ce va ecloza in primavara din icre... :lol: .
Daca nu am stiuci care sa haleasca pestisorii aia mici si zburdalnici, intr-un ana voi avea o balta plina de puiet - ceea ce nu vreau ... Iar stiucile alea poa sa rabde nitel, ca nu le cade stomacul.. .Adica am observat io ca somnii aia pitici stateau saracii in acvariu fara pic de hrana si 3 saptamani... si atata ca nu cresteau, da de murit nu au murit. Au murit in final la mine in tigaie :lol: .

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 08 Feb 2006, 15:02

gabii, ce dai daca iti dau nr. lui Adi Kiri? :D
Hai pe privat 8)
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Vectrex94
senior
senior
Mesaje: 434
Membru din: 31 Ian 2005, 19:45
Localitate: Tg Mures
Contact:

Mesaj de Vectrex94 » 08 Feb 2006, 16:20

Nu demult am scos o carte de la biblioteca,Piscicultura,nu mai stiu cum se numeste autorul.Eu n-am citit,l-am scos pt un prieten.Am mai rasfoit si eu,dar n-am insistat...am vazut ca trebuie tinut cont de pozitia soarelui,etc..nu-mi amintesc,no acuma... :) .

Merita sa rasfoiesti,scrie lucruri interesante despre popularea crapului,pastravului,stiucii,salaului,caras...

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 16 Feb 2006, 07:59

Salutare!

Io de Ballentine's Day am facut prima populare... cu caras de Dunare de 3- 4 sute de grame bucata... Din pacate ala nu a avut decat 9 kile.
Stiuca NU am gasit!!! Am anuntat toti prietenii, am intrebat la crescatorii, rezultat: NIMIC! :evil:

Da inca mai sper...

P.S. Un singur caras a murit, probabil ca era deja pe jumatate mort cand l-am eliberat in balta... da restul innoatau aseara pe sub gheata fara probleme - e apa limpede, vad pestii si la 80 de cm sub apa ce fac acolo.. :lol: :shock:

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 16 Feb 2006, 09:15

io propun sa il felicitam cu totii pe Gabi pentru actiunea sa temerara si curajul de a-si indeplini visele! :D

Cu banii de nunta sa iti faci in loc de casa - balta, mi se pare o alegere cum nu se poate mai fericita.

Io nu as avea asa curaj cu a mea. Drept pentru care nu ma vad ducand-o prea curand la primarie.


SINCERE FELICITARI! (asta e pe bune) :D


PS: anul trecut am sunat eu la Nucet. Aia fac puiet de stiuca. Daca ai drum pe aici s-ar putea sa te ajute.
Oricum, cam e perioada.

Vb cu Razvan M. Mai vine prin Bucuresti cu ceva dosare. Cumpar io puiet si el il inghesoaie peste roba si ti-l aduce tie! :twisted:
near the beer

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 17 Feb 2006, 11:24

Multumesc pt felicitari :lol:

Chestia e ca banii de la nunta de anu trecut i-am cheltuit de mult. Intre timp mi-am luat apartament (cu vedere spre mures, cum altfel :lol: :?: ), apoi am achitat terenul ala pe care mi-am escavat balta... si bani de casa- din parti, ca nu mai am. Am vazut cat m-a costat renovarea unui apartament cu trei camere, si ma gandesc cu groaza cat costa sa-ti faci o casa in ziua de azi pornind de la zero... asa ca am cam renuntat la idee. Poate fac o casuta din lemn, mica, modesta asa pt la vara... da deocamdata atat.

Scrie răspuns