Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Una simpla cu ciuperci.
Ciuperci cu palaria mare se spala,se rupe codita,se pun palariile la scurs pe un servet.O ceapa maricica,se taie marunt si se pune la calit in ulei.Se adauga si cozile ciupercilor,tocate,piper,boia(optional).Cozile vor lasa o zeama care se lasa la fiert adaugand sare dupa gust si acoperind vasul.Daca nu au lasat zeama suficienta se poate pune putina apa 1/2 pahar.Cand a scazut complet,se pune peste fiertura 1/2 leg. de marar tocat si 1/2 leg. patrunjel tocat. Intr-o tava unsa cu unt (sa formeze o pelicula groasa)se aseaza palariile si in ele se repartizeaza uniform amestecul de ceapa,cozi de ciuperca si verdeata.Se presara peste parmezan ras sau branza veche(telemea).Se tin la cuptor vreo jumatate de ora. Mie-mi plac calde stropite cu zeama de lamaie si marar tocat,din abundenta.Se pot manca si reci.
Ciuperci cu palaria mare se spala,se rupe codita,se pun palariile la scurs pe un servet.O ceapa maricica,se taie marunt si se pune la calit in ulei.Se adauga si cozile ciupercilor,tocate,piper,boia(optional).Cozile vor lasa o zeama care se lasa la fiert adaugand sare dupa gust si acoperind vasul.Daca nu au lasat zeama suficienta se poate pune putina apa 1/2 pahar.Cand a scazut complet,se pune peste fiertura 1/2 leg. de marar tocat si 1/2 leg. patrunjel tocat. Intr-o tava unsa cu unt (sa formeze o pelicula groasa)se aseaza palariile si in ele se repartizeaza uniform amestecul de ceapa,cozi de ciuperca si verdeata.Se presara peste parmezan ras sau branza veche(telemea).Se tin la cuptor vreo jumatate de ora. Mie-mi plac calde stropite cu zeama de lamaie si marar tocat,din abundenta.Se pot manca si reci.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Reteta T.Adrian-strasnica.
De incercat si cu smantana lichida pt gatit,nu pt frishca si acum vine dichisul....nucsoara proaspat razuita(reteta Bavaria,multumim fratelui schwab)!
Reteta deltaic-strasnica.
De incercat si a se taia in cubulete marunte codita ciupercii(necalite),se amesteca cu sare si piper,pusa in palaria ciupercii in tava in care va fi o pelicula de apa cu ulei.Ca variatiune pe tema data,unele le puteti umple cu slaninuta afumata sau branza burduf,insa acelea merg mai bine la gratarul de carbuni,pe o plita...
De incercat si cu smantana lichida pt gatit,nu pt frishca si acum vine dichisul....nucsoara proaspat razuita(reteta Bavaria,multumim fratelui schwab)!
Reteta deltaic-strasnica.
De incercat si a se taia in cubulete marunte codita ciupercii(necalite),se amesteca cu sare si piper,pusa in palaria ciupercii in tava in care va fi o pelicula de apa cu ulei.Ca variatiune pe tema data,unele le puteti umple cu slaninuta afumata sau branza burduf,insa acelea merg mai bine la gratarul de carbuni,pe o plita...
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mltumesc mult pt retete. Astept si cateva retete pentru prepararea hribilor daca se poate.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Hribii e pacat sa ii strici cu multe arome sau preparati indelung.
Iata o reteta simpla,cand sunt proaspeti:
Se sterg cu o carpa umezita palariile si in general daca sunt murdari.Evitam spalatul pt ca inegreste si fura aroma ciupercii de padure..
Se infig bucatele de usturoi in palarie.
Se ia o folie de aluminiu si se pun in ea hribii,ulei de masline,sare,piper si oregano sau cimbru.
Se tin 20 minute in cuptorul incins.
Se desfac cu grija sa nu pierdem zeama.
(La Florenta se serveau cu.....fasole boabe iar in loc de oregano era un fel de cimbrisor mentolat care cica creste numai p-acolo)
Iata o reteta simpla,cand sunt proaspeti:
Se sterg cu o carpa umezita palariile si in general daca sunt murdari.Evitam spalatul pt ca inegreste si fura aroma ciupercii de padure..
Se infig bucatele de usturoi in palarie.
Se ia o folie de aluminiu si se pun in ea hribii,ulei de masline,sare,piper si oregano sau cimbru.
Se tin 20 minute in cuptorul incins.
Se desfac cu grija sa nu pierdem zeama.
(La Florenta se serveau cu.....fasole boabe iar in loc de oregano era un fel de cimbrisor mentolat care cica creste numai p-acolo)
-
- veteran
- Mesaje: 939
- Membru din: 12 Noi 2009, 13:25
- Localitate: Rosiorii de Vede
Re: Gastronomie si alte dichisuri
bagati si voi o saramura de crap....please
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Faina si interesanta reteta,deja imi ploua in gura. Sper sa o pun in practica pana sambata. Mii de multumiri!nuke scrie:Hribii e pacat sa ii strici cu multe arome sau preparati indelung.
Iata o reteta simpla,cand sunt proaspeti:
Se sterg cu o carpa umezita palariile si in general daca sunt murdari.Evitam spalatul pt ca inegreste si fura aroma ciupercii de padure..
Se infig bucatele de usturoi in palarie.
Se ia o folie de aluminiu si se pun in ea hribii,ulei de masline,sare,piper si oregano sau cimbru.
Se tin 20 minute in cuptorul incins.
Se desfac cu grija sa nu pierdem zeama.
(La Florenta se serveau cu.....fasole boabe iar in loc de oregano era un fel de cimbrisor mentolat care cica creste numai p-acolo)
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am uitat de curatatul eficient al ciupercilor.Valabil pt cele de cultura,care sunt mai murdare, cu nisip,etc,etc.
Taiat partea neagra de la codita.
Luat un vas mare si umplut cu apa.
Pus faina alba si amestecat rapid(apa doar sa fie tulbure/alburie) ca nu doar faceti aluat.
Pus ciupercile si amestecat rapid.
Scoase si gata.
Cand cantitatea e mai mica faceti lucrul acesta intr-o punga pe care o scuturati energic(bre,nu ca pe cocktailuri!)!
In general,NU curatati excesiv si nu lasati prea mult in apa ciupercile.
O sa papati o masa inerta,apoasa...
Taiat partea neagra de la codita.
Luat un vas mare si umplut cu apa.
Pus faina alba si amestecat rapid(apa doar sa fie tulbure/alburie) ca nu doar faceti aluat.
Pus ciupercile si amestecat rapid.
Scoase si gata.
Cand cantitatea e mai mica faceti lucrul acesta intr-o punga pe care o scuturati energic(bre,nu ca pe cocktailuri!)!
In general,NU curatati excesiv si nu lasati prea mult in apa ciupercile.
O sa papati o masa inerta,apoasa...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
ma fortez sa procur scoici de apa dulce. esti dispus sa impartim factura spitalizarii,nuke? asta asa sa fiu sigur ca impart cu cineva esecul. lasand gluma la o parte, o sa incerc reteta ta,pare interesanta.sti cum se zice:incercarea moarte n'are,sper.nuke scrie:@ D2O-Orice carne fina,fie scoica fie peste, daca e bine marinata se poate papa.
Exista o reteta peruana ce se numeste ceviche.Tot ce este in ea a inotat odata sau a trait in apa si nu este preparat termic.
Ci numai marinat.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Da,intru!D2O scrie:sa fiu sigur ca impart cu cineva esecul
Hai sa ne mai gandim ce am papat cu totii..si nu prea stiam ca erau cu paraziti,grupa mare...
Exemple:
1.lapti proaspeti,tavaliti prin sare si aruncati pe gratar,langa Dunare.Idem icre.Idem scoici.Idem pesti necuratati foarte bine de membrana aia abdominala pusi pe acelasi gratar/plita..,etc...
2.icre nelasate la maturat integral,in special cele de stiuca,pe motive de pofte pantagruelice..
3.biftec tartar...daca vaca era "in dodii"???
4.oua crude care au avut coaja nespalata..
Daca nu vrei sa risti,meri la Metro si ia scoici "din mare".
Dar sa nu crezi vreodata ca ai inlaturat vreun risc potential..
Re: Gastronomie si alte dichisuri


