Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Topicul asta o sa aiba viata lunga. Vad ca sunt ceva amatori.
Apropos, Deltaic, poate imi recomanzi si mie un shaker bun din "ala de nu ai voie sa pui mana pe dinauntrul lui" . O beutura buna chiar si fara alcool, merge intotdeauna excelent.
As propune, ca atunci cand dati o reteta, sa nu va rezumati doar la peste si, in masura in care e posibil, o poza ar fi binevenita.
Si eu sunt hotarat sa incerc cat de mult posibil cam tot din ce apare pe aici
Pofta mare! si cand nu gatim, e si de cumparat
Apropos, Deltaic, poate imi recomanzi si mie un shaker bun din "ala de nu ai voie sa pui mana pe dinauntrul lui" . O beutura buna chiar si fara alcool, merge intotdeauna excelent.
As propune, ca atunci cand dati o reteta, sa nu va rezumati doar la peste si, in masura in care e posibil, o poza ar fi binevenita.
Si eu sunt hotarat sa incerc cat de mult posibil cam tot din ce apare pe aici
Pofta mare! si cand nu gatim, e si de cumparat
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
saloo''saloo...'' d-alea de cort: se ia strapu' (ca saloo nu prinde nimeni ) curatat. se freaca cu un praf de sare si presari inauntru un praf de piper. se lasa ceva timp pana se calmeaza jarul. se pun in el cateva feliute de slanina afumata ( de casa, sau bacon daca nu avem altceva) 2,3 feliute subtiri de usturoi, la fel ardei gras si rosii.toate taiate subtiri .un praf de cimbru ar fi minunat. se impacheteaza in folie de aluminiu, manjita tot c-o bucatica de slanina sau puitin ulei. se pune pe jarul de langa "cotetz" ,10 minute pe o parte ,se intoarce si-nca 10 minute ,luungi, pe partea cealalta.
intr-e minute se bea ceva daca jarul e prea" moale" se poate ingropa pachetul . se scoate minunea se desface, se mai bea ceva, pana respira un pic si se mai duc din aburi. siii...start! pofta buna
intr-e minute se bea ceva daca jarul e prea" moale" se poate ingropa pachetul . se scoate minunea se desface, se mai bea ceva, pana respira un pic si se mai duc din aburi. siii...start! pofta buna
- semlecangheorghe
- veteran
- Mesaje: 9544
- Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
- Localitate: Arad
Nah,daca tot ai zis de salau ,sar si io cu o reteta..
Intr-o tigaie mare si adinca,se caleste la foc mic o juma de ceapa tocata marunt,se stinge usurel cu apa calda ,dupa care se adauga o conserva de ciperci,sau echivalentul proaspete,taiate felii...Toate astea se condimenteaza cu sare,piper,chimen macinat si alte cele ,dupa gust..
In tot acest timp,fileul de salau,dat prin sare,piper si faina,se pun in alta tigaie,la prajit..
Cind ciupercile sint calite se adauga o smintina si lingura de faina,frecata.Se amesteca nitel cu ciupercile pina se face sos.In acest sos,se adauga bucatile de salau prajit,si se mai tin pe foc mic cca 10minute,amestecind,sa nu se prinda sosul..
Intr-o tigaie mare si adinca,se caleste la foc mic o juma de ceapa tocata marunt,se stinge usurel cu apa calda ,dupa care se adauga o conserva de ciperci,sau echivalentul proaspete,taiate felii...Toate astea se condimenteaza cu sare,piper,chimen macinat si alte cele ,dupa gust..
In tot acest timp,fileul de salau,dat prin sare,piper si faina,se pun in alta tigaie,la prajit..
Cind ciupercile sint calite se adauga o smintina si lingura de faina,frecata.Se amesteca nitel cu ciupercile pina se face sos.In acest sos,se adauga bucatile de salau prajit,si se mai tin pe foc mic cca 10minute,amestecind,sa nu se prinda sosul..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
>Oaie la groapa> O reteta simpla si usor de facut.
Era prin nouasutesaptezecisitrei undeva printr-un sat din Baragan.Era toamna, timpul viilor. Pustiulica fiind nu ma dezlipeam ziua intreaga de rubedenile la care mersesem. Intr-o dimineata,am asistat la un lucru ciudat pentru mine. Intr-o groapa mare si plina cu jar, satenii au asezat o chestie de lut ce semana cu un vierme urias. Seara enigma a fost elucidata cand nu mai pridideam cu mancatul.
2007-undeva in Marginimea Sibiului. Hotarasc cu niste prieteni sa facem gateala asta. 9 ore am sapat la o groapa cam de 1,2 mc de unde am scos niste bolovani uriasi(trecuse Cibinul prin curte dar asta am aflat-o ulterior). Am facut focul si i-am ars gazdei o treime din rezerva de lemne pentru iarna.Intre timp am pregatit oaia.Am jupuit-o si curatat-o si i-am retezat picioarele de la genuchi. Din maruntaie amestecate cu ceapa tocata si un supliment de carne macra de oaie tocata la cutit cu 6 oua batute,am facut un amestec,condimentat cu usturoi si menta . Separat am facut un bait din vin si tuica,sare, piper,cimbru si rozmarin si usturoi. Cu licoarea asta am frecat oaia pe exterior si am incercat as o tinem cat s-a putut intr-un lighean,in zeama ,intoarsa periodic pe fiecare parte.Am umplut oaia cu carnea si maruntaiele tocate,am cusut-o cu sfoara si inainte sa inchidem cusatura am turnat in interior baitul ramas.
Am imbracat oaia in blana cu lana spre exterior si am cusut-o. Toata chestia asta am imbracat-o in lut. Cu lutul a fost o problema ca in zona nu prea se gasesta dar, totusi ne-am descurcat.
Adevarata provocare a fost sa asezam oaia in groapa. Caldura degajata nu ne lasa sa ne apropiem la mai mult de 2m. Pana la urma am facut-o si p'asta. Am acoperit oaia cu lemne (care scazusera cam la jumatatea gropii dupa ardere), am asteptat sa se aprinda si am acoperit groapa cu pamant. Dupa 10 ore am sapat si am scos din jar o forma bizara si incandescenta. Ce pot sa spun...desi am jurat ca nu mai fac asa ceva,gustul a fost divin. S-a baut vin rosu(Cabernet) cu stacana si am infulecat fara sa ne vorbim. Vedeti, ceva usor la indemana oricui.
Era prin nouasutesaptezecisitrei undeva printr-un sat din Baragan.Era toamna, timpul viilor. Pustiulica fiind nu ma dezlipeam ziua intreaga de rubedenile la care mersesem. Intr-o dimineata,am asistat la un lucru ciudat pentru mine. Intr-o groapa mare si plina cu jar, satenii au asezat o chestie de lut ce semana cu un vierme urias. Seara enigma a fost elucidata cand nu mai pridideam cu mancatul.
2007-undeva in Marginimea Sibiului. Hotarasc cu niste prieteni sa facem gateala asta. 9 ore am sapat la o groapa cam de 1,2 mc de unde am scos niste bolovani uriasi(trecuse Cibinul prin curte dar asta am aflat-o ulterior). Am facut focul si i-am ars gazdei o treime din rezerva de lemne pentru iarna.Intre timp am pregatit oaia.Am jupuit-o si curatat-o si i-am retezat picioarele de la genuchi. Din maruntaie amestecate cu ceapa tocata si un supliment de carne macra de oaie tocata la cutit cu 6 oua batute,am facut un amestec,condimentat cu usturoi si menta . Separat am facut un bait din vin si tuica,sare, piper,cimbru si rozmarin si usturoi. Cu licoarea asta am frecat oaia pe exterior si am incercat as o tinem cat s-a putut intr-un lighean,in zeama ,intoarsa periodic pe fiecare parte.Am umplut oaia cu carnea si maruntaiele tocate,am cusut-o cu sfoara si inainte sa inchidem cusatura am turnat in interior baitul ramas.
Am imbracat oaia in blana cu lana spre exterior si am cusut-o. Toata chestia asta am imbracat-o in lut. Cu lutul a fost o problema ca in zona nu prea se gasesta dar, totusi ne-am descurcat.
Adevarata provocare a fost sa asezam oaia in groapa. Caldura degajata nu ne lasa sa ne apropiem la mai mult de 2m. Pana la urma am facut-o si p'asta. Am acoperit oaia cu lemne (care scazusera cam la jumatatea gropii dupa ardere), am asteptat sa se aprinda si am acoperit groapa cu pamant. Dupa 10 ore am sapat si am scos din jar o forma bizara si incandescenta. Ce pot sa spun...desi am jurat ca nu mai fac asa ceva,gustul a fost divin. S-a baut vin rosu(Cabernet) cu stacana si am infulecat fara sa ne vorbim. Vedeti, ceva usor la indemana oricui.
-
- veteran
- Mesaje: 1651
- Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
- Contact:
-
- veteran
- Mesaje: 938
- Membru din: 12 Noi 2009, 13:25
- Localitate: Rosiorii de Vede
FEEDBACK >rine< si >semlecangheorghe< retetele voastre au un singur cusur...creeaza dependenta. Am avut niste salai pe care i-am gatit respectand intocmai indicatiile date. Dupa atatea "porcarii" ne-am mai curatat putin cu pestele asta. Tin bilele albe in masina sa le am la mine cand ne-om intalni vreodata.
Apropo de gastronomie, si retete culinare, cine are nevoie de carne de vanat :
http://www.carnedevanat.ro/shop/carcase-de-carne
http://www.carnedevanat.ro/shop/carcase-de-carne
>mircioneolt< buna reteta si am comlpetat-o cu cartofi "saraci". Izul de costita si ceapa din cartofi a contribuit la savoare. Vinul nu a fost cel mai potrivit,un Cotnari (original)mai mult demidulce decat demisec.
Plec din Moldova spre Ardeal,o alta zona cu bucatarie incredibila.La Bistrita ma asteapta niste pastravi.Ma gandesc cum sa-i prepar si revin cu amanunte. Astept de la MuskMD reteta de cerb pe care a promis-o la prima si sper nu ultima intalnire. Nu am aflat inca reteta de salam de mistret,nici de la amicii mei, nici de la "Zuckala".
Plec din Moldova spre Ardeal,o alta zona cu bucatarie incredibila.La Bistrita ma asteapta niste pastravi.Ma gandesc cum sa-i prepar si revin cu amanunte. Astept de la MuskMD reteta de cerb pe care a promis-o la prima si sper nu ultima intalnire. Nu am aflat inca reteta de salam de mistret,nici de la amicii mei, nici de la "Zuckala".