Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16021
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de adrian99 » 12 Apr 2021, 20:46

liviu,dar ala de pescuit cand te mai gaseste? :)

PetroPetro
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 5
Membru din: 11 Feb 2022, 16:38
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de PetroPetro » 11 Feb 2022, 16:48

Știți vreo rețetă sensibilă de pizza napolitană? Am incercat de multe ori, dar nu arata ca un restaurant.
Îmi plac peștii de mare și de râu, Alfa Romeo și translatorii vocali Vasco

GUERLAIN
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 16 Sep 2018, 11:25

Re:

Mesaj de GUERLAIN » 04 Mar 2022, 00:02

deltaic scrie:
23 Dec 2011, 08:51
>Oaie la groapa> O reteta simpla si usor de facut.
Era prin nouasutesaptezecisitrei undeva printr-un sat din Baragan.Era toamna, timpul viilor. Pustiulica fiind nu ma dezlipeam ziua intreaga de rubedenile la care mersesem. Intr-o dimineata,am asistat la un lucru ciudat pentru mine. Intr-o groapa mare si plina cu jar, satenii au asezat o chestie de lut ce semana cu un vierme urias. Seara enigma a fost elucidata cand nu mai pridideam cu mancatul.
2007-undeva in Marginimea Sibiului. Hotarasc cu niste prieteni sa facem gateala asta. 9 ore am sapat la o groapa cam de 1,2 mc de unde am scos niste bolovani uriasi(trecuse Cibinul prin curte dar asta am aflat-o ulterior). Am facut focul si i-am ars gazdei o treime din rezerva de lemne pentru iarna.Intre timp am pregatit oaia.Am jupuit-o si curatat-o si i-am retezat picioarele de la genuchi. Din maruntaie amestecate cu ceapa tocata si un supliment de carne macra de oaie tocata la cutit cu 6 oua batute,am facut un amestec,condimentat cu usturoi si menta . Separat am facut un bait din vin si tuica,sare, piper,cimbru si rozmarin si usturoi. Cu licoarea asta am frecat oaia pe exterior si am incercat as o tinem cat s-a putut intr-un lighean,in zeama ,intoarsa periodic pe fiecare parte.Am umplut oaia cu carnea si maruntaiele tocate,am cusut-o cu sfoara si inainte sa inchidem cusatura am turnat in interior baitul ramas.
Am imbracat oaia in blana cu lana spre exterior si am cusut-o. Toata chestia asta am imbracat-o in lut. Cu lutul a fost o problema ca in zona nu prea se gasesta dar, totusi ne-am descurcat.
Adevarata provocare a fost sa asezam oaia in groapa. Caldura degajata nu ne lasa sa ne apropiem la mai mult de 2m. Pana la urma am facut-o si p'asta. Am acoperit oaia cu lemne (care scazusera cam la jumatatea gropii dupa ardere), am asteptat sa se aprinda si am acoperit groapa cu pamant. Dupa 10 ore am sapat si am scos din jar o forma bizara si incandescenta. Ce pot sa spun...desi am jurat ca nu mai fac asa ceva,gustul a fost divin. S-a baut vin rosu(Cabernet) cu stacana si am infulecat fara sa ne vorbim. Vedeti, ceva usor la indemana oricui.
Ce aberații 😨🤪😨

Adi G
veteran
veteran
Mesaje: 2190
Membru din: 21 Sep 2010, 13:44
Localitate: Malu Garlei

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Adi G » 08 Apr 2022, 22:10

Tocmai am bagat la cuptor un fel de gulas, iar acum ma plictisesc asteptand sa se faca, asa ca am zis sa bag reteta si aici.
Reteta este destul de simpla si foarte foarte delicioasa...
Un kil de gamba de vita, si un kil de ceapa sunt ingredientele principale. Io nu am gasit numai carne, asa ca am luat felii cu tot cu os si maduva, inclusiv zgarciuri si grasime, fireste (in total 1300 de grame). Colagenul e important, ingroasa sosul, grasimea sprijina gustul...
Mai intai am taiat ceapa, nu foarte marunt, nu prea conteaza pentru ca oricum se topeste, dupa care am calit-o cu unt in oala mea preferata de fonta la foc domol, timp de aproape vreo ora, pana a prins un pic de culoare usor aurie si a scazut la vreo jumate din volum. Reteta de fapt cere grasime de vita, dar n-am avut, asa ca am folosit unt, mult unt, vreo 80 de grame.... Tot un fel de grasime de vita si asta la urma urmei... :lol:
Apoi am adaugat 3 linguri zdravene de paprika unguresc si l-am "prajit" un pic. Atentie, asta se arde si se amaraste imediat, e bine sa aveti lichidul deja la indemana, important este sa prinda putina caldura. Am stins cu fond de vita (juma de litru in total), merge si apa daca nu aveti, si am mai dizolvat o lingura de concentrat de rosii in zeama asta.
La urma am adaugat carnea taiata in cuburi grosolane si oasele cu maduva, am mai turnat vreo juma de sticla de vin rosu sec, pana am acoperit toata povestea, cateva crengute de cimbru, o foaie de dafin, cativa catei de usturoi...
Am pus capacul si am bagat oala la cuptor, minim 3 ore la 160 de grade, mai bine 4... Sare si piper am sa pun la sfarsit, fondul de vita e deja un pic sarat...
Am mai facut de cateva ori, iese nebunie curata, incalzit a doua zi este si mai bun. Se pastreaza la frigider lejer o saptamana, in congelator o vesnicie... :lol:

Adi G
veteran
veteran
Mesaje: 2190
Membru din: 21 Sep 2010, 13:44
Localitate: Malu Garlei

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Adi G » 08 Apr 2022, 23:03

E deja tarziu, nu mai mananc astazi, dar maine am sa fac o mamaliga italieneasca cu unt si cu parmezan, adica polenta :lol: , merge de minune si cu cartofi fierti, macaroane, sau cu paine proaspata pur si simplu.... Pofta buna!

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 16 Apr 2022, 08:04

>>> Ce surpriza !, mai scrie cineva pe acest topic… Salut,” Adi G”!
Impulsionat de postarea colegului si fiindca maine ,de Florii , este dezlegare la peste , descriu o reteta foarte apreciata de mine si de familie , supa de peste .
Reteta cu origini grecesti , deosebit de savuroasa este relativ simplu de realizat . Dichisul la obtinerea unei supe deosebit de gustoase , este folosirea pestilor de mare , de cat mai buna calitate . Eu am folosit , pentru maine , egelfin , chefal si calcan .
Reteta : 2,5 litri de apa , 4 morcovi , nu foarte mari , o ceapa , Frunze de telina , vreo doua , 4 cartofi curatati de coaja , un ardei capia , orez cam 40 grame , marar o legatura zdravana , tocata , cca 1 kg bucati de peste (din cei mentionati , reteta este foarte permisiva ) , zeama de lamaie (dupa gust , eu folosesc cam 3 lamai) , sare , piper . Se fierb legumele intregi , cand au fiert se pune pestele si cand s-a fiert si acesta ( cca 15 min) se scoate la dezosat , bucatile de peste trebuie sa ramana cat mai intregi . In zeama ramane ceapa , cartofii , morcovii si se paseaza cu blenderul vertical pana ajung piure . Zeama se poate strecura pentru o mai fina prezentare , eu nu fac lucrul asta , insist cu pasatul . Ardeiul si telina se arunca . Zeama rezultata se pune din nou la foc mic si se adauga orezul , sare si piper . Cand orezul este aproape fiert se pune jumatate din mararul tocat si vreo 6 linguri de ulei de masline . La final se pune zeama de lamaie si restul de marar . Se serveste fierbinte , cu bucati de peste si , daca mai trebuie , dreasa cu zeama de lamaie . O nebunie .
Azi il am invitat la masa pe “batranul” D2O (printre altii) care s-a specializat in produse de panificatie . Ma tot ameninta de ceva vreme ca posteaza niscai retete si pe acest topic.
Cum sarbatorile se apropie vertiginos , va urez - Paste fericit !

mariusz
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 140
Membru din: 30 Iul 2008, 15:54
Localitate: cluj-napoca

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de mariusz » 06 Noi 2023, 11:35

Salut,
Oare ma puteti ajuta careva cu o reteta de stiuca afumata la cald. Ma intereseaza mai mult cantitatea de sare sau saramura folosita, precum si temperatura de afumare.
Multumesc anticipat.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 10 Noi 2023, 09:25

Salut “mariusz” ! Cand am vazut notificarea pe e-mail ca este o postare noua pe gastronomie , am fost surprins…
Prin delta , ca zona asta o sa o iau ca referinta , dintre speciile de peste afumat de localnici , stiuca nu se numara printre primele optiuni . Carnea stiucii , fiind lipsita de grasime , se prepara in diferite moduri care compenseaza lucrul acesta .
Sa revin cu prepararea la fum . Lipovenii pun stiucile in vase incapatoare cu sare din abunenta intre pesti . Stau la sare vreo 4 zile , se spala bine si daca e ste cazul chiar se tin vreo ora in apa , la desarat ( unii gusta carnea pestilor dupa perioada de sarare). Urmeaza uscarea la vant , care zic eu reprezinta principalul dichis . Pestele trebuie sa ajunga uscat dar fara sa-si piarda total sucurile si aromele . In general localnicii afuma cu fum rece si tin pestii cam doua trei zile . La fum cald am inteles ca temperatura nu trebuie sa depasasca 80 * C .
Pe la inceputurile topicului am descris reteta de malasolca . Pot manaca malasolca zilnic , atat de multi mi place . Cand am mai primit stiuci afumate , am incercat sa le consum ca atare dar nu pot sa spun ca mi-au placut in mod deosebit . Am avut ideea sa le transform in malasolca..., nebunie .

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2673
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de johnnybravo » 10 Noi 2023, 17:53

malasolca este peste sarat tinut la vant? cate zile?

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3976
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 11 Noi 2023, 00:24

johnnybravo scrie:
10 Noi 2023, 17:53
malasolca este peste sarat tinut la vant? cate zile?
>Malasolca>Pe vremuri cand in delta era abundenta de peste, malasolca se facea numai din stiuca mare,sarata si tinuta la vant.Nu se tinea mult sa nu se usuce prea tare si sa-i dispara sucurile si savorile. Eu am ramas fidel acestei retete ,indiferent de stilurile aparute ulterior(adaptate vremurilor). Tai stiuca in bucati maricele,o pun la fiert cu cartofi curatati si taiati in patru. Intre timp se prepara un sarmuzac strasnic(usturoi pisat ,sarat si frecat cu ulei pana devine o maioneza consistent). Cand au fiert cartofii si pestele,se scot pe un platou si se servesc calzi imbaiati in usturoi. Muraturile (gogonele,castraveciori)pot completa festinul. Cel mai indicat este vinisorul rosu de tara,poznas dar nu foarte tare, baut in stacana de pamant.Cum nu am de unde sa iau asa ceva acum,ma multumesc cu o Babeasca Neagra,mai usurica(10*alc).

Scrie răspuns