Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
dane(kleniacul),daca vreu saorma da o fuga la Jabar
sigur vei fi multumit!
sunt trufe si-n muntii Buzaului...dar nu sunt frantuzesti
sigur vei fi multumit!
sunt trufe si-n muntii Buzaului...dar nu sunt frantuzesti
-
- senior
- Mesaje: 394
- Membru din: 11 Dec 2005, 09:15
- Localitate: Botosani
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Citat: În România, în proporţie de 90% întâlnim trufa de vară. Aceasta este o trufă de calitate inferioară spre mediocră, o trufă ieftină, adică undeva între 20 şi 150 de euro kilogramul. Spre comparaţie, trufele găsite în nordul Italiei - trufele albe - costă cam 2.000 - 3.000 de euro kilogramul. Acestea sunt trufele despre care mai citim uneori că au costat şi 100.000 de euro bucata, însă trebuie menţionat că este vorba de licitaţii în scopuri caritabile şi nu este preţul real al pieţei. Iar în Franţa este o altă specie de trufă, trufa neagră, care are de asemenea o valoare mare, în jur de 700 - 800 de euro kilogramul. Comparativ cu aceste specii din Occident, ale noastre formează o specie ieftină, de calitate inferioară
Re: Gastronomie si alte dichisuri
liviu,din cate stiu sunt persoane care au caini dresati.daca le comercializeaza,cum si unde...asta nu stiu.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Supa crema exotica de bostan:
800g bostan Hokkaido curatat de samburi (asta merge procesat cu tot cu coaja, daca folositi altfel de bostan, curatat si de coaja)
600g morcovi, tot curatati
o ceapa mare
vreo 5cm ghimbir proaspat curatat de coaja si dat pe razatoare
2 linguri de unt
1 litru stoc de legume
sucul de la o jumatate de lamaie
500g lapte de nuca de cocos
sare, piper
sos de soia
coriandru proaspat, crutoane, samburi prajiti de bostan si ulei de samburi de bostan, pentru "ornat" in castron....
Mai intai se inabusesc bostanul, morcovii, ceapa taiate cuburi si ghimbirul cu unt in oala vreo 5 minute, dupa care se stinge cu stocul de legume si se lasa sa fiarba vreo 15-20 minute. Cand s-au fiert legumele, se piureaza cat mai fin cu mixerul... Apoi se adauga laptele de nuca de cocos si se condimenteaza cu sare, piper, suc de lamaie si sos de soia.
Supa este un deliciu, fac deja a doua oara anul asta....
800g bostan Hokkaido curatat de samburi (asta merge procesat cu tot cu coaja, daca folositi altfel de bostan, curatat si de coaja)
600g morcovi, tot curatati
o ceapa mare
vreo 5cm ghimbir proaspat curatat de coaja si dat pe razatoare
2 linguri de unt
1 litru stoc de legume
sucul de la o jumatate de lamaie
500g lapte de nuca de cocos
sare, piper
sos de soia
coriandru proaspat, crutoane, samburi prajiti de bostan si ulei de samburi de bostan, pentru "ornat" in castron....
Mai intai se inabusesc bostanul, morcovii, ceapa taiate cuburi si ghimbirul cu unt in oala vreo 5 minute, dupa care se stinge cu stocul de legume si se lasa sa fiarba vreo 15-20 minute. Cand s-au fiert legumele, se piureaza cat mai fin cu mixerul... Apoi se adauga laptele de nuca de cocos si se condimenteaza cu sare, piper, suc de lamaie si sos de soia.
Supa este un deliciu, fac deja a doua oara anul asta....
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Cum suntem in plin post al Craciunului si vor fi dezlegari la peste , cand va veni momentul , voi prepara tartine cu somon si tahini .
Reteta simpla si gustoasa , contine : somon fume ( bucata din care taiem felii subtiri pe care le transforman in rulouri micute ) ; tahini ( se gaseste prin magazine sau il putem prepara usor in casa ) ; ceapa verde , fire mai subtiri , tocata rondele mici; zeama de lamaie ; sare daca este cazul ; piper proaspat macinat ; rondele de bagheta prajite .
Rondelele de bagheta se ung in strat subtire cu tahini , cateva bucatele de ceapa , ruloul de somon , cativa stropi de zeama de lamaie , piper . Singura problema este ca niciodata nu sunt destule tartine .
>>>Tahini este pasta de susan . Se prepara usor din seminte de susan putin rumenite intr-o tigaie (fara ulei sau altceva , simplu ) . Lasate la racit si mixate energic sa devina pulbere , in mixer/blender, se toarna apoi putin ulei (raport seminte-ulei cam 5/1) . Eu pun ulei de susan , dar merge si un ulei neutru (fara aroma puternica) , adaug si putina sare (obtional) . Preparatul trebuie sa ajunga o pasta groasa fara exces de ulei . Se poate folosi si la alte retete si poate fi tinut la frigider cateva zile . Multe retete de tahini de pe net sunt complicate fara rost .
Reteta simpla si gustoasa , contine : somon fume ( bucata din care taiem felii subtiri pe care le transforman in rulouri micute ) ; tahini ( se gaseste prin magazine sau il putem prepara usor in casa ) ; ceapa verde , fire mai subtiri , tocata rondele mici; zeama de lamaie ; sare daca este cazul ; piper proaspat macinat ; rondele de bagheta prajite .
Rondelele de bagheta se ung in strat subtire cu tahini , cateva bucatele de ceapa , ruloul de somon , cativa stropi de zeama de lamaie , piper . Singura problema este ca niciodata nu sunt destule tartine .
>>>Tahini este pasta de susan . Se prepara usor din seminte de susan putin rumenite intr-o tigaie (fara ulei sau altceva , simplu ) . Lasate la racit si mixate energic sa devina pulbere , in mixer/blender, se toarna apoi putin ulei (raport seminte-ulei cam 5/1) . Eu pun ulei de susan , dar merge si un ulei neutru (fara aroma puternica) , adaug si putina sare (obtional) . Preparatul trebuie sa ajunga o pasta groasa fara exces de ulei . Se poate folosi si la alte retete si poate fi tinut la frigider cateva zile . Multe retete de tahini de pe net sunt complicate fara rost .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mhhhmmmm... Tahini... Tocmai am bagat painea la cuptor si ma pregateam sa fac un castron de hummus.
N-am mai auzit de combinatia asta, somon cu tahini, dar suna bine, am sa incerc zilele astea. Chiar azi am cumparat un borcanel, impreuna cu unu de harisa...
N-am mai auzit de combinatia asta, somon cu tahini, dar suna bine, am sa incerc zilele astea. Chiar azi am cumparat un borcanel, impreuna cu unu de harisa...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Salutari “Adi G” ! Prefer sa prepar tahini acasa , cantitati mici ,strict pentru reteta in cauza . Tahini fara conservanti , tinut in frigider , nu rezista o perioada prea lunga , pe cand cel cumparat are garantie cam lunga .. . > Harrisa manufacturata , conservata cum trebuie , rezista mult timp in camara . Pana la coada , este un gen de zacusca de ardei iuti .
Incearca sa combini iaurt grecesc gras cu putin tahini , ulei de masline si cativa stropi de zeama de lamaie . Este baza pentru cilbir (reteta turceasca de oua posate) , un deliciu .
Incearca sa combini iaurt grecesc gras cu putin tahini , ulei de masline si cativa stropi de zeama de lamaie . Este baza pentru cilbir (reteta turceasca de oua posate) , un deliciu .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Harissa cu 2 de s nu de r .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Salutare Deltaic!
Tahini sau tahina asta pe care o cumpar io, are termen de garantie vreo 2 ani si nici nu are lista de ingrediente, scrie pe ea numai 100% susan. Din cate stiu io, tahini tine (cel putin teoretic) o vesnicie, si cica n-ar fi bine sa-l bagi la frigider pentru ca mucegaieste mai degraba... La mine oricum nu rezista mai mult de vreo 2 saptamani un borcanel de ala....
Harisa sau harissa cam tot la fel, ardeiul iute si usturoiul is antiseptice de felul lor, nu prea are ce sa se altereze. Lista de ingrediente este urmatoarea: ardei iute, zeama de lamaie, otet, ulei de floarea soarelui, paprika, usturoi, chimion, coriandru... De conservanti iar nu scrie nimica...
Mhhhmmmmm... CILBIR! N-am mai mancat de mult, multumesc pentru sugestie!
Tahini sau tahina asta pe care o cumpar io, are termen de garantie vreo 2 ani si nici nu are lista de ingrediente, scrie pe ea numai 100% susan. Din cate stiu io, tahini tine (cel putin teoretic) o vesnicie, si cica n-ar fi bine sa-l bagi la frigider pentru ca mucegaieste mai degraba... La mine oricum nu rezista mai mult de vreo 2 saptamani un borcanel de ala....
Harisa sau harissa cam tot la fel, ardeiul iute si usturoiul is antiseptice de felul lor, nu prea are ce sa se altereze. Lista de ingrediente este urmatoarea: ardei iute, zeama de lamaie, otet, ulei de floarea soarelui, paprika, usturoi, chimion, coriandru... De conservanti iar nu scrie nimica...
Mhhhmmmmm... CILBIR! N-am mai mancat de mult, multumesc pentru sugestie!