Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de gsteph1968 » 04 Noi 2014, 23:47

mic dejun, ok. trecem peste pranz ca barbatii si cinam.

Imagine

Liviu, asteptam lirica! :wink:
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 10 Noi 2014, 22:32

Pana la descrierea retetei de stiuca umpluta , sunt dator cu reteta de ciorba de potroace.

>>> Cercetatorii englezi(ca p’aia tot ii citeaza cam toate posturile de radio/tv) nici acum nu au ajuns la o concluzie finala in privinta ciorbei de potroace : medicament ?, leac babesc ?, mostenire extraterestra ?... Dezbaterile savantilor continua cu asiduitate. Oricum cert este faptul ca , dupa descoperirea focului , ciorba de potroace ramane o mare gaselnita a civilizatiei (…mai ales balcanice…) , umbla zvonul ca a aparut chiar inaintea acestuia , desi nu cred ca este posibil…Reteta s-a transmis prin viu grai , generatie dupa generatie si a ajuns cunoscuta in zilele noastre , chiar daca pe alocuri usor distorsionata.

>>>Reteta .
Intr-adevar iese foarte buna cu “cazaturi”de curcan dar , se poate face din “componente” rata , gasca sau gaina grasa. Eu am folosit , la ultima creatie , gaturi de curcan , aripi si spate .Niciodata capete si tartite desi unii le adora.
Zarzavatul ciorbei ,compus din morcov , telina , pastarnac si ceapa , se toaca marunt si atentie dichis !, se calesc usor in ulei . Carnaraia se pune intr-o oala cu apa la fiert , se pune sare , dar cu moderatie , se spumuieste. Cand a clocotit zdravan si spuma a fost indepartata , se adauga zarzavatul. Eu o las cam o ora la fiert dupa care adaug orez si o mai fierb cam 20-25 min. Urmeaza punctul culminant al gatelii , zeama de varza (moarea) care desavarsesta minunatia .o mai las pe foc un clocot Inca nu este totul finalizat, a mai ramas de pus galbenus de ou batut cu smantana si leustean tocat , le pun dup ace iau oala de pe foc.
Ciorba de dres organismul dupa baute crancene sau praznice napraznice , cica netezeste pungile de sub ochi si lumineaza tenul abrutizat de alcool , reda vlaga si limpezeste mintea (tot de la cercetatorii “engleji” am aflat).
Cand gatesc asa ceva , o fac intr-un tuci , pe pirostrii si la 10 l apa , pun cam 2,5 kg “cazaturi”maruntite cat se poate , 400 ml smantana , 6 linguri de orez , 4 cepe , zarzavat cam…1 kg(asta este la aprecierea fiecaruia) , 6 oua , 2,5 l zeama de varza , leustean , sare si piper dupa gust. La cantitati mai mici se poate calcula pastrand raportul ingredientelor. Nu trebuie neglijat ardeiul iute , care are partea lui de glorie si chiar o tuica buna , daca este cazul.

Se apropie vertiginos postul Craciunului…

spiridusul
veteran
veteran
Mesaje: 1994
Membru din: 11 Mai 2008, 14:12
Localitate: bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de spiridusul » 23 Noi 2014, 15:20

Azi am facut ficatei de stiuca, o splendoare de arome. Mi-am dat seama dupa ce i-am pus la prajit in unt ca nu am vin alb, asa ca l-am inlocuit cu cativa stropi de whisky pus in tigaie. Cu sare si piper, prajiti mai bine, serviti pe paine cu unt...fabulos.

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2819
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de rine » 23 Noi 2014, 18:17

puteai sa pui alaturi si stomacul daca nu avea nimic in el.
sorici cu gust de peste :)

spiridusul
veteran
veteran
Mesaje: 1994
Membru din: 11 Mai 2008, 14:12
Localitate: bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de spiridusul » 24 Noi 2014, 01:15

Stomac chiar nu am avut...stomac sa incerc :)

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 15 Dec 2014, 21:27

>>> Despre vin.
Imi atrage atentia un prieten , acum cateva zile , sa citesc un articol despre vinuri falsificate . Interesant si trist ca se permite asa ceva de catre autoritatile din domeniu si nu sunt luate masuri mai drastice impotriva falsificatorilor . Cu ceva timp in urma , pe la cramele (magazinele de vinuri) care se respectau cat de cat , exista o lista consistenta cu producatori de vinuri care vindeau adevarate otravuri . Zona Vrancea era la loc de cinste , alaturi de alte zone viticole cu pretentii . A fost un scandal (la tv.am auzit) demult , referitor la participarea producatorilor vranceni , la un concurs international , cu facaturi . Trebuie sa fi deosebit de naiv sa crezi ca poti pacali un oenolog sau sommelier atat de usor. Din pacate , tot producatorii cinstiti au de suferit mai mult cand zona respectiva devine de proasta notorietate . Ministerul Agriculturii pare ca nu-i interesat de sanatatea cetatenilor. Declara ca aprox.50% din cantitatea de vin vanduta in magazine nu este obtinuta din struguri si cu asta au rezolvat problema… Conform statisticilor , romanii consuma cel mai putin vin pe cap de locuitor (24 litri/an) fata de media europeana de 50 litri/an . Repercursiunile se rasfrang tot asupra viticultorilor de buna credinta . Dupa ce ca se vinde putin vin , tot acela ieftin si prost se cumpara in procentaj destul de mare. Sa cumperi o sticla de vin de 8 lei (de ex.) sau in ambalaje de plastic si sa traiesti cu impresia ca bei ceva din struguri este un act de curaj . Am citit niste pareri ale unor specialisti care fixau oarecum plafonul minim de pret al vinului cam pe la 25 lei/sticla . Cam de aici in sus licoarea incepe sa fie ce trebuie sa fie . Cine crede ca a baut “Grasa de Cotnari”cumparata din coltul strazii sau de la supermarket , ei bine , nu a baut. Am dat un exemplu la nimereala . Am o problema si cu vinurile “la punga”(sau cutie), ma feresc de ele . Prin delta mai beau si d’astea . Daca cumpar vin varsat apelez la crame pe unde am cunoscuti . Am invatat ca pe sticla de vin trebuie sa scrie DOC (domeniu de origine controlata)si holograma . Vinurile de calitate mai buna contin si inscriptiile DOC-CMD(cules la maturitate deplina) , DOC-CT(cules tarziu) sau DOC-CIB(cules la innobilarea boabelor).Nici asa nu sunt foarte convins ca totul este in regula dar , reduc cat pot riscul .
Public si eu lista vinurilor ce sunt considerate periculoase :
-Babanu - producator Murfatlar;
-Buchet – Casa de vinuri Zoresti Buzau ,alb demisec ;
-Stramosesc si 9 poloboace – Vinexport Focsani ;
-Perla Dunarii- Vitcom Galati ;
-Alb Nobil – Rom Cos Dambovita ;
-Muscatel – Vincon Vrancea ;
-Tamaioasa Romaneasca – Prales Pontica Vincon Vrancea ;
-Busuioc de Pietroasa si Tamaios de Pietroasa –Bachus Buzau.
Cele mai periculoase societati producatoare de vinuri ;Vincon Vrancea ,Vinexport Focsani ,Dealu Mare Urlati . Pe lista de care pomeneam mai sus erau trecute mult mai multe nume sonore din domeniu . Ma gandesc ca cei care nu mai apar pe nicio lista au avut mustrari de constiinta si s-au indreptat …sau au marit spagile . Am avut surpriza sa constat ca si prin magazinele din afara tarii mai gasesti tot felul de tampenii , este adevarat la nivel mult mai scazut .
Concluzie ?! …abstinenta sau aveti grija ce beti .

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de MuskMd » 16 Dec 2014, 09:04

vinul de pufoaica e la orice colt de drum in Vrancea.
de obicei nestiutorii se bucura ca il gasesc ieftin si cumpara d ela tot felul de personaje cu bidoane de plastic la marginea drumului ....

Personal merg doar la crama la producator cand am de cumparat. Si producator pe care il cunosc .....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 18 Dec 2014, 17:40

Grea incercare asta cu patima vinului.. :oops:
Vin rosu.
Personal am ales pt "consum mai mare", Hallew...,vin de masa rosu demisec.un vin usor "la cutie".Bun,fara dureri de cap.
Poti juca whist cateva ore fara sa cazi sub masa.Si fara sa zaci a doua zi.
Pt.colectie,aniversari,etc,sunt adeptul tot al lui Halle...,Isare...(mai rar ca-i scump) si restul din Dragasani sau Recas.
Un soi de vin care nu poate fi falsificat este Feteasca Neagra.Nu dai gres cu acest vin la o sarbatoare..

Vin alb?
Imi pare rau de Stefanesti,din Arges.Aveau in anii 2000 un sauvignon blanc rasat,imbatabil.Au acolo pe dealuri,peste 300 zile expunere in soare..
Vreau vin alb,bun si nobil?Tamaioasa Romaneasca-Sec de Dragasani,Cramposia lu'Stirb... si Creata de Reca.. sau de la svabii din Teremia Mare(multam Sigi).
Desigur si podgoria Jidvei daca am un chef la care trebe o cantitate mai mare..
Mai sunt catziva producatori locali care mai au vii pre-filoxerice in Transilvania.Vorbesc de zona Garbova-Apoldu-Sebes-Aiud.Vinuri albe-maron cu tarie apreciabila.
Daca moderatorul considera ca am incalcat vreo regula d.p.v reclama rog a mi se sterge postarea...

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 18 Dec 2014, 17:54

>Nuke< Daca vin pe la Sibiu , inchinam un pahar de vin in cinstea moderatorilor care nu au de ce sa stearga postarea . Am un vin Aligote de Niculitel ( podgorie care a stat ceva timp intr-un con de umbra) ,medicament . Ma bucur ca inca se mentine podgoria asta . Si mai am un Aligote de Bucium-Iasi 1986...Doamne ! Ce sa mai lungesc vorba , daca ajung prin Sibiu degustam cate ceva .

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 18 Dec 2014, 18:34

deltaic scrie: Aligote de Bucium-Iasi 1986...
He,he...oamenii astia din Iasi(Valea Lupului-Rediu parca e zona.) faceau si un excelent cognac de mere,parca Rameros ii ziceau,habar n-am de ce l-au denumit asa "mexicaneste"..
Asta poate sa nu se confunde cu,virgula, Calvados..
Vorbim dupa sarbatori.
Poate reusim sa ne vedem si cu sibienii de calitate din jurul Marginimii,se stiu ei care..
Vine cleanul mare iarna,cica..

Scrie răspuns