Drum bun si vreme faina!deltaic scrie:Vrei sa sti ce-ai facut ,Sorine...? ,Sorine ! Tu si postarile tale...
Molesiti si duhnind a usturoi , am hotarat sa schimbam destinatia , de la munte , in zona litorala a deltei. Iti sugerez sa nu mai postezi asemenea imagini inainte de week-end-uri si sarbatori legale si nu vor mai fi probleme. PLECAM in 3 ore !
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ce contine sosul tau mai exact ?Ghenadie scrie:@deltaic - bine bre ca ati mers singuri
Printre altele,ne-a plouat de ne-au sarit capacele. Azi gatesc sos "Uncle Ben's"cu piept de pui si garnitura de orez(tot din gama). Cam o data pe an mi se face pofta de asa ceva. Trebuie sa ma mobilizez zilele astea si sa scriu niste sfaturi utile ,la rugamintea unei cunostinte mai vechi , acum exclus de pe forum.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 256
- Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
ei, lasa... putea sa fie muuuult mai rau.deltaic scrie: Printre altele,ne-a plouat de ne-au sarit capacele.
...
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Pe noi ne-a prins o ploicica racorosa si cu un pic de "talent" am evitat o lapovitza..macar eram echipati corespunzator
Desi nu-i de actualitate, dintr-o tura montana, am pus la desaga niste galbiori numa' buni de descantat papilele gustative ...
sa mai fi fost
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Deci, reteta:
Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc...
Conserva prefer sa o fac din caras "ca palma" sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.
Ingrediente:
- peste ( caras)
- morcov taiat cubulete mici
- ceapa taiata solzisori
- usturoi taiat bucatele medii
- piper boabe
- sare
- foi de dafin ( o foaie la un borcan)
- ulei
- bulion
- otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)
- Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)
Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 - 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).
Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.
Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb "in dunti" 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta.
Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.
Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat
Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba "in dunti" cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras
Sa aveti pofta!
Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc...
Conserva prefer sa o fac din caras "ca palma" sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.
Ingrediente:
- peste ( caras)
- morcov taiat cubulete mici
- ceapa taiata solzisori
- usturoi taiat bucatele medii
- piper boabe
- sare
- foi de dafin ( o foaie la un borcan)
- ulei
- bulion
- otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)
- Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)
Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 - 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).
Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.
Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb "in dunti" 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta.
Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.
Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat
Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba "in dunti" cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras
Sa aveti pofta!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Impresionante poze ! Bravo Sorine ! Cam ce cantitate de peste ai prelucrat ? Daca plec maine in delta(inca nu stiu daca pot), tot vroiam sa fac o marinata in comun cu un amic lipovean, o incercam pe asta.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mie mi-au iesit 20 de borcane, nu stiu ce cantitate a fost, vreo 5 kg de caras asa ca palma, gata curatat.deltaic scrie:Impresionante poze ! Bravo Sorine ! Cam ce cantitate de peste ai prelucrat ? Daca plec maine in delta(inca nu stiu daca pot), tot vroiam sa fac o marinata in comun cu un amic lipovean, o incercam pe asta.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 173
- Membru din: 10 Ian 2007, 15:04
- Localitate: JUD.HUNEDOARA
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Multumim pentru reteta.
Am toate ingredientele, mai putin carasu'.
Borcanele se tin in camara sau trebuiesc pastrate in frigider ?
Am toate ingredientele, mai putin carasu'.
Borcanele se tin in camara sau trebuiesc pastrate in frigider ?