Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14594
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 15 Aug 2014, 13:30

deltaic scrie:Vrei sa sti ce-ai facut ,Sorine...? ,Sorine ! Tu si postarile tale...
Molesiti si duhnind a usturoi , am hotarat sa schimbam destinatia , de la munte , in zona litorala a deltei. Iti sugerez sa nu mai postezi asemenea imagini inainte de week-end-uri si sarbatori legale si nu vor mai fi probleme. PLECAM in 3 ore !
:lol: :lol: Drum bun si vreme faina! :bere:

Avatar utilizator
Ghenadie
veteran
veteran
Mesaje: 1579
Membru din: 13 Noi 2011, 12:55

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Ghenadie » 17 Aug 2014, 18:50

@deltaic - bine bre ca ati mers singuri :lol1:

Scuzati lipsa simtului artistic, imi era foame
ceva orez, pulpa de porc tocata, ceapa multa si legume de sezon cu un sos demential sau dement?
pentru ca la masa erau si copii, lipseste ardeiul iute
pofta mare :bere:
Imagine

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 19 Aug 2014, 11:21

Ghenadie scrie:@deltaic - bine bre ca ati mers singuri :lol1:
Ce contine sosul tau mai exact ?

Printre altele,ne-a plouat de ne-au sarit capacele. Azi gatesc sos "Uncle Ben's"cu piept de pui si garnitura de orez(tot din gama). Cam o data pe an mi se face pofta de asa ceva. Trebuie sa ma mobilizez zilele astea si sa scriu niste sfaturi utile ,la rugamintea unei cunostinte mai vechi , acum exclus de pe forum.

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de gsteph1968 » 19 Aug 2014, 12:10

deltaic scrie: Printre altele,ne-a plouat de ne-au sarit capacele.
...
ei, lasa... putea sa fie muuuult mai rau.
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Avatar utilizator
D_ali
veteran
veteran
Mesaje: 1814
Membru din: 31 Dec 2009, 15:49
Localitate: Bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D_ali » 19 Aug 2014, 18:58

:lol:
Pe noi ne-a prins o ploicica racorosa si cu un pic de "talent" am evitat o lapovitza..macar eram echipati corespunzator :lol:
Desi nu-i de actualitate, dintr-o tura montana, am pus la desaga niste galbiori numa' buni de descantat papilele gustative ...
sa mai fi fost :lol:

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14594
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 20 Aug 2014, 20:05

Cand omul nu are ce face, pune de-o conserva de peste :D
Reteta v-o spun putin mai tarziu ;)

Imagine
Imagine

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14594
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 21 Aug 2014, 12:04

Deci, reteta:

Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc...
Conserva prefer sa o fac din caras "ca palma" sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.

Ingrediente:

- peste ( caras)
- morcov taiat cubulete mici
- ceapa taiata solzisori
- usturoi taiat bucatele medii
- piper boabe
- sare
- foi de dafin ( o foaie la un borcan)
- ulei
- bulion
- otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)

- Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)

Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 - 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).
Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.
Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb "in dunti" 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta. :)
Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.
Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate ;)
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat :)

Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba "in dunti" cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras :)
Sa aveti pofta!

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 21 Aug 2014, 12:35

Impresionante poze ! Bravo Sorine ! Cam ce cantitate de peste ai prelucrat ? Daca plec maine in delta(inca nu stiu daca pot), tot vroiam sa fac o marinata in comun cu un amic lipovean, o incercam pe asta.

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14594
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 21 Aug 2014, 12:47

deltaic scrie:Impresionante poze ! Bravo Sorine ! Cam ce cantitate de peste ai prelucrat ? Daca plec maine in delta(inca nu stiu daca pot), tot vroiam sa fac o marinata in comun cu un amic lipovean, o incercam pe asta.
Mie mi-au iesit 20 de borcane, nu stiu ce cantitate a fost, vreo 5 kg de caras asa ca palma, gata curatat.

Mos Martin
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 173
Membru din: 10 Ian 2007, 15:04
Localitate: JUD.HUNEDOARA
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Mos Martin » 22 Aug 2014, 09:01

Multumim pentru reteta.
Am toate ingredientele, mai putin carasu'. :mrgreen:

Borcanele se tin in camara sau trebuiesc pastrate in frigider ?

Scrie răspuns