Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
- utilizator constant
- Mesaje: 144
- Membru din: 20 Iun 2005, 17:39
- Localitate: Alba-Iulia/Timishoara
- Contact:
Luscos (sau ciorba de varza)
Salut.
Avanad in vedere ca sunt innebunit dupa luscos (ciorba de varza), am cautat tot topicu' si nu am gasit nici o reteta. Poate mi'a scapat mie, asta e.
Deoarece azi am facut una, m'am gandit sa o impartasesc cu voi.
Astfel la o raita prin billa (plm, cre' ca nu'i reclama), am "gasit" o varza noua, ceva legume (morcov, ceapa) si niste coaste (din pacate au fost de porc, nu de berbec).
Si acu reteta (la cantitati se descurca fiecare, dupa gust):
Am taiat carnea de pe coaste in bucati mici... (sa poti sa musti de 2-3 ori din ele ). S'a luat o tuica (inspiratia). Am taiat ceapa si morcovii marunt (o fi vr'un termen pt asta). Se pune oala la foc cu o tzara de ulei in ea. Cand uleiul este incins, se pune cepa la calit. Cand ceapa ii aproape translucida se adauga morcovii, ardeiu' iute tocat (am uitat de asta in preambul), boia de ardei dulce (köszönöm szépen bucatariei unguresti, prietenii stiu de ce) si pe urma carnea. Dupa ce s'au calit bine toate cele, se adauga cca. 1 (unu) litru de bulion de casa (saru'mana mama) si se lasa la fiert...
Se potriveste de gust cu sare si piper si, cand carnea este aproape gata, se adauga varza, taiata grosier (unii o prefera taiata fina da' nie mi se pare ca nu se potriveste).
Se mai ia o tuica, doua si se adauga apa pana cand acopera varza si tot ce'i in oala (nu mult ca strica). Cand varza'i aproape fiarta se pune un iaurt bun si acru intr'un vas cu 2-3 oua si se amesteca cu un pic de zama fiebinte. Se poate lua inca o tuica/bere, dupa preferinte. Amestecul (iaurtul, oua etc) se adauga in ciorba pt. dres. Se da un clocot si'i gata de servit.
Intre timp, merge inca o pileala.
Rezultatul ii asta:
Avanad in vedere ca sunt innebunit dupa luscos (ciorba de varza), am cautat tot topicu' si nu am gasit nici o reteta. Poate mi'a scapat mie, asta e.
Deoarece azi am facut una, m'am gandit sa o impartasesc cu voi.
Astfel la o raita prin billa (plm, cre' ca nu'i reclama), am "gasit" o varza noua, ceva legume (morcov, ceapa) si niste coaste (din pacate au fost de porc, nu de berbec).
Si acu reteta (la cantitati se descurca fiecare, dupa gust):
Am taiat carnea de pe coaste in bucati mici... (sa poti sa musti de 2-3 ori din ele ). S'a luat o tuica (inspiratia). Am taiat ceapa si morcovii marunt (o fi vr'un termen pt asta). Se pune oala la foc cu o tzara de ulei in ea. Cand uleiul este incins, se pune cepa la calit. Cand ceapa ii aproape translucida se adauga morcovii, ardeiu' iute tocat (am uitat de asta in preambul), boia de ardei dulce (köszönöm szépen bucatariei unguresti, prietenii stiu de ce) si pe urma carnea. Dupa ce s'au calit bine toate cele, se adauga cca. 1 (unu) litru de bulion de casa (saru'mana mama) si se lasa la fiert...
Se potriveste de gust cu sare si piper si, cand carnea este aproape gata, se adauga varza, taiata grosier (unii o prefera taiata fina da' nie mi se pare ca nu se potriveste).
Se mai ia o tuica, doua si se adauga apa pana cand acopera varza si tot ce'i in oala (nu mult ca strica). Cand varza'i aproape fiarta se pune un iaurt bun si acru intr'un vas cu 2-3 oua si se amesteca cu un pic de zama fiebinte. Se poate lua inca o tuica/bere, dupa preferinte. Amestecul (iaurtul, oua etc) se adauga in ciorba pt. dres. Se da un clocot si'i gata de servit.
Intre timp, merge inca o pileala.
Rezultatul ii asta:
Consumata cu moderatie, apa nu poate face rau.... - Mark Twain
Re: Gastronomie si alte dichisuri
.....ca si branza din magazine,tot mai rea pe zi ce trece...nuke scrie:Imi fac sila mizeriile.MuskMd scrie:nu , acu pe bune, macar topicul asta lasati-l curat.aci suntem la masa.....
...lasand deoparte mizerile nuke,sa iti de-a D-zeu sanatate pentru tarhonul sau "bertin" cum ii spun sasi ce l-am primit,s-a prins si a crescut iar ce a crescut a dat aroma ciorbei de fasole cu ciolan,o minunatie...in toamna ai pus deoparte finken,cimbru uscat si seminte sa arunci prin gradina,cateva bucati de sfecla rosie si o sursa de varza,iar daca ai nevoie de doctoral gradinii, leustean, cu cea mai mare placere iti dau radacina....
...apropo de branza,a dat nevastamea de cineva care face telemea de vaca adevarata de iti ploua in gura si la un pretz de 10ron,e de la munte,de pe cealalta parte care urca si ea la paltinis,povestim despre asta.....
...acum despre reteta de galbiori,sunt 2 feluri in care ii fac,simpli, cu putin ulei si cimbrisor,isi lasa ei sosul, dar astia is luati de sus de la munte unde brazi si muschii dau o aroma unica,ii servesc simplu cu o bucata de paine prajita...
....si cei de aici de langa oras unde aroma nu e asa de intensa si sunt mai plini de apa in perioadele cand ploua,pe astia ii fac cu o ceapa verde si usturoi verde tras in putin ulei(ceapa si usturoiul sa fie cat degetul mic de groase), o jumatate de lingurita de unsoare de porc, sare mare sa inmoaie imediat verdeturile, cam vreo 5 min la foc potrivit dupa care adaug galbenii si ii las sa fiarba in sucul lor la care mai adaug aproape de sfarsit frunze verzi de cimbru,taiteii ii face cineva curat,cu oua de casa,se fac dupa 3 min si nu se prind unii de altii,eu nu mai am rabdare sa i fac si pe astia dupa ce ma plimb prin padure....
Re: Gastronomie si alte dichisuri
[quote="edâ„¢"...
...lasand deoparte mizerile nuke,sa iti de-a D-zeu sanatate pentru tarhonul sau "bertin" cum ii spun sasi ce l-am primit,s-a prins si a crescut iar ce a crescut a dat aroma ciorbei de fasole cu ciolan,o minunatie...[/quote]
cand ti-am zis io de tarhon spuneai ca nu-i...de agreat.
ai grija de el, acum ,ca s-a prins.
nu-l plac numa' oamenii.
nu stiu de ce ,dar,rasadurile sunt mancate de furnici
...lasand deoparte mizerile nuke,sa iti de-a D-zeu sanatate pentru tarhonul sau "bertin" cum ii spun sasi ce l-am primit,s-a prins si a crescut iar ce a crescut a dat aroma ciorbei de fasole cu ciolan,o minunatie...[/quote]
cand ti-am zis io de tarhon spuneai ca nu-i...de agreat.
ai grija de el, acum ,ca s-a prins.
nu-l plac numa' oamenii.
nu stiu de ce ,dar,rasadurile sunt mancate de furnici
Re: Gastronomie si alte dichisuri
da asa am spus,am ramas cu gustul nasol de altadata si nu mi-l scoteam din minte,ma refer la cel din otet nici acum nu imi place,borcanu e al sotiei nu ma bag.....e diferenta de la cer la pamant,am luat si de al nostru de ala mare si frunzos si nu se aseamana cu ce am primit,de..... frantzuza e frantzuza,finutza si ramane mult timp pe limba nu aduce a acrisor-amarui-insistent ca cel romanesc de prin piete ci degraba proaspat si revigorant,imi place ce am primit plus ca e si altfel ca si planta......ce sa-i faci cat traim invatam sau ne schimbam gusturile
....deocamdata nu am treaba cu furnicile acolo unde l-am plantat dar in schimb melcii aia maro s-au inmultit peste masura din cauza ploilor astea zici ca sunt prin Germania asa de multi sunt,imi toaca sistematic salata de 3cm...
....deocamdata nu am treaba cu furnicile acolo unde l-am plantat dar in schimb melcii aia maro s-au inmultit peste masura din cauza ploilor astea zici ca sunt prin Germania asa de multi sunt,imi toaca sistematic salata de 3cm...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
plus galbiori... rosii, etc. deja ai spus prea mult. Unsoare de porc ca acasa, in Crisana nu gasesc nicaieri si chiar nu se imbina la gust cu ce este pe aici.edâ„¢ scrie:.... telemea de vaca adevarata ....... unsoare de porc
Aseara cand am ajuns de la munca mi-a facut sotia o surpriza: pogacele cu jumari. Sunt delicioase, au mai ramas cateva bucati si pt maine (din cateva tavi). Pt mine sunt aperitivul, felul principal si desertul ideal. Imi plac asa de mult incat as putea sa mananc in fiecare zi Daca nu stiti cum se fac o mituiesc sa-mi scrie reteat pt voi
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
esti un norocos ce mai.....cu toate ca se fac rapid daca nu te stii mai bine te duci si mulgi vaca,iasa turtite si gretoase plus ca se intaresc a doua zi,pe vremea cand prin Apuseni(Vadu Motilor) nu se gasea chimion sau nu vroiau sa aduca am mancat unele facute de nasa si acum imi aduc aminte,mai folosea si deasupra telemea sarata si tare de prindea pe unele parti pete de culoare mai neagra de la sarea mare din saramura,asa scoasa din saramura din putina nu era buna dar peste niste cartofi noi fierti era......luci_t scrie:plus galbiori... rosii, etc. deja ai spus prea mult. Unsoare de porc ca acasa, in Crisana nu gasesc nicaieri si chiar nu se imbina la gust cu ce este pe aici.edâ„¢ scrie:.... telemea de vaca adevarata ....... unsoare de porc
Aseara cand am ajuns de la munca mi-a facut sotia o surpriza: pogacele cu jumari. Sunt delicioase, au mai ramas cateva bucati si pt maine (din cateva tavi). Pt mine sunt aperitivul, felul principal si desertul ideal. Imi plac asa de mult incat as putea sa mananc in fiecare zi Daca nu stiti cum se fac o mituiesc sa-mi scrie reteat pt voi
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>luci-t< hai cu destainuirile ! Acum sunt in plin elan creativ...revin cu un desert .La ciorba "Pitonu'"-lui , creatiile lui Edi , aperitivele si nu numai,ale lui "luci-t",lipseste desertul. Ma ocup eu de asta.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Inghetata Coupe Jacques.
Pe la inceputul anilor ’80, pe bulevardul 1 Mai de atunci,acum-Ion Mihalache, langa nou deschisul si celebrul “Premial”(am uitat ce inseamna) comunist,s-a deschis o cofetarie. Pana aici nimic special dar, acolo se putea servi o inghetata Coupe Jacques cum nu prea gaseai in Bucurestiul acelor vremuri de restriste. In pasaj la Universitate mai gaseai asa ceva si tot aici,puteai degusta un Caffe-frappe de exceptie. Cica la “Continental”,la cofetarie mai faceau inghetata d’asta,eu nu-mi amintesc (sunt batran si bolnav) si inclin sa dau crezare prietenilor care incearca sa-mi aminteasca.
Inghetata din reteta trebuie sa fie de ciocolata, asezata pe un pat de coji de portocala confiate , tinute vreo 6 ore in rom si cine are si in sirop de cafea(optional). Intr-o cupa sau pahar (se potriveste cel de Marguerita) se aseaza coaja de portocala (eu nu scurg romul),se pune inghetata, peste mai asez un “pat” de cirese confiate murate tot 6 ore in rom si apoi pun frisca peste care rad putina ciocolata amaruie. Vreo 2 piscoturi pot decora preparatul. Un desert de efect intr-o zi torida de vara.
Coji de portocala(si lamaie) confiata am gasit la magazinele Mega I....,cirese confiate cam peste tot,rom…nu mai vorbesc si restul se gaseste din abundenta. Folosesc frisca de la 2 cofetarii bucurestene care o bat pe loc , in functie de comenzi.
> Din “careul de asi”,mi-e dor de Zuckala si postarile lui de exceptie. Intra foarte rar pe forum si nu cred ca a mai scris ceva de foarte mult timp.
Pe la inceputul anilor ’80, pe bulevardul 1 Mai de atunci,acum-Ion Mihalache, langa nou deschisul si celebrul “Premial”(am uitat ce inseamna) comunist,s-a deschis o cofetarie. Pana aici nimic special dar, acolo se putea servi o inghetata Coupe Jacques cum nu prea gaseai in Bucurestiul acelor vremuri de restriste. In pasaj la Universitate mai gaseai asa ceva si tot aici,puteai degusta un Caffe-frappe de exceptie. Cica la “Continental”,la cofetarie mai faceau inghetata d’asta,eu nu-mi amintesc (sunt batran si bolnav) si inclin sa dau crezare prietenilor care incearca sa-mi aminteasca.
Inghetata din reteta trebuie sa fie de ciocolata, asezata pe un pat de coji de portocala confiate , tinute vreo 6 ore in rom si cine are si in sirop de cafea(optional). Intr-o cupa sau pahar (se potriveste cel de Marguerita) se aseaza coaja de portocala (eu nu scurg romul),se pune inghetata, peste mai asez un “pat” de cirese confiate murate tot 6 ore in rom si apoi pun frisca peste care rad putina ciocolata amaruie. Vreo 2 piscoturi pot decora preparatul. Un desert de efect intr-o zi torida de vara.
Coji de portocala(si lamaie) confiata am gasit la magazinele Mega I....,cirese confiate cam peste tot,rom…nu mai vorbesc si restul se gaseste din abundenta. Folosesc frisca de la 2 cofetarii bucurestene care o bat pe loc , in functie de comenzi.
> Din “careul de asi”,mi-e dor de Zuckala si postarile lui de exceptie. Intra foarte rar pe forum si nu cred ca a mai scris ceva de foarte mult timp.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@edi-ma bucur de bucuria ta.Tunde-l constant pe nenea tarhon ca sa ramifice.Loc insorit,bine udat dar cu drenaj bun asigura o viata lunga tarhonului.Vara il inmultesti prin butasi de 10-20 cm infipte direct in pamant.Iti dau eu ,numai sa imi amintesti.Iarna musai invelit cu fin sau paie,ce ai..
@deltaic-prietenii nu te-au mintit....era cofetaria mica "Teatru" langa Continental si Albina(profiterolul magic) la celalalt capat de pasaj Victoria.In mijloc, zahanaua Mercur cu cea mai buna ciorba de burta,fudulii,maduvioare si momite la gratar..
@deltaic-prietenii nu te-au mintit....era cofetaria mica "Teatru" langa Continental si Albina(profiterolul magic) la celalalt capat de pasaj Victoria.In mijloc, zahanaua Mercur cu cea mai buna ciorba de burta,fudulii,maduvioare si momite la gratar..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
"@deltaic-prietenii nu te-au mintit....era cofetaria mica "Teatru" langa Continental si Albina(profiterolul magic) la celalalt capat de pasaj Victoria.In mijloc, zahanaua Mercur cu cea mai buna ciorba de burta,fudulii,maduvioare si momite la gratar.."
Asa este ! De zahana uitasem complet. Nu pot sa nu-mi amintesc de carciuma Gogosarul din coltul strazii Turda,aici mancai cea mai buna ceafa de porc si cotlet la gratar din Bucuresti (zic unii). Mergeam cu tata si ma mai "lipeam" si de cate un Pepsi,nebunie curata la vremea aia.
Asa este ! De zahana uitasem complet. Nu pot sa nu-mi amintesc de carciuma Gogosarul din coltul strazii Turda,aici mancai cea mai buna ceafa de porc si cotlet la gratar din Bucuresti (zic unii). Mergeam cu tata si ma mai "lipeam" si de cate un Pepsi,nebunie curata la vremea aia.