Constructie casa - recomandari

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
T.Adrian
veteran
veteran
Mesaje: 1282
Membru din: 13 Ian 2010, 23:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

Constructie casa - recomandari

Mesaj de T.Adrian » 18 Mai 2015, 13:27

Nu am gasit un topic similar asa ca, sa incepem :)
Sunt sigur ca va fi util si pe viitor, desi in cazul de fata il deschid in interes strict personal.

Ma bate gandul sa imi fac o casa micuta, nu foarte pretentioasa ca design dar de calitate. Amprenta la sol ar fi undeva in jurul valorii de 70 de mp cu pod inalt, nu neaparat mansarda.
Costurile sunt in jur de 150 E/mp la rosu si 300-350 de E/mp la cheie.

Din experienta celor care au trecut prin acest proces complex si complicat, care sunt costurile reale? Se poate contrui mai ieftin de atat?
Aveti ceva recomandari de arhitecti si firme de constructii?

Ma intereseaza o firma serioasa, cu proiect beton care sa respecte intocmai planul de proiect si resursele necesare, sa faca lucrarile in timpul alocat (sa nu le lungeasca) si mai ales sa nu umfle costurile in timpul constructiei. Deci ma intereseaza o echipa care spune de la inceput cat va costa/dura in functie de etapele constructiei, fara surprize ulterioare. Exista o firma care sa isi asume riscurile in cazul in care durata/costurile nu sunt respectate? Si prin raspundere nu spun sa paraseasca santierul :lol:

Gaze/Electrica sunt trase pe teren. Cat costa rebransarea lor in momentul in care constructia e gata si cam cat dureaza?

Cele bune :respekt:
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Avatar utilizator
boje
veteran
veteran
Mesaje: 630
Membru din: 09 Sep 2009, 18:12

Re: Constructie casa - recomandari

Mesaj de boje » 18 Mai 2015, 16:37

Sanatate,

E cam mult de scris si acum nu prea-mi vine :D . Daca vrei sa vb , suna-ma.
Eu mi-am facut una cu talpa de 80 mp si mansarda.
0735333389
"There Is a Battle Of Two Wolves Inside Us All.
One is evil, anger, jelousy, greed, resentment, lies, inferiority, ego.
The other is good, joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy, truth.
The wolf that wins? The one you feed! "

Avatar utilizator
crapmaniacul
veteran
veteran
Mesaje: 4679
Membru din: 19 Iun 2013, 12:20
Localitate: Bucuresti

Re: Constructie casa - recomandari

Mesaj de crapmaniacul » 18 Mai 2015, 19:44

Adrian tu vrei o casa pe care sa ti-o construiasca o firma in Romania precum ar construi-o in Germania ?!? :) E greu, aproape imposibil mai ales daca alegi ca si prim criteriu pretul. Vei intalni multi constructori care mai de care "mai ieftini si mai parolisti, dar toti specialisti". Conteaza sa te informezi bine inainte, sa ai idee cum trebuie de preturi la materiale si la manopere si sa fii pe santier zilnic cateva ore bune ca sa poti tine lucrurile sub control. Nici macar asta nu te va scuti complet de surprize si neplaceri, dar le va diminua mult. Nu te baza pe un contract scris si nu da bani multi inainte si supravegheaza indeaproape lucrarea pe fazele ei, zi de zi (e greu dar e necesar). Daca poti si ai surse de informare de incredere, mergi pe recomandari. Inarmeaza-te cu nervi tari, negociaza bine si asigura-te ca ceea ce ai negociat se si aplica si nu au fost doar vorbe. Constructorii sunt o "specie" aparte (unii dintre ei), ca si ospatarii si taximetristii (unii dintre ei hai sa zic asa ...) , asa ca deschide bine ochii ca altfel stii vorba aia, deschizi punga ... Spor !

Avatar utilizator
old_radu
veteran
veteran
Mesaje: 3682
Membru din: 23 Feb 2007, 22:13
Localitate: Baia Mare

Re: Constructie casa - recomandari

Mesaj de old_radu » 18 Mai 2015, 20:16

...oricum , cand vei face a -2-a casa vei sti mai bine ce-i de facut :mrgreen:
Succes !

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4617
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Re: Constructie casa - recomandari

Mesaj de adiwolf » 19 Mai 2015, 18:28

se spune ca barbatul la viata lui trebuie sa faca trei case
- prima pe care o construieste, este pt vanzare, ca deh, este prima si nu prea reusita
- a doua este pt amanta
- si abia a treia este pt el !

300 euro / mp la cheie?!
succes,
iar ca sfat, alegeti-va un arhitect foarte bun care va va scuti de multe batai de cap si probleme - stiu, este scump, dar un arhitect adevarat si foarte bun merita cu prisosinta
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Constructie casa - recomandari

Mesaj de Spring » 23 Mai 2015, 17:01

O sa va fac niste recomandari in legatura cu acest subiect dar mai inainte de toate as vrea sa va povestesc cum e conceput sistemul dpdv legal. Sunt inginer proiectant si am lucrat la multe cladiri. Industriale, spitale, scoli, cladiri de locuit, de toate. Cel mai mult mi-a placut sa lucrez la case unicat. Genul de case pe care altii au refuzat sa le proiecteze pentru ca nu stiau cum sa le conceapa structura de rezistenta. Una dintre preocuparile mele a fost si optimizarea costului constructiei pentru ca mi s-a solicitat consultanta in acest sens de unele rude/prieteni.

Cand pornesti sa iti faci o casa, in limbajul nostru devii "beneficiarul".
Legal trebuie sa fii proprietarul terenului sau imputernicitul. Terenul trebuie sa fie liber de sarcini.

Proiectul unei case parcurge mai multe etape:
1. Partea legala: documentatia de autorizatie care incepe cu certificatu de urbanism si care se incheie cu certificatul de existenta si ulterior intabularea si impunerea in bun impozabil la autoritatea fiscala.
- Se incepe prin alegerea arhitectului si discutii despre cum ai vrea sa fie casa. (recomand si discutia cu un inginer concomitent deoarece arhitectii nu prea au habar de costuri)
- Arhitectul demareaza proiectul si obtinerea autorizatiei de construire. Merge la primarie si scoate un certificat de urbanism in care se precizeaza ce docuemente ai nevoie pentru autorizatie precum si conditiile locale impuse: procent e ocupare a terenului, distanta fata de vecinatati, regimul de inaltime maxim acceptat.
- Un topograf iti va face documentatie topografica: CF nou actualiat si plat topo cu viza OCPI. Tot pe masuratoarea topo arhitectul va face planul de situate cu amplasarea cladirii pe teren.
- Proiecul demareaza si vei primi autorizatia si proiectul.

Acum incepe treaba.Obligatoriu va trebui sa iti iei un diriginte e santier. Dirigintele de santier este inginerul tau personal care se va ocupa de cartea constructiei, va verifica lucrarile si situatiile de lucrari pentru plata catre executant. Proiectantul de structuri este obligat sa participe la faze determinante sa verifice lucrarile.

Revenind la subiect, casa cu 300 de coco/mp la cheie facuta de o firma cu contract si cu proiect beton nu poti sa faci. Rferitor la termen, la un volum de lucrari asa mic nu ai cum sa intarzai. Casa o ridici la rosu in 45 de zile maxim.

Cel mult structura poti sa o scoti in 150E/mp doar in urmatoarele conditii.:

- O executi in regie proprie cu o echipa de max 4 muncitori. O firma are costuri(CAS, salarii, adaos) pe care tu le vei suporta prin pret.
- Platest dirigintele sa vina zilnic sa verifice (cam 500 de euro te va costa dar daca vrei calitate deoarece romanu' trebuie pazit)
- O faci rectangulara cu structura din BCA cu stalpisori si centuri din beton armat. Parapet mic la pod, pana in 40-50cm. Asta inseamna ca la mansarda va trebui sa te retragi cu peretele putin si vei obtine un spatiu central. Daca vrei sa mansardezi tot podul faci parapet de 1.20m de la placa la centura.
- Nu fa ziduri in pod. Acoperisul in sprijini pe popi legati cu clesti de capriori si pane.
- MAre grija la teren cand il cumperi sa fie teren bun de fundare. Altfel bagi in fundatii jumate din banii de structura.
- Elevatia o faci de 2 trepte(30cm) sa nu bagi mult beton in centurile de soclu ale zidurilor.
- Faci planseu de lemn si acoperis sarpanta de lemn. Planseul vine din grinzi suple, inalte si dese, intre care bagi vata minerala si le inchizi cu ghips-carton.(poti sa le lasi vizibile ca e mai misto). Pentru inceput daca faci pod poti sa podesti doar cu un rand de scandura. Ulterior cand vei mansarda poti pune distantieri niste sipci de 3cm, cofraj de oua intre, peste un strat de OSB mai gros si o sapa armata cu fibre de polietilena groasa de 5cm.(asa ai si rigiditate la planseu si nici nu se aude jos cand merge nevasta pe tocuri la etaj).
- Faci panta la acoperis de 35 de grade pentru a avea spatiu functional in pod pentru mansardare. Adica sa ai loc cand te apropii de marginea zidului sa nu dai cu capul de acoperis. Se recomanda ca la 70 cm fata de parapet sa fie inaltime libera 1.90m.
- Livingul sa fie spre partea insorita si dormitorul spre nord. Asa faci economie la lumina si nu ai nevoie de ferestre foarte mari.
Cam astea sunt niste sfaturi de optimizare pentru prima etapa. Asta a fost partea ieftina.

Partea scumpa-finisaj si instalatii:
- sa pui baia si bucataria perete in perete ca sa ai doar o coloana de apa. la fel si baia din ulterioara mansarda deasupra de baia de jos.
- neaparat la fereste sa lasi grila de aerisire in rama sa scoti vaporii. Polistirenul de fatada nu da voie la vapori sa iasa prin perete si iti vor transpira peretii.
- Gandeste-te la functionalitate si nu te arunca la spatii mari si finisaje scumpe. Nu lua nevasta cu tine cand cumperi gresie-faianta. :headbash:
- Poti face ceva foarte chic si elegant cu culori simple si cu gust. De exemplu casa o faci simpla de culoare alba si faci ancadramente de lemn ars si lacuit la geamuri. le poti face tu daca te pricepi cat de cat.
- Daca pui grinzile de lemn de la planseu pe partea scurta a camerei si le lasi vizibile partea inferioara, iti va da senzatia de spatiu mai mare la o incapere. la fel si directia parchetului.
- Culorile la zugraveala interioara te influenteaza psihologic. Albastrul iti da senzatia de frig si rosul te incita. Influenteaza temperatura corpului cu pana la 5 grade.
- Cumpara materialul pentru instalatia electrica din timp, vaneaza reducerile de la DEDEMAN, char merita. Asta poti face la orice material si chiar poti prinde castane de castane sa scoti pana la 40% la material.
- Recomand daca esti meserias si autodidact sa iti faci tu manopera care nu necesita multa pregatire invatand din tutorialele de pe net. (sape, zugraveli, vopsitorii)
- daca te pricepi la gips carton poti sa plachezi peretii direct cu placi subiti si nu mai trebuie sa tencuiesti. Tencuiala e destul de scumpa si te costa mult manopera.

Revin la BCA. Trebuie sa mai mentionez unele avantaje:
- pret foarte bun
- e usor si se zideste repede
- nu ai nevoie de mortar, se zideste cu adeziv in strat de 3-5mm
- are rezistenta la trasfer termic foarte buna
- fiind neted, la tencuiala nu trebuie sa incarci peretii cu 2-3cm.
- rezistenta buna la regim de inaltime mic.
Cu toate astea sub 450E/mp nu vad cum ai face o casa la cheie.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Scrie răspuns