Aventurile lui Sever la clean

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

adrian99
veteran
veteran

Re: Aventurile lui Sever la clean

Mesaj de adrian99 » 28 Ian 2014, 15:56

aline,am spus mai sus
rezultatele nu erau deosebite

in schimb odata cu scaderea apei pestele(cleanul)devenea agresiv
la fel si atunci cand apa crestea
dar pe apa mare,tulbure eu n-am prins(vb strict de artificiale).cei care nu pescuiau cu artificiale mai "ciupeau"cate ceva :)

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 28 Ian 2014, 19:21

Adriane, cleanul s-a cam "supt" incepand de la inundatiile din '75 cand a invadat scobarul la greu raul Buzau din Siret.
Apoi a venit "calare" uziajul si braconajul cu "macaroane"...si restul tacamului...
Cand "tai" aproape juma' din debitul unui rau, cum draq' sa mai fie a fel ca altadat...sa cam shimba tot, de la debit, curenti, aluviuni, fie primavara fie toamna...sistematic ani de zile. (sa rupe un echilibru :) rasu;-plansu'

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 29 Ian 2014, 12:08

aline,mai toate raurile medii si mari din tarisoara noastra au fost regularizate...
in continuare sunt inundatii,viituri....este adevarat multe si datorita defrisarilor masive
asta dovedeste ca multe au fost facute fara a se tine cont de influenta avuta asupra mediului,populatiei piscicole,etc
s-a castigat la capitolul energie si atat
speram sa nu se distruga si mai mult de atat

agabi
veteran
veteran

Mesaj de agabi » 29 Ian 2014, 13:18

adrian99 scrie:aline,mai toate raurile medii si mari din tarisoara noastra au fost regularizate...
in continuare sunt inundatii,viituri....este adevarat multe si datorita defrisarilor masive
asta dovedeste ca multe au fost facute fara a se tine cont de influenta avuta asupra mediului,populatiei piscicole,etc
s-a castigat la capitolul energie si atat
speram sa nu se distruga si mai mult de atat

...Greseala de exprimare...riurile au fost ,,regulate"...daca ma intelegi ce vreau sa spun.. :cry:

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 30 Ian 2014, 08:23

Poate reuseste cineva sa mute discutiile acestea la "Locuri de pescuit..." la Raul Buzau. Multumesc!
D_ali scrie:Adriane, cleanul s-a cam "supt" incepand de la inundatiile din '75 cand a invadat scobarul la greu raul Buzau din Siret.
Mult mai incoace Aline. Prin 80 - 85 inca era mult peste pe Buzau, chiar si dupa '90. Si nu tin minte ca sa fi dat drumul la baraj zilnic cand eram copil. O data pe saptamana si uneori chiar de doua ori si debitul oricum era mai mare. Mie mi-a placut intotdeauna sa pescuiesc cleanul si pot spune ca era foarte mult clean in zona Viperestiului. Erau veri cu apa limpede cand vedeam carduri intregi de cleni pe sub maluri. Mergea extraordinar la mormoloc de broasca si cand venea vremea, la boaba de porumb. Intr-adevar, de la o vreme incoace era foarte foarte mult scobar pe Buzau si doar intamplator se putea prinde pe apa limpede. Nu faceam decat sa ne uitam de pe malurile inalte si sa admiram "lespezile" ce se intorceau in razele soarelui. Fiecare vad mai rasarit tinea in el bancuri intregi de scobar. Acum, cel putin asta vara, impresia pe care o aveam era ca pescuiam pe un rau pustiu.
adrian99 scrie: odata cu cresterea nivelului si uneori scaderea lui bruca urmata de o crestere masiva si rapida pestele s-a zapacit,n-a mai depus la timp,icrele uneori ramaneau pe uscat,apa era mai rece si perioada pentru depunere se intinde chiar si prin august.
dupa mine acesta este unul din factori care au dus la scaderea populatiei de clean
Nu o data prindeam clean prin iulie - august cu icre mature sau plini de lapti.

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 30 Ian 2014, 09:37

Paul, declinul nu apare imediat pe un rau cu debit respectabil si cu destui afluenti cu debit important. Adica nu-i ca pe un parau de munte unde efectele unor intamplari nefericite se vad intr-un an-doi. Zic si io...

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 30 Ian 2014, 11:36

pe la inceputul anilor "90 in zona orasul am vazut prins(de cateva ori)morunas.chiar bucati frumoase
apoi a fost viitura puternica pe rau,multe peste pierdut si disparitia morunasului
acest gen de probleme au mai fost de cateva ori dar capacitatea de regenerare mare a facut ca raul sa aiba peste.pana la aparitia balastierelor.desi nu sunt multe(comparativ cu alte ape) au contribuit la reducerea populatiei piscicole
etimologia cuvantului buzau este vijelios,iute raul devenea asa doar in cazuri rari.
spun asta intrucat asa cum preciza si paul erau perioada foarte mari de timp cu ape limpezi,scazute pe care aveam rezultate deosebite la clean

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 30 Ian 2014, 12:27

Adriane, stii, cand eram copil, prindeam destul de des oblete in zona mea. Si era si avat pe garla, cel putin asa ziceau pescarii mai in varsta si tind sa le dau crezare pentru ca nu odata am vazut atacuri in mal pe care acum le asociez cu avatul. Asta era tot inainte de ridicarea barajului de la Candesti. Si inca ceva, ca tot mi-am adus aminte acum, cand s-a mutat albia raului Buzau, la Coltu' Pietrii, cum ii zice, undeva spre Cislau, unde este peretele acela abrupt, s-a prins somn de nu stiu cate kg (eu stiu de vreo 30 kg, dar mi se pare foarte mult pentru garla, cu toate ca acolo erau gropane destul de adanci). Mamaia imi povestea ca tatal ei aducea de la garla raci si deasemenea prinde foarte multa mreana mare. Nu zic, se mai schimba vadurile de la an la an. Spre exemplu la Surduc (putin mai sus de Hanul Ciuta) groapa in care pescuiam mreana era de vreo 4 m adancime. Acum vreo doi ani apa nu depasea genuchiul pe-acolo, dar nici asta nu este motivul disparitiei pestelui...
Balastiera la Viperesti este de cand ma stiu, dar tot era peste. Ba inca aveau un lac micut artificial, un fel de balta adanca de unde trageau apa pentru a spala pietrisul, iar in balta aceea mereu prindeam peste frumos, de fapt era intr-un fel locul de rezerva pentru cand venea apa mare si tulbure.
Nu stiu daca declinul populatiei piscicole este din cauza balastierelor, sau a barajelor, sau a pescarilor. Acum 20 - 25 de ani daca intalneai 2-3 pescari in cativa km de mers pe malul apei, acum sunt o multime. Cred ca toate adunate au dus la disparitia pestelui din garla, in nici un caz pescuind legal nu ai cum sa faci sa dispara asa de repede pestele dintr-un habitat natural. Si din pacate nu vad sa se schimbe in bine ceva in urmatorii ani, din pacate tine foarte mult de mentalitatea oamenilor si de interesul lor de a ocroti natura cu tot ce ne poate oferi ea.
Mie personal imi pare foarte rau de ce se intampla cu aceasta apa caci este un rau de suflet pentru mine, locul copilariei mele si unde am invatat sa pescuiesc...

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 30 Ian 2014, 14:34

paule,imi aduc aminte de zona Ciuta(cate gropane)care tineau peste mult si mare
am vazut la un localnic mrene intre 3si 5kg,e drept prinse la porumb.
scobar mare(la kil)....clean mare.eram singurul care pescuia cu artificiale(voblere cozma,dawn)
vremuri.... :(

agabi
veteran
veteran

Mesaj de agabi » 30 Ian 2014, 22:35

Amintirile voastre sint universal valabile pe cam toate apele romanesti..iar declinul idem.Nu cred ca numarul mai mare de pescari e o cauza a declinului.Scobarul de exemplu a scazut din cauza braconajului-e cel mai expus datorita stilului sau de viata.In boiste se aduna cam pe aceleasi vaduri sa depuna-si braconierii la stiu;la o aruncare de prostovol intra pina la 6-7 kile de peste.Primavara,la viituri,cind sta in mal si mai ales in locurile de iernat vin ancoragii pe el...electricienii non-stop:astia ii si sterilizeaza
Pe vremea lui Ceausescu simpla detinere a unei virse te baga la puscarie
...pe urma balastierele au proliferat
...gaterele(prea multe si ilegale)
...,poluarea industriala (ani intregi aval de Reghin substratul era plin de muci --,cindva era full de scobar,morunas,sabioara(adio-pe Dunare am mai prins) etc)
...braconajul cu butan,plase,orice e mortal
...la lacuri vidarile fara stramutarea pestelui
..etcetcetcetc

Scrie răspuns