Adriane, stii, cand eram copil, prindeam destul de des oblete in zona mea. Si era si avat pe garla, cel putin asa ziceau pescarii mai in varsta si tind sa le dau crezare pentru ca nu odata am vazut atacuri in mal pe care acum le asociez cu avatul. Asta era tot inainte de ridicarea barajului de la Candesti. Si inca ceva, ca tot mi-am adus aminte acum, cand s-a mutat albia raului Buzau, la Coltu' Pietrii, cum ii zice, undeva spre Cislau, unde este peretele acela abrupt, s-a prins somn de nu stiu cate kg (eu stiu de vreo 30 kg, dar mi se pare foarte mult pentru garla, cu toate ca acolo erau gropane destul de adanci). Mamaia imi povestea ca tatal ei aducea de la garla raci si deasemenea prinde foarte multa mreana mare. Nu zic, se mai schimba vadurile de la an la an. Spre exemplu la Surduc (putin mai sus de Hanul Ciuta) groapa in care pescuiam mreana era de vreo 4 m adancime. Acum vreo doi ani apa nu depasea genuchiul pe-acolo, dar nici asta nu este motivul disparitiei pestelui...
Balastiera la Viperesti este de cand ma stiu, dar tot era peste. Ba inca aveau un lac micut artificial, un fel de balta adanca de unde trageau apa pentru a spala pietrisul, iar in balta aceea mereu prindeam peste frumos, de fapt era intr-un fel locul de rezerva pentru cand venea apa mare si tulbure.
Nu stiu daca declinul populatiei piscicole este din cauza balastierelor, sau a barajelor, sau a pescarilor. Acum 20 - 25 de ani daca intalneai 2-3 pescari in cativa km de mers pe malul apei, acum sunt o multime. Cred ca toate adunate au dus la disparitia pestelui din garla, in nici un caz pescuind legal nu ai cum sa faci sa dispara asa de repede pestele dintr-un habitat natural. Si din pacate nu vad sa se schimbe in bine ceva in urmatorii ani, din pacate tine foarte mult de mentalitatea oamenilor si de interesul lor de a ocroti natura cu tot ce ne poate oferi ea.
Mie personal imi pare foarte rau de ce se intampla cu aceasta apa caci este un rau de suflet pentru mine, locul copilariei mele si unde am invatat sa pescuiesc...