Aventurile lui Sever la clean
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Aventurile lui Sever la clean
mariuse,stiu.....de mai mult timp despre eveniment(e)
repet-nu asta este motivul principal al declinului populatiei de clean
parerea mea
repet-nu asta este motivul principal al declinului populatiei de clean
parerea mea
-
- veteran
Raspunsul meu a fost la prima replica a lui paul, nu se refera la Siriu in particular.
Aline, pe-acolo pe unde spui tu, am copilarit eu si am batut de sute de ori locurile acelea, la surduc, cum i se spune. Ce mica este lumea!!D_ali scrie:...si amintirile, baieti.![]()
Primii mei scobari i-am prins la Ciuta, pe la vreo 10 ani.
Ma urcam cu bartanu' pe-o stanca inalta la baza ei Buzau forma o bulboana tzapana, iar de-acolo urmaream bancurile de scobari intr-o apa limpede-cristal. Ti se 'nmuiau genunchii ce matahale roiau pe-acolo.
...de clenosi, nu mai vorbesc...
Deh, vremuri...

Era foarte mult peste in zona aceea, mai jos de stanci, pe groapa cum i se spunea. Acolo am prins si eu cea mai mare mreana a mea si tot acolo veneam de cu seara si mai pescuiam la mreana la plumb. Clean nu era foarte mult in zona aceea, sau nu am prins eu, in schimb scobari erau cu nemiluita... Ce vremuri!

Nu neaparat. Erau aceleasi persoane care braconau si inainte de '89, numai ca acum au acces mult mai usor la ustensile de braconat, implicit plase monofilament. Inainte se obisnuia sa se sece craci din garla, sa se dea cu diverse substante in partea de sus sa oblige pestele sa coboare, acum se folosesc plase si chiar cate doua randuri de plase. Anul trecut in vara, mai sus de puntea de la Ursoaia pana sa ma apuc de pescuit imi spun doi copii: "Nene, aici nu mai prindeti nimic ca tocmai au plecat cei cu plasele". Efectiv strecoara garla aia sa nu mai ramana nimic in ea. Tot, absolut tot se retine, nu se iarta nimic. Tin minte ca am prins un clenut de-o palma si l-am eliberat, iar persoanele care m-au vazut au fost foarte mirate.spiridusul scrie:De ce dupa 2010 a scazut populatia piscicola? Un raspuns este ca de atunci s-au intors acasa multi capsunari din Spania, Italia si mai stiu eu ce alte tari, si cum acasa este naspa sa muncesti pe 1000 de lei, ca deh, in Spania faceau 1000 euro, s-au apucat de braconat. Asta este situatia la Budeasa, dar cred ca poate sa fie un raspuns valabil peste tot.
Imi cer scuze ca m-am abatut atat de mult de la subiect, dar raul Buzau este pentru mine ceva deosebit si imi pare tare rau vazand cum moare cu fiecare an ce trece
eu si cu paul cunosteam raul si putem face o comparatie intre populatia piscicola din anii '90 si cea de acum
declin este cuvantul menit
pe langa braconaj si balastierele au dus la situatia de acum
in plus barajele facute la Vadu-Pasii,Maracineni au facut ca pestele sa nu mai poata urca din Siret
singurele locuri cat de cat bune sunt jos,la granita cu Braila
declin este cuvantul menit
pe langa braconaj si balastierele au dus la situatia de acum
in plus barajele facute la Vadu-Pasii,Maracineni au facut ca pestele sa nu mai poata urca din Siret
singurele locuri cat de cat bune sunt jos,la granita cu Braila
Da Paul, alte vremuri...
Ultima iesire in zona am facut-o pe Basca, zona Nemertea - Gura Teghii, faine locuri si pe-acolo...
Ultima iesire in zona am facut-o pe Basca, zona Nemertea - Gura Teghii, faine locuri si pe-acolo...
Adriane, iti mai amintesti cand dadeau astia drumu' la apa zilnic de la baraj de sus?
Spune-mi daca gresesc....
...o fi bine, o fi rau
Spune-mi daca gresesc....
...o fi bine, o fi rau

La baraj dau drumul si acum tot zilnic, inclusiv sambata. Duminica nu uzineaza.
Nu stiu cat de bine este ca zapaceste de tot pestele, dar de multe ori prindeam bine cand crestea apa.
Nu stiu cat de bine este ca zapaceste de tot pestele, dar de multe ori prindeam bine cand crestea apa.
dupa cum spunea si paul se uzineaza zilnic
exceptie faceau anii foarte secetosi cand lacul era foarte scazut,coada ajungea mai jos de Teharau
in ultimii ani datorita necesarului de energie(de fapt de imbogatire a unora)lacul a fost la nivel foarte sus
asta a stricat multe zone(uscarea multor copaci,mizerie foarte multa din deal,etc)
odata cu cresterea nivelului si uneori scaderea lui bruca urmata de o crestere masiva si rapida pestele s-a zapacit,n-a mai depus la timp,icrele uneori ramaneau pe uscat,apa era mai rece si perioada pentru depunere se intinde chiar si prin august.
dupa mine acesta este unul din factori care au dus la scaderea populatiei de clean
pe rau cand se uzina(din baraj) de obicei se tulbura apa si rezultatele nu erau semnificative
exceptie faceau anii foarte secetosi cand lacul era foarte scazut,coada ajungea mai jos de Teharau
in ultimii ani datorita necesarului de energie(de fapt de imbogatire a unora)lacul a fost la nivel foarte sus
asta a stricat multe zone(uscarea multor copaci,mizerie foarte multa din deal,etc)
odata cu cresterea nivelului si uneori scaderea lui bruca urmata de o crestere masiva si rapida pestele s-a zapacit,n-a mai depus la timp,icrele uneori ramaneau pe uscat,apa era mai rece si perioada pentru depunere se intinde chiar si prin august.
dupa mine acesta este unul din factori care au dus la scaderea populatiei de clean
pe rau cand se uzina(din baraj) de obicei se tulbura apa si rezultatele nu erau semnificative