??? transformare lanseta casting in lanseta spining

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
zvic
veteran
veteran

??? transformare lanseta casting in lanseta spining

Mesaj de zvic » 04 Noi 2007, 19:56

Salutari,

Am un xxx Eagle II GC704-2, H, 3/8 - 2 1/4 , 7', 10-20lbs, am incercat sa-l vand dar se pare ca nu il vrea nimeni si ma gandeam sa-l transform in lanseta de spining, sa-l folosesc pentru naluci mai mari la stiuca si ce-o mai intra.

Pentru asta trebuie sa schimb toate inelele si eventual sa le pun dupa alt spacing chart sau e suficient sa schimb inelul de plecare cu unul de diametru mai mare ? Batul are 6 inele + varf.

Ar merge o mulineta Daiwa Capricorn XTC 2500 pe batul asta sau ar fi nevoie de ceva mai mare ? Batul pare sa se echilibreze bine cu mulineta (inca nu am taiat tragaciul sa o prind cum trebuie in mana) dar daca vreau sa dau cu naluci mai mari poate ar trebui o mulineta mai mare. Prin naluci mai mari ma gandesc la un salmo slider de 10cm, salmo perch de 12cm, astea au cam 36 grame.

Batul este destul de rigid dar actiunea cred ca e moderat rapida, se preteaza si la pescuit la jiguri ?

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 04 Noi 2007, 20:09

mulineta nu este afectata de marimea nalucilor, si io am capricorn 2500 si e destul de robusta , pacat sa dai castingu pentru spin cu nalucile alea , daca aveam bani til loam io :lol:

DAR,,, si exista un dar, iti trebe un tambur mare sau un raport de recuperare mare, la naluci asa mari :wink: SAU, totusi daca treci pe spin cu astfel de naluci iti trebe un batz scurt(2.10, max 2.40 daca vrei sal folosesti si la alte aplicatii) si gros pe varf , pentru ca jerkuitu o sal faci cu varful jos...e doar o parere neavizata , mai intreaba :wink:

CC59
utilizator constant
utilizator constant

Re: ??? transformare lanseta casting in lanseta spining

Mesaj de CC59 » 04 Noi 2007, 20:39

[quote="zvic"]Salutari,

Am un xxx Eagle II GC704-2, H, 3/8 - 2 1/4 , 7', 10-20lbs, am incercat sa-l vand dar se pare ca nu il vrea nimeni La ce bani?

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 04 Noi 2007, 20:43

Poate o sa iau mai tarziu un ansamblu de casting pentru jerkbaits, ceva mai puternic, si asta pentru asta l-am luat dar in opinia mea nu e facut batul pentru asa ceva. Are inele putine, eu il consider putin cam lung, ... nu m-am obisnuit nici io cu castingul asta. Pana una alta o sa dau cu el ca daca tot am luat sliderele alea, e pacat sa someze.

Vreau sa-l folosesc in special la jiguri, linguri mari pana in 20 grame, voblere de 15-20 grame, pullbaits, swimbaits mai mici ... si daca intra un somn sper sa faca fata.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 06 Noi 2007, 08:41

Daca ati mai facut transformari de genul asta din casting in spining va rog sa ma ajutati si pe mine, mai ales la intrebarea aia cu inelele.

Multumesc

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 06 Noi 2007, 10:00

da inelele jos de pe ea, cumpara un set de inele, taie tragaciul de la maner, pui inele de spining si gata....asta e varianta mai grea
varianta ushoara este sa-i tai tragaciul si sa te duci la peste linistit ca n-are nimik, iti garantez ca poti lansa la fel de departe, poti sa testezi si tu daca vrei, inainte de a da jos inelele. o sa vezi k nu-s probleme la lansat daca n-ai inel de plecare mare de 30 sau 25.
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

SF
veteran
veteran

Re: ??? transformare lanseta casting in lanseta spining

Mesaj de SF » 07 Noi 2007, 01:56

zvic scrie:Salutari,

Am un xxx Eagle II GC704-2, H, 3/8 - 2 1/4 , 7', 10-20lbs, am incercat sa-l vand dar se pare ca nu il vrea nimeni si ma gandeam sa-l transform in lanseta de spining, sa-l folosesc pentru naluci mai mari la stiuca si ce-o mai intra.

Pentru asta trebuie sa schimb toate inelele si eventual sa le pun dupa alt spacing chart sau e suficient sa schimb inelul de plecare cu unul de diametru mai mare ? Batul are 6 inele + varf.

Ar merge o mulineta Daiwa Capricorn XTC 2500 pe batul asta sau ar fi nevoie de ceva mai mare ? Batul pare sa se echilibreze bine cu mulineta (inca nu am taiat tragaciul sa o prind cum trebuie in mana) dar daca vreau sa dau cu naluci mai mari poate ar trebui o mulineta mai mare. Prin naluci mai mari ma gandesc la un salmo slider de 10cm, salmo perch de 12cm, astea au cam 36 grame.

Batul este destul de rigid dar actiunea cred ca e moderat rapida, se preteaza si la pescuit la jiguri ?
Depinde cit vrei sa pescuiesti cu batu ala , pentru doua-trei lanseuri nu conteaza , daca vrei sa dai mai mult presupun ca te intereseaza sa incarci batu in lanseu , vezi cu cit se incarca si stii ce naluci o sa bagi mai des . Nu am Daiwa 2500 , insa cred ca-s echivalente cu Shimano 4000 , ori eu pe 4000 si 5000 nu bag mai mult de 30 grame de vobler ,mai depinde si de tipu naluci, softbait-urile o fi diferite . Acuma astept sa-mi ajunga galetu de la un Capricorn 4500 J , l-am spart in trei luni cu popere de 40 grame ( rulmentu ala din galet l-am impartit in trei hahaha!!!). Cu scula asta am lansat si heavy-metal de 60-70 gr , insa alea nu faceau rezistenta pe tractiune , erau mici si grele .
Poti sa scoti pesti mari cu scule fine , nu poti insa lucra naluci mari cu mulinete si fire fine , si nu ma refer la un lanseu-doua ci pescuit frecvent , de zi cu zi , deci marimea mulinetei conteaza .

Fir Intins!!!

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 07 Noi 2007, 08:48

Puterea de aruncare nu ramane aceeasi ? adica daca batul este dat pentru naluci de la 3/8 la 2 1/4, tot cam aceleasi greutati ar trebui sa mearga si daca o transform in bat de spin. Din ce am lansat pana acuma cu ea, un slider floating de 10 cm care are 36 grame nu e o problema, merge chiar bine, un vobler de 52 grame incarca cam tare varful dar se poate lansa.

In weekend o sa iau si batul asta cu mine, asa cum e, fara sa tai tragaciul, o sa incerc sa vad cum pot lansa mai multe voblere si jiguri, sa fac o comparatie fata de cum le lansam cu mulineta de casting si apoi vad daca il modific sau nu. Pana la urma, nefiind un bat specializat nici pentru jig si nici pentru jerkbaituri, nu poate sa exceleze la nici una, dar poate fi un bun compromis pana reusesc sa iau ceva mai ok. Ma gandesc ca poate cea mai buna aplicatie ar fi pentru naluci fara barbeta (walk the dog) mai usoare decat jerkbaiturile clasice, eventual pentru crankbaituri mai mari si linguri mai mari, pana in 30 grame. Oricum daca iei lansetele de pe piata locala pe care scrie ca arunca 10-40 grame, rareori gasesti cate una care in realitate chiar poate arunca 40 grame.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 11 Noi 2007, 19:31

Am fost azi cu batul la Somes, incaltat cu Daiwa Capricorn XTC 2500 si power pro de 20lbs. Lansez cu el mai bine decat cu mulineta de casting desi ma deranja putin tragaciul, pot controla destul de bine jigurile de la 15 grame in sus. Maxim am pus un jig de ~28 grame si e ok dar clar nu este cel mai sensibil bat, cu FEII GS704 simteam mai clar ce se intampla decat cu asta. Poate e si chestie de greutatea jigului, acuma am pus greutati ceva mai mari. Am dat si cu cateva voblere tip crankbait (hornet de 6cm, cosma de 8cm, tail dancer de 8cm) si merge ok, chiar daca portanta nalucilor e relativ mare.

Partea faina este ca am avut un drill tare cu un somn de peste 10kg. Somesul era mare si tulbure asa ca mi-am gasit un loc unde era curentul mai slab sa vad cum simt jigul, la o lansare, in timp ce asteptam ca jigul sa ajunga jos am vazut ca firul face burta, am ridicat batul si pac ... l-am simtit.
M-a purtat bine de cateva ori, am reusit sa-l aduc aproape de mal de 2 ori, tot facea ture stanga dreapta dar reuseam sa-l intorc, a 2-a oara l-am vazut, imi tremurau picioarele, mainile ... cand credeam ca gata, vine usor ... isi lua avant si sfrrr cate 10 de metri.
La un moment dat, dupa ce parea ca s-a oprit la vreo 3 metri de mine, s-a intors brusc si ... @#@$^&$$#%$##$ ... prima data am crezut ca s-a rupt firul dar apoi am vazut ca aveam ceva la capat si cand m-am uitat mai atent era ochetul jigului, s-a rupt jigul la cca 5mm de ochet, probabil unde intra in margeaua de plumb. Drilul a durat poate vreo 15 minute, nu-mi dau seama exact, cert e ca ma durea mana de numa.

Batul s-a comportat foarte bine, nu l-am simtit ca ar fi la limita dar nu puteam sa ma impotrivesc prea tare, l-am intors de cateva ori dar cam facea somnul ce vroia. In schimb mulineta nu e pentru pesti de talia asta, ar trebui poate una macar marimea 3500 sau poate 4000.

Inca nu sunt hotarat daca sa-l fac de spin sau nu, parca as incerca totusi sa iau ceva mai potrivit, un bat de spin de putere H, cu rezerva de putere pentru cazurile in care vine "trenu".

Scrie răspuns