Despre fire textile

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

mihaimircea
veteran
veteran

Despre fire textile

Mesaj de mihaimircea » 05 Ian 2006, 00:14

Salut tuturor

Despre fire textile nu am habar deloc, asa ca sa-mi fie scuzat daca pun o intrebare hiper-stupida :oops:

Nu am folosit niciodata asa ceva, dar ma bate gandul sa incerc, desi in afara de rezistenta sporita la diametre similare nu stiu alte avantaje. Si la ce capturi de rapitori am eu la activ, rezistenta chiar nu e un necesar. Dar nu se stie.

Ce ma intreb cel mai mult este legat de culoare. Exista conceptia (la care am aderat si eu pentru ca asa am fost invatat de altii) ca firul trebuie sa fie transparent sa nu "sperie pestii". Insa firele textile, sunt opace si colorate. Sa inteleg ca firele textile nu ar merge la pestii speriosi sau ma insel? Pentru ce specii ar reprezenta firul textil un handicap?

Multumesc
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 05 Ian 2006, 00:17

Poti folosi la capat un mono de peste 1,0-1,5 m ca sa nu sperii pestele (nu stiu cum se cheama pe romaneste dar in engleza cred ca e leader).

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 05 Ian 2006, 00:20

pai si atunci cred ca s-a terminat povestea cu rezistenta introducand o "veriga slaba"
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 05 Ian 2006, 00:23

Deloc. Introdu un mono, sau mai bine fluoro, rezistent. :lol:

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 05 Ian 2006, 00:26

mihaimircea scrie:pai si atunci cred ca s-a terminat povestea cu rezistenta introducand o "veriga slaba"
Idea e ca daca ai dat det un peste mare sau daca naluca sa agatat in ceva pe fundul apei sau intr-o creanga sa se rupa firul mono, sa nu pierzi firul textil.

Si apoi tu spui de pesti speriosi deci nu prea ai ce face decit sa folosesti mono pe toata lungimea sau numai la capat.

Chestia e ca poti folosi fir textil si mono dar amindoua cu aceeasi rezistenta.

Ce varianta alegi e la latitudinea ta.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 05 Ian 2006, 00:30

Unul dintre avantajele firului textil e ca la aceeasi rezistenta e mai subtire decit firul mono. Deci poti lansa la distante mai mari cu acelasi echipament. Plus ca pe mulineta i-ti incap mai multi metri de fir sau ca poti folosi o mulineta mai mica (deci mai usoara) la aceasi capacitate in metri.
Expert in a invata rima sa inoate.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 05 Ian 2006, 00:50

Producatorii de fire textile produc si fire de culori care sa nu contrasteze in apa: verde inchis, negru, etc.
Expert in a invata rima sa inoate.

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 05 Ian 2006, 01:52

mai trebuie adaugat cate ceva:
memorie minima - suplete maxima
elasticitate minima - sensibilitate maxima

pe langa diametrul mic mai contribuie la distanta si supletea.
oricum, cel mai important avantaj e sensibilitatea.

(mulineta mai mica nu-i neaparat un avantaj si mai exista si fire mono colorate si chiar mate)

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 05 Ian 2006, 02:41

gabor scrie:mai trebuie adaugat cate ceva:
memorie minima - suplete maxima
elasticitate minima - sensibilitate maxima

pe langa diametrul mic mai contribuie la distanta si supletea.
oricum, cel mai important avantaj e sensibilitatea.
Adevarat!
gabor scrie: (mulineta mai mica nu-i neaparat un avantaj si mai exista si fire mono colorate si chiar mate)
Am vrut numai sa accentuez ca greutatea totala lanseta + mulineta scade deci va fi mai usor sa pescuiesti o durata mai mare de timp incontinu.

De obicei firele mono colorate i-si pierd culoarea in apa, devin transparente sau f slab vizibile. Ele sint colorate ca sa vezi mai bine in ce directie e pestele.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 05 Ian 2006, 07:36

Daca se citea tot ce s-a scris pe acest forum despre avantajul firelor textile fata de firele mono ,multe dintre intrebarile puse nu-si mai aveau rostul.
Stiu ca e mai comod sa intrebi ,dar mi se pare normal sa intrebi doar dupa ce ai cautat sa te informezi si nu ai gasit raspunsul.Si spunand asta nu doresc sa supar pe nimeni,e ca la scoala ,cel mai important e studiul individual.
Personal am scris de mai multe ori pe acest forum si trebuie sa ma repet din nou,spunand ca firul mono folosit ca forfach(leader) poate avea o rezistenta mai mare decat a firului textil (cat de mare se poate determina prin experimentari personale cu mono de diferite rezistente la rupere),conditia e sa legi forfach-ul de o bucla facuta pe firul textil folosind un nod CLINCH sau TRILENE.

Firul textil folosit cel mai mult de mine,FIRELINE de 4lb.a rupt si STREN ORIGINAL de 10lb.!!!! folosind legatura amintita anterior.
Daca incercati va veti convinge de cele spuse de mine si veti putea determina cat de rezistent poate fii mono-ul folosit ca forfach ca sa se rupa el inainte de a se rupe firul textil.

Jean Scurtu

Scrie răspuns