Eutanasierea vs masacrarea pestelui: ce e de facut?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 24 Feb 2008, 22:51

Tavi, scuze, uitasem! Nu stiu in ce lege e, cred ca e o "cutuma" a OS (Romsilva) si o mica derogare de la lege. Insa daca suni la un ocol silvic care are in gestiune un lac de baraj gen Vidraru o sa vezi ca asa iti vor spune. Si la fel pe apele permanent tulburi (din cauza corhanitului) se tolereaza pescuitul la momeli natuale. Oricum Ocolul sau alt gestionar al fondului de pesc are dreptul sa accepte mici derogari si sa stabileasca reguli "locale" de pescuit, doar el gestioneaza si stie mai bine ce e permis si ce nu e!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 24 Feb 2008, 22:57

Fario, pescuieste cum vrei din partea mea dar deocamdata, in Romania, pescuitul salmonidelor cu momeli naturale este interzis de lege. Faptul ca unii de la ocoalele silvice inchid ochii e alta poveste.
Ti-as fi recunoscator sa nu mai insisti pe tema asta, pe site-ul asta se promoveaza sportivitatea si legalitatea.
Daca vei continua iti voi edita mesajele, asta daca sunt bine dispus.
De fapt am inceput s-o fac:
http://www.rapitori.ro/forum/post-126486.html#126486
:lol:
Si nu fi asa sigur ca scapi de avertisment, mai ales daca nu sunt bine dispus.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 24 Feb 2008, 23:53

Uau, mishto faza cu editatul, chiar imi place! Ma simt cu adevarat vedeta media cand incep oamenii sa ma "editeze" adica sa imi ingrijeasca operele complete de parca as fi Isaac Walton! Tavi, sper sa fii cat mai multa vreme in toane bune! Prietenii stiu de ce... :lol:

AdrianS
junior
junior

Mesaj de AdrianS » 25 Feb 2008, 08:31

Pescuitul pastravului cu musca artificiala este unul de elita, eu unul nu am incredere nici in mine, ca pescar de pastrav, si nici in mustele ce le am, cred ca am vreo 50, unele cumparate sau primite cadou de la meseriasi in materie. Un astfel de pescar imi spunea odata, dupa ce i-am spus ca nu reusesc sa prind decat la greiere sau lacusta, ca in cazul lui raportul musca artificiala vs lacusta sau greiere este de 3/1 in favoarea mustei. Ceea ce inseamna ca este foarte important felul in care prezinti momeala pestelui. Dar, asa cum am spus mai sus, acest pescuit este unul de elita.

Cred ca sunt foarte putin pescari romani care prind corect pastrav, eu nu am vazut 20!!!, in 20-25 de ani de mers la munte, e drept ca nu foarte des. Sa nu ne amagim, 95% folosesc momeli naturale. Macar daca nu ar lua acasa peste mai mic de 250 de grame in cazul raului.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 25 Feb 2008, 09:23

AdrianS scrie:Pescuitul pastravului cu musca artificiala este unul de elita, eu unul nu am incredere nici in mine, ca pescar de pastrav, si nici in mustele ce le am, cred ca am vreo 50, unele cumparate sau primite cadou de la meseriasi in materie. Un astfel de pescar imi spunea odata, dupa ce i-am spus ca nu reusesc sa prind decat la greiere sau lacusta, ca in cazul lui raportul musca artificiala vs lacusta sau greiere este de 3/1 in favoarea mustei. Ceea ce inseamna ca este foarte important felul in care prezinti momeala pestelui. Dar, asa cum am spus mai sus, acest pescuit este unul de elita.

Cred ca sunt foarte putin pescari romani care prind corect pastrav, eu nu am vazut 20!!!, in 20-25 de ani de mers la munte, e drept ca nu foarte des. Sa nu ne amagim, 95% folosesc momeli naturale. Macar daca nu ar lua acasa peste mai mic de 250 de grame in cazul raului.
Adrian, cred ca ai perfecta dreptate. Flyfishing-ul este un sport de elita chiar daca te gandesti la ce preturi au instrumentele necesare. Nu stiu daca musca artif poate deveni mai eficienta decat lacusta si greierele, eu cred ca daca e o musca buna (adaptata apei unde pescuiesti) si e corect prezentata nu are de ce fi mai putin prinzatoare. Desi putini ma vor crede, anul trecut peste 70% din capturi le-am avut pe muste artif cumparate de la artizani locali care s-au dovedit mai bune decat cele din comert (Gipo, Shakespeare etc). Eu pescuiesc cu buldo si 2-3 muste si nu ma simt cu nimic inferior sau mai putin sportiv fata de cei care dau cu metoda snurului. Iar le eficienta stau cateodata chiar mai bine.
Cat despre folosirea in exces a momelilor naturale, aici are un rol si invatarea acestui pescuit de la alti pescari "naraviti" la metode rustice sau care efectiv nu cunosc alte metode. Dar si observarea atenta a naturii: te uiti cu grija si vezi pastravul halind o lacusta sub un mal cu iarba asadar esti tentat sa pui si tu o lacusta in ac. Oare ce incepator e capabil sa imite o lacusta din pene si ata verde? Daca ar fi mai ieftion echipamentul, daca ai gasi muste bune in comert si s-ar da mai mule documentare de flyfishing la TV si pe net cred ca pescarii ar fi mai receptivi...Cine stie!

Scrie răspuns