Scule potrivite

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
gizmo
junior
junior

Scule potrivite

Mesaj de gizmo » 23 Sep 2005, 09:42

Salutare tuturor!
Sunt un incepator in ale spinning-ului.
De aceea va rog sa-mi dati un sfat in achizitionarea unei mulinete noi, si eventual, a unui bat potrivit.
Pescuiesc pe Olt, in zona Fagaras, in principal la clean.
Am vazut la Gipo o mul. Shimano, cu 2 rulmenti, care costa ceva peste 1 milion. E buna de ceva?
Ce variante as mai avea?
Multumesc pentru sfaturi.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Sep 2005, 10:05

Eu dau la clean cu o mulineta Okuma Avenger 20, tot in jur de 100RON.
Batzu e un Bass Pro Micro Lite 6' (1.80m), 1/32-1/4 oz (1-7g) ~$39.99 pretz catalog(USA).
Ideea e ca iti trebe o mul. mica (15-20) ca nu folosesti fire mai groase de .20 si un bat de max 2 m cat se poate de usor, sa poti lansa corect si voblere mai mici de 5 cm.
Depinde si cati bani vrei sa bagi.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 23 Sep 2005, 10:10

Bine ai venit in lumea rapitorilor :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
...un fat de care ar trebiu sa ti cont ar fi: nu lua scule scumpe daca esti incepator. Peste un an sau doi oricum vei opta pt ceva mai bun si nu are rost sa arunci cu banii pe geam.Cauta un bat de 2,1- 2.4m, cu o actiune intre 5-20 gr, sa fie rapid sau super-mega-rapid si o mulineta pe care sa poti trage un fir de max.0,20 si care sa iti placa cum merge. Cred ca astea ar fi criteriile dupa care tre' sa alegi scula de clean, cel putin la inceput de drum, iar dupa ce apar pretentiile.... :oops: e jale, acolo vorbeste nebunia din fiecare. :lol:

8)

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 23 Sep 2005, 10:12

Tavi scrie:Ideea e ca iti trebe o mul. mica (15-20) ca nu folosesti fire mai groase de .20 si un bat de max 2 m cat se poate de usor, sa poti lansa corect si voblere mai mici de 5 cm.
Eu dau cu un bat de 2.10m si nu am nici o problema in a lansa voblere de 2.5cm. Deci nu cred ca lungimea maxima e de 2m. Dimpotriva un bat de 2.10m te va ajuta si pe lac si pe rau deci cred ca e un pic mai universal. In ceea ce priveste puterea de aruncare 3-15gr e OK. Si asa e ... depinde cati bani vrei sa bagi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Sep 2005, 10:29

Septimiu scrie:
Tavi scrie:Ideea e ca iti trebe o mul. mica (15-20) ca nu folosesti fire mai groase de .20 si un bat de max 2 m cat se poate de usor, sa poti lansa corect si voblere mai mici de 5 cm.
Eu dau cu un bat de 2.10m si nu am nici o problema in a lansa voblere de 2.5cm. Deci nu cred ca lungimea maxima e de 2m. Dimpotriva un bat de 2.10m te va ajuta si pe lac si pe rau deci cred ca e un pic mai universal. In ceea ce priveste puterea de aruncare 3-15gr e OK. Si asa e ... depinde cati bani vrei sa bagi...
Lungimea batului nu prea are treaba cu greutatea/dimensiunea nalucii.
N-am fost eu suficient de clar.
Am pescuit la clean initial cu batz de 1.80, am trecut la 2.10 si m-am intors la 1.80 si cred ca o sa raman aici :) pt. ca mi se potriveste mai bine.
Nu-i nici o problema sa dai si cu un bat mai lung, eu zic doar ca este ceva mai greu de manevrat si scade (direct proportional cu lungimea) precizia lansarilor. S-a mai discutat despre bete lungi vs. bete scurte, nu insist, fiecare cum pofteste :D

Cat despre putere, intr-adevar 3-15 g e "mai" universal.
Daca vorbim DOAR de clean(si pastrav pe RAU), nalucile nu depasesc 10g si eu zic ca e mai potrivit un UL, adica 1-7g.
Vezi articolul de pe site al lui Iliuta Goean, sunt multe de invatat acolo.

Parerea mea

gizmo
junior
junior

Mesaj de gizmo » 23 Sep 2005, 10:39

Intr-adevar, in teorie, cam la asa ceva mi-as dori.
Dar m-ar ajuta, niste sfaturi concrete, cu privire la echipamente prezente acum pe piata din romania(modele, preturi etc.)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Sep 2005, 10:42

Okuma Avenger se gaseste in Ro
Am auzit lucruri bune si am vazut in magazin batz Skill SP II parca se cheama la vreo 3-mil. vechi

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 23 Sep 2005, 10:44

E putin probabil ca in magazinele din Romania sa gasesti lansete cu puteri de aruncare intre 1 si 7 grame... deci tot 3-15 pare mai plauzibil plus ca daca esti la inceput mai si fortezi un pic batul pana te prinzi ce si cum si ai sanse mari sa rupi batul.
S-a mai discutat pe alte topic-uri de betele care se gasesc la noi... poate te ajuta.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Sep 2005, 10:47

Septimiu scrie:E putin probabil ca in magazinele din Romania sa gasesti lansete cu puteri de aruncare intre 1 si 7 grame... deci tot 3-15 pare mai plauzibil plus ca daca esti la inceput mai si fortezi un pic batul pana te prinzi ce si cum si ai sanse mari sa rupi batul.
Aici sunt de acord :wink:

Iujin
veteran
veteran

Mesaj de Iujin » 23 Sep 2005, 10:53

Ar fi bine sa spui si cam ce suma ai vrea sa investesti. Mulineta Avenger, Epix sau Inspira, mai ales ca am vazut ca sunt reduceri la Arow. Lanseta, am vazut un Cormoran Corigator de 1.95 m actiune 3-15g undeva la 90 lei RON.

Scrie răspuns