sonar
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
sonar
doua intrebari pentru cine are experienta cu sonarul:
- daca a detectat cu sonarul salaii lipiti de fund
- pentru cei care au sonar cu o rezolutie mai buna, daca sonarul arata pesti mai mari in bancurile de obleti si daca acest lucru se poate datora unor erori de interpretare ( bancurile fiind doarte compacte poate interpreta existenta unor pesti mai mari in bancurile de obleti
sonarul meu arata in permanenta bancurile de obleti cu pesti mai mari printre ei
daca ar arata sub bancuri, m-as gandi ca sunt rapitorii care ii " vegheaza ", dar printre ei nu cred.....
pe de alta parte, nu cred ca obletii umbla in bancuri impreuna cu alti pesti pasnici.....
- daca a detectat cu sonarul salaii lipiti de fund
- pentru cei care au sonar cu o rezolutie mai buna, daca sonarul arata pesti mai mari in bancurile de obleti si daca acest lucru se poate datora unor erori de interpretare ( bancurile fiind doarte compacte poate interpreta existenta unor pesti mai mari in bancurile de obleti
sonarul meu arata in permanenta bancurile de obleti cu pesti mai mari printre ei
daca ar arata sub bancuri, m-as gandi ca sunt rapitorii care ii " vegheaza ", dar printre ei nu cred.....
pe de alta parte, nu cred ca obletii umbla in bancuri impreuna cu alti pesti pasnici.....
- Wavedancer
- veteran
In teorie, orice sonar arata pestii lipiti de fund, DACA densitatea relativa a fundului este diferita de cea a pestilor. Problemele apar in cazul in care pe fund sint si alte "obiecte" (cele mai "pacatoase" sint resturile de lemn, care au cam aceeasi densitate si forma cu cea a pestilor). Prezenta unor "pesti mari" in bancurile de obleti este cauzata de armonicile cauzate de reflexiile multiple (pe multe tinte) ale fasciculului de ultrasunete. Nici un sonar din lume (exceptind, poate, modelele militare) nu poate face distinctie intre armonici cu ecart de 100 Hz sau mai putin. Neputind fi separate, sonarul afisaza o zona din banc ca pe un singur "corp".
You can run, you can hide! But... you'll die tired!
- Wavedancer
- veteran
FishFinder 565 are "target separation distance" de 2"1/2 (7 cm). Deci nu poate face distinctie intre tinte mai apropiate de distanta asta. Obletii, in banc, sint evident mai apropiati. Mister rezolvat!
Da, cu Lowrance X-19 vad pesti lipiti de fund (in mod "real-time" nu in modul "grafic"). Dar trebuie "practica" ca sa realizezi ca sint pesti si nu structuri de pe fundul apei.
Da, cu Lowrance X-19 vad pesti lipiti de fund (in mod "real-time" nu in modul "grafic"). Dar trebuie "practica" ca sa realizezi ca sint pesti si nu structuri de pe fundul apei.
wave, dar ai folosit vreodata sonarul la detectat salaii ?
adica ai mers pe lac, ai vazut pesti, ti-ai dat seama ca sunt salai si te-ai pus pe ei ?
eu nu am reusit fenomenul asta pana acum, doar somni cred ca am vazut pe fund
in rest, foarte foarte mult peste intre ape, tot timpul din primavara si pana acum
wave, crezi ca e posibil ca salaii sa stea la 1-2m de fund si in nici un caz lipiti de fund, si sa vina in picaj pe plastice?
ca am o banuiala......
adica ai mers pe lac, ai vazut pesti, ti-ai dat seama ca sunt salai si te-ai pus pe ei ?
eu nu am reusit fenomenul asta pana acum, doar somni cred ca am vazut pe fund
in rest, foarte foarte mult peste intre ape, tot timpul din primavara si pana acum
wave, crezi ca e posibil ca salaii sa stea la 1-2m de fund si in nici un caz lipiti de fund, si sa vina in picaj pe plastice?
ca am o banuiala......
- Wavedancer
- veteran
Da, am vazut sali intre ape. Si in mod sigur ataca si in "picaj", cum spui tu. Sint momente cind nu maninca decit "culegind" de pe fund. Am prins salau la "tiris", cind in jurul lor erau cirduri de gingirica si la recuperari "in dinti de fierastrau", intre ape, nu puneau botul. Deci 100% este adevarat "banuiala" ta.
ok, deci pot sta la 1-2 m deasupra fundului
pai atunci de aia nu ii vad pe fund, si inseamna ca pestii la 1-2 m deasupra fundului sunt salai
am sa incerc data viitoare un dropshot cu plasticul prins la 1-1,5 m deasupra unui plumb mai greu, poate ii pacalesc
mi-a dat unul data trecuta la o lanseta cu oblete, unde obletele era prins la peste 1m deasupra plumbului
tu ai pescuit asa ?
pai atunci de aia nu ii vad pe fund, si inseamna ca pestii la 1-2 m deasupra fundului sunt salai
am sa incerc data viitoare un dropshot cu plasticul prins la 1-1,5 m deasupra unui plumb mai greu, poate ii pacalesc
mi-a dat unul data trecuta la o lanseta cu oblete, unde obletele era prins la peste 1m deasupra plumbului
tu ai pescuit asa ?
- Wavedancer
- veteran
Nu pescuiesc salau la viu decit in Dunare. Montura e simpla: un Pater Noster cu un forfac de 60-80 cm, legat la 100-120 de cm de plumb si unul mai scurt (40-50 cm) legat direct de ochetul plumbului. Asa am posibilitatea sa prins si intre ape si la fund. Am prins mai bine la guvid de nisip decit la oblete.
- Wavedancer
- veteran
Nu e nevoie sa lasi o distanta asa mare. La Drop Shot 70-80 cm sint suficienti, in conditiile unei evolutii pe verticala de 40-50 de cm. In lacurile de baraj unde pescuiesti tu, un plumb de 15-20 grame este arhisuficient. Si da linistit cu multifilament (e chiar recomandat, la adincimile alea de 10-15 metri)!