Astai cuvant de valoare, de la stramosii nostri Daci. La fel ca branza, gazda, brazda. Cu astea ne mandrim, nu le cenzuram.Tavi scrie:Deci nu inteleg de ce e cenzurat cuvantul ****. kkt adica. bine ca putem scrie pizda.
Rodbuilding mioritic
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Rodbuilding mioritic
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!
- semlecangheorghe
- veteran
ranga scrie:poate strangi si tu alocatia copilului pe 4-5 luni(deci poola tigari si tuica) si dai o fuga la Dunare, ca in Mures poate n-or fi, te cred si io....semlecangheorghe scrie: Io vreu un seeker hercules...hai ,ca pe la noi somnii te trag in apa ,nu alta
Ca ma crezi sau nu,mucea-san,e fix ultima mea grija pe pamintu'asta

Ai de grija ,dute la psiholog se vede ca ai oarece pitici pe greier..pardon..creier..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
cu siguranta...semlecangheorghe scrie: Ai de grija ,dute la psiholog se vede ca ai oarece pitici pe greier..pardon..creier..

offffff, ce lume rea....

- kingofbeasts
- veteran
nici pe departe. asta pentru simplu motiv ca cel putin 80% din cei care ar trebui sa dea calificative lui X si Y nu au minimul de cunostinte despre , blankuri (actiune, putere, rigiditate sau elasticitate ,etc.), aplicatii , scheme de montaj ca sa poata aprecia corect o lanseta. mare parte isi comanda lansete custom pentru simplu fapt ca e la moda si daca le dai in mana o lanseta montata corect pentru o anumita aplicatie dar cu o dispunere mai "ciudata" de inele si una dupa facuta dupa sablon o aleg pe aia facuta dupa sablon pentru simplu fapt ca asa au vazut sau auzit si la altii ca e bine. in definitiv pe multi ii intereseaza cum arata sau cat de scumpe au fost componentele. Mai auzi pe cate unul zicand ca nu's ce rodbuilder i-a facut o lanseta de ****, nesenzitiva , care nu se indoaie bine si nici nu-i sta bine in mana desi el si-a comandat cele mai scumpe componente de maner, cel mai "tare" blank si cea mai "tare" mandrina . Uita insa sa spuna ca a vrut zece centimetrii de matisaj la fiecare inel, ca mandrina aleasa era destinata de fabricant pentru alta aplicatie si nu se potriveste cu ceea ce ar trebui sa faca batul lui, ca mulineta cu care foloseste batul nu mai e aceeasi cu cea dupa care s-a construit lanseta, ca si-a tras un macrame pe juma de bat care-i intareste prea mult talonul batului ul si-i face varful sa se indoaie etc. Ba unii vor bete de clasa H montate cu inele de plecare de 20 sau de 16 si cu micro pe varf (ca asa-i la moda ) si dupa aia se mira ca le pusca inelele sau batul cu un somn mai imbracat. Daca rodbuilderu' nu vrea sa-i faca montaje d-astea idioate e cel mai prost si ca merge el la altcineva ca ala ii face.ranga scrie:Cel mai corect ar fi asa: "X" e meserias, "Y" mi-a facut lanseta praf. Asa s-ar evita multe tepe, zic si io...
Nu mai spun ca toata lumea vrea inele montate in Fuji NGC system (cand vine vorba de bete de spinning) dar majoritatea habar nu au ce inseamna asta , cu cel il ajuta si cum sa verifice daca un bat e montat asa sau ba. Intreba lupu pe celalalt topic cum e cu choking-pointu' daca-l muti mai sus sau mai jos pe blank si lipsa de raspunsuri spune multe despre nivelul de cunostiinte al ambelor tabere de la noi (clienti si rodbuilderi).
Nu zic ca toti rodbuilderii autohtoni is doxa de carte si nu dau si rateuri cand e vorba de constructia de bete dar nici rating facut de orice nime-ndrum cu portofelul gros nu-i o solutie.
Zicea cineva p-aici ca atatia milimetrii ca la noi nu mai gasesti pe la altii . Chiar daca ar fi asa ar fi un lucru bun pentru ca asta ar insemna ca cei ce folosesc date tehnice cam stiu cu ce se mananca rodbuildingul . Fata de ce matematica -fizica au altii , milimetrii nostrii sunt copii mici . Mai jos aveti un exemplu de calcul americanesc pentru forta exercitata de fir pe inele :
http://www.rodbuilding.org/photopost/sh ... ns/cat/506.
-
- veteran
kingofbeasts,
evit sa intru in noi polemici cu Gigi .
Alegerea ineleor daca vrei sa folosesti modificari fata de schemele Fuji trebuie gandita si in raport cu inaltimea inelelor care este standard.
Cum lucrezi cu distantele intre inele esti limitat de alegerile inaltimii ineleor care sunt date la dispozitie de producatori.
Ideal ar fi sa primesti mulineta cleintului care o va folosii pe lanseta custom.
1. Spool height. 2. Choke point position. 3 Guide height.
Inele micro nu le vad o solutie pentru lanseuri la distanta, prin teste la pescuit inele clasice Concept care se termina in 5.5mm au rezultate mai bune.
Eu folosesc cateva dispuneri cu 7 inele pe lansete de 7`ft .(6`6``ft) si functioneza perfect cand vrei si distanta si precizie.
Pentru lanseuri cu control mai bun vad ok Micro pentru ca ai frecari mai mari cu firul deci o vad o montare specializata pentru anumite tipuri de lansete orintare cate pescuit precis, de finete doar cu fire subtiri.
Mai multe inele inseamna si o distribuitie mai buna a fortelor pe blank dar trebuie vazut in ansamblul cu plusuri si minuri care vin din montajul Micro Guides
Daca panta inelor este continua si nu abrupta cu un chock - point mai sus, ai peformante mai bune la distanta,dar pierzi putin in echilibrul lansetei si la capitolul senzitivitate.
Per total o montare clasica Concept asigura performante echilibrate pentru toate situatiile pentru lansete de la puterea Light la cele mai puternice.
Din pacate clientii nu pot fi judecatori obiectivi ai lansetelor decat asa daca se simt bine cu ele si cam atat.
Nu toti rodbuilderii construiesc la comenzile aiuristice ale clientilor si daca ai coloana vertrebala nu faci nici un compromis,
Cand ai abundenta de clienti iti permiti sa spui NU celor care vor lansete custom din snobism,(sau cu portofelul gros si manelisto style)
Sau nu contruiesti lansete de crap sau casting desi nu practici stilul
Majoritatea clientilor stiu ca primesc o lanseta cu un blank corect ales, mai bine gandita ca design al manerului(diametre ,lungimi, ergonomie) si o alegerea mai buna a numarului si marimii inelelor comparabil cu lansetele de fabrica.
Plus o manopera mai atenta in toate spectele de la diametru atei la calitatea rasinilor folosite, la timpul acordat fiecarei faze de constructie.
Le-am explicat constant clientilor ca nu merita sa incarce inutil pretul cu inele inutile de scumpe si nu i-am incurajat la briz brizuri care nu aduc performante lansetelor.
Pentru unii rodbuilderi si pescari cum arata lanseta e o chestie fundamentala pusa in fata lucrurilor importante.
Cand nu ai ceva de spus e cazul sa te impopotonezi in speranta disperata ca macar asa atragi atentia
evit sa intru in noi polemici cu Gigi .
Alegerea ineleor daca vrei sa folosesti modificari fata de schemele Fuji trebuie gandita si in raport cu inaltimea inelelor care este standard.
Cum lucrezi cu distantele intre inele esti limitat de alegerile inaltimii ineleor care sunt date la dispozitie de producatori.
Ideal ar fi sa primesti mulineta cleintului care o va folosii pe lanseta custom.
Inele micro nu le vad o solutie pentru lanseuri la distanta, prin teste la pescuit inele clasice Concept care se termina in 5.5mm au rezultate mai bune.
Eu folosesc cateva dispuneri cu 7 inele pe lansete de 7`ft .(6`6``ft) si functioneza perfect cand vrei si distanta si precizie.
Pentru lanseuri cu control mai bun vad ok Micro pentru ca ai frecari mai mari cu firul deci o vad o montare specializata pentru anumite tipuri de lansete orintare cate pescuit precis, de finete doar cu fire subtiri.
Mai multe inele inseamna si o distribuitie mai buna a fortelor pe blank dar trebuie vazut in ansamblul cu plusuri si minuri care vin din montajul Micro Guides
Daca panta inelor este continua si nu abrupta cu un chock - point mai sus, ai peformante mai bune la distanta,dar pierzi putin in echilibrul lansetei si la capitolul senzitivitate.
Per total o montare clasica Concept asigura performante echilibrate pentru toate situatiile pentru lansete de la puterea Light la cele mai puternice.
Din pacate clientii nu pot fi judecatori obiectivi ai lansetelor decat asa daca se simt bine cu ele si cam atat.
Nu toti rodbuilderii construiesc la comenzile aiuristice ale clientilor si daca ai coloana vertrebala nu faci nici un compromis,
Cand ai abundenta de clienti iti permiti sa spui NU celor care vor lansete custom din snobism,(sau cu portofelul gros si manelisto style)
Sau nu contruiesti lansete de crap sau casting desi nu practici stilul

Majoritatea clientilor stiu ca primesc o lanseta cu un blank corect ales, mai bine gandita ca design al manerului(diametre ,lungimi, ergonomie) si o alegerea mai buna a numarului si marimii inelelor comparabil cu lansetele de fabrica.
Plus o manopera mai atenta in toate spectele de la diametru atei la calitatea rasinilor folosite, la timpul acordat fiecarei faze de constructie.
Le-am explicat constant clientilor ca nu merita sa incarce inutil pretul cu inele inutile de scumpe si nu i-am incurajat la briz brizuri care nu aduc performante lansetelor.
Pentru unii rodbuilderi si pescari cum arata lanseta e o chestie fundamentala pusa in fata lucrurilor importante.
Cand nu ai ceva de spus e cazul sa te impopotonezi in speranta disperata ca macar asa atragi atentia

-
- veteran
In functie de o mulineta si de inelele alese ai un choke- point unic care sa asigure cea mai buna curgere a firului.
Prin incercari cu diferite marimi de inele si distanteintre ele, si ajutat de o diagrama de forte se pot obtine rezultate foarte bune si fara calcule sofisticate.
Doar sa stii ce vrei sa obtii.
Prin incercari cu diferite marimi de inele si distanteintre ele, si ajutat de o diagrama de forte se pot obtine rezultate foarte bune si fara calcule sofisticate.
Doar sa stii ce vrei sa obtii.

- kingofbeasts
- veteran
constat cu placere ca esti unul dintre acei oameni care se informeaza permanent in legatura cu activitatea pe care o fac si apreciez lucru asta. In viata cei mai multi se plafoneaza la un moment dat nemaifiind receptivi la nou si ma bucur ca nu este si cazul tau . Din fericire pentru mine insa ceea ce citezi partial mai sus imi este deja cunoscut pentru simplu fapt ca eu sunt autorul acelei metode de calcul (marca continand nicknameul meu de aici se gaseste pe poza care insoteste metoda de calcul). Ea a fost prezentata sub o alta forma si la noi pe forum dar nesfarsitele polemici au facut-o sa treaca neobservata. De fapt a fost observata dar numai atunci cand a venit ca raspuns la ironiile unora care cereau exemple de calcul cu 2 zecimale. Ce pot sa va mai spun insa ca aplicarea metodei merge dincolo de Fuji si permite aplicarea teoriei NGC si pentru alte inele ale altor producatori (cum ar fi pentru inelele Kigan Zero Tangle “Z” Guides ) .cristian.ene scrie:kingofbeasts,
cristian.ene scrie:Mai multe inele inseamna si o distribuitie mai buna a fortelor pe blank dar trebuie vazut in ansamblul cu plusuri si minuri care vin din montajul Micro Guides
intrutotul de acord. pana la urma orice schema de montaj reprezinta un compromis pe care fiecare ar trebui sa-l adapteze cat mai bine la ceea ce vrea sa obtina.
chetia cu distanta e perfect valabila pentru inelele clasice si fix pe dos daca vorbim de K-H uri (asta e un lucru pe care putini il inteleg) . sunt si mai putini cei care inteleg cum si-ar putea modifica choking-pointul mai sus sau mai jos utilizand aceeasi mulineta.cristian.ene scrie:Daca panta inelor este continua si nu abrupta cu un chock - point mai sus, ai peformante mai bune la distanta,dar pierzi putin in echilibrul lansetei si la capitolul senzitivitate.
cam asta e opinia generala . deja se experimenteaza noi teorii si scheme de montaj care insa n-au dovedit performante superioare si pana cand nu o vor face NGC si KR vor domina piata custom.cristian.ene scrie:Per total o montare clasica Concept asigura performante echilibrate pentru toate situatiile pentru lansete de la puterea Light la cele mai puternice.
-
- veteran
Draga King,
aici am citit teoria cu dispunerea inelelor http://www.rodbuilding.org/library/spinningNGC.pdf
si este foarte solid argumentata
felicitari
Noile inele KL - H vor fi o varianta pentru un compromis bun intre distanta si precizie pe lansete folosite in mod uzual cu puteri(UL, L,ML) pana la Medium in unele cazuri daca se folosesc fire subtiri ca diametru.
In articol sunt informatii esentiale
despre cum sa gandesti corect o lanseta si cate inele sa pui pana al chocke point in functie de putere si aplicatie.
Un choke - point scurt si abrupt este contradictoriu cu distanta mare de lansare. Numarul mai mare de inele aduce baneficii :control sau stress mai mic pe blank, plus de senzitivitate ( dar creste fecarea cu firul).
Nici una din solutii nu este universala doar ca teoria NGC- cum spuneai este momentan aplicabila pe orice tip de blank in timp ce stilul Micro guides este limitata la puteri mici de blankuri.
Urmeaza sa construiesc cateva lansete de jigging fin sau de pescuit cu naluci usoare(biban, clean) cu Micro Guides si am sa scriu despre asta
Cum spuneam daca nu ar fi provocarea unor imbunatatiri functionale ale lansetelor rodbuildingul decade in produs tricotaje pe blank
aici am citit teoria cu dispunerea inelelor http://www.rodbuilding.org/library/spinningNGC.pdf
si este foarte solid argumentata

Noile inele KL - H vor fi o varianta pentru un compromis bun intre distanta si precizie pe lansete folosite in mod uzual cu puteri(UL, L,ML) pana la Medium in unele cazuri daca se folosesc fire subtiri ca diametru.
In articol sunt informatii esentiale

Un choke - point scurt si abrupt este contradictoriu cu distanta mare de lansare. Numarul mai mare de inele aduce baneficii :control sau stress mai mic pe blank, plus de senzitivitate ( dar creste fecarea cu firul).
Nici una din solutii nu este universala doar ca teoria NGC- cum spuneai este momentan aplicabila pe orice tip de blank in timp ce stilul Micro guides este limitata la puteri mici de blankuri.
Urmeaza sa construiesc cateva lansete de jigging fin sau de pescuit cu naluci usoare(biban, clean) cu Micro Guides si am sa scriu despre asta
Cum spuneam daca nu ar fi provocarea unor imbunatatiri functionale ale lansetelor rodbuildingul decade in produs tricotaje pe blank

King..cu field testing cum stai? Eu ca si utilizator final ce diferenta o sa vad/simt , sa zicem intre o lanseta montata , luand in calcul si " upsweep"-ul si una montata doar pe baza GPS-ului?
Ca pana la urma asta conteaza mai mult...Teoria e frumoasa si suna bine, chiar pare logic, dar daca transpusa in practica e insesizabila ori neglijabila ..... atunci "aia putini care inteleg"....inteleg , cum sa zic... cam degeaba .
Ai ajuns la ceva concluzii palpabile fizice, nu pur teoretice, cu care sa demonstrezi viabilitatea inovatiei tale? Ca nu o pot numi chiar inventie, modificarea unei teorii deja existente.
Chiar ma intereseaza subiectul... nu intreb doar ca sa ma aflu in treaba.
Ca pana la urma asta conteaza mai mult...Teoria e frumoasa si suna bine, chiar pare logic, dar daca transpusa in practica e insesizabila ori neglijabila ..... atunci "aia putini care inteleg"....inteleg , cum sa zic... cam degeaba .
Ai ajuns la ceva concluzii palpabile fizice, nu pur teoretice, cu care sa demonstrezi viabilitatea inovatiei tale? Ca nu o pot numi chiar inventie, modificarea unei teorii deja existente.
Chiar ma intereseaza subiectul... nu intreb doar ca sa ma aflu in treaba.
Interesanta chestiunea asta cu "choker" guide-ul. La un moment dat am incercat sa pozitionez choker-ul exact ca in articol, surpiza a venit din faptul ca nu prea bate poza cu realitatea (o mulineta Daiwa de 2500, deci nu prea inalta)
Concluzii trase de mine:
-la bete scurte, choker guide-ul ori e prea aproape de varf, ori iese in afara lui (cred ca daca as fi facut calculul ca-n poza cu o mulineta de 4000, mi-ar fi trebuit probabil un blank de 9 - 10 picioare sa ajung cu linia imaginara macar pe blank;) )
-daca pozitionezi inelele "L" la distante egale blankul se incarca ceva mai ciudat, in sensul ca tinde sa forteze blankul in sarcina cam la inelul cu pricina (choker)
-folosesc fara probleme tabelul de la Fuji si n-am avut probleme
Cat despre inele mici, contrar a ceea ce am mai citit pe aici, mi-am facut un bat de lightjiggind pe un blank de 7' (light of course), ultimele inele fiind "L"-uri de 4 mm si.........arunca mult si bine fara niciun gret! Ba chiar m-am "dat la el" folosind un PP de 10Lb, destul de uzat, plin cu apa, si lungimea lanseului era una f. buna. Ba chiar am folosit si un inaintas pe PP de 5 lb (deci nu prea subtire nici asta) si am putut lansa si cu asta.
Cat despre inele scumpe....se gasesc, da
, unii le folosesc, le-am folosit si eu, diferenta majora nefiind cea de pret sau greutate finala a batului, ci de echilibru si tinuta a produsului final. Parerea mea este ca merita!
Parerea mea....
Concluzii trase de mine:
-la bete scurte, choker guide-ul ori e prea aproape de varf, ori iese in afara lui (cred ca daca as fi facut calculul ca-n poza cu o mulineta de 4000, mi-ar fi trebuit probabil un blank de 9 - 10 picioare sa ajung cu linia imaginara macar pe blank;) )
-daca pozitionezi inelele "L" la distante egale blankul se incarca ceva mai ciudat, in sensul ca tinde sa forteze blankul in sarcina cam la inelul cu pricina (choker)
-folosesc fara probleme tabelul de la Fuji si n-am avut probleme
Cat despre inele mici, contrar a ceea ce am mai citit pe aici, mi-am facut un bat de lightjiggind pe un blank de 7' (light of course), ultimele inele fiind "L"-uri de 4 mm si.........arunca mult si bine fara niciun gret! Ba chiar m-am "dat la el" folosind un PP de 10Lb, destul de uzat, plin cu apa, si lungimea lanseului era una f. buna. Ba chiar am folosit si un inaintas pe PP de 5 lb (deci nu prea subtire nici asta) si am putut lansa si cu asta.
Cat despre inele scumpe....se gasesc, da

Parerea mea....