Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Sorin » 23 Feb 2018, 10:10

Interesanta cauza
am mai vazut si eu Shimano cu joc semnificativ de-a lungul axului pe care sta tamburul , nu m-am gandit ca poate fi de acolo
crezi ca solutia cu umplerea spatiului cu vopsea va rezista in timp ?

acuma faptul ca a scos shieldurile rulmentilor nu e in sine ceva rau, de abia sunt mai usor de curatat . Probabil se vor uza insa mai repede pt ca intra mai usor mizeria in interior

ca i-a lipit de carterul mulinetei e compplet prostesc....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 23 Feb 2018, 14:01

Sorin scrie:crezi ca solutia cu umplerea spatiului cu vopsea va rezista in timp ?
Da, stimate domn, rezista! Puteti incerca si dv. si oricine are nevoie. Nu sunt forte prea mari pe acel cursor. Trebuie insa indepartata orice urma de unsoare in faza de vopsire. Rezultatul va face sa merite incercarea.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 23 Feb 2018, 14:42

Intrucat a devenit o problema frecventa ca mulinetele noi de la Shimano sa nu fie unse corespunzator si sa necesite oarecare eforturi pentru reducerea fasaitului si a frecarilor din ele, m-am gandit sa va prezint cateva puncte in care se poate face gresare pentru reducerea zgomotului si obtinerea unui rulaj mai fluid. Azi, pe masa, un Shimano Stradic 1000 fk, zgomotos si aproape uscat, motiv pentru care a ajuns la mine. Asa arata interiorul la majoritatea mulinetelor de la Shimano, de fabricatie recenta:
Imagine

Cu o penseta ,se ridica piesa de sub rotor si se picura doi trei stropi de ulei extrafin pe rolele rulmentului de antiretur, apoi se unge cu vaselina foarte fluida garnitura din cauciuc si se aseaza piesa (suport de rotor) la locul ei. Se vede ca acea garnitura de etansare nu a fost unsa deloc si poarta chiar urme de particule straine (ceara, talc, de la turnare, nu stiu....):
Imagine

Cam atata vaselina este mai mult decat suficienta, zic eu, plus ceva ulei pe axul tamburului:
Imagine

Si la aceasta garnitura de pe axul tamburului trebuie executata o ungere cu ulei fin, atat deasupra cat si dedesubtul ei:
Imagine

Si aceasta garnitura de pe soclul manivelei e bine sa fie unsa cu o vaselina fina.
Imagine

Toate aceste garnituri din cauciuc, daca nu sunt unse, introduc frecari din cauza aderentei sporite la contactul cu piesele metalice in miscare.

Ungerea corespunzatoare este cu atat mai necesara cu cat mulineta contine si materialul ci4, care se comporta ca o cutie de rezonanta si amplifica orice zgomot, oricat de mic.

Sper doar sa fie un cauciuc de o calitate mai buna in toate aceste garnituri de etansare si sa nu se inmoaie/dizolve in cativa ani asa cum se intamopla cu alte componente de la mulinetele Shimano mai vechi...

Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Feb 2018, 17:27

tdum scrie:Cu tot respectul,

Piesa respectiva, trebuie sa fie rigida in rulment, iar rulmentul trebuie sa fie rigid in scaunul sau! Miscarea, la schimbarea ,,macazurilor" trebuie sa fie executata doar din bilele rulmentului, daca tot exista acolo, nu o flendereala generala. Asta daca suntem exigenti. Daca nu, merge oricum si pe bucse la fel de prost sau de bine ca si pe rulmenti.

Nu era uzura. Fiind un rulment acolo, nu avea cum sa apara uzura, nefiind frecari. Clar: Lipsa precizie de prelucrare!

La Stella in discutie, cursa depanatorului a devenit mai ampla, acum ca nu mai are jocuri, iar mulineta mai silentioasa, ca si la Stellele de generatie noua, adica fara flendereli inutile, un mecanism precis! V-am spus, eu cand pot sa imbunatatesc ceva, o fac! Dupa ce ca are doar un rulment cu bile pe rotor si in interior se invarte pe o bucsa care se mananca si prinde jocuri, sa mai si zdrangane tamburul, e prea mult! Pentru asta am si deschis mulineta. A fost o cerere expresa din partea prietenului meu. O problema pe care am rezolvat-o. Nu e nimeni obligat sa faca la fel. Am mai spus, fiecare avem sculele pe care le meritam... dupa exigenta fiecaruia...

No ofense please...

Rew.

Doamne, nu-i nici o ofensa. Eu nu ma refeream la uzura rulmentului ci la piciorul cursorului, despre el ziceam ca poate are uzura.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 24 Feb 2018, 11:31

Intrucat acest topic despre reparatii se adreseaza in primul rand celor mai putin initiati in acest domeniu, am decis sa aduc in discutie o situatie simpla dar des intalnita si care are o rezolvare care este la indemana oricui, indiferent de experienta. Rezolvarea nu necesita scule si desi este atat de simpla, inca mai vin baieti la mine care sunt disperati ca mulinetele aseaza firul rau pe tambur si habar nu au ce trebuie facut. De fapt... sunt cativa care apeleaza la mine si ca sa le pun firul pe tambur... ce sa mai zic...

In poza de mai jos, se vede o mulineta cu firul stocat inspre buza tamburului. In acest caz va fi necesara inaltarea tamburului pentru centrarea si implicit uniformizarea infasurarii firului in spatiul de pe tambur:
Imagine

Inaltarea tamburului, se face prin suplimentarea saibelor de sub tambur. Pentru aceasta se scoate tamburul si se extrag saibele de plastic de pe ax. De obicei acest tip de mulinete, au 5-6 saibe. Eu am gasit in aceasta doar trei. Ar mai fi fost nevoie de inca 2-3. Se pot insa folosi si saibe din alte materiale (incompresibile), cum ar fi, metal, klingerit, plastic, textolit, etc. care se pot confectiona la cotele necesare. Eu am dispus in acest caz de o saiba unica, din aluminiu, cu grosimea de 0,7mm (in locul celor presupuse 3 buc. lipsa) si cu diametre int. - ext. egale cu ale saibelor originale.
Imagine

Prima data am introdus pe ax o saiba originala si am asezat-o pe suportul (talerul) metalic, apoi am introdus saiba metalica si urmatoarele doua saibe originale. Am procedat astfel, ca saiba aditionala metalica sa nu vina in contact direct nici cu suportul nici cu tamburul ca sa nu produca zgarieturi ci sa fie intercalata intre saibele din plastic. Apoi, am descarcat firul si l-am incarcat din nou pentru confirmarea reusitei de estimare si compensare. Se vede in poza de mai jos ca a reusit bine:
Imagine

Poate exista si situatia inversa, in care firul sa fie stocat spre fusta tamburului. In acest caz se elimina din saibele de corectie de sub tambur, pana ce infasurarea devine corecta.

Si intr-un caz si in celalalt, firul trebuie dat tot jos, pana la ultima spira si bobonat din nou.

Rew.

Avatar utilizator
gaby2007
veteran
veteran
Mesaje: 2492
Membru din: 30 Mai 2013, 06:35
Localitate: Bucuresti

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de gaby2007 » 24 Feb 2018, 13:25

Salut,
Am si eu un Certate 2500 "NOU NOUTZ" ,primul model (cel din 2004).
Mulineta ruleaza extrem de fin ,nu are jocuri ,maraieli etc....,dar are totusi o problema. Atunci când o invarti ,la capatul turului de manivela se simte ceva in manivela (ca si cum ar agata ceva) in acelasi loc.
Da-mi te rog nr tau de tel sa vorbim ,asi vrea sa o si ung inainte de a o pescui.(ma gândesc ca fiind un model vechi vaselina din ea nu mai este de calitate.
Ai aici nr meu: 0722770033 Gabi.
Multumesc si numai bine !!!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 24 Feb 2018, 15:36

@ gaby2007.

Stimate domn, daca mulineta de care spuneti este noua, e clar ca nu poate fi vorba de uzura si nu pot sa banuiesc decat ca este un dinte imperfect pe pinionul conducator, sau un mic corp strain intre doi dinti de pe acelasi pinion. In ambele situatii, problema are legatura cu cel care a montat mulineta. Asta e concluzia, daca spuneti ca ,,agatatura" are legatura cu rotatia manivelei, (1:1) o agatatura la o rotatie. Daca ar avea legatura cu oscilatia tamburului, atunci ar fi mai multe posibilitati.

Din profilul dv. se vede ca sunteti din Bucuresti. Am cunostinta de faptul ca aveti un baiat priceput in oras care se ocupa cu servisarea mulinetelor. Deci, nu e o situatie grava, fara iesire si va recomand sa apelati la acest mester local pe care il aveti acolo. Sunt sigur ca poate sa va rezolve problema.

Fara suparare. Va multumesc oricum pentru increderea acordata, mie, unui strain.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 27 Feb 2018, 11:26

Iata o mulineta Okuma din seria ,,Trio" care a avut parte de o interventie nefericita, care s-a soldat cu deteriorarea rulmentului de antiretur. Poate ca exista situatii asemanatoare la alte mulinete, asa ca am sa va prezint o rezolvare simpla a problemei, ce poate fi aplicata si altor modele de mulinete aflate in situatii asemanatoare. Pentru mine nu a fost prima cu aceasta problema. Asa a ajuns la mine aceasta Okuma:
Imagine

In fotografia de mai jos se vede fragmentul rupt si deasemenea rezolvarea pe care am aplicat-o in acest caz, materializata printr-o bucata de vasrnis, pe care am lipit-o (cu superglue) la capete de cioturile piesei deteriorate, pentru a inlocui bucata rupta. Unde se vede acea gatuire a varnisului, acolo, i-am dat la cald, unghiul poptrivit:
Imagine

Deasemenea, a mai fost necesara scurtarea arcului de actionare a coliviei cu role, intrucat si acesta fusese deteriorat - intins peste masura. Curatata, montata la loc, teste, totul ok!

Sa fie de folos si altora, daca va fi cazul vreodata!

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 22 Mar 2018, 17:31

Ziua bună.

În cele ce urmează, am să vă prezint ceea ce poate fi util unora dintre dv. în situaţia în care utilizaţi mulinete de la Shimano şi aveţi probleme cu rateuri ale antireturului. În cazul următor este vorba de o Stella, dar rezolvarea se aplică şi altor modele. Înainte de a demonta mulineta am ciocănit cu degetul în aripa de rotor, în sensul de blocare şi am văzut ca dă rateuri, lucru care nu putea fi pus în evidenţă prin mişcarea manivelei.

Se demontează rulmentul cu role. În cazul de faţă, am găsit trei arcuri mai scurte decât celelalte trei. Problema era ca au fost montate la rând, trei mai scurte şi apoi trei mai lungi, descentrând oarecum sistemul de antiretur. Poate rateurile nu apăreau dacă erau intercalate. Oricum, soluţia este alungirea egală a tuturor acelor arcuri. Aşa arătau când le-am demontat:
Imagine

Dacă privim cu atenţie componentele antireturului înainte de a le spăla, putem observa urme ce desemnează contacte premature. Se vede în poza următoare un astfel de contact. Nu este benefic. Se poate rade cu lama unui bisturiu acea zona şi se poate elimina astfel acel contact prematur. Rolele vor fi preluate simultan de acele lăcaşe după aplicarea acestei corectii. Deasemenea, vor fi şi eliberate complet, simultan şi corect, pentru a fi operative:
Imagine

Se curaţă şi se asamblează totul provizoriu, pentru o probă. Se ciocăneşte cu degetul în aripa de rotor pentru verificare. OK.
Imagine

Am aruncat o privire şi la interior în scopul diminuării jocului mare al axului tamburului, ocazie cu care am observat şi o ungere destul de superficială, aşa cum se vede în poza de mai jos:
Imagine

În poza următoare, sunt elementele ansamblului cursorului. Mie mi se pare ca la alte Stelle mai era şi o şaibă subţire în acest ansamblu. Am compensat ulterior lipsa ei şi jocul aferent, cu vopsea.
Imagine

Aşa cum am mai arătat într-o postare anterioară, am aplicat şi acestei mulinete soluţia care reduce până aproape de eliminare jocul cursorului. Vopsea pe axul cursorului, pe exteriorul rulmentului şi pe exteriorul bucşei.
Imagine

Cam atâta unsoare e suficientă. Pe axe, se poate adăuga şi ulei.
Imagine

Asta e mulineta si nu mai are nici o problemă.
Imagine

Incidenţa acestor probleme prezentate mai sus fiind mare, am considerat ca informatiile referitoare la rezolvarea lor vă pot fi utile ...

Rew.

Pif.
veteran
veteran
Mesaje: 550
Membru din: 13 Iun 2013, 15:44

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Pif. » 22 Mar 2018, 18:02

Vă multumesc ca mi ati reparat mulineta :respekt:

Scrie răspuns